Voihan tuo hyvinkin olla pelkkää kunnon propagandaa työantajan puolelta, mutta sitä nyt ei saada valitettavasti koskaan tietää.
Juu, toiset tekee sitä propagandaa paremmalla rahalla ja nykyihmiseen uppoaa kaikki tuo, kun kouluttaudutaan 'suuriksi yritysjohtajiksi' :D
Ja onhan se nyt selvä että AY-miehen mielestä liitto ei ole koskaan tehnyt mitään virhettä...paitsi ehkä olisi voinut isommat korotukset/edut jossain vaiheessa vielä pyytää.
Ei tarvitse kovin kauas lukea takaisin päin, niin huomaat ettei se nyt ihan noinkaan ole.
Kummalta kuulostaa sekin, että sekin on työnantajapuolen vika kun on liikaa työllistetty paperiduuneita. Lakon paikka? :piis:
No tuskin ne paperimiehet on itse tätä tuotantokapasiteetin ylirakentamista suorittaneet ?
Oisko kuitenkin vika jossain siellä, missä noita investointipäätöksiä tehdään... mutta hei, eihän johtajia saa syyllistää mistään.
Ja varmasti olet monesti lukenut jo tuolta yltä, etten ole lakon kannattaja kuin äärimmäisenä vaihtoehtona, koska kuten todettu on... se on ainoa keino oikeasti vaikuttaa.
Palkkakulut eivät ole varsinainen syy, mutta toimitusvarmuus (tai sen puute) vaikuttaa.
Eräs asiaa melko läheltä seuraava ystäväni puhui niiden viimeisten suurten lakkojen aikaan, että alalla oli henki, että kun paperimiehet eivät osoita solidaarisuutta metsäteollisuutta kohtaan, metsäteollisuuden ei tarvitse osoittaa solidaarisuutta paperimiehiä kohtaan. Samoihin aikoihin Pakkotoistolla Iso Dino uhosi, että lakot päättyvät siihen että metsäteollisuus suostuu kaikkiin vaatimuksiin ehdoitta.
Omaan pesäänsä ovat paperimiehet kusseet, ja turha urputtaa. On selvää että leikkauksia myös Suomesta olisi ollut odotettavissa muutenkin, mutta uskon että paperiliitto turasi pahemman kerran varsinkin juuri tällä viimeisellä lakolla. Kun Suomen palkkakustannukset ovat korkeammat kuin halpatuotantomaissa, puu alkaa olemaan lopussa, toimitusvarmuus ei ole sen kummempi kuin muuallakaan ja omistus on pitkälti ulkomailla, Metsäteollisuudella ei ole enää varsinaista syytä pitää tuotantoa Suomessa.
A) edelleen puhutte lakosta, tarkistakaapa miten asia oikeasti oli. Tähän voisi kirjoittaa pienen romaanin siitä, miksi konelinjoja jouduttiin ajamaan alas miehistöpulan takia. Sama tulee 100% toistumaan, kun paperimies kyllästyy tekemään miehistövajeen paikkausta ylitöin.
B) Ilmeisen perillä asioista ollaan, kun puhutaan mm. puupulasta. Esim. uutiskatsauksen kuin uutiskatsauksen katsominen auttaisi tämän tiedon päivittämiseen.
C) Toimintavarmuus on ollut loppupelissä varsin erinomainen viimeisen 20v aikana. Itse olen työskennellyt paperiteollisuudessa vuodesta 1988 ja lakkoja tuolla ajalla... odotas, 4 vai 5 ? Näistä on ollut mielenilmauslakkoja ainakin 3kpl ja ne ovat kestäneet 1-2vrk. Tämäkö sitä toimintaepävarmuutta ?
Monessa maassa asiat ei ole sen paremmin, päinvastoin.
Otetaan tästä nyt se esimerkki. Suomessa neuvotellaan, neuvotellaan ja neuvotellaan, kun ollaan 100% lukossa eikä edetä mihinkään suuntaan, niin silloin annetaan mahdollinen lakkovaroitus. Yleisin tapa on ollut erilaiset lehmänkaupat tässäkin vaiheessa.
Saksan malli on tässä:
"Saksassa 45 000 metallityöläistä osallistui maanantaina pistelakkoihin 8 prosentin palkankorotusvaatimuksen puolesta. – IG Metall 03.11.2008 (saksaksi) "
Sitten kun joku edes hitusen muistelee noita 3:n maiden tapauksia, vaikka eräästä metsäbotnian tehtaan rakentamisesta Uruguayhin... Jees :thumbs:
Sitten, kun ja jos tästä keskustelua jatketaan, niin haluaisin vastakeskustelijoiltakin edes hivenen jotain muuta kuin tutun tuttu viittauksia. Hakekaa edes faktoja.