Mitä tarkoittaa hormiliitäntä ylöspäin? Onko joku syy ettei se voi mennä mutkan kautta takaa?
Ilmeisesti tilan säästöä..?
Jos savupiippu (eli yhden tai useamman hormin muodostama putkelo kohti taivasta) nousee lattiatasosta asti, niin sehän vie luonnollisesti enemmän tai vähemmän tilaa. Jos piippu/hormi/hormit nousevatkin tulisijan päältä, niin säästy tilaa x-määrä. Vanhoissa tulisijoissa tuo on ihan standardijuttu, että varsinainen savupiipp nousee tulisijojen päältä, jollon tulisijoissa on niin sanott "yläliittymä", joka nykyisellään on vähemmän suositeltu juttu johtuen tulisijaan/piippuun liittyvistä lämpölaajememisista...
Millä Huppe sitten pirttinsä lämmittääkin, niin hormi perustuksista asti on kova juttu. Tai siis... Teet eli teetät kahden hormin piipun, jossa on oma hormi sekä keittiön leivinuunille/hellalle sekä olkkarin varaavalle tulisijalle. Kun on kaksi hormia alakerrassa, niin on tupla määrä varaavaa massaa savupiipussakin tämän kerroksen osalla. Laki sanoo kutakuinkin seuraavaa (e3 & e8), että samassa kerroksessa, samassa huoneistossa sekä samaaa polttoainetta käyttävät tulisijat saa yhdistää samaan hormiin. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että keittiön ja olohuoneen tulisijat saa yhdistää samaan hormiin, kunhan molemmilla on oma sulkupelti. Eli alakerrassa molemmilla oma hormi sekä pelti ja tasakerran jälkeen hormit yhdistyy, jolloin kattosi läpi menee pienehkö piippu.
Schiedelit ja vastaavat on helppoja ja KALLIITA ratkaisuja, joilla menetetään tiilistä muurattuihin piippuin verrattava varaavuus. Suomeksi: mitä enemmän piippu/tulisija painaa, niin sitä enemmän se varaa lämpöä. Valmishormit on höttöistä lecaharkkoa, kun taas tiiliset piiput ovat painavaa eli lämpöä varaavaa kamaa. Schiedelin puolustukseksi sanottakoon, että on nopea ja helppo ratkaisu (ja pirun kallis).
Hormiliitännöissä ja tulisijoissa lähinnä ainoa ongelmallinen juttu on se, että nuo elävät lämpötilojen mukaan.... Tästä syystä "yläliittymälliset" tulisijat ovat huonoja "alaliittymiin" nähden.