Ei toistojen/painojen lisäminen ole mikään punainen vaate, mutta ei se ole myöskään itseistarkoitus, niinkuin sulle näyttää olevan.
Kun ruvetaan jokaiselle päivällä antamaan sarjapaino- ja toisto-odotukset, herkästi rupeaa toistotekniikka karkaamaan kun on nyt "pakko tehdä nämä toisto". Vaikka sitä ei välttämättä haluta myöntääkään. Kaikki vaikuttaa niinkin yksinkertaseen eläimeen, kuin ihmiseen.
Teepä useammalle liikkeelle per treeni progressio. Toinen saattaa kulkea ok, toinen taas kusee progressioltaan. Myöskin kun bodatessa oikeasti tehdään enemmän failureen, eikä jätetä toistoja varastoon niin kuin noissa voimanostoprogressioissa tapana. Jossain vaiheessa rupeaa tuo 3x8-3x10-4x10-4x12 jne olemaan yksipuolista niillä samoilla iänikuisilla 2min palautuksilla.
Niitä progressiomalleja kun on kuitenkin useampia, aika kapeakatseista treeniä tulee jos laitetaan muuttujiksi sarjapituudet, sarjamäärä ja painot.
Miksi ei riitä se, että joka kerta kykenee treenaamaan niin kovaa kuin pystyy, vaihtelee palautuksia, toistotempoa, sarjapituuksia, sarjamääriä, viljelee mukaan failurea ja erikoistekniikoita ja valitsee sopivan painon kyseiselle päivälle ja on viisaampi kuin ties kuinka kauan sitten etukäteen rustattu taulukko?
Eihän tietenkään suunnitella treenejä montaa kuukautta eteen päin, juuri sen takia kun ihminen ei toimi kuin kone, eli välillä reeni ei vain kulje, mutta sitten myös toisaalta välillä saattaa kehitystä tapahtua nopeammin kun oli ajatellut, ja näin ollen suunitellut treenit alkaa käydä liian keveeksi.
Kyllä se progressio vaan onnistuu monelle eri liikkeelle. Mm. itselläni on treeneissä 5 liikettä ja jokaisessa on treenikohtainen selvä progressio menossa. Pitäisi onnistua myös sinulla. Toki jos aina ollaan oman suorituskyvyn ääripäässä, niin silloin se ei onnistu, mutta tällöin treeni onkin huonosti suuniteltua, eikä niin kehittävää kun se voisi olla. Eli mitään pakotettuja sarja määriä tai toistoja ei ole tarve suunnitella vasta kun menee salille, jos on epävarma päivän kunnosta.
Tuo "3x8-3x10-4x10-4x12" on vain yksi esimerkki, joskin toimiva toki. Siihenkin saa vaihtelua vaikka millä mitalla, kun on sitä sinun perään kuuluttamaa mielikuvitusta.
Bodarin treenejä kun jaksottaa järkevästi, eikä sotke kaikkia mahdollisia sarja pituuksiä, määriä, erikoistekniikoita samaan jaksoon, niin kehitys on parempaa. Esim tämä monesti täällä esillä ollut "systeemi" on toimiva, ja jokaisessa voidaan progressiota toteuttaa eri tavalla.
Jakso 1: Perus bodailu 2-4*6-10
Jakso 2: Volyymi bodailu 3-6*8-15
Jakso 3: Teho bodailu 1-2*4-6 + erikoistekniikat
Tuommoisessa jaksotuksessa on hyvä puoli se, että tavallaan kehitetään tiettyä "ominaisuutta" kerrallaan, ja sehän on tunnetusti hyvä systeemi, oli laji mikä tahansa.
Pituudet vaihtelee sitten henkilökohtaisesti, mistä tykkää, millä kehittyy eniten jne jne.