"Missä vaiheessa missasit pointin? Täällä suomessa julkisen sektorin terveydenhoito on sekoitus jotain venäjää missä mikään ei toimi ja USA:ta missä touhu maksaa pirusti."
Jenkeissä sinne pumpataan ensin yhteisiä rahoja käsittämätön määrä ja sitten kaikkia joilla on rahaa hankkivat vakuutuksia vielä päälle ja silti merkittävä osa jää ilman sellaista hoitoa jota ilman ei Suomessa jäädä. Ei meidän systeemi varmaan ihanteellinen ole, mutta väittäisin, että käytettyihin varoihin nähden meidän julkinen on tehokas. Ja se perustuu osittain siihen, että monilla siellä sairaalassa on aika heikot palkat.
En tajua käsitystä siitä, että se on heikko, koska se on julkinen. Se on sama kuin väittää, että meillä on laiskat sairaanhoitajat, lääkärit ynnä muut. Kyse on siitä, että emme laita sinne tarpeeksi rahaa. Veroni = terveydenhuollon tasoa ei päde, koska vain osa verovaroista ohjataan terveydenhuoltoon. Sitä voidaan nostaa, vaikka veroprosenttia laskettaisiin. Esimerkinomaisesti siis.
"Eli täällä terveydenhoito maksaa pirusti ja mikään ei silti toimi. Tämän takia sitten joutuu maksamaan ensinnäkin pirusti veroja ja ottamaan lisäksi vakuutuksen, tai maksamaan omasta pussista sen yksityisen hoidon."
Mistä olet saanut sen käsityksen, että meillä menee pirusti rahaa terveydenhoitoon? On verot ja on niistä julkiseen terveydenhoitoon menevä osuus. Kaksi eri asiaa. Ensin täällä valitetaan Suomen matalaa tulotasoa ja sitten kun siitä lohkaisee x% veroa niin ihmetellään vielä päälle kun sillä ei saa mahtavasti palvelua kun em. kakusta vain aika heikko osa on siirretty enää julkiseen terveydenhuoltoon.
"Esimerkki: tenavalla ilmeni vaiva joka vaati leikkausta. Julkisella puolella olisi saanut lääkärin ajan seuraavana vuonna (jossa oltaisiin sitten katsottu jatkotoimenpiteiden tarve)."
Eli pieni vaiva eli kyseessä oli priorisointi.
Suomeksi: koska terveydenhoitoon ei haluta laittaa kuin x rahaa niin sieltä ei saa kuin x palvelua. Tämän jälkeen yritetään osittain epävirallisestikin pistää asiakkaita jonoon ja palvella tarpeen mukaan.
Mutta selitä minulle, miten terveydenhuoltomme on kallis? Sun verot voi olla korkeat, mutta ne ovat eri asioita.
"Onneksi oli vakuutus, parin viikon päästä yksityiselle leikkaukseen ja homma oli sillä selvä. Tämä systeemi toimii sinänsä oikein hyvin: ne joilla on varaa, hoitavat itsensä omaan piikkiin. Köyhät kärsii ja jonottaa. Onko näin hyvä?"
Ja kun sinua köyhät huolettavat niin ottaisit mieluummin mallin b seuraavista (joista a siis perustuu täällä pääosin valittavien kokemuksiin):
A Julkinen terveydenhuolto rahoitetaan verovaroin. Hoitoon otetaan priorisoiden. Jonon hännille jääneet (=ei suurin hätä) saavat hoitoa myöhemmin tai kun ihmiset haluavat satsata enemmän terveydenhuoltoon kokonaistasolla tai sitten hakeutuvat yksityiselle. Kaikki saavat hätätilassa hoidon, maksukykyiset saavat pikkuvaivoihin hoidon nopeammin.
B Yksityinen terveydenhuolto. Hoitoa saavat ne, joilla on varaa maksaa hyvä vakuutus.
Ja sinua huolettavat köyhät, joten B kiinnostaa. Ookei... ;)
"Tämä systeemi vieläpä nerokkaasti ruokkii itseään. Jonojen takia asiakkaat siirtyvät yksityiselle -> tarvitaan lääkäreitä, jotka siirtyvät kunnan/valtion hommista -> julkisella puolella entistä pahemmat jonot."
Totta. Itse olisinkin halukas satsaamaan terveydenhuoltoon muiden menoerien sijaan ja pitämään sen lähes 100% julkisena toimintana, jolloin jokainen saisi hoitoa vaivan eikä vakuutuksen mukaan. Terveys on kuitenkin sellainen asia, että siinä en pistäisi ihmisiä, esim. mainitsemiasi lapsia, jonoon varakkuuden mukaan (vakuutus). Tätähän haluaa moni suomalainen, mutta ei tarpeeksi moni ja seurauksena on juuri tämä sekasikiömalli.