Periaatteessa näin.
Osakeyhtiölain mukaan kuitenkin yhtiön ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen arvoa. Omistajien (joita edustaa hallitus) mielestä ei ole sama, mitä yhtiön arvolle tapahtuu. Näin ollen - vaikka firman arvon laskeminen ei johtaisikaan ulkopuoliseen valtaukseen tai sen yritykseen - yrityksen hallitus todennäköisesti ainakin muuttaa strategiaa ja potkii johdon ulos jos tulosta (ja sitä kautta osinkoja ja arvonnousua) ei synny.
Tai ainakin noin pitäisi hyvän hallituksen toimia. Tuokaan ei aina ihan itsestäänselvyys ole.
Kun katselee vaikka osavuosikatsauksia tai tilinpäätöstietoja, mitä lukuja siellä kannattaa tuijotella, jos kiinnostaa yhtiön vakavaraisuus/ velkaisuus? Kaikilla nyt varmaan on velkaa, mutta paljonko vakavaraiseksi luokiteltavalla yhtiöllä on velkaa suhteessa omaan pääomaan/ varallisuuteen?
Edit: onko joku "nettovelkaantumisaste" hyvä mittari?
Mikään luku yksinään ei ole sellainen, että siihen kannattaa liikaa tarkertua. P/E on ehkä yleisin hintaa mittaava tunnusluku, mutta tossa pitää miettiä, että onko E (eli tulos) kestävällä tasolla.
P/B luku mittaa hintaa suhteessa tasearvoon. Tässä taas pitää katsoa mitä tuo B (eli se tasearvo) sisältää. Se voi sisältää paljon ilmaa tai käytönnössä arvotonta omaisuutta. Ilmaa on usein liikearvo eli goodwill jota syntyy yritysostojen yhteydessä. Isä määrä liikearvoa voi johtaa isoihin alaskirjauksiin ja en voivat olla merkki myös hätiköiden tehdyistä yritysostoista (eli on maksettu sitä ilmaa). Tai sitten B sisältää käytännössä arvottomia koneita tai teollisuuslaitoksia. Eli itse yhtiölle niillä on tietysti arvoa, mutta mitään jälleenmyyntiarvoa ei ole kun ei välttämättä ole edes ostajia.
Gearing mittaa tota velkaisuutta ja negatiivinen gearing on turvallinen koska velkaa ei ole. Eli sinällään ei kannata sitä riviä "korolliset velat" tuijottaa, koska yrityksellä saattaa olla likvidejä varoja tätä enemmän, eli silloin nettovelkaa ei ole. Tän kertaa hyvin tuo gearing. Omavaraisuusaste taas on luku jota en itse edes täysin ymmärrä. Se tuntuu nettovelattomillakin olevan joskus kovin alhainen ja taas velkaisilla voi olla korkeakin. Ehkä joku vähän valottaa tän luvun logiikkaa? Jos sitä on...
Sitten on tottakai oman ja sijoitetun pääoman tuotot (ROE ja ROI) mutta nuokin vaihtelee kovasti senmukaan, onko yrityksen toiminta kovinkin pääomaa sitovaa vai ei.
Eli tässäkin on miljoona muuttujaa ja homman tekee hankalaksi se, ettei eri toimialoilla olevia yhtiöitä ole kovi helppo verrata keskenään samaa tunnuslukua käyttäen. Esim. just tuo pääomavaltaisuus vaikuttaa tähän. Joku UPM tai Fortum harjoittaa liiketoimintaa, joka sitoo sikana pääomia ja taasen joku it paja saattaa tehdä kovaa liikevaihtoa ja tulosta varsin vaatimattomalla pääomalla.
Jatkakoot ja korjatkoot joku.