Uncle Sam sanoi:
Paperiliiton työntekijät saatiin esimerkiksi töihin myös (joulu)pyhinä vasta viime vuonna. Muualla Suomessa pyhät eivät ole estäneet työntekoa enää pitkään aikaan.
Ihme homma.... oon ollut paperiliitossa vuodesta 1988 ja jokaisen joulun ja juhannuksen töissä välillä 88-94. Sitten kun vuorotöihin lähdin v.-95, niin ajattelin pitää edes jotain 'normaalien ihmisten' varmoja vapaita.
Silloin oli seisokkina vappu ja pääsiäinen, nyt ei enää mitään varmaa vapaata.
Joulu menkööt, mutta juhannuksen menetys vituttaa ja sen vuoksi olisin aivan hyvin voinut viime vuonna olla hivenen pidempäänkin pois.
Uncle Sam sanoi:
Aika on ajanut auttamattomasti ohi ay-jyristä, kuten Ahosesta.
Aika hyvin henkilöityy yhteen ihmiseen nuo median syöttämät mielikuvat.
Ikävä asia, mutta kun ei se Ahonen oikeastaan mitään ratkaisuja missään vaiheessa tee. Kyllä ne neuvotteluasetelmat ja joustorajat on tehty aivan muualla, kuin em. henkilön huoneessa ja lakkopäätöksissä on Suomen kaikkien tehtaiden luottamusmiesten kanta mukana.
Sen verran historiaa voin valottaa tietämättömille, että Suomalainen työmarkkinapolitiikka on kehitetty viime vuosisadan aikana. Se on luonut mahdollisuuden laaja-alaisiin sopimuksiin, eikä enää yrityskohtaisia lakkoja ole ollut haittaamassa tuotantoa, mitkä oli hyvin yleisiä tapahtumia ennen valtakunnallisia yleissitovia TES-sopimuksia.
Nykyään ollaan menossa koko ajan takaisin siihen entiseen vanhaan tälläkin saralla, eli kohta on UPM-työntekijäliitto jne. ja valtakunnallinen paperiliitto lakkaa neuvotteluelimenä olemasta. Mitä tästä seuraa on se, että ne mittaa rahat ulos joilla on siihen mahdollisuus ja epäilen, että esim. UPM:n johtajanpaikat on aikas tuulisia posteja sen jälkeen. Lisukkeena voi sanoa, että tuotanto ei ole viimeisen 20 vuoden aikana pysähtynyt yhtä taajaan, kuin se tulee pysähtymään yo. skenaarion tapauksessa.
Se on kuitenkin helppo neuvotella yhdessä huoneessa laaja-alainen sopimus, kuin jokaisessa toimipisteessä omansa. Tätä eripuraa ei vähennä se, että kaikilla tehtailla on omat intressinsä ajettavana.
Esimerkiksi Jämsänjokilaakson tehtailla ei ole edes ollut sellaista ongelmaa, kuin ulkopuolisen työvoiman käyttö, sillä sen tarpeen ollessa (kone seisoo, kunnossapito) on sitä tehtaalle hankittu ulkopuolelta sulassa sovussa.
Tämä ulkopuolisen työvoiman käyttö oli kuitenkin eräs perussyy siihen, miksi viime vuonna oli tuo 7½ viikkoa kotioloja. Lisäksi yleisestä muistista on unohtunut aika paljon muutakin tärkeämpää, kuin jotkut juhlapyhät. Noita juhlapyhiähän on itseasiassa kaupattu jo pidempään, mutta hinta ei ole ollut sopiva. Eli loppupelissä Juhannus tai Joulu oli aivan toissijainen asia siinä neuvottelupöydässä.
Ps. tulevan 2-3:n vuoden aikana kun ollaan edellistä jaksoa pidempi aika kotona, niin ei se paskapaperi lopu, joten voitte ihan hyvin huokaista helpotuksesta sillä kohtaa ja jättää sen tolkuttoman hamstraamisen pois :D