Tee se itse Kebab

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja seppo-x
  • Aloitettu Aloitettu
Näin tein minä (tämä on toistoa, kuten suuri osa muistakin viesteistä täällä):
paistijauhelihaa 1000g kulhoon. Perään ripottelin hieman vettä ja 2rkl rypsäriä (saisi olla enemmänkin) ja sekoitin tehosekoittimella lihan rakenteen rikki. Lisäsin mausteita 46g aromisuolaa ja reilu 1rkl mustapippurirouhetta ja sekoitin. Sitten koko mötikkä pellille folioon ja yritin puristella siitä mahdollisimman tiiviin. Uunissa oli n.3.5h, mutta saisi olla ainakin sen 4h jotta tulee tasaisemmin kypsää. Foliosta valuu jonkin verran lihasnestettä ja rasvaa ulos. Päältä tuli hyvä pinta, melko helppo leikata mutta ei saanut vuoltua kuin veitsellä. Sisäpuoli vähän raaemman näköinen. Maku tosi ok, hieman ehkä liian suolainen. Kastikkeeksi tein tuolla aiemmin mainitulla ohjeella 5dl tomaattikastiketta josta tuli hyvää eikä sisällä juurikaan hiilareita. Sopiva safka näin ketodieetillekin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kannattaa tosiaan muistaa painella se pötkö tosi tiiviiksi ennen folioon laittoa. Itselläkin tuli hieman murekemaista, vaikka vatkasin sähkövatkaimellakin. Eipä tosin haittaa, kun tuo on nyt jääkaapissa ollut niin hyvin pystyy vuolemaan ohuita siivuja.
 
Pieni vinkki

Heittäkääs ennen uuniin (ja folioon) laittamista
pötkylä ensin jääkaappiin puoleksi tunniksi :)
 
20 minuuttia on pötkylä ollut uunissa ja tuskin maltan odottaa lopputulosta.
Sen verran on olleet vakuuttavia kokeilleiden kommentit :worship:
 
Testasin ja ihastuin.tomaattikastikekin oli huippua kun nakkasi sekaan cayennepippuria ja piri piriä.siihen vielä feta saalaatti kylkeen niin avot. :5:
 
Noni nyt meni 'kääretorttu' uuniin. Aineksina käytin seuraavia
800g naudan paistijauhelihaa
~1dl rypsiöljyy
~35g aromisuolaa
1rkl mustapippuria

23.00 uunista pois ja puoli tuntia aattelin antaa vetäytyä eli 23.30 herkutellaan. :)
Koemaiston jälkeen kertomaan omat mielipiteet.
 
jp^- sanoi:
Noni nyt meni 'kääretorttu' uuniin. Aineksina käytin seuraavia
800g naudan paistijauhelihaa
~1dl rypsiöljyy
~35g aromisuolaa
1rkl mustapippuria

23.00 uunista pois ja puoli tuntia aattelin antaa vetäytyä eli 23.30 herkutellaan. :)
Koemaiston jälkeen kertomaan omat mielipiteet.



Aijai kun teit pahan virheen! Toi 800g on liian vähän tätä herkkua.
Jos ei jostain syystä maistu uunikamana ni kannattaa paistaa myös pannulla ohuita viipaleita. Tulee todella hyvää.
 
Testasin tänään nauta-sika jauhelihalla tota satsia ja täytyy myöntää et on ihan pirun hyvää :kuola: :kuola: Seuraavaan satsiin laitan kyllä pippuria hiukan vähemmän ;)
 
Tuli eilen itsekin kokeiltua, ja täytyy myöntää että oli harvinaisen hyvää. Pitää vielä kokeilla noita kastikereseptejä. Kiitokset reseptien lähettäjille.
 
Taisin joskus töissä tehdä taco-kastiketta johon vedin tomaattimurskaa, jalapenoja, aavistus valkkaria ja hieman tabascoa ja suolaa maun mukaan.
Kaikki kattilaan, kuumennetaan ja sauvasekottimella tasaiseksi. Tarjoillaan kuumana tai kylmänä...

