Suomen tulevaisuus

Jos Kreikan takaisinmaksukyky olisi kunnossa niin en ymmärrä miksei se lainaisi rahaa vapailta markkinoilta niinkuin muutkin maat. Ainut selitys on se että takaisinmaksu kyky on niin heikossa kantimessa ettei rahaa lainamarkkinoilta heru, ainakaan ilman tähtitieteellistä korkoa. Lisäksi jos takaisinmaksu ohjelma olisi sovittu korkoineen olisi sitä Suomessa jo poliitikot hehkuttaneet. Nyt takaisinmaksu on sidottu mitä ilmeisemmin maan elpymiseen jne joten ei ole mitenkään varmaa milloin ja missä määrin takaisinmaksu alkaa.

Aina vain olen sitä mieltä että Kreikan pitäisi antaa kaatua jos se on kaatuakseen. Nykyisen finanssipolitiikan huonoimpia puolia on se että tappiot demokratisoidaan koskemaan kaikkia, voitot taas valuvat riskinottajien taskuun. Tällä menetelmällä saadaan kokea sata lamaa ja siitä huolimattakaan riskisijoittajat, pankit ja valtion kirstun valvojat eivät ole oppineet mitään. Jos riskejä otteassa ja tappion yllättäessä ei tule "ruumiita" niin peliä pelataan kuin monopolirahalla. Ja kansa maksaa. Mutta jos esimerkiksi Kreikka päästettäisiin kaatumaan ja se veisi mukanaan varmasti pankkilaitoksia jne. puhdistaisi se pöydän terveemmälle finanssipolitiikalle. Kreikka ja sinne sijoittaneet ovat pelanneet tietoisesti suurella riskillä ja välinpitämättömästi, olisi aika opettaa että kyseessä on reaaliraha jonka tekemiseen tarvitaan oikeaa työtä ja jalostusarvoa, ei mitään finanssipolitiikan silmänkääntötemppuja.

Joo, varmaankin ihan hyviä pointteja. En osaa sen tarkemmin kommentoida. Ajatukset vähän sumuisia näin vapun jäljiltä. ;)

Artikkeli, jossa vastataan täälläkin esitettyihin kysymyksiin:

Valtiovarainministeriö näyttää vihreää valoa Kreikan sunnuntaina julkistamalle säästöpaketille. Ministeriössä uskotaan kuitenkin, että Suomi nettoaa lopulta tukilainalla kymmeniä miljoonia euroja.

2.5.2010 17:54
Kommentit 96

Kreikka maksaa valtiovarainministeriön mukaan lainastaan kolmen prosentin preemion, joka tulee markkinakoron päälle. Hinta on noin kaksinkertainen verrattuna Suomen maailmanmarkkinoilta saamaan lainaan. Mikäli Kreikka maksaa lainansa takaisin, Suomi jää selvästi voitolle.

– Korkoero on huomattava, siinä puhutaan joistakin kymmenistä miljoonista euroista, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Martti Salmi kertoo Taloussanomille.

Lainanantaja kantaa riskin

Suomen on hyväksyttävä riski siitä, että Kreikka ei koskaan maksa lainojaan takaisin. Riskin minimoimiseksi Kreikka on jo taipunut ankaraan säästöohjelmaan. Vaihtoehtona olisi Kreikan ajatuminen konkurssiin.

– Vaihtoehtoinen skenaario on niin paljon huonompi myös koko Suomen ja suomalaisten näkökulmasta, että [valtiovarainministeri] Katainen on raskain sydämin valmis puoltamaan pakettia, Salmi kertoo.

Salmen mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi ei saisi lainoja takaisin. Lainojen maksamatta jättäminen tuottaisi Kreikalle vielä nykyistäkin mittavammat vahingot. Se muun muassa menettäisi EU:lta saamansa tuet, joita kaudelle 2007-2013 on budjetoitu 20,4 miljardia euroa.

– Pidämme erittäin epätodennäköisenä, että lainoja ei saada takaisin. Vahinko olisi Kreikalle niin iso, ettemme pidä sitä mitenkään mahdollisena, Salmi jatkaa.

Saksa ja Ranska suurimmat lainaajat

Maiden maksamat osuudet lainapaketista vastaavat niiden osuuksia Euroopan keskuspankin pääomasta. Siten Saksa ja Ranska ovat suurimmat lainoittajat noin 28 ja 21 prosentin osuuksilla.

Suomen osuus lainasta olisi 1,85 prosenttia. Valtiovarainministeriöstä ei vielä haluta arvioida, paljon summa olisi euromääräisesti. Aikaisemmin on puhuttu jopa 1,7 miljardiin nousevasta lainasta.

Lähtökohtaisesti kaikki euromaat Kