- Liittynyt
- 7.1.2004
- Viestejä
- 13 063
No se vittuilu tuntuu olevan sinullakin tärkein harrastus...no kukin tyylillään.
Se on niitä harvoja elämän pieniä iloja. Olen tosin pyrkinyt vähentämään, varsinkin livenä. Se kun aiheuttaa joskus ylimääräistä draamaa.
Viittaus säätämiseen oli ehkä vähän turha, mutta yritin vähän kärjistettynä tuoda esiin sitä epäloogisuutta mikä yhden osa-alueen hinkkaamiseen liittyy jos kokonaisuudessa on kuitenkin jotain muuta kuralla. Ei sen kummempaa vittuilua oikeastaan, ei mullakaan ole tuloilmakanavaa takalle. Harkitsin sitä kyllä, mutta esimerkiksi tulon eristys, mahdolliset kondenssijutskat ja epäselvyys mihin sen putken saa lopulta tuotua takan puolella oli sen verran iso hämäryys niin jäi sitten siinä rakentamisen aina yhtä seesteisessä olotilassa selvittämättä ja tekemättä. Huomaan kyllä itse että sisälämpötila tipahtaa asteen kaksi kun saunan sytyttää.
Pihaan meni 3 kasettikuormaa multaa ja kaiken levitin lapiolla ja kottikärryillä, ilman mitään pippelinmittailua. Lisäksi täyttelin isompia monttuja soralla mitä meni yksi kuorma. Siitä sorasta keräsin käsin isoimpia murkuloita pihan koristeluun.
Mutta suosittelen siis erillistä tuloilmakanavaa takalle ja niin tekee myös Vallox:
Usein esitetyt kysymyksetMonissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa on takkakytkin. Tarvitaanko takalle lisäksi palamisilmakanava?
Kyllä tarvitaan! Ilmanvaihtokoneiden takkatoiminto ei ole tarkoitettu takan palamisilman sisälle tuomiseen vaan hetkelliseksi sytyttämisavuksi. Kun hormi on vielä kylmä, ilmanvaihtokoneella tehdään hetkellinen ylipaine taloon. Kun hormi lämpiää, niin takka kyllä vetää. Kovalla pakkasella ilmanvaihtokoneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa takkatoiminnon aikana myös tuloilmapuhaltimen, ettei lämmöntalteenottokenno mene jäähän. Takkatoiminnolla siis varmistetaan, ettei ilmanvaihtokone tee alipainetta takan sytyttämishetkellä. Digit SED ohjauksella takkakytkimen ajastus on 15 minuuttia.
Puu tarvitsee palamiseen paljon ilmaa. Teoriassa puu tarvitsee palaessaan ilmaa noin 3,7 m3 puukiloa kohti. Käytännössä palamisen ilmakerroin (λ) on suuluukullisissa tulisijoissa 2 ‑ 2,5 eli ilmaa käytetään 7,5 ‑ 10 m3 puukiloa kohti. Uusissa uuneissa ilmakerroin on alhaisempi 2,0 – 2,2. Suuluukuttomissa tulisijoissa kuten avotakoissa ilmakerroin on. 10 ‑ 30 eli ilmaa kuluu 40 ‑ 110 m3 puukiloa kohti. Palamisilman määrän optimaalinen säätö on kuitenkin käytännössä vaikeaa. (Lähde: Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys, VTT)
Ilmanvaihtokone ei oikein säädettynä tee taloon suurta alipainetta mikä häiritsisi tulisijan vetoa. Talosta poistetaan 5 – 10 % enemmän ilmaa kuin mitä sinne tuodaan eli tulo- ja poistoilmamäärät ovat lähes samat. Muutaman prosentin poikkeama on mittausvirheen varalta. Sillä varmistetaan, ettei talossa ole ylipainetta, koska se on aina ulkovaipan rakenteille tuhoisaa. Esimerkiksi 150 m2 talossa ilmanvaihtokoneen aiheuttama "alijäämä" on vain 3 – 6 l/s. Savupiipusta poistuu tehokkaasti poltettaessa jopa kymmeniä kertoja enemmän ilmaa ja tämä määrä ei tiiviissä talossa välttämättä tule rakenteiden läpi vuotoina – eikä saakaan tulla. Likaiset suodattimet tai tukkeutunut ulkosäleikkö voivat kasvattaa alipainetta.
Ilmanvaihtokone ei pakkasella pysty ylläpitämään ylipainetta kovinkaan pitkää aikaa. Kun ilmanvaihtokoneen takkatoiminto sammuttaa poistopuhaltimen, ei koneelle tule myöskään poistoilman lämpöenergiaa, mikä lämmittäisi lämmöntalteeottokennoa ja tuloilmaa. Silloin koneen jäätymisenesto saattaa sammuttaa myös tuloilmapuhaltimen. Ylipainejakson pituus riippuu mahdollisen etulämmityksen tehosta, ilmamäärästa ja ulkoilman lämpötilasta.
Kaikille tulisijoille pitää tuoda aina sulkuventtiilillä varustettu palamisilmakanava suoraan ulkoa jonnekin tulipesän alle tulisijavalmistajan suosittamaan paikkaan. Tässä on tulisija- ja valmistajakohtaisia eroja. Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, tilalle tulee ulkoilmaa joka pitää lämmittää talon lämmitysjärjestelmällä. Jos piipusta menee ulos kovalla vedolla poltettaessa esim. 100 l/s ilmaa, sen korvausilma tulee ulkoa huonetilaan ja menee sitten takan luukkujen kautta hormiin. Talon lämmitysjärjestelmästä tarvitaan 15 asteen pakkasella yli 4 kW lämmitysteho palamisilman – eli hormista ulos puhallettavan ilman – lämmittämiseen, koska takka on silloin vielä kylmä. Siksi on järkevää, että takan palamisilma otetaan ulkoa suoraan tulisijaan ja sieltä hormiin ilman että se käy lainkaan huonetilassa.