- Liittynyt
- 28.5.2007
- Viestejä
- 154
Ei ole mitään luokkajakoa, että taksikuskin pojasta tulee taksikuski jne. Opiskelemalla pääset varmasti vaikka lääkäriksi. Se vaatii vain viitseliäisyyttä.
Ja entäs jos taksikuskin poika perustaakin yrityksen ja koska hän on fiksu ja karismaattinen se menestyy ja hänestä tulee rikas. Samalla maisterin poika toteuttaa itseään dokaamalla ja juhlimalla ja tuhlaamalla perintörahat. Sitten tämä rikas taksikuskin poika palkkaa maisterin pojat siivoamaan taloansa.
Tuo jenkkitapa missä urheilutaidot vaikuttavat kouluun pääsemiseen on idioottimainen ja sitä ei pitäisi tuoda tänne. Nytkin opiskellaan lainarahalla (opintolaina). Valtion kantana on että opintolainaa tulee ottaa. Ja ainahan ihmiset opiskelevat ja jättävät koulun kesken vaikka ovat ottaneet opintolainaa.
Eikö se ole ihmisen oma asia mitä tekee itse töistä hankkimillaan rahoilla? Jenkeissä työssäkäyvät kyllä pärjäävät yhtä hyvin kuin täälläkin minimipalkalla elävät. Ja onhan se parempi että on minimipalkalla töissä kuin kotona työttömänä.
Nykyäänkin työpaikat kouluttavat henkilöstöään ja tukevat työn ohella kouluttautumista. Tottakai silloin sitoudutaan tekemään töitä jos sinua koulutetaan. Ei kukaan yritysjohtaja ala laskemaan palkkaasi jos on ensin investoinut sinuun koulutuksen muodossa. Nykypäivänä on työvoimalla vapaa liikkuvuus ja mikään yritys ei voi pakottaa sinua loppuelämäksi töihin sinne.
Tuota poliitikkojen selkärangattomuutta ihmettelen itsekin. Nyt on muka porvarihallitus mutta silti verotusta on kiristetty. Lisäksi ratkaisu kaikkiin ongelmiin on ollut käsien levittely ja viimekädessä tukiaiset.
Ei ole luokkajakoa, mutta jos kouluksesta tehdään itse kokonaan kustannettava mahdollisuus edetä, onko taksikuskin lapsella siihen varaa? Sitten alkaa luokkajako kehittymään. Perustaako kaikki yrityksen? No ei koska kaikki eivtä siihen pysty. Rikastuvatko kaikki yrittäjät? Eivät. Pointtina oli se, että verovaroin taataan kaikille yhtäläinen mahdollisuus kouluttaa itseäänsä ja sitä kautta menestyä elämässä.
Jenkeissä on olemassa iso kansanosa (ei suurin osa) nimeltään working poor, jolle yksi työpaikka ei riitä elämiseen. Pitää olla kaksi työpaikkaa ja siltikin toimeentulo saattaa olla juuri ja juuri mahdollista. Suomessa en ole vastaavaan kovin usein törmännyt vaikka niistäkin tapauksista kuulee. Usein on kyse omasta ylpeidestä, että yhteiskunnan varaan ei jäädä. Hatun nosto heille.
Totta on, että työvoimalla on nykyään vapaa liikkuvuus. Toteutan juuri sitä itsekin ja siirryn parempiin hommiin, koska saan hieman lisää liksaa ja paremmat mahdollisuudet urakehitykselle. Kärjistin siksi, että kukaan ei vertaisi nykyaikaan. Joskus aikanaan oli mahdollista, että palkastasi otettiin osa pois ja sitten teit töitä pienemmällä palkalla.
Jos yritys sponsoroi sinun peruskoulutusta ja ammatillista peruskoulutusta, mihin suuntaan asiat etenevät? Pitää erottaa työnantajan tarjoama lisäkoulutus, jonka saat verovaroilla kustannetun peruskoulun ja ammatillisen tai muun erikoistavan koulutuksen jälkeen.
Se mitä aiemmin kirjoitin ei ole otteita tämän päivän Suomesta vaan mahdollisuuksia, joihin suuntiin asiat saattaisivat - eivät kuitenkaan välttämättä - kehittyä, jos verot poistettaisiin kokonaan.
Ja kyllä, kustannamme itse kaiken mitä yhtesikunnalta saamme. Tosin kaikki eivät kustanna yhtä suurta osaa. Me maksamme kaikki laskun siitä, kun kadun varressa makaava spurgu viedään ambulanssilla hoitoon. Haluatteko ottaa sen heiltä pois ja ottaa sen riskin, että itse jonain päivänä jäisitte ilman sitä kyytiä on mielestäni osa sitä kokonaisuutta, johon tällä keskusteluketjullla on pyritty.