Miksi boldattuja ei lasketa treeniksi? Jos haluaa notkeutta ja liikkuvuutta, on pakko harjoitella venyttelemällä. Ja eiköhän palauttavalla/kevyellä treenilllä ole paikkansa jos tavoitteellisesti treenataan.
Kyllä lihava voi kävellä tunnin, puolentoista lenkin useamman kerran päivässä. Kiertää vaikka urheilukenttää ja pitää palautustauon joka kierroksen jälkeen. Vauhti voi sitten olla jotain muuta, kuin mitä sinä lenkkivauhtina pidät. Kehittää kyllä hänen kuntoaan ja kestävyyttään, sun kuntoa tuskin. Tuskin kukaan nyt on väittänytkään, että tuolla naama irveessä vedetään maksimisykkeillä. Täytyy muistaa, että tuolla ei mitää huippu-urheilijoita ole tarkoitus kasvattaa ja treenin tavoitteet ja treenimuodot mietitään sen mukaan.
Alunperin oli puhetta, että siellä teenataan 6-8 tuntia päivässä. Joku/jotkut taisivat muistaakseni väittää että siellä treenataan aika maksimeilla kokoajan. Nyt jälkikäteen kaikki toiminta/tekeminen ruvetaan jo laskemaan treeniksi. Oikeasti pitäis varmaan rautalangasta vääntää ja siltikään ei menisi asia perille.
Ota selvää aerobisen harjoittelun eri osa-alueista, voimaharjoittelun eri osa-alueista ja yleisestikin eri liikuntamuotojen vaikutuksista ja SIITÄ MITÄ NE IHMISEN ELIMISTÖSSÄ AIHEUTTAVAT. JÄRJENKÄYTTÖ EI OLE KIELLETTYÄ, SUOTAVAA KYLLÄKIN.
Ainoa asia missä olet oikeassa on tuo palauttava harjoittelu ja venyttely sekä sen vaikutus kehitykseen. Nyt voitte vapaasti jatkaa asiasta ja uskoa mitä haluatte
Kyllä lihava voi kävellä tunnin, puolentoista lenkin useamman kerran päivässä. Kiertää vaikka urheilukenttää ja pitää palautustauon joka kierroksen jälkeen. Vauhti voi sitten olla jotain muuta, kuin mitä sinä lenkkivauhtina pidät. Kehittää kyllä hänen kuntoaan ja kestävyyttään, sun kuntoa tuskin.
Minä uskon, että useimmat ei voi. Varsinkaan kun puhutaan sairaalloisesti lihavista, jotka eivät ole ennestään harrastaneet muuta kuin jääkaapilla käymistä.
Itse treenaan kyllä säännöllisesti voimaharjoittelua mutta aerobista liikuntaa en ole juuri koskaan harrastanut. En vain pidä siitä.
Siitä syystä esim. jo sellainen muutos, että alan hissin sijaan kävelemään työpaikalla portaita, saa joskus muutaman päivän jälkeen polven kipeytymään, eikä sillä polvella kävellä tunnin lenkkejä.
Noiden kilpailijoiden polvilla on kannateltavanaan 2-3 kertainen massa verrattuna minun polviini.
Kukaan meistä ei oikeasti tiedä miten tuolla todellisuudessa treenataan. Kukin uskoo mihin uskoo.
Itse en todellakaan usko, että nuo laardivuoret harrastaa siellä 6-8 tuntia päivässä mitään liikunnaksi laskettavaa.
Mun on pakko vastata tähän koska täällä tuskin on montaa muuta joka tähän pystyy omasta kokemuksestaan jotain vastaamaan. Painoin isoimmillani 163kg, kun aloin laihduttaa liikuin 12h viikossa, aika paljon uintia, kävelyä ja salitreeniä, ei tuntunut ikinä nivelissä. Nyt painan 129, treenaan todella kovaa salilla, pystyn hölkkäämään reippaasti tunnin, tekemään 3-4 tunnin kävelylenkkejä, polvessa on vikaa kiitos sen että aloitin koripallon pelaamisen joukkueessa mutta muuten ei mitään ongelmaa nivelten kanssa. Pystyn helposti liikkumaan 6-8 tuntia päivässä, seuraavana päivänä voi vähän paikkoja kolotella. En kuitenkaan usko (omasta kokemuksesta) että tuo laihdutustahti on mahdollista ilman apukeinoja. Tällä hetkellä olen testannut kaikki kuntosalini ohjatut tunnit ja kaikissa olen jaksanut tehdä kaiken ihan mukavasti, pidän vain enemmän salitreenistä kunnon painoilla, päämääränä kauniit isot lihakset.
Kuntoplus lehdessä (s 68-70 13/2012) oli juttu pikalaihduttamisen hyödyistä kuten Suurimmassa Pudottajassa. Sen mukaan pikalaihdutus (2kg viikko) on parasta koska
1) Nopeasti saavutettu tulokset antavat motivaatiota jatkaa ja lisäävät itsekuria kieltäytyä herkuista.
2) Tällöin ollaan heti alussa perillä laihduttamisen jipoista ja ollaan sitoutuneita noudattamaan niitä.
Erityisesti tuntuu että kohta 1) usein unohtuu. Kun laihduttamisessa tai missä tahansa muussakin saa positiivisen kehän aikaan alkaa tuloksia tulla. Menestys ruokkii menestystä...
Yksi lempisarjoistani. Olen katsonut kaikki 13 kautta. Sarjan tahtiin voi hyvin tehdä vaikka omaa kuntopiiriä tai muuta jumppaa. Biggest Loserhan on hyvin tehty realitysarja, jossa on hauska nähdä kilpailijoiden etenemistä ja painon putoamista, realityyn ja näihin "eliminointi"ohjelmiin kuuluvaa juonittelua sekä erilaisia eeppisiksikin venyviä haasteita.
Muutamia kommentteja sarjan hyvin tuntevana tässä ketjussa esille nostettuihin asioihin:
Ekassa punnituksessa lähtee tosiaan hurjia määriä painoa pois. Osan selittää varmasti nesteet, elimistön alkujärkytys liikunnan aloittamisesta ym. Mutta varmasti ainakin osa kilpailijoista myös tahallaan ei tyhjennä kroppaansa, ehkä jopa tankkaa nestettä tai ruokaa aivan ensipunnitukseen (josta saadaan kunkin kilpailijan "Starting Weight"). Näin saadaan tosi vaikuttava pudotus ekaan punnitukseen. Jotkut halajanevat sarjan ennätystä esim. juuri tuohon ekan viikon painonpudotusmäärään. Tai helpompihan se on saavuttaa 100 paunan ennätys kun ensipunnitukseen on tankannut rutkasti. Kuten joku ketjussa aiemmin totesi, olisi rasvaprosentin seuraus ja sen perusteella onnistumisen arviointi järkevämpää. Ja jos ohjelma olisi Fittest Loser niin sitten lihasmassan kasvatus ja rasvaprosentin pudotus yhdistettynä vaikka hengityskaasutesteillä testattavaan hapenottokykyyn. Se olisi jo aivan eri konsepti sit ja pohjat, esim. urheilutausta vaikuttaisi.. Tässä muuten olisi ollut kova tekijä sarjassa olleet ex-urheilijat, huomattavimpana
painin olympiakultamitalisti Rulon Gardner.. myös joku jenkkifutari oli jollain kaudella, en muista millä tasolla, olisiko ihan se NFL
Sarjassahan siis vain painonpudotuksella on merkitystä, joten aerobinen ja muu liikunta, joka ei lisää lihasmassaa, olisi näennäisen optimaalista. Sarjassa kuitenkin painotetaan (tarkemmin sanoen heitä valvova Dr. Huizenga), että he teettävät kilpailijoilla myös lihaksia kehittävää treeniä terveyssyistä. Kuten sarjaa seuraamalla näkyy, kyllähän siellä puntteja kolistellaan. Ja se, että miehet saavat lihasmassaa helpommin kasvatettua, on tavallaan heitä vastaan puhtaasti kokonaismassaa ajatellen - toisaalta lihasmassa kuluttaa enemmän energiaa levossakin. Mies, joka kasvattaa koko kauden aikana enemmän lihasmassaa kuin naiskilpailija, hänellä on pienempi "Total Percentage of Weight Loss" lopussa. Mikä on SARJAN voiton kannalta huonompi tulos, tosin ei elämän. Ja kyllä voittajina on ollut miehiä, jotka ovat lihaskunnoltaan oikein hyviksi (tavis-, ei Pakkismittapuulla) päässeet joten ei se voittoa silti täysin estä. (En mainitse nimiä jotten spoilaa minkään kauden tuloksia kenellekään, koska Suomessa taitaa olla 5 uusinta kautta esittämättä. Seuraavassa kappaleessa treenareihin kohdistuva spoileri)
Sarjan treenareista (Bob ja Jillian
/Dolvett/usean treenarin kokoonpano
): Jillian ärsyttää mua suunnattomasti. Hän on ehkä tehokas treenari; on treenannut joukkueessaan mustassa tiimissä enemmän kausien kokonaisvoittajia kuin Bob, tietysti vertaillen kausia joissa kumpikin on ollut mukana. Mutta Jillianin tyylissä ärsyttää tietty keittiöpsykologisointi, johon ketjussa joku aiemmin viittasikin. Kun hän treenaa joukkueensa jäseniä, kuuluu hänen tyyliinsä ajaa kilpailija kovalla treenillä kyyneliin saakka, jolloin kilpailijan täytyy itkua tuhertaen myöntää että on "holding something back", tunnustaa joku tunne-elämän mennyt trauma ja "päästä yli" siitä jolloin vasta voi saavuttaa rauhan ja onnistua. Hänen täytyy ikään kuin nujertaa kilpailija ja kilpailijan täytyy nöyrtyä. Joskus myötähäpeällä olen seurannut miten kilpailija oikein tuntuu miettivän minkä emotionaalisen esteen sitä keksisi, jonka Jillian voisi sitten "murtaa" ja auttaa eteenpäin. Kyllähän sitä fyysisesti heikko kilpailija itkuun saadaan kun tarpeeksi huudetaan ja patistetaan jatkamaan rankkaa treeniä, varsinkin naiset. Joillekin tämä tosin näyttää sopivan, ja en kiistä etteikö voisi ollakin että joillakin on jokin mentaalinen blokki jonkin kokemuksen takia, joka on hyvä kohdata ennen kuin voi "parantua". Jillianin hyökkäävä ja dominoiva tyyli saa itselläni karvat kyllä pystyyn. Amerikkalaiseen sosiaalipornoviihde-tyyliinhän moni kilpailija kyllä itsekin avautuu menneisyytensä tragediasta, joka on johtanut ylensyöntiin, ehkä syömishäiriöön ja lihavoitumiseen. Mutta väitän ettei kaikilla ole tällaista taustalla, mutta onhan se vaikeampi myöntää olevansa laiska kuin jos sulla on joku oikeasti traumaattinen tausta, kuten lapsen menetys (eräällä kilpailijalla 13. kaudella).
Eka kausi oli aika skeidaa verrattuna nykyiseen ammattimaisuuteen. Juontaja oli ärsyttävä Caroline Rhea ja muistaakseni painoa EI EDES SUHTEUTETTU kilpailijan painoon, vaan pelattiin absoluuttisilla luvuilla - miehet yllättäen pärjäsivät paremmin. Samoin mm. silloinen tunnari oli hölmö ja kaikessa näkyi tietty amatöörimäisyys ja pieni budjetti. Nykyäänhän kilpailijat ovat seuranneet tietyn formaatin saavuttanutta, etabloitunutta sarjaa useampi vuosia ja kausia, ja tietävät millaisia challengeja/tehtäviä/kilpailuja odottaa ja millainen kukin treenari on.. Omaa treenaria valittaessa osa on vannoutuneita Bobin faneja ym. Myös erilaiset taktiikat näitten kiusausten (Temptation) suhteen on tiedossa.. 13. kaudella joku kieltäytyi syömästä koska tiesi että "Bob suuttuu." Noi treenarien reaktiot pieniinkin "repsahduksiin" kuten jonkin ei-ultraterveellisen syömiseen on kyllä tosi övereitä, olisiko heitä ohjattukin olemaan roolinsa mukaisesti terveysnatseja. Kilpailijoitten treenimäärillä ei pienellä repsahduksella ole mitään väliä. Hyvänä esimerkkinä 13. kaudelta:
Buddy teki kanasalaattiannoksen kokkaushaasteessa johon käytti lusikallisen tavallista majoneesia kevytversion sijasta, josta tuli noottia annoksia arvioivilta.
Voin sanoa että oma rasvaprosenttini on alle 10% ja syön joskus sarjan kilpailijoita paljon epäterveellisemmin koska voin, tosin suurimman osan ajasta syön ja treenaan tosi terveellisesti. Jotain kohtuullisuuden tajua peräänkuulutan, ei kukaan loppuelämäänsä elä Biggest Loser Ranchin jälkeen varmasti yhtään herkkua syömättä. Kaiken pitää olla vain oikeassa suhteessa.
when asked “Is Bob married?” there was a pause, and Amy said, “no,” and Phil said, “Uh, no.” He then added, “Bob likes his clothes and all that. And, uh, yeah. We’ll leave it at that. Bob’s not married.”
The host, Russ Rollins, said, “I didn’t think he was married. We got it. Winky winky,” while another show cast member fell back on gay stereotypes to get further confirmation, asking who they’d want to “design the interior of your house,” and Phillip said, “Oh it’d be Bob, for sure.”
Tulihan megaposti tässä työpäivän loppuun kirjoiteltua ajatuksenjuoksua. Seuraavaa jenkkikautta odotellessa, nämä tähänastiset olen katsonut täysin omaan tahtiin usein jakso päivässä tyyliin kun on ollut kausi kesken. 14. kautta voisi latailla aina episodin ilmestyttyä niin ei tarvitse pelätä spoilereita voittajasta mistään sivuilta.
- - - Updated - - -
Yksi lempisarjoistani. Olen katsonut kaikki 13 kautta. Sarjan tahtiin voi hyvin tehdä vaikka omaa kuntopiiriä tai muuta jumppaa.
Muutamia kommentteja sarjan hyvin tuntevana tässä ketjussa esille nostettuihin asioihin:
Ekassa punnituksessa lähtee tosiaan hurjia määriä painoa pois. Osan selittää varmasti nesteet, elimistön alkujärkytys liikunnan aloittamisesta ym. Mutta varmasti ainakin osa kilpailijoista myös tahallaan ei tyhjennä kroppaansa, ehkä jopa tankkaa nestettä tai ruokaa aivan ensipunnitukseen (josta saadaan kunkin kilpailijan "Starting Weight"). Näin saadaan tosi vaikuttava pudotus ekaan punnitukseen. Jotkut halajanevat sarjan ennätystä esim. juuri tuohon ekan viikon painonpudotusmäärään. Tai helpompihan se on saavuttaa 100 paunan ennätys kun ensipunnitukseen on tankannut rutkasti. Kuten joku ketjussa aiemmin totesi, olisi rasvaprosentin seuraus ja sen perusteella onnistumisen arviointi järkevämpää. Ja jos ohjelma olisi Fittest Loser niin sitten lihasmassan kasvatus ja rasvaprosentin pudotus yhdistettynä vaikka hengityskaasutesteillä testattavaan hapenottokykyyn. Se olisi jo aivan eri konsepti sit ja pohjat, esim. urheilutausta vaikuttaisi.. Tässä muuten olisi ollut kova tekijä sarjassa olleet ex-urheilijat, huomattavimpana
painin olympiakultamitalisti Rulon Gardner.. myös joku jenkkifutari oli jollain kaudella, en muista millä tasolla, olisiko ihan se NFL
Sarjassahan siis vain painonpudotuksella on merkitystä, joten aerobinen ja muu liikunta, joka ei lisää lihasmassaa, olisi näennäisen optimaalista. Sarjassa kuitenkin painotetaan (tarkemmin sanoen heitä valvova Dr. Huizenga), että he teettävät kilpailijoilla myös lihaksia kehittävää treeniä terveyssyistä. Kuten sarjaa seuraamalla näkyy, kyllähän siellä puntteja kolistellaan. Ja se, että miehet saavat lihasmassaa helpommin kasvatettua, on tavallaan heitä vastaan puhtaasti kokonaismassaa ajatellen - toisaalta lihasmassa kuluttaa enemmän energiaa levossakin. Mies, joka kasvattaa koko kauden aikana enemmän lihasmassaa kuin naiskilpailija, hänellä on pienempi "Total Percentage of Weight Loss" lopussa. Mikä on SARJAN voiton kannalta huonompi tulos, tosin ei elämän. Ja kyllä voittajina on ollut miehiä, jotka ovat lihaskunnoltaan oikein hyviksi (tavis-, ei Pakkismittapuulla) päässeet joten ei se voittoa silti täysin estä. (En mainitse nimiä jotten spoilaa minkään kauden tuloksia kenellekään, koska Suomessa taitaa olla 5 uusinta kautta esittämättä. Seuraavassa kappaleessa treenareihin kohdistuva spoileri)
Sarjan treenareista (Bob ja Jillian
/Dolvett/usean treenarin kokoonpano
): Jillian ärsyttää mua suunnattomasti. Hän on ehkä tehokas treenari; on treenannut joukkueessaan mustassa tiimissä enemmän kausien kokonaisvoittajia kuin Bob, tietysti vertaillen kausia joissa kumpikin on ollut mukana. Mutta Jillianin tyylissä ärsyttää tietty keittiöpsykologisointi, johon ketjussa joku aiemmin viittasikin. Kun hän treenaa joukkueensa jäseniä, kuuluu hänen tyyliinsä ajaa kilpailija kovalla treenillä kyyneliin saakka, jolloin kilpailijan täytyy itkua tuhertaen myöntää että on "holding something back", tunnustaa joku tunne-elämän mennyt trauma ja "päästä yli" siitä jolloin vasta voi