Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella ei tosiaan ole mitään syytä olettaa, että palautusjuomassa tulisi suosia pelkästään ”nopeita” proteiinilähteitä, esimerkiksi heraa, paremman lihaskasvun toivossa. Proteiinilähteiden jakaminen nopeuksien mukaan on täysin lisäravinneteollisuuden mielikuvamarkkinointia. Hera ja kaseiini ovat erittäin hyviä proteiinilähteitä molemmat, eikä tähän mennessä kumpaakaan ole kiistattomasti osoitettu toistaan paremmaksi lihasmassan lisäyksen kannalta.
Puheet kaseiinin muodostamasta ”kalvosta” tai vastaavasta höpöhöpöstä voi sivuuttaa ihan huoletta; kaseiini vaan muodostaa mahassa klönttejä, jotka sulavat hitaammin. Esimerkiksi maidon/kaseiinin kanssa nautittuna osa herasta jää sinne kaseiiniklönttien sisään/yhteyteen, jolloin aminohappoja on hiukan hitaammin veressä kuin pelkkää heraa nautittaessa. Suolen proteaaseilla on luultavasti kovempi työ hajottaa sitä hera-kaseiinisotkua kuin pelkkää heraa, tästä syystä hera-kaseiiniyhdistelmän aiheuttama aminohappovaste veressä on hiukan pienempi.
Johtaako tämä pienempi aminohappovaste pienempään anaboliaan? Tuskin; nano/mikromolaariset vaihtelut aminohappovasteissa eivät hyvin todennäköisesti olisi mitattavissa eroina lihasmassassa, varsinkaan jos syö kutakuinkin normaalisti. Jos ruokavalio on kunnossa, ja proteiinia tulee päivän aikana tarpeeksi, imeytymisnopeuksista huolehtiminen on täysin turhaa.
Pari tarkennusta astron esittämiin hyviin pointteihin:
1) Ravintolisän (välttämättömät aminohapot+hiilihydraatti) nauttiminen ennen harjoitusta johtaa suurempaan lihasten proteiinisynteesiin kuin harjoituksen jälkeen…
Proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävä juoma luultavasti ajaisi saman asian. Tosin eroa tuskin olisi, jos on syöty proteiinipitoinen ateria 2-3 tuntia harjoitusta ennen, myös silloin aminohappoja on veressä harjoituksen alkaessa. Virtamon Jounin mukaan Jari Leino (Jouni voi korjata jos muistan väärin) pisteli kunnon aterian poskeen juuri ennen treeniä, kun taas joillakin treenit menee pilalle jos pakki on täynnä. Eli ihmisten välillä on hurjasti eroa. Tankkausjuomakaan ei siis ole välttämätön, se on lähinnä käytännöllisyys/mukavuuskysymys jos pakki ei tykkää kiinteästä ruoasta ennen harjoitusta.
2) Heran ja kaseiinin sekoittaminen palautusjuomassa...
Hiilihydraattien nauttiminen heran kanssa tosiaan vähentää proteiinien hajoamista. Ei vielä tiedetä onko tämä hiilihydraatin samanaikainen antikatabolinen vaikutus heran kanssa yhtä suuri kuin kaseiinilla. Jos kaseiinin antikatabolinen vaikutus perustuu sen erilaiseen aminohappoprofiiliin, tai tiettyihin bioaktiivisiin peptideihin (joilla muuten on ehdotettu esim.
Demling et al. tutkimuksessa olevan parempi lisäys lihasmassaan), on kaseiinin lisääminen perusteltua.
3) Vaiheittaisesta aminohappojen ja hiilihydraattien nauttimisesta harjoituksen jälkeen…
Hiilihydraatit hidastavat jonkin verran aminohappojen imeytymistä samanaikaisesti nautittuna. Mutta jos veressä on runsaasti aminohappoja jo harjoituksen alkaessa, ja lihasproteiinin synteesi näin ollen korkeammalla tasolla, palautusjuoman merkitys voidaan tosiaan kyseenalaistaa. Tosin tästä ei taida olla vielä mitään konsensusta, voi esimerkiksi olla että muutos veren aminohappopitoisuuksissa toimii stimulaationa lihaksen kasvulle.
Se Jyväskylän yliopistossa tehty pilotti (tosin aika pienellä tutkimushenkilömäärällä) antaa jonkinlaista osviittaa kortisolin ja insuliinin pitoisuuksien mittaamisen kautta lihaksen anabolisesta/katabolisesta tilasta. Luultavasti tarvittaisiin kuitenkin hyvin monta henkilöä testiin mukaan, ja erittäin tarkat suorat mittaukset lihaksen proteiinisynteesistä/hajoituksesta, jotta ero (jos sitä ylipäätään on) olisi havaittavissa. Juha kommentoinee jos artikkelin kirjoittamiseltaan ehti
.
Eli loppupeleissä on tuskin suurempaa merkitystä vetää sitten heraa, kaseiinia, tai molempia, pääasia että vetää :thumbs: .