The Game Changers (kasvisruokavalio)

Epilepsiaa sairastavat lapset saa ainakin ketosta massiivisia hyötyjä.


Several studies have shown that the ketogenic diet does reduce or prevent seizures in many children whose seizures could not be controlled by medications.

  • Over half of children who go on the diet have at least a 50% reduction in the number of their seizures.
  • Some children, usually 10-15%, even become seizure-free
Ok, varsin mielenkiintoista. Tarkoitin kommentillani lähinnä elämäntapaketoja tai vegaaneja tms, jotka lapsilleenkin erikoisruokavaliotaan tyrkyttävät.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Proffa analysoi koulujen kasvis- ja sekaruuat. Kasvisvaihtoehto taas tutusti pelkkää haastetta, jonka fogelholm valehtelee hyväksi. On se härski äijä:
23F18918-0408-4D21-91CB-3B55B66104B1.jpeg

38FEE6E6-5819-45E1-AB56-01CB5533F80F.jpeg
 
Ihan mielenkiinnosta kysyn, mistä tämä johtui?
Johtuiko IGF-1/2 tahi muista kasvutekijöistä

Vaikee sanoa, voi johtua varmaan monestakin asiasta, kun puutoksia tulee melkeen kaikesta mikä on tärkeää kasvulle ja kehitykselle.

Nyt tuli tämmöinen julkaisu juuri:

High omega-3 intake from fish was associated with a 51% reduction in asthma risk in children that have a variation in a gene that makes them poor converters of the plant omega-3 ALA into the marine omega-3s EPA and DHA.
A common variant in the fatty acid desaturase (FADS) gene is associated with lower levels of omega-3 fatty acids in the blood. This variant is found in almost half of the population. In children with this variant, a higher dietary intake of omega-3 fatty acids from fish was associated with a lower risk of asthma.

 
Minä nyt tätä sohaisen sen verran että mitenkä ihmeessä ne muualla maailmassa lapsetkin kasvaa vaikka niillä ei ole joka päivä sisäfilettä pöydässä?? Tai omega 3?? Jos katsotaan vaikka afrikan valtioita. Ne jotka vaan selviävät lapsuudesta aikuisuuteen välttyen taudeilta ja luodeilta niin ihan normaali kokoisia ellei kookkaampia ihmisiä niistä kasvaa. Nyt sitten huomataan että suomalaisista tulee pygmejä. 🙄
 
Minä nyt tätä sohaisen sen verran että mitenkä ihmeessä ne muualla maailmassa lapsetkin kasvaa vaikka niillä ei ole joka päivä sisäfilettä pöydässä?? Tai omega 3?? Jos katsotaan vaikka afrikan valtioita. Ne jotka vaan selviävät lapsuudesta aikuisuuteen välttyen taudeilta ja luodeilta niin ihan normaali kokoisia ellei kookkaampia ihmisiä niistä kasvaa. Nyt sitten huomataan että suomalaisista tulee pygmejä. 🙄

Kyllä siellä aika paljon niitä lapsia kuoleekin aliravitsemukseen. Tietenkin noin massiivisesta määrästä paljon myös selviää. Sen takia varmaa tuolta tulee myös "geenifriikki" atleeteja, koska aikojen saatossa geeneissä on tapahtunut se, että vain hyvät, vahvat ja terveet ovat selvinneet ja jatkaneet sukua. Tuolaisessa ympäristössä heikot/huonot geenit eivät jatka pitkälle.
 
Kyllä siellä aika paljon niitä lapsia kuoleekin aliravitsemukseen. Tietenkin noin massiivisesta määrästä paljon myös selviää. Sen takia varmaa tuolta tulee myös "geenifriikki" atleeteja, koska aikojen saatossa geeneissä on tapahtunut se, että vain hyvät, vahvat ja terveet ovat selvinneet ja jatkaneet sukua. Tuolaisessa ympäristössä heikot/huonot geenit eivät jatka pitkälle.
Niin se johtuu yksin kertaisesti siitä että ne on niin köyhiä ettei niillä ole edes sitä kasvisruokaa mitä syödä.
Tai heitetään intia kiina missä väestöä on paljon ja edelleen ne kenellä on jotain mitä syödä lapset kasvaa ja kehittyy aivan normaalisti. Muuten ne olisi länsimaalaisia huomattavasti lyhyempiä ja jäisivät tosiaan konkreettisesti pygmi tasolle n 150cm. Aivojen kehitys ja kaikki kärsisi tuon teorian mukaan.

se mitä ne on niin helvetin paljon vähemmän siellä on ylipainoisia ja eliniän odotus heillä terveyden puolesta on pitkä. Toisin kun näissä länsimaalaisissa yhteiskunnissa missä jo syömisestäkin on tehty jo ongelma. Ja sille on löydetty syy joka on se jota köyhät syö 98% päivästä.
 
Niin se johtuu yksin kertaisesti siitä että ne on niin köyhiä ettei niillä ole edes sitä kasvisruokaa mitä syödä.
Tai heitetään intia kiina missä väestöä on paljon ja edelleen ne kenellä on jotain mitä syödä lapset kasvaa ja kehittyy aivan normaalisti. Muuten ne olisi länsimaalaisia huomattavasti lyhyempiä ja jäisivät tosiaan konkreettisesti pygmi tasolle n 150cm. Aivojen kehitys ja kaikki kärsisi tuon teorian mukaan.

se mitä ne on niin helvetin paljon vähemmän siellä on ylipainoisia ja eliniän odotus heillä terveyden puolesta on pitkä. Toisin kun näissä länsimaalaisissa yhteiskunnissa missä jo syömisestäkin on tehty jo ongelma. Ja sille on löydetty syy joka on se jota köyhät syö 98% päivästä.

Eivät kaikki puhtaalla kasvisravinnolla ole afrikassa, kiinassa tai intiassa. Kyllä niillä sielä on myös eläimiä ja kalaa. Afrikassa puuttelinen ravinto on kuitenkin valtava ongelma ja sen takia sinne viedään valtavat määrät vitamiinilisää vuosittain, koska ravinto on niin köyhää suuressa osassa maata.

Ja Kyllähän se kehitys on kärsinyt, kun asiaa on tutkittu, kuten tuossa Heikkilän jakamassa tutkimuksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Eivät kaikki puhtaalla kasvisravinnolla ole afrikassa, kiinassa tai intiassa. Kyllä niillä sielä on myös eläimiä ja kalaa. Afrikassa puuttelinen ravinto on kuitenkin valtava ongelma ja sen takia sinne viedään valtavat määrät vitamiinilisää vuosittain, koska ravinto on niin köyhää suuressa osassa maata.

Ja Kyllähän se kehitys on kärsinyt, kun asiaa on tutkittu, kuten tuossa Heikkilän jakamassa tutkimuksessa.
Niin syödään sitä mitä on. Ei siitä nyt mihinkään pääse että siellä se ruoka on suurelta osin kasviperäistä. Ja jos sinne ei ole viedä ruokaa niin mitä ihmettä ne niillä vitamiineilla ravintolisinä (ne varmasti mielummin söisi kun vetelisi vitamiineja purkista) koska niidenkin imeytyminen ei ole kiistatonta.

Mahtuu meidän molempien mielipiteet tänne. 👍🏼 Itse pidän tuota heikkilän osoittamaa tutkimusta puhtaasti poliittisena.
 
sinne viedään valtavat määrät vitamiinilisää vuosittain
Mihin tämä väite perustuu? Luulisi ruuasta saadun energiamäärän vähyyden olevan suurin ongelma, eikä sitä pelkillä vitamiineilla korvata. On tietysti selvää, että myös hivenaineista on puutetta, jos ruuan määrä on liian pieni, mutta ongelma tuskin on liian vähäisessä lihansyönnissä.
 
Mihin tämä väite perustuu? Luulisi ruuasta saadun energiamäärän vähyyden olevan suurin ongelma, eikä sitä pelkillä vitamiineilla korvata. On tietysti selvää, että myös hivenaineista on puutetta, jos ruuan määrä on liian pieni, mutta ongelma tuskin on liian vähäisessä lihansyönnissä.


Kyllä se eläinperäisen ravinnon puute on valtava ongelma afrikassa ja aiheuttaa paljon kuolemia ja valtavat määrät vakavia ongelmia lasten terveydessä ja kehityksessä. Se on vaan fakta, että kasveista ei saa kaikkea välttämättömiä ravintoaineita mitä ihminen tarvitsee.

Välillä on lehdissä ollut juttua myös länsimaista, kun vegaani vanhempien lapsia on jouduttu huostaanottamaan, koska ovat olleet aliravittuja ja alikehittyneitä


Deficiency in essential nutrients and micronutrients​

Given that vitamin A is critical for proper functioning of the visual system and for maintaining immune defences, its deficiency remains a public health issue. An estimated 250,000 to 500,000 children deficient in vitamin A become blind every year, half of them dying within 12 months of losing their sight. This deficiency accounts for 350 million cases of blindness and 670,000 deaths globally (WHO, 2001).[1] In Africa alone, it contributes to 23 per cent of child deaths. In 2009, the prevalence of low serum retinol, associated with vitamin A deficiency, was 37.7 per cent in Ethiopia, 49 per cent in the Congo, and 42 per cent in Madagascar. The immediate causes of this deficiency are the low rates of consumption of animal products, the poor bioavailability of vitamin A in cereal-based diets, the consumption of green leaves with low lipid content, and an increased bodily demand for vitamin A owing to the infections that frequently affect African children (Manga, 2011).[5][1]

There are equally disturbing levels of zinc deficiencies and this has seriously adverse effects on growth, the risk and severity of infections, as well as the level of immune function. Although the actual prevalence is unclear, zinc deficiency is recognized as one of the main risk factors for morbidity and mortality. It contributes to over 450,000 deaths per year among children under 5 years, particularly in sub-Saharan Africa.[1] It affected 57 per cent of children under 5 in Senegal, 72 per cent in Burkina Faso, and 41.5 per cent in Nigeria in 2004.[6] The main causes of this deficiency in children are a lack of zinc-rich easily absorbed foodstuffs (such as meat, poultry, seafood) and the over-consumption of foodstuffs that inhibit zinc absorption, such as cereals, roots and tubers, which are among Africa's staples.[6][1]

Inadequacies in iodine intake on the other hand impair the synthesis of thyroid hormones, which are critical for normal development and proper functioning of the brain and nervous system as well as the conservation of body heat and energy. Iodine deficiency causes endemic goitre and cretinism as well as stunting of mental and physical development. Globally, 1.6 million people are at risk of iodine deficiency disorders and 50 million children affected by them. About 100,000 children are born each year with mental retardation, most of them in Africa. This is due to the low consumption of iodine-rich foodstuffs (e.g. marine products) and the over-consumption of foodstuffs causing goitre, particularly bitter cassava, which is a staple in Central Africa.[7]

Anaemia is quite prevalent in Africa especially among young children due mainly to a diet that is low in animal-based foodstuffs and high in fibre-rich cereals, tannins and phytates which inhibit iron absorption. In 2006, about 67.6 per cent of children under 5, and overall 83.5 million children were anaemic.[8] Through its effects on metabolic processes such as oxygen transport, oxidative metabolism and cell growth, iron deficiency also retards growth and development. It impairs the immune response and increases susceptibility to infection, delays motor development, and diminishes concentration (impairing cognitive and behavioural capacities). It therefore prevents 40-60 per cent of African children from attaining their full mental capacities. Moreover, of the 26 health risks reported by the WHO Global Burden of Disease project, iron deficiency is ranked ninth in terms of years of life lost.[1]

Preventive interventions​


Supplementary feeding[edit]​

Undernourished children have lowered resistance to infection and are at greater risk of common childhood diseases such as diarrhoeal diseases, respiratory infections, recurring sickness and faltering growth, often with irreversible damage to their cognitive and social development.[10] For current and future generations, good nutrition is a cornerstone for survival, health and development. Well-nourished children set off on a better developmental path (both physically and mentally), perform better in school, grow into healthier adults and are able to give their own children a better start in life. Supplementary feeding, when properly implemented, helps to reduce the mortality rate of children under 5 by 6 per cent.[9][10][11][1]


Micronutrient powders (MNPs) for point of use fortification, contain a mixture of vitamins and minerals. They are added on to ready to eat semi solid foods such as porridge, without altering the original taste. This intervention reduces iron deficiency anaemia in children between six and twenty-three months of age[17]

Zinc supplements[edit]​

The role of zinc in strengthening immune defences cannot be underestimated and in areas where effective preventive supplementation campaigns have been implemented, particularly in Africa, the child mortality rate has been lowered by 4 per cent.[9][10][11][1]

Vitamin A supplement[edit]​

Biannual vitamin A supplements can help to reduce mortality among young children by 23 per cent.[11][1]
 
Kyllä se eläinperäisen ravinnon puute on valtava ongelma afrikassa ja aiheuttaa paljon kuolemia ja valtavat määrät vakavia ongelmia lasten terveydessä ja kehityksessä. Se on vaan fakta, että kasveista ei saa kaikkea välttämättömiä ravintoaineita mitä ihminen tarvitsee.

Välillä on lehdissä ollut juttua myös länsimaista, kun vegaani vanhempien lapsia on jouduttu huostaanottamaan, koska ovat olleet aliravittuja ja alikehittyneitä


Deficiency in essential nutrients and micronutrients​

Given that vitamin A is critical for proper functioning of the visual system and for maintaining immune defences, its deficiency remains a public health issue. An estimated 250,000 to 500,000 children deficient in vitamin A become blind every year, half of them dying within 12 months of losing their sight. This deficiency accounts for 350 million cases of blindness and 670,000 deaths globally (WHO, 2001).[1] In Africa alone, it contributes to 23 per cent of child deaths. In 2009, the prevalence of low serum retinol, associated with vitamin A deficiency, was 37.7 per cent in Ethiopia, 49 per cent in the Congo, and 42 per cent in Madagascar. The immediate causes of this deficiency are the low rates of consumption of animal products, the poor bioavailability of vitamin A in cereal-based diets, the consumption of green leaves with low lipid content, and an increased bodily demand for vitamin A owing to the infections that frequently affect African children (Manga, 2011).[5][1]

There are equally disturbing levels of zinc deficiencies and this has seriously adverse effects on growth, the risk and severity of infections, as well as the level of immune function. Although the actual prevalence is unclear, zinc deficiency is recognized as one of the main risk factors for morbidity and mortality. It contributes to over 450,000 deaths per year among children under 5 years, particularly in sub-Saharan Africa.[1] It affected 57 per cent of children under 5 in Senegal, 72 per cent in Burkina Faso, and 41.5 per cent in Nigeria in 2004.[6] The main causes of this deficiency in children are a lack of zinc-rich easily absorbed foodstuffs (such as meat, poultry, seafood) and the over-consumption of foodstuffs that inhibit zinc absorption, such as cereals, roots and tubers, which are among Africa's staples.[6][1]

Inadequacies in iodine intake on the other hand impair the synthesis of thyroid hormones, which are critical for normal development and proper functioning of the brain and nervous system as well as the conservation of body heat and energy. Iodine deficiency causes endemic goitre and cretinism as well as stunting of mental and physical development. Globally, 1.6 million people are at risk of iodine deficiency disorders and 50 million children affected by them. About 100,000 children are born each year with mental retardation, most of them in Africa. This is due to the low consumption of iodine-rich foodstuffs (e.g. marine products) and the over-consumption of foodstuffs causing goitre, particularly bitter cassava, which is a staple in Central Africa.[7]

Anaemia is quite prevalent in Africa especially among young children due mainly to a diet that is low in animal-based foodstuffs and high in fibre-rich cereals, tannins and phytates which inhibit iron absorption. In 2006, about 67.6 per cent of children under 5, and overall 83.5 million children were anaemic.[8] Through its effects on metabolic processes such as oxygen transport, oxidative metabolism and cell growth, iron deficiency also retards growth and development. It impairs the immune response and increases susceptibility to infection, delays motor development, and diminishes concentration (impairing cognitive and behavioural capacities). It therefore prevents 40-60 per cent of African children from attaining their full mental capacities. Moreover, of the 26 health risks reported by the WHO Global Burden of Disease project, iron deficiency is ranked ninth in terms of years of life lost.[1]

Preventive interventions​


Supplementary feeding[edit]​

Undernourished children have lowered resistance to infection and are at greater risk of common childhood diseases such as diarrhoeal diseases, respiratory infections, recurring sickness and faltering growth, often with irreversible damage to their cognitive and social development.[10] For current and future generations, good nutrition is a cornerstone for survival, health and development. Well-nourished children set off on a better developmental path (both physically and mentally), perform better in school, grow into healthier adults and are able to give their own children a better start in life. Supplementary feeding, when properly implemented, helps to reduce the mortality rate of children under 5 by 6 per cent.[9][10][11][1]


Micronutrient powders (MNPs) for point of use fortification, contain a mixture of vitamins and minerals. They are added on to ready to eat semi solid foods such as porridge, without altering the original taste. This intervention reduces iron deficiency anaemia in children between six and twenty-three months of age[17]

Zinc supplements[edit]​

The role of zinc in strengthening immune defences cannot be underestimated and in areas where effective preventive supplementation campaigns have been implemented, particularly in Africa, the child mortality rate has been lowered by 4 per cent.[9][10][11][1]

Vitamin A supplement[edit]​

Biannual vitamin A supplements can help to reduce mortality among young children by 23 per cent.[11][1]
Tämän tutkimuksen valossa valtaosa länsimaan väestöstäkin pitäisi olla hengettä. Niitä jotka syövät lihaa. 👍🏼
 
Edelleen väitän, että suurin ongelma ei ole eläinperäisen ravinnon puute vaan ravinnon puute ylipäätään.
Kyllä on varaa syödä VÄHÄN ja tyyliin yhtä ainutta ruoka ainetta. 👍🏼 Ihan sama kävisi jos söisit lihaa 50-100g päivässä. Ei mitään muuta. Olisi terveys viturallaan.
 
Ei se ravinnon määrä merkkaa siinä vaiheessa, jos se ravinto ei sisällä välttämättömiä ravinteita.
Sama lihan kohdalla. Ei se ole yhtään sen ihmeellisempi ravinto aine. Syöt sitä vähän et mitään muuta ja terveys alkaa mennä. 👍🏼
 
Tämän tutkimuksen valossa valtaosa länsimaan väestöstäkin pitäisi olla hengettä. Niitä jotka syövät lihaa. 👍🏼

Siis mikä tutkimus? Tuo teksti perustuu useisiin tutkimuksiin ja kansainvälisten avustusjärjestöjen dataan. Siellä myönnetään ihan selvästi, että puutokset johtuu lähinnä eläinperäisen ravinnon puutteesta ja haittana mainitaan myös liiallinen kasvisravinto, joka haittaa mineraalien imeytymistä.
Sama lihan kohdalla. Ei se ole yhtään sen ihmeellisempi ravinto aine.

Ei tässä ole pelkästä lihasta kyse, vaan liha, maito, kala, merenelävät ja munat. Pelkästää noilla et saa mitään puutoksia välttämättömistä ravintoaineista, joten väittäisin, että ovat parempaa ravintoa kuin afrikan köyhien kasvismössö. Kyllä pelkkä lihakin sen mössön voittaa.
 
Siis mikä tutkimus? Tuo teksti perustuu useisiin tutkimuksiin ja kansainvälisten avustusjärjestöjen dataan. Siellä myönnetään ihan selvästi, että puutokset johtuu lähinnä eläinperäisen ravinnon puutteesta ja haittana mainitaan myös liiallinen kasvisravinto, joka haittaa mineraalien imeytymistä.


Ei tässä ole pelkästä lihasta kyse, vaan liha, maito, kala, merenelävät ja munat. Pelkästää noilla et saa mitään puutoksia välttämättömistä ravintoaineista, joten väittäisin, että ovat parempaa ravintoa kuin afrikan köyhien kasvismössö. Kyllä pelkkä lihakin sen mössön voittaa.
No ihan samalla tavalla löytyy tutkimuksia missä näillä eläin peräisillä ravintoaineilla on terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Kannatan minäkin seka syömistä kaikille kenellä siihen on varaa ja mahdollista. Mutta se että kasvisruokavaliota demonisoidaan ja sanotaan että kehitykselle haitallista niin ei pidä paikkaansa koska suurin osa väestöstä syö kasvi peräistä ravintoa olosuhteista johtuen ilman merkittävää eroa seka syöjiin verrattuna. Samalla tavalla niitä seka syöjien lapsia otetaan huostaan ei se sinänsä ole mikään mittari ja heillä myös ravinto puutoksia vaikka ylipainoisia ovatkin. 👍🏼
 
Back
Ylös Bottom