saavuttaa rauhan ja onnistua. Hänen täytyy ikään kuin nujertaa kilpailija ja kilpailijan täytyy nöyrtyä. Joskus myötähäpeällä olen seurannut miten kilpailija oikein tuntuu miettivän minkä emotionaalisen esteen sitä keksisi, jonka Jillian voisi sitten "murtaa" ja auttaa eteenpäin. Kyllähän sitä fyysisesti heikko kilpailija itkuun saadaan kun tarpeeksi huudetaan ja patistetaan jatkamaan rankkaa treeniä, varsinkin naiset. Joillekin tämä tosin näyttää sopivan, ja en kiistä etteikö voisi ollakin että joillakin on jokin mentaalinen blokki jonkin kokemuksen takia, joka on hyvä kohdata ennen kuin voi "parantua". Jillianin hyökkäävä ja dominoiva tyyli saa itselläni karvat kyllä pystyyn. Amerikkalaiseen sosiaalipornoviihde-tyyliinhän moni kilpailija kyllä itsekin avautuu menneisyytensä tragediasta, joka on johtanut ylensyöntiin, ehkä syömishäiriöön ja lihavoitumiseen. Mutta väitän ettei kaikilla ole tällaista taustalla, mutta onhan se vaikeampi myöntää olevansa laiska kuin jos sulla on joku oikeasti traumaattinen tausta, kuten lapsen menetys (eräällä kilpailijalla 13. kaudella).
Eka kausi oli aika skeidaa verrattuna nykyiseen ammattimaisuuteen. Juontaja oli ärsyttävä Caroline Rhea ja muistaakseni painoa EI EDES SUHTEUTETTU kilpailijan painoon, vaan pelattiin absoluuttisilla luvuilla - miehet yllättäen pärjäsivät paremmin. Samoin mm. silloinen tunnari oli hölmö ja kaikessa näkyi tietty amatöörimäisyys ja pieni budjetti. Nykyäänhän kilpailijat ovat seuranneet tietyn formaatin saavuttanutta, etabloitunutta sarjaa useampi vuosia ja kausia, ja tietävät millaisia challengeja/tehtäviä/kilpailuja odottaa ja millainen kukin treenari on.. Omaa treenaria valittaessa osa on vannoutuneita Bobin faneja ym. Myös erilaiset taktiikat näitten kiusausten (Temptation) suhteen on tiedossa.. 13. kaudella joku kieltäytyi syömästä koska tiesi että "Bob suuttuu." Noi treenarien reaktiot pieniinkin "repsahduksiin" kuten jonkin ei-ultraterveellisen syömiseen on kyllä tosi övereitä, olisiko heitä ohjattukin olemaan roolinsa mukaisesti terveysnatseja. Kilpailijoitten treenimäärillä ei pienellä repsahduksella ole mitään väliä. Hyvänä esimerkkinä 13. kaudelta:
Buddy teki kanasalaattiannoksen kokkaushaasteessa johon käytti lusikallisen tavallista majoneesia kevytversion sijasta, josta tuli kauheeta noottia annoksia arvioivilta. Lusikallisen, c'mon.
Voin sanoa että oma rasvaprosenttini on alle 10% ja syön joskus sarjan kilpailijoita paljon epäterveellisemmin koska voin, tosin suurimman osan ajasta syön ja treenaan tosi terveellisesti. Jotain kohtuullisuuden tajua peräänkuulutan, ei kukaan loppuelämäänsä elä Biggest Loser Ranchin jälkeen varmasti yhtään herkkua syömättä. Kaiken pitää olla vain oikeassa suhteessa.
when asked “Is Bob married?” there was a pause, and Amy said, “no,” and Phil said, “Uh, no.” He then added, “Bob likes his clothes and all that. And, uh, yeah. We’ll leave it at that. Bob’s not married.”
The host, Russ Rollins, said, “I didn’t think he was married. We got it. Winky winky,” while another show cast member fell back on gay stereotypes to get further confirmation, asking who they’d want to “design the interior of your house,” and Phillip said, “Oh it’d be Bob, for sure.”
Tulihan megaposti tässä työpäivän loppuun kirjoiteltua ajatuksenjuoksua. Seuraavaa jenkkikautta odotellessa, nämä tähänastiset olen katsonut täysin omaan tahtiin usein jakso päivässä tyyliin kun on ollut kausi kesken. 14. kautta voisi latailla aina episodin ilmestyttyä niin ei tarvitse pelätä spoilereita voittajasta mistään sivuilta.