Jos haluaa kylmiä kermapohjaisia kastikkeita niin kermaviili toimii jokaiseen hyvä alustana. Siihen vain mausteet sen mukaan millaista kastiketta on tarkoitus tehdä. Ja jos haluaa OIKEASTI tehdä itse hyvän makuisia kastikkeita tai ruokia niin kandee sijoittaa pari ropoa ja marssia lähimpään mausteliikkeeseen josta saa tuoreet curryt, chilimausteet, valkosipuli ym. yrttimausteet. Ero on valtava verrattuna kaupan pirkka-pussukoihin. Itse asiassa hintaa ei tuu mausteille sen enemmän. Yleensä tulee vaan ostettua vähän isompia satseja kuin jotain 5g:n pussia niin voi olla että kerralla menee joku euro enemmän. Kilohinta on sama kuin kaupoissa
 
Täällä kokeiltiin kans. Aineksina 400g 7% rasvaa sisältävää paistijauhelihaa ja 800g 10% rasvaa sisältävää paistijauhelihaa, mausteiksi Aromat-pussin jämät (oisko ollut ehkä 60g), mustapippuria arpomalla (ehkä 1/6dl). Juuri sopivan mausteista, mutta ehkä vähän kuivaa varmaan johtuen lihan vähärasvaisuudesta. 1200g meni siis uuniin ja 840g tuli ulos, tiivistyy aika paljon.

Laskin tolle myös NOIN-ravintoarvot 100 grammalle: 29.5g proteiinia, 0g hiilaria, 11.4g rasvaa, 221kcal. En tiedä voiko sitä noin suoraviivaisesti laskea, mutta ainakaan dieetin etenemistä ei ton popsiminen ole hidastanut. Ei kai ne kovin pahasti voi olla sitten metsässä. Rasvaa saattaa olla vähemmänkin, kun pellillä lillui sitä rasvaa kun otin käärön uunista...

Niin joo. Tajuttoman hyvän makuista oli! Kivaa että dieetilläkin voi syödä tollaista, eikä tarvii vaan vieressä kitua kun toinen asukki, alias kebab-ahmatti, vetelee originaalikebabbia... harva se päivä :D
 
Nyt oon kahteen otteeseen tehnyt tätä! Päältä pysty vuolemaan ihan ok, mut loppu olikin sitten mureketta! Tein kaiken maailman iskender kastikkeet ym, mutta vituiks meni! Ei ne murekkeen kanssa oikeen sovi. Vaivaan taikinan kyllä käsillä todella mössöksi, mutta ei synny kebabbia ei.

Loppujen lopuksi kävin ostamassa valkosipulikermaperunat ja nautin sen murekkeen kanssa :D
 
Tuli tehtyä kanssa satsi ja kyllä tuosta tuli vähintään yhtä hyvää kuin keskinkertaisissa kebab paikoissakin saa.
Mutta, mites kun tuossa on tuota aromisuolaa ja sen myötä tietysti natriumglutamaattia aika paljon, onkohan ihan terveellistä vetää sitä taikka suolaa yleensäkkään tuollaisia määriä? Pystyisiköhän tuota maustamaan jollain muulla tapaa, esim. jotain chili systeemiä voisi ajatella?
 
Kilo kebabbia

Pakko kantaa korsi kekoon vaikka toistoa onkin.

Eli puolitin ainoastaan lähtöarvot:

1 kg jauhelihaa (osa paistia osa nautaa)
45 g aromisuolaa
0,25 dl mustapippuria

Murekkeen ja kebabin ero on paistoajan ohella yhtä paljon rakenteen rikkomisessa. Tehosekoittimella (sillä jolla tehdään perunamuussikin) KUNNON vatkaus (5 - 10 min) niin, että mausteetkin sekoittuvat hyvin. Sekaan voi heittää lorauksen vettä ja öljyä. Vatkauksen jälkeen painelin nyrkillä samaisessa kupissa ilmat pois taikinasta. Folio vuoan pohjalle, köntti päälle, folio taitetaan päälle ja puristellaan vielä klönttiä haluttuun muotoon. Yksi kerros foliota riittää ympäriinsä. Muutama reikä alaosaan niin rasvat pääsee ulos. 4 h uunissa 100 asteessa. Vähän vähempikin paistoaika olis kilolle riittänyt.

Ja pötkö oli just eikä melkein kebabin näköistä ja makuista. Ei penniäkään murekkeen näköistä vaan lastut on just sennäköisiä kuin kebabbipaikoissakin. Patukan voi ottaa käteen ja vuolla vaikka pystyasennossa viimeiseen siivuun asti. Ainut vaan, että pippurin määrän puolitan ehdottomasti seuraavaan satsiin, ja aromisuolaakin voipi jättää vähemmälle. Eli lihan jätän miedomman makuiseksi ja heitän päälle reilummin Korv-Göranin ruskeaa kebab-kastiketta (hotti oli mulle liian hottia).

Se mikä kiinnostais on, että jos joku on kokeillut eri firmojen mausteita, niin mistä on löytynyt parhaat maut? Itse kokeilin meiran aromisuolaa ja mustapippuria eikä mitään valittamista.
 
m80 sanoi:
Se mikä kiinnostais on, että jos joku on kokeillut eri firmojen mausteita, niin mistä on löytynyt parhaat maut?

Aromisuolan ja mustapippurin merkistä ei oo hajua mutta ite laitoin vähemmän aromisuolaa ja sen tilalle laitoin Old El Paso merkkistä tacomaustetta ja oli kyllä p*rkeleen hyvää! :kuola:
 
tiivistä mureketta tuli, en tiedä mikä meni pieleen. Taikinakoukuilla vispasin naudanpaistijauhiksen rikki, lisäsin vähän vettä ja rypsäriä. Puristin siitä pötkylän, pidin jääkaapissa 30min, uunissa (100 astetta) 4h ja vetäytyä sai 30min. Folio ei ehkä ollut ihan tiivis, liekö sillä vaikutusta.
 
Ajattelin kerätä kebab-annoksia tänne ideoita tuomaan. Listaamani annoksien sisällöistä on variaatioita yhtä monta kuin on turkkilaisiakin. Postaa myös omia ehdotuksiasi. Jos haluat aloittaa sivubisneksenä kebab-ravintolan parvekkeellesi, niin ainakin isommista marketeista löytyy tarkoitukseen sopivia pahvilootia, foliot löytyykin sitten jokaiselta millenniumin läpikäyneeltä sopivasti pään muotoon taputeltuna. :D

  • Iskender kebab
    kebablihaa, kastiketta (katso ketjua taaksepäin), leipäkuutioita (pitaleipä pääasiallisesti, jos tykkää kuivemmasta makuelämyksestä niin esmes. ohraleipä toimii pilkottuna), jogurttia (maustamatonta, mutta ei muut ole kiellettyjä. Itse tykkään happamasta, esim. Valion vanilja), jäävuorisalaattia
  • ALANYA-kebab
    Kebablihaa, riisiä, kastike
  • Marmaris-kebab
    Kebablihaa, tikkuperunoita + kastike
  • Oriental-kebab
    kebablihaa, kastiketta, lohkoperunoita (paistettuna), valkosipulivoita, jäävuorisalaattia, (pepperonia jos maistuu)
  • Rulla-kebab
    Pehmeän leivän sisään rullattua kebablihaa (tuhtia mutta taipuisaa leipää, tai sitten korvikkeena vaikka maxi-kokoinen tortillapohja tai kaksi tukemaan viritelmää), kastiketta, jäävuorisalaattia, sipulia
  • Pita-kebab
    Pitaleivän välissä kebablihaa, kastiketta,
    jäävuorisalaattia, (pepperonia)
  • Rullakebab kinkulla (muslimin painajainen :piis: )
    Pehmeän leivän sisään rullattua kebablihaa, kinkkua (valmiit suikalepussit käteviä), kastiketta, jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua
  • Metsä-kebab
    Kebablihaa, tomaattia, kurkkua, salaattia, sipulia, paistettuja herkkusieniä, kastike, turkinpippuria
  • Feta-Kebab
    Kebablihaa, kastiketta, fetajuustoa, jäävuorisalaattia,
    kurkkua, tomaattia.
  • Ararat-kebab
    Kebablihaa, tomaattikastiketta, ranskalaisia perunoita,
    jäävuorisalaattia, pepperonia
  • Emine-kebab
    Kebablihaa, kermaperunat, juustoa, riisiä, kastike.

Näistähän voi tehdä sitten yhdistellä miten haluaa. Juustoa kannattaa hieman sulattaa annoksissa, mut voi pistellä poskeen vaikka kuukauden kivettyneenä jos maistuu. Pääsääntöisesti tulisemmissa satseissa voi hoivata kieltä jugurtilla, ja itse lisäilen kaninruokaa annoksiin ronskilla kädellä tasapainottamaan suolaisuutta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom