Täyslepo vs kevyt treeni

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Liittynyt
25.3.2007
Viestejä
246
Eli kumpaa porukka kannattaa? Onko esim hyvä systeemi vetää 4 viikkoa progressiivista nousua ja sen jälkeen yksi kevyempi viikko, jatkaa sen jälkeen taas esim viikon 3 painoista jne? Vai progressiivisesti eteenpäin esim. 6-8 viikkoa ja sen jälkeen täyslepoviikko? Voi olla että aiheesta on threadeja, ite oon niin paska käyttämään tuota searchia etten löydä sillä neulan ympärillä olevaa heinäsuopaakaan.
 
Threadeja tosiaan riittää. Yleisesti ottaen kevyt treeni on aina parempi kuin täyslepo. Pienelläkin sarjojen/kuorman laskulla saadaan prosentuaalisesti suuri kevennys kokonaismäärään, mikä lähes aina riittää antamaan adaptaatiolle mahdollisuuden toteutua ennen kuin aletaan taas lataamaan lisää. Täyslevossa on haittansa, jolloin tietyt motoriset/hermostolliset tekijät rajoittavat suorituskyvyn säilyvyyttä - absoluuttinen maksimi voi säilyä hyvinkin jonkin aikaa, mutta suurempien työmäärien suorittaminen vaikeutuu hyvinkin äkkiä.
Kroonistuneet ylikuntotilat tai poikkeuksellisen rankka treenijakso voi jopa vaatia lyhyttä (tai kroonisessa yk.ssa todella pitkää) täyslepoa, mutta kovin usein ei moista tulisi toteuttaa jos pitkän tähtäimen kehityskaari on tarkoitus pitää kaikilta osiltaan nousussa.
 
ääni kevyelle treenille !

2 x käy vkossa ja tekee mitä huvittaa, niitä liikkeitä jotka eivät sisälly ohjelmaa, virkistävää vaihtelua.
kumminkaan hulluja treenejä vetämättä eli ei täysillä.
 
HST:ssähän on jopa kahden viikon SD-vaihe, jonka aikana ei ole tarkoitus treenata pl. kevyt aerobinen. Tarkoituksena on nimenomaan laskea kuntoa syklien välissä.

On se vaan ajatuksena aika vaikea, eikä ole siksi tullut tehtyä puhdasoppisesti.
 
Yleisesti ottaen kevyt treeni on aina parempi kuin täyslepo.
Tämä ei pidä paikkaansa. Täyslepo on parempi vaihtoehto, jos tarkoituksena on lihasmassan kasvattaminen myös tulevaisuudessa. Tarkemmat perustelut voi jokainen lukea itse perehtymällä HST-metodiin, missä on ihan tieteelliseltä pohjalta perusteltu 9-12 päivän totaalilepo treenijaksojen välissä.
 
Vähän miten itte tarvitsee. Itse käytän totaalilepoa maks. 5 päivän pitusena ja kevyitä viikkoja sitten kevyenä viikkona :)
 
Täyslepo. Joskus mitta täyttyy kun on pitänyt treeniä tarpeeksi pitkään, niin on suorastaan mahtavaa olla tekemättä yhtään mitään viikkoon pariin. Syö vain päivät pitkät hyvin ja puhtaasti ja makoilee eikä tietoakaan treenistä. Nämä kerrat sitten ovat tosi harvassa mutta 2-4 kertaa vuodessa tulee vietettyä päänkin kannalta.
 
Täältä lähtee ääni kevyelle treeniviikolle. Joka viides-kuudes viikko kevyt pumppiviikko, jolloin painot 50-60 % normaalista. Totaalilepoa nyt tulee muutenkin vuodessa muutamia viikkoja lomareissujen yms. takia.
 
Saoisin, että tosiaankin täyslepoviikko, tekee todennäköisesti hyvää, jos pitää vaikka viikon lepoa.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Ite lepään 3 päivää, kevyesti koko kroppa läpi, ja 3 päivää lepiä. Ei kyllä perustu tieteeseen :)
 
Aktiivinen lepo tai ns. pitkä viikonloppu toimii hyvin.

Itsellä tulee nyt varmaan pääsiäisena pe-ti lepoa ja tekee varmasti taas hyvää vain. Yleensä ei ihan noin pitkiä viikonloppuja tule, mutta tälläkertaa näin.
 
Nupin mukana veikkaan että paras mennä. Eli jos tosiaan ei kiinnosta niin ei emne salille, jotain muuta toki kandee thedä, esim. uida.

Mutta jos on kuten useimmat, eli haluaa aina vaan treenata enempi, niin ehdottomasti salille kevyellä viikolla. Itse teen aina vähän pohkeita ja vatsoja keskikovaa, sekä tempausta ja yhden jalan liikkeitä ym kevyellä viikolla. Lisäksi kaikki apääliikkeitä kevyesti, esim 4*3*70% tai vastaavaa, räjähtävästi.
 
Tämä ei pidä paikkaansa. Täyslepo on parempi vaihtoehto, jos tarkoituksena on lihasmassan kasvattaminen myös tulevaisuudessa. Tarkemmat perustelut voi jokainen lukea itse perehtymällä HST-metodiin, missä on ihan tieteelliseltä pohjalta perusteltu 9-12 päivän totaalilepo treenijaksojen välissä.

Mielenkiintoisesti ilmaistu. Käsitääkseni sanoin "yleisesti ottaen" - lisäksi korostin, että erityisen rasittavien treeniperiodien jälkeen nk. täyslepo voi olla tarpeen. (esim juurikin HST:n viimeiset viikot negatiivisia toistoja, jota rasittavammaksi ei harjoitus juuri tule).
HST on sarallaan yleisesti loistavasti toimivaksi todettu, mutta lähes kaikessa muussa harjoittelussa, jossa tähdätään progressiivisuuteen, pyritään välttämään ylipäätään niin rankkaa ylikuormitusta, joka vaatisi täyslevon, oikein suunniteltu periodisointi mahdollistaa kumulatiivisen kehityksen harjoituksen/kuorman määrää oikein ja oikea-aikaisesti säätelemällä.

Yksi treenimetodi viittauksineen ei varmastikaan mullista koko voimaharjoittelun (kv.valmentajien ja tutkijoiden metodeja ja kumulatiivista osaamista tutkimuksineen ja kokemuksineen) perustuksia, vaikka toimiva itsessään onkin.
 
Oma kohtainen kokemus on ainakin itselläni sellainen, että jos palautumista halutaan maksimoida, niin kannattaa jättää ne puntit rauhaan, koska ne on lähes aina melko jumittavaa / jumia ylläpitävää toimintaa.

Mieluummin käy uimassa / juoksemassa / hiihtämässä ja venyttelee kireet lihakset. Ainakin itselläni tuollainen aktiivinen lepo toimii hyvin. Eteenkin lihasjumin kannalta. Eli koko kropan palautuminen kannattaa erottaa tuosta yksittäisen lihaksen kireydestä. Eli saan lihakset auki ja takas luonnolliseen pituuteensa tuolla aktiivisellä levolla. Jos lepään passiivisesti, niin voi olla, että keho on palautunut, mutta jumit on edelleen päällä (kireät ja siis "lyhyet" lihakset).

Tässä nyt varmaan näkyy se, että olen juoksija, enkä voimailija / bodaaja, koska mulla on tärkeetä saada juurikin ne lihaskireydet pois. Ehkä se ei ole aivan niin tärkeetä punttaajille.

Mutta varmaan punttaajillekkin tuo aerobinen tekee hyvää ja edistää palautumista, eteenkin jos on hyvä aerobinen kunto.
 
Palautumisen kannalta kokemusten perusteella parhaalta tuntuu kovan treenin jälkeisenä päivänä ultrakevyt veivaaminen vastaavilla lihaksilla/esim. pieni kävelylenkki kyykkypäivän jälkeen, niin että verenkierto kyseisessä lihasryhmässä tehostuu.
 
joka 6viikko pidän 10päivän totaali levon vaikken reenaa muulloinkaan kuin 3kertaa viikossa. ennen tein tuon lepoviikon keveesti, mutta huomasin kun salille tuli porukkaa että kummasti sitä alkoi isompia rautoja hamuamaan vaistomaisesti ja siinä se kevyt viikko sitten menikin vituiksi :david:. nykyään tosiaan kokonaan pois salilta niin ei voi mennä piloille. jos on malttia OIKEASTI reenata kevyesti se yks viikko niin silloin ehottomasti kevennetty ennemmin kuin lepoviikko.
 
Miten vaikka muutaman kuukauden intensiivisen progressiivisen harjoittelun jälkeen? Ajattelin ottaa lepoa vajaan viikon ja lähtä sitten kevyesti uuteen ohjelmaan. Ja lepo tosiaan lepona, ei mitään ylimääräistä liikuntaa siis. Venyttely kuuluu tosin ohjelmaan. Ei luultavimmin paras tapa poistaa kuona-aineita elimistöstä mikään sohvalla makoilu mutta eiköhän se siitä.
 
jos puhutaan kuukausien yhtäjaksoisesta progressiivisesta harjoitus ohjelmasta ja sen jälkeisestä levosta, niin silloin kyllä olen täyslevon kannalla. täyslevon aikana tekee esimerkiksi kävelylenkkejä/pyöräilyä tjms... hyötyliikuntaa, ei siis väkisin.
 
Itellä ainakin on nyt 4 viikon plussajakso takana, seuraavat 2 viikkoa miinuksilla ja sitten sellanen 3-5 päivää totaalilepoa, pari kertaa vois ehkä käydä lenkillä. Eli joka kuudes tai seitsemäs viikko on mulla sellasta chillailua ja laiskottelua, heti syklittelyjakson jälkeen. Sit taas kovaa treeniä seuraava kuukausi. :whip:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom