Treenin jälkeen nukkuminen.

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Yleensä en nuku päiväunia, mutta jos on kokeita niin nukahdan aina ½h lukemisen jälkeen. Silmät alkaa mennä väkisin kiinni, ja yleensä tarkoituksena on vetää sellaiset alle tunnin tirsat, mutta aina se venyy ja hups! Yhtäkkiä sitä on kello viidestä siirtynyt seitsämään :hyper: Siitä 1h niin alan treenaamaan ja hyvin olen jaksanut, ellen jopa paremmin... joskus vain on ongelmia sen unen saamisen kanssa yöllä. :david:
 
Onkos kukaan kokeillu "avain unia" eli ideana on vaikka mennä esim. tuolille istumaan ja ottaa avainnipun käteen ja ruveta nukkuun ja sit just kun meinaa päästä uneen niin ne avaimet tippuu ja herää. Kuulemma piristää hyvin, mutta en oo ite kokeillu.
 
tuossa illalla nukkumaan menossa pitäis odottaa sitä "unijunaa", joka tulee kun tulee (tosin tulee varmaan nopeemmin kun makaa sängyssä), mutta jos se tulee (istut vaikka koneen ääressä ja haukotuttaa&nukuttaa jne) ja et mene nukkumaan, se unijuna menee ohi ja sen tulemiseen menee aikaa. eli olis hyvä jos se uni juna tulis klo 22.00
 
Mulla ainaski silleen että unta ei tuu hyvän treenin jälkeen. protskudrinkin jälkeen ehkä sit veltohko olo mut eeei mulla ainaskaan unta tule! :kuola:
 
No mä otan vaa tirsat sillo ku siltä tuntuu, mutta jos alkaa menee tuntia pidemmäks ni menee kaikki päi -settä, Eli pönttö sekasi koko illan. ja sillo yöunetki kärsii...
Mut pikkutirsat o poikaa...
 
kilkkinen sanoi:
Reilussa vartissa ihminen ehtii nauttia kevyestä, virkistävästä REM-jaksosta eikä vielä vaivu syvempään uneen, josta herääminen tuottaisi tokkuraisen olon.

väitettiin health.fi:n artikkelissa


Uni koostuu n. 90min sykleistä jotka alkavat NREM (S1-S4) unella ja päättyvät REM uneen.Eli aika akrobaatti saat olla jos 15min pääset REM uneen. Hidasaaltouni(S3-S4) on syvintä unta ja se poistaa tehokkaimin väsymystä sekä mahdollistaa kasvuhormoonin erittymisen suurina sysäyksinä tämä vaihe tulee vasta n. 35-45min päästä nukahtamisesta joten parasta olisi nukkua tuollasiet palttiarallaa1-1.5h unet maksimaalisen hyödyn saamiseksi. 1.5h unista kun herää on todennäköistä että on REM vaiheessa ja ei ole tokkuraisuutta ja muistaa unetkin;)

Lopuksi vähän faktaa vireystilan määrittämisestä EEG:llä(aivosähkökäyrällä) aivokuoren hermosolujen synkronisaation asteesta:

Vireä: matala-amplitudista ja korkeataajuista desynkronoitunutta toimintaa
Ei vireä: synkronisaatio (alfa-toimintaa)

NREM-uni
Torke(S1): alfa-toiminta rakoilee ja korvautuu theta-toiminnalla (hitaita silmän liikkeitä, lihas tonusta)

Uni syvenee(S2): unisukkulat(vakauttavat unta estävät suuri amplitudisia herätepotenttiaaleja=K-komleksit havahduttamasta nukkujaa), K-kompleksit

syväuni=hidasaaltouni(S3-S4): synkronisaatio lisääntyy, hitaita delta-aaltoja yli 25% mittausjaksosta. eniten alkuyöstä. Kasvuhormoni tarvitsee tätä vaihetta erittyäkseen

REM-uni: EEG:ssä huomataan desynkronisaatiota(samanlaista kuin valvetilassa) sekä huomataan sahanterä-aaltoja. alkaa kun lihastonus yllättäen vähenee lähesolemattomiin (tooninen-REM) ja ilmaantuu nopeita silmänliikkeitä ja lihas nykäyksiä (faasiset_-REM-jaksot). Rem-jksot lisääntyvät aamua kohti. prolaktiini tarvitsee tätä vaihetta erittyäkseen. REM unesta herätetty muistaa nähneensä unia mutta lihaslaman takia unissakävely ei REM-unen aikana ole mahdollista.

ja vielä prosentuaalisesti ilmaistuna univaiheiden normaali osuudet nukkumisajasta: S1=2-5%, S2=45-55%, S3=3-8%, S4=10-15%, REM=20-25%, valvetilaa alle 5%.


:offtopic: Kortisolin eritys lisääntyy aamua kohti riippumatt siitä nukuimmeko vai emme.
 
kilkkinen sanoi:
Reilussa vartissa ihminen ehtii nauttia kevyestä, virkistävästä REM-jaksosta eikä vielä vaivu syvempään uneen, josta herääminen tuottaisi tokkuraisen olon.

väitettiin health.fi:n artikkelissa

Välillä tulee otettua pienet päikkärit ennen treenejä.
Olen huomannut, että jos nukkuu ~15 min niin nokoset piristää, mutta jos taas pitempään, niin ei millään meinaa herätä enää treenaamaan
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom