Porukoilla on noita aitopuisia huonekaluja ja ne kehuvat niitä pilviin, kun ovat pistäneet niihin kiinni niin hirmuiset määrät rahaa. Todellisuudessa täyspuiset huonekalut ovat erittäin kalliita, ei-standardimittaisia, ne naarmuuntuvat ja kolhiintuvat todella herkästi, vettyvät ja imevät itseensä kaikki epäpuhtaudet helposti ja niitä on erittäin hankala oikeastaan saada mistään vaikka tahtoisikin ja jos ne menevät nyt yleensä rikki tai vaurioituvat, tulee aina kallis lasku.
Puiset huonekalut maksaa aika pitkälle sen verran kuinka paljon niistä haluaa maksaa. Tekijöitä ja materiaaleja on niin paljon eri hintaluokissa että tuollainen yleistys on jo todella idioottimaista.
Esimerkiksi puusepänkuivaa koivua saa ostettuna noin 500-600e/kuutio ja samassa joku jalopuu saattaa maksaa 8000euroa. Joku peruspuuseppä saattaa ottaa pöydän teosta 200e ja
hifistelijäseppä 2000euroa. Puusepältä saat tilattua huonekalut omien mittojen mukaan, standardit ei rajoita vaan lähinnä mielikuvitus.
Jos huonekalut vettyy taikka imevät epäpuhtauksia on vahaus, öljyäminen taikka lakkaus jätetty puolitiehen taikka kokonaan tekemättä. Jokainen itseään kunnioittava puuseppä taatusti korjaa tekemänsä
huonekalun ja vieläpä edullisesti, jos siihen on tarvetta!
Itse suosin vain kovalevyjä ja näitä kovapinnoitettuja, kuvioituja "myrkkypuupölyhuonekaluja", eikä tarvitse pelätä, että pöytä menee piloille, vaikka siihen vähän roiskuisi vesipisaroita, tai siihen asettelisi astioita ilman silkkihanskoja ninja-tyyliin kolhujen pelossa, niitä voi yksinkin siirrellä niiden keveytensä vuoksi ja niiden päällä voi jopa tehdä pöytätöitä pelkäämättä, että vieraat voisivat lukea pöydän pinnasta kaikki pankkivekselit ja kirjeet lakimiehelle, niin kuin vanhempieni tietokonetyöpöydästä, joka on aitopuisena samalla niin pehmeää, että kuulakärkikynällä kirjoittamalla ilman alustaa se painuu puuhun. Keinolevy on jopa nätimmän näköinen, kun niitä saa joka värissä ja kuviossa. Marmoriset pöytälevyt ja muut on ihan siistejä, kun vertaa tylsään mäntypuuhun, eikä se edes haalistu, tummu tai kuivu vuosien mittaan.
Jos puinen pöytä menee pilalle vesipisaroista niin siinä tapauksessa jotain on tehty todella väärin, puustahan on tehty esimerkiksi veneitä kautta historian. Puut on erilaisia ja niitä löytyy niin kovia kuin pehmeitä, osaan jää kuulakärjestä kirjoitusjälki, mutta kovempiin taikka lakattuihin ei. Jokaisella on makunsa joku tykkää muovisista huonekaluista ja toiset puusta tehdyistä. Kyse oli tuhansien huonekaluista, kuka idiootti sellaista lähtee tekemään männystä ?
Mänty on monessa paikassa hyvää puuta, mutta jos lähden teettämään jopa tuhansien huonekaluja niin mänty jää ensimmäisenä laskuista pois. Vanha tiheäsyinen mäntykin on kovuudeltaan aivan
toista mitä nykyään, sellaista puuta ei sitten niin vain kaupasta haetakkaan vaan pitää tietää paikat.
Myös keinopuulattia (mm. laminaatti) on ylivertainen parkettiin verrattuna. Kerran putosi joku iso laatikko laminaatille ja siihen tuli pieni naarmu, parkettiin tulee aivan kauhea vekki paljon pienemmästäkin. Vesipesu ja vettyminen saavat parketin puusyyt kuroutumaan, samoin luonnollinen kuivuminen, jonka takia parketti pitää jälkihioa 5-10v päästä asennuksesta, ellei halua, että lattia näyttää aivan kulahtaneelta paskalta. Laminaatti on paaljon halvempaa ja helpompaa asentaa, ja se vaimentaa töminät todella hyvin, etenkin jos alle laittaa vaimennusmaton. Parkettia pitkin kuuluvat kaikki kolinat niin kuin betonilattiasta, kun parketti on laastitettu suoraan lattiapohjaan kii. Keinolattiaan löytyy edelleen tsiljoona erilaista kuviota ja materiaalia, parketti on vain aneeminen puu.
Laminaatin päällä tallustan, mutta vain ja ainoastaan pakon sanelemana. Ei tämä laminaatti nyt kaikkea sentään kestä, teräväkulmainen kappale kun tipahtaa niin jälki on aika helvatan ruma, puisen pystyisi korjaamaan helpolla itsekkin, mutta laminaattiin voi oikeastaan vaan levittää liimaa taikka epoksia sillä hiominen ei onnistu.
En ole koskaan nähnyt että parketti olisi huonon näköistä 5-10v päästä asennuksesta, sukulaisilla on päälle 30v vanhoja parketteja jotka on edelleen huomattavasti parempia mitä uusi laminaatti.
Paras vaihtoehto olisi kunnollinen puulattia paksuutta vähintään 30mm.
Ainoa merkittävä plussa täyspuukaluissa lienee niiden lujuus, joka hakkaa keinomatskut. Tämä pätee lähinnä tuoleihin ja muihin. Enpä tosin ole yhtään synteettistäkään tuolia onnistunut vielä särkemään, puisia huonekaluja ja lattioita on kyllä mennyt päreiksi ja korjailtu.
Huonekaluja on monenlaisia ja eri laatuisia, nykyään huonekalut on aika heikkolaatuisia mitä kaupoissa näkee, tuoleissa ruuviliitoksia ja pöydissä pätkistä tehty liimalevy.
Viisas ihminen joka oikeasti haluaa laadukasta niin teettää taikka tekee itse ja samalla vielä säästää.