Perjaatteessa kyllä, toki treenatessa pitää ajatella myös sitten sitä mikä on riittävä volyymi ja riittävä TUT, ja 1 sekunti on tässä vähän haasteellisen pieni määre, se kun ei riitä edes kovissa ykkösissä.
6 toiston sarjoissa laktaattia ei vielä erityisesti lähde muodostumaan. Noin lyhyessä sarjassa mennään vielä aika pitkälle kreatiinifosfaatilla, jonka kanssa puhutaan vielä alaktaattisesta anaerobisesta. Toki jos toistot tehdään 412 temmolla tms, niin tämäkin voi muuttua.
Jokatapauksessa kun treenataan pidemmillä sarjoilla ja voidaan tietyssä ajanjaksossa tiputtaa lepoaika vaikka 60s->30s ja siitä vielä ->15s, niin tottakai voimaakin on varmaan hieman tullut, mutta myös maitohaponsieto on parantunut. Maitohaponsietokyvyn parantuminen ei kuitenkaan ole tuossakaan SE idea, koska maitohappo itsessään(sekä muut metaboliitit) on tavoiteltu asia lihaskasvua varten tässä yhteydessä.
Puhun siksi että mä viittasin ekalla sivulla nimenomaan siihen 95% salillakävijöistä, jotka hyötyy varmasti eniten siitä että keskityttäisiin suorempaan progressioon painojen suhteen.
Ja siis Keskushermostoa voi ylirasittaa painoharjoittelulla kahdella tavalla. Joko hyvin suurella volyymilla, tai hyvin suurella intensiteetillä. Tätä voi ajatella jatkumona, joka kasaantuu ja lopulta tulvii yli, tähän tarvitaan kuitenkin jompaakumpaa edellämainituista suuressa määrin. +10 toiston sarjoissa nyt intensiteetti ei voi enään nousta äärettömän suureksi, on siis saatava riittävän kova volyymi. Toisinsanoen pidemmät sarjat tehtynä kuinka failureen, eivä edusta sitä intensiteettiä joka vaaditaan hermostolliseen ylirasitukseen. Toki jos näitä sarjoja tehdään tajuttoman paljon, niin sitten se volyymi riittäisi.
Tässä on vielä muuttujana noston eri vaiheet. Ei se voima, joka lihakseen kohdistuu jakaudu tasaisesti varsinkaan silloin, kun käytetään tekniikkaa, jolla saadaan mahdollisimman isot raudat liikkeelle.
Joo toi 6 toiston sarja oli vähän turhan lyhyt tähän esimerkkiin, vaikka tarpeeks lyhyellä palautuksella tokassa sarjassa voi tulla jo kyseeseen. Otit kuitenki myös sen pointin talteen.
Maitohaponsietokyky voi tietenkin olla jollekkin SE idea (myös bodauksen näkökulmasta). Saadaan leveempi toistoalue käyttöön pitkällä tähtäimellä.
Ja sitte voidaan ottaa uudestaan noi 6 toiston sarjat ja lyhentää staukoa 3min->1,5min ja varmasti on voimat kasvanu.
Täällä on kaikki topicit täynnä samaa vanhan toistoa sen takia ku pitää puhua jonkun jorman näkökulmasta, joka ei ees kuukauden päästä enää salilla käy. Samaa mieltä oon kyllä. Kaikki esimerkit ja järki puhuu sen puolesta, että ensin tehdään progressio sarjapainoihin ja se voi olla hyvin raaka.
Vittu, miks tääl ees on alottelijoiden osio erikseen?
Ajattelin, että 10+ toiston sarjoissa ihan samalla tavalla kaikki motoriset yksiköt joutuu lopussa antamaan kaikkensa. Kai se pitää alkaa vähän tutkimaan tarkemmin sen toimintaa.
Alkuperäinen syy miks lähin tähän mukaan oli se, että kiinnosti tietää onko kilot tangossa tärkeemmät ku kohdelihakseen välittynyt voima siitä tangosta. Joidenki jutuissa se tuntuu olevan pääasia. Eivät kuitenkaan varmaan tee runkkupenkkiä jostain syystä.
Luulisin, että kun tekniikka muutetaan haastavammaksi(parempi "lihastuntuma"), niin pienemmällä painolla päästään samankaltaiseen lopputulokseen.
Harmi ettei taida olla mitään tutkimusta. Kiinnostais muutenki voimakäyrät eri liikeissä ja se, miten ne muuttuu esim. kun liikettä hidastetaan vaikeuttamalla tekniikkaa.
Omalta osaltani oon tullu siihen tulokseen, että pidemmät sarjat teen tekniikalla, joka on paras jatkuvan lihassupistuksen kannalta ja lyhyemmät teen tekniikalla, jolla lentää isommat romut, mutta on vielä oman näkemyksen mukaan "puhdas".