kilkkinen sanoi:
Reilussa vartissa ihminen ehtii nauttia kevyestä, virkistävästä REM-jaksosta eikä vielä vaivu syvempään uneen, josta herääminen tuottaisi tokkuraisen olon.
väitettiin health.fi:n artikkelissa
Uni koostuu n. 90min sykleistä jotka alkavat NREM (S1-S4) unella ja päättyvät REM uneen.Eli aika akrobaatti saat olla jos 15min pääset REM uneen. Hidasaaltouni(S3-S4) on syvintä unta ja se poistaa tehokkaimin väsymystä sekä mahdollistaa kasvuhormoonin erittymisen suurina sysäyksinä tämä vaihe tulee vasta n. 35-45min päästä nukahtamisesta joten parasta olisi nukkua tuollasiet palttiarallaa1-1.5h unet maksimaalisen hyödyn saamiseksi. 1.5h unista kun herää on todennäköistä että on REM vaiheessa ja ei ole tokkuraisuutta ja muistaa unetkin;)
Lopuksi vähän faktaa vireystilan määrittämisestä EEG:llä(aivosähkökäyrällä) aivokuoren hermosolujen synkronisaation asteesta:
Vireä: matala-amplitudista ja korkeataajuista desynkronoitunutta toimintaa
Ei vireä: synkronisaatio (alfa-toimintaa)
NREM-uni
Torke(S1): alfa-toiminta rakoilee ja korvautuu theta-toiminnalla (hitaita silmän liikkeitä, lihas tonusta)
Uni syvenee(S2): unisukkulat(vakauttavat unta estävät suuri amplitudisia herätepotenttiaaleja=K-komleksit havahduttamasta nukkujaa), K-kompleksit
syväuni=hidasaaltouni(S3-S4): synkronisaatio lisääntyy, hitaita delta-aaltoja yli 25% mittausjaksosta. eniten alkuyöstä. Kasvuhormoni tarvitsee tätä vaihetta erittyäkseen
REM-uni: EEG:ssä huomataan desynkronisaatiota(samanlaista kuin valvetilassa) sekä huomataan sahanterä-aaltoja. alkaa kun lihastonus yllättäen vähenee lähesolemattomiin (tooninen-REM) ja ilmaantuu nopeita silmänliikkeitä ja lihas nykäyksiä (faasiset_-REM-jaksot). Rem-jksot lisääntyvät aamua kohti. prolaktiini tarvitsee tätä vaihetta erittyäkseen. REM unesta herätetty muistaa nähneensä unia mutta lihaslaman takia unissakävely ei REM-unen aikana ole mahdollista.
ja vielä prosentuaalisesti ilmaistuna univaiheiden normaali osuudet nukkumisajasta: S1=2-5%, S2=45-55%, S3=3-8%, S4=10-15%, REM=20-25%, valvetilaa alle 5%.
Kortisolin eritys lisääntyy aamua kohti riippumatt siitä nukuimmeko vai emme.