UFO nähty Haitilla (VIDEO)

En yritäkään todistaa mitään, mutta toivottavasti vakuutan muille ainakin etten usko ufoihin. Tarkoitus oli lähinnä tuoda esiin sanomisieni pääasia, kun noita on väännetty aivan muuksi kuin mitä olen oikeasti sanonut.
Ketään ei kiinnosta mihin sinä uskot jos et esitä järkeviä todisteita. Luulet että sinulla olisi ylin viisaus ja todistelut olisi tyhmemmille.

Kerropa tarkemmat laskelmat (tai viittaa lähteeseen) miksi elämä on epätodennäköistä vaikka avaruus on suunnaton?

Nimittäin jos ufot ovat käyneet maassa, emme tiedä siitä mitään. Siitä ei ole mitään epävarmuutta. Asia josta uskallan puhua varmuutena, on se että ufoista ei tiedetä mitään, eli jos ne ovat käyneet maassa, ei sen tiedostamisesta tarvitse puhua pienelläkään epävarmuudella. Asiassa on loppujenlopuksi kyse uskosta, kuten missä tahansa muussakin havaitsemattomassa asiassa.
Tästä ei ymmärrä mitään. Jos joku havaitsee oikean ufon, ei siitä luultavimmin jäänyt todisteita, eikä kukaan usko kuitenkaan. Havainto voi silti olla todellinen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
. Nimittäin jos ufot ovat käyneet maassa, emme tiedä siitä mitään. Siitä ei ole mitään epävarmuutta.

Ketkä te?Jos sä et tiedä siitä mitään niin ei tiedä kukaan muukaan maapallon ihminen?Tuo varmaan kiteyttää aikalailla sun luonteen.
 
1. Muuttujien vuoksi. Muuttujia joiden pitää olla kohdallaan ihmisen kaltaisen elämän tai edes älyllisen elämän syntymiseen, on niin paljon enemmän kuin tähtiä (vaikka niitä aivän järjettömästi onkin).
Siis pitääkö sun mielestä jokaisen atomin ja kiven olla samassa asennossa jollain planeetalla, että siellä voisi olla älykästä elämää.

Tuo väite on aivan naurettava. Onko tuo edes luettu jostain vai oletko ihan itse keksinyt?

Odotan että luettelet ne miljardit muuttujat ;)
 
Ei helvetti, pelkästään maapallolla elää niin erilaisissa olosuhteissa otuksia, että totta munassa jossain erilaisella planeetalla joku iilimato sopeutuu elämään. Onhan meilläkin jotain öttiäisiä Mariaanien haudan pohjassa armottomassa paineessa ja kuolisivat jos nousisivat sieltä ylös. Ei sen nyt herranjumala tartte olla identtinen planeetta identtisine otuksineen. Ei siellä miljoonien valovuosien päässä olevalla planeetalla varmaan kukaan NGV2 fanita Hulkki kakkosta, vaan siellä voi olla vitun fiksuja muita otuksia jotka ovat sopeutuneet hengittämään vaikkapa sitten heliumia ja kelaavat että eihän missään happiympäristössä nyt voi toinen sivilisaatio elää.
 
Et sitten ilmeisesti ole jaksanut lukea tuota omaa linkkiäsi?

Tässä muutama lainaus:

1. "Aihe on erittäin vaikea tutkittava, sillä elämän synnyn ajalta ei ole säilynyt kokonaisia kivikerrostumia." ja "Koska geologisia jäänteitä elämän synnyn ajoilta ei enää ole, - - " - Hyvin vähän varsinaista tietoa tai fossiilijäänteitä oletetulta elämän synty ajalta.

2. "Koska elämä koostuu enimmäkseen yleisistä alkuaineista, monet tutkijat arvelevat elämää syntyvän automaattisesti suotuisissa oloissa." - Ehkä vahvin argumentti sillä, että elämää voisi mahdollisesti syntyä jos "soppa" on ns. kasassa. Kuitenkin lähes puhdasta spekulaatiota. Totuus kuitenkin on, että kaikki varsinainen tieto tapahtumasta puuttuu.

3. "Solujen ja soluelinten alkuperä on herättänyt tiedeyhteisöissä valtavasti keskustelua, koska kattavaa selitystä elämän synnylle ei ole vielä kehitetty." - silti sinä täällä kerrot faktana, että elämää varmasti syntyy. Onko tarjota perusteluiksi jotain muuta kuin spekulaatiot?

4. "Yleisesti hyväksyttyä, kattavaa mallia elämän synnystä nykytietämyksellä ei vielä ole saatu kehitettyä." - Edelleen kertoisitko ne sun salaiset tiedot, joilla perustelet varmat väittämäsi.

5. "Ei osata sanoa, miten yksinkertaiset eloperäiset molekyylit olisivat järjestyneet elämän tarvitseviksi, valtaviksi suurmolekyyleiksi." - sinä ilmeisesti tiedät tämän asian. Kerrotko meille muillekin kiitos?



Elämä ja evoluutio eivät ole synonyymejä elämän synnylle.
Otahan jannu ihan rauhallisesti!
Annappas kun isi kertoo. :) Puhutaan nyt vaikka extremofiileista ja niiden kyvystä selviytyä äärimmäisissä olosuhteissa. Monet tiedemiehet ovat näiden myötä alkaneet olettaa, että muuallakin löytyy jonkinlaista elämää, kun näissäkin olosuhteissa, joissa ei ennen uskottu sitä olevan, löytyykin sitä kuhisemalla. Siispä vaikka jopa meidänkin aurinkokunnan esim jonkin jupiterin kuista Io, Europa, Ganymedes tai Kallisto voi hyvinkin löytyä elämää!

Siispä Jeff Goldblummia lainaten -"life finds a way":D

Nyt sitten ihmettelet että mitä nämä extremofiilit ovat? Noh annas ku isi kertoo lisää:

Ekstremofiilit nimetään sen mukaan, millaisissa ympäristöoloissa ne viihtyvät esim. hypertermofiilit ja psykrofiilit viittaavat lämpötilaan, barofiilit taas paineeseen. Xerofiilit viihtyvät kuivassa ja halofiilit suolaisessa ympäristössä. Alkafiilit ja asidofiilit viittaavat happamuuteen. Säteilyä kestävillä organismeilla ei ole erityistä nimeä. Erilaisia termofiilejä, psykrofiilejä ym. löytyy tavallisemmistakin olosuhteista, mutta kun puhutaan esimerkiksi äärimmäisen kylmässä viihtyvistä, silloin käytetään nimeä äärimmäiset psykrofiilit.

Ensinnäkin lämmönsietokyvystä:

Jokaisella mikrobilla on sille ominainen kasvulämpötila-alue, ja se vaihtelee lajeittain hyvinkin paljon. Normaalisti korkea lämpötila (>100°C) denaturoi proteiineja ja lisää membraanien sulavuutta, mutta on olemassa mikrobeja, jotka pystyvät selviytymään siitä. Hypertermofiilien maksimikasvu on 80°C:n yläpuolella. Niitä ovat yleensä arkit, kuten Pyrolobus fumarii, joka on nitraattia pelkistävä kemolitoautotrofi ja pystyy kasvamaan korkeimmassa tavatussa lämpötilassa 113°C:ssa.

Hypertermofiilien selviytyminen kuumissa oloissa perustuu moneen eri asiaan. Niiden kuumassa toimivat entsyymit eivät denaturoidu helposti korkeissa lämpötiloissa, esimerkiksi amylopullulanaasi selviytyy 142°C:ssa. Hypertermofiilien solukalvossa ei ole fosfolipidejä vaan kalvon läpi ulottuva eetterilipidi. Membraanilipideissä on tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka vahvoilla hydrofobisilla sidoksilla pitävät membraanin stabiilina ja toimivana kuumassa. Hypertermofiilejä löytyy mm. geysireistä, kuumista lähteistä ja kuumista öljykentistä.

Psykrofiilit viihtyvät alle 15°C:n lämpötilassa, mm. valtamerten pohjissa, ikiroudassa ja Etelämantereella. Mikrobeja pystytään säilömään nestemäiseen typpeen (-196°C ), mutta matalin lämpötila, missä on todettu kasvua on –18°C. Sitä matalammissa lämpötiloissa jääkiteet rikkovat solumembraanit. Psykrofiilien selviytymisstrategiaa ei tiedetä tarkasti. On todettu, että niiden solukalvot sisältävät pääosin tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka pitävät solukalvon joustavana matalassa lämpötilassa. Psykrofiilien entsyymit pysyvät aktiivisina kylmässä, koska proteiinit pystyvät taipumaan alfa-helix-muotonsa takia.

Sitten paineensietokyvystä:

Syvällä meren pohjassa asuu mikro-organismeja, jotka kestävät äärimmäisen kovaa painetta. Tällaisia paikkoja on mm. Mariaanien hauta, joka on 10 897 m syvä. Siellä kasvaa äärimmäisiä barofiilejä eli bakteereja, jotka ovat riippuvaisia paineesta. Ne eivät kykene elämään ilman ympärillä olevaa tarvittavaa painetta. Normaalisti paine aiheuttaa DNA:n ja proteiinien vaurioita, mutta barofiilit pystyvät estämään ne. Paine vähentää entsyymien kykyä sitoutua substraattiinsa, ja siksi barofiilien proteiinit ovat laskostuneet eri tavalla minimoiden tämän ongelman. Ne lisäävät myös tyydyttymättömien rasvahappojen määrää solukalvossa, mikä muuttaa solukalvon geelimäiseksi kovassa paineessa.

Entäs kuivuus?

Vesi on elämälle hyvin tärkeä elementti, ja siksi sen puuttumista voidaan pitää ääriolosuhteena. Tällaisia ääriolosuhteita on mm. aavikolla. Kserofiilit ovat organismeja, jotka elävät matalassa veden aktiivisuudessa. Tällaisia ovat mm. Xeromyces bisporus ja muut kserofiiliset sienet. Ne sietävät kuivuutta käyttäen anhydrobioosia, muuttamalla solun sisäistä konsentraatiota ja lopettamalla metabolisen aktiivisuuden. Kserofiilit voivat käyttää vähäistä ympäristön vettä lisäämällä solun sisäistä konsentraatiota.

Suola?

Eri organismit elävät erilaisissa suolapitoisuuksissa tislatusta vedestä kyllästyneeseen suolaliuokseen. Suolajärvistä ja suolakaivoksista on löydetty äärihalofiilejä, jotka elävät jopa 30 – 50 %:n suolapitoisuudessa. Tällaisia halofiilejä ovat erilaiset bakteerit, alkueläimet ja levät esim. Ectothiorhodospira halochloris ja Aphanothece halophytica. Äärihalofiilien selviytyminen korkeassa suolapitoisuudessa on arvoitus. Tiedetään kuitenkin, että niiden ribosomit vaativat 50 kertaa enemmän kalium- ja magnesiumioneja. Toista ääripäätä eli organismeja, jotka elävät äärimmäisen sokerisessa pitoisuudessa, kutsutaan osmofiileiksi.

Entäs happamuus?


Ympäristön happamuus vaikuttaa eri mikrobien kasvuun eri tavalla; toiset viihtyvät hyvinkin happamassa ja toiset eivät. Asidofiilit eli haponsuosijat kasvavat hyvin happamissakin oloissa. Parhaiten kuvattu asidofiili on punainen levä Cyanidium caldarium, joka elää jopa pH:ssa 0,5 happamissa kuumissa lähteissä. Kaliforniasta on löydetty pH:ssa 0 kasvava arkkibakteeri Ferroplasma acidarmanus, jolla on solukalvo, mutta ei soluseinää. Ei aivan tarkalleen tiedetä, miten organismit selviävät happamassa. On havaittu, että solun sisällä vallitsee neutraalimpi ympäristö, jotta DNA ym. pystyvät selviytymään.

Alkafiilit elävät taas äärimmäisen emäksisessä ympäristössä. Eukaryootteja on löydetty asumasta jopa pH:sta 11. Yksi tunnettu bakteeri Alcaligenes faecalis kasvaa pH 10,5:ssä ja aiheuttaa usein hygieniahaittoja emäksisissä nestesaippuoissa. Hyvin tunnettuja alkafiilejä ovat myös Bacillus-lajit. Alkafiilit vakioivat pH:nsa natrium- ja protonipumppujen avulla. Niiden solulima on lähellä neutraalia, mutta niiden ulos erittämät eksoentsyymit toimivat korkeassa pH:ssa. Alkafiilit elävät yleensä kalkkijärvissä ja kuumista lähteissä.

No säteilyn nyt pitäis ainakin tappaa, vai tappaako sittenkään?

Maan päällä ei normaalisti tarvitse sietää kovin suuria säteilymääriä, mutta on kuitenkin olemassa organismeja, jotka pystyvät siihenkin. Säteily yleensä aiheuttaa tuhoa mm. DNA:ssa. Tunnetuin säteilyä sietävä bakteeri on Deinococcus radiodurans, ja muita mainittavia ovat kaksi Rubobacter-lajia ja vihreä levä Dunaliella barbawill. Lajeilla on omat korjausmekanismit, joilla ne selviytyvät vahingoista.

Deinococcus radiodurans löydettiin vuonna 1956 tutkimuskokeen aikana, jolloin pakkausruokaa yritettiin steriloida käyttäen säteilyä. Kokeen tulos oli, ettei ruokapakkaus steriloitunut, koska bakteeri pystyi sietämään säteilyä.

Tutkija John Battista Lousianan yliopistolta Batton Rougesta tutki Deinococcus radiodurans bakteeria ja huomasi, että se kesti säteilyä jopa 3 000 kertaa enemmän kuin tarvittaisiin ihmisen tappamiseen. Bakteeri korjasi vahingot murjotussa DNA:ssa noin tunnissa, kun siihen altistettiin 1,5 rad ionisoitua säteilyä.

Battista identifioi bakteerin korjausmenetelmää. Hän totesi, että proteiini RecA sovitti yhteen murjotut DNA:n palaset ja liitti ne takaisin yhteen. Sovituksen aikana kaikki muu solunrakennus-aktiivisuus oli keskeytynyt.

Deinococcus radiodurans uskotaan olevan 2 miljoonaa vuotta vanha; oletettavasti se on ensimmäisiä elämän muotoja planeetalla. Eräs teoria on, että se olisi alun perin peräisin avaruudesta ja tullut ehkä jonkin jää- tai kivikimpaleen mukana. Battista ei kuitenkaan kannata tätä teoriaa, koska bakteeri ei siedä kuumaa (sen voi inaktivoida jo 45°C); siksi se ei olisi selviytynyt maahan syöksymisestä. Hän uskoo säteilynsietokyvyn olevan peräisin kyvystä sietää kuivuutta, koska ne korreloivat keskenään ja aiheuttavat samankaltaisia vaurioita.

LOPETAN ILTALUENTONI TÄHÄN ...heh:)







Lähde.
 
Ei helvetti, pelkästään maapallolla elää niin erilaisissa olosuhteissa otuksia, että totta munassa jossain erilaisella planeetalla joku iilimato sopeutuu elämään. Onhan meilläkin jotain öttiäisiä Mariaanien haudan pohjassa armottomassa paineessa ja kuolisivat jos nousisivat sieltä ylös.
Niin mutta katos kun nämä ötökät ovat sopeutuneet olosuhteisiinsa vuosimiljoonien aikana. Vai esitätkö nyt ihan oikeasti, että elämä syntyi ns. räjähtäen maahan ja meillä oli täällä heti iilimatoja, scorpioneja ja kaikki kivoja luikeroita. Ei se kyllä nyt ihan näin mene. Missä ikinä ne alkusolut ovatkaan syntyneet, niin kyllä siinä on kestänyt varovaisesti arvioiden parisataa miljoonaa vuotta ennenkuin edes yksisoluiset organismit olivat valloittaneet planeetan, saatika kun nyt puhutaan monisoluisista eliöistä.

Otahan jannu ihan rauhallisesti!
Minä otan kyllä ihan rauhallisesti, kommenttini vaan tuntuvat hyvin teräviltä. Väittelen yleensäkin hyvin piikikkäästi - älä siis sinä eikä ketään muukaan ottakoot näitä mun juttuja henkilökohtaisesti.


Annappas kun isi kertoo. :)
Kiitoksia luennosta ja kyllä tämä oli aika tuttua asiaa ennestään. Sä nyt vaan kirjoitit tuon tekstisi hiukan turhaan, kun tässä threadissa on väitelty pääasiassa elämän synnystä - ei niiden adaptaatiokyvystä erilaisiin olosuhteisiin, vaikka ne kyllä kieltämättä ovat hyvin kiehtovia asioita. Eli et vastannut alkuunkaan mun kysymyksiin vaan kirjoitit aivan asian vierestä.


Kuka sitä väittää? Jos elämä syntyy on evoluutio kuitenkin väistämätöntä.
Ihanko totta? Tämäpä uutta ja valaisevaa. Esitit tuossa aikaisemmin, että jos jossain on planeetta samoista aineksista kuin maa, niin se olisi mahdollisesti suotuisa elämälle.

Fake-edit: Koitin löytää kauniimpaa sanaa pilkunnussijalle mutten löytänyt. Sori.
Hauku ihan rauhassa mutta tässä keskustelussa on pakko erottaa "elämän synty"- ja "elämälle suotuisa paikka" -termit toisistaan. Nykymaapallon hapettava ilmakehä ei nimittäin synnyttäisi uutta elämää, jos täältä kuolisi kaikki elollinen vaikka lähellä paukahtavan supernovan säteilyn jäljiltä.
 
Niin mutta katos kun nämä ötökät ovat sopeutuneet olosuhteisiinsa vuosimiljoonien aikana. Vai esitätkö nyt ihan oikeasti, että elämä syntyi ns. räjähtäen maahan ja meillä oli täällä heti iilimatoja, scorpioneja ja kaikki kivoja luikeroita. Ei se kyllä nyt ihan näin mene. Missä ikinä ne alkusolut ovatkaan syntyneet, niin kyllä siinä on kestänyt varovaisesti arvioiden parisataa miljoonaa vuotta ennenkuin edes yksisoluiset organismit olivat valloittaneet planeetan, saatika kun nyt puhutaan monisoluisista eliöistä.
En minä ole väittänyt että alkuräjähdyksessä rodut olisivat valmiina. Esitin vain elämän monimuotoisuudesta argumentin tukemaan sitä, ettei se elämä vaadi välttämättä identtisiä olosuhteita maapallon kanssa toteutuakseen.
 
Kiitoksia luennosta ja kyllä tämä oli aika tuttua asiaa ennestään. Sä nyt vaan kirjoitit tuon tekstisi hiukan turhaan, kun tässä threadissa on väitelty pääasiassa elämän synnystä - ei niiden adaptaatiokyvystä erilaisiin olosuhteisiin, vaikka ne kyllä kieltämättä ovat hyvin kiehtovia asioita. Eli et vastannut alkuunkaan mun kysymyksiin vaan kirjoitit aivan asian vierestä.

Siis voi hertsileijaa!!! Eihän kenelläkään elämän synnystä ole muuta esittää kuin spekulaatiota, sillä selitystä sille ei olla vielä keksitty. MUTTA!!! Eikö nyt yhtään herää ajatus elämästä maapallon ulkopuolella, KUN löydetään elämää paikoista mistä sitä ei pitäisi löytyä nykytiedon mukaan!?????? Elämää siis on SYNTYNYT myös näihin olosuhteisiin.
Sen takia halusin luennoida näistä ääriolosuhteiden olioista!! Kirjoitin siis tarkoituksella ns aiheen vierestä.
Kerro minulle mikä estäisi sen synnyn myös muualle? Ottaen huomioon avaruuden (lähes)äärettömät mahdollisuudet.


Eikö ole naiivia kysyä asioita, kun kaikki tiedämme että niihin ei ole konkreettista vastausta? Ilman spekulaatiota ei kuitenkaan syntyisi keskustelua.
Etkö voisi itse argumentoida/spekuloida miksi elämää ei syntyisi esim jupiterin kuihin?
 
Siis pitääkö sun mielestä jokaisen atomin ja kiven olla samassa asennossa jollain planeetalla, että siellä voisi olla älykästä elämää.

Ei. Olosuhteiden tulee olla edulliset älylliselle elämälle. Ei riitä että elämää on, tai että se pääsee kehittymään, vaan tulee olla tietty syy siihen, miksi sille kehittyy äly. Älyllisyys ei ole mikään elämän vakio johon evoluutio pyrkii, vaan tekijä joka on ollut osassa eläinmaailmaa edullinen. Se että vastaava toistuu, vaatii niin lähelle samat tekijät kuin maassa, että todennäköisyydet menevät niin pieniksi, jottei pelkästään tähtien määrä siihen riitä. En väitä etteikö olisi mahdollista että älyllistä elämää on jossain muualla, mutta en näe mitään syytä olettaa niin.
 
Se että vastaava toistuu, vaatii niin lähelle samat tekijät kuin maassa, että todennäköisyydet menevät niin pieniksi, jottei pelkästään tähtien määrä siihen riitä.


Minkä takia älyllistä elämää ei voisi kehittyä joissakin täysin erilaisissa
olosuhteissa kuin täällä?
 
Se että vastaava toistuu, vaatii niin lähelle samat tekijät kuin maassa, että todennäköisyydet menevät niin pieniksi, jottei pelkästään tähtien määrä siihen riitä.

Rankkoja väitteitä molemmat. Tietääkö kukaan tällä planeetalla vastauksia noihin? Sinusta tai minusta nyt puhumattakaan.

Mua häiritsee kovasti se, että olet tietävinäsi tuollaisia asioita, joita kukaan ei tiedä. Todista, että olen väärässä ja näytä, että tollaiset tiedot on olemassa.
 
Minkä takia älyllistä elämää ei voisi kehittyä joissakin täysin erilaisissa
olosuhteissa kuin täällä?

Onhan se periaatteessa mahdollista. Lähinnä viittasin siihen (virheellisesti puhuin samanlaisista olosuhteista) että olosuhteiden tulee olla sille edulliset, yhtälailla kuin niiden tulee olla edulliset mille tahansa ominaisuudelle. Älillisen elämän kehittymisen todennäköisyyttä pidetään todellista suurempana lähinnä sen uskomuksen/käsityksen vuoksi, että älyllisyys olisi jokin vakio, johon evoluutio "pyrkii". Näin ei kuitenkaan ole. Monimutkaisuus ja älyllisyys ovat molemmat vain tekijöitä, joille maan olosuhteet ovat sattumalta olleet edullisia. Kumpaakaan ei voi pitää vakiona vaikka elämä jossain olisi kehittynyt kuinka pitkälle. Yksisoluinen laji voi olla ihan yhtä kehittynyt kuin ihminen. Siitä huolimatta se on vain yksi soluinen, eikä sillä ole älyä. Evoluutiolla ei ole intressejä tai pyrkimyksiä, se vain tapahtuu.
 
Minkä takia älyllistä elämää ei voisi kehittyä joissakin täysin erilaisissa
olosuhteissa kuin täällä?

totta. maapallon kanssa samanlaiseen "elämään" vaaditaan tasan samat olosuhteet kuin maapallolla, mutta entä jos se elämä ei ole samanlaista vaan jotenkin poikkeavaa?
 
Esitin vain elämän monimuotoisuudesta argumentin tukemaan sitä, ettei se elämä vaadi välttämättä identtisiä olosuhteita maapallon kanssa toteutuakseen.

Monimuotoisuuden argumentti voidaan nähdä myös toisinpäin (itseasiassa käytännössä sitä olen tavallaan tuonutkin esiin koko ajan). Maassa vaikka on näennäisesti erilaisia olosuhteita, on elämä kehittynyt kymmeniin miljooniin eri muotoihin. Tämä kaikki on tapahtunut saman kaasukehän, kasvihuonekerroksen, aurinkokunnan ym ym tekijöiden vaikuttaessa. Miksi sitten huomattavasti erilaisissa olosuhteissa kehittyisi elämää, joka muituttaisi edes etäisesti maan älykkäintä olentoa, kuten UFO teoriat käytännössä olettaa.
 
Monimuotoisuuden argumentti voidaan nähdä myös toisinpäin (itseasiassa käytännössä sitä olen tavallaan tuonutkin esiin koko ajan). Maassa vaikka on näennäisesti erilaisia olosuhteita, on elämä kehittynyt kymmeniin miljooniin eri muotoihin. Tämä kaikki on tapahtunut saman kaasukehän, kasvihuonekerroksen, aurinkokunnan ym ym tekijöiden vaikuttaessa. Miksi sitten huomattavasti erilaisissa olosuhteissa kehittyisi elämää, joka muituttaisi edes etäisesti maan älykkäintä olentoa, kuten UFO teoriat käytännössä olettaa.

ihan mielenkiinnosta: voiko tuon väitteen perustella?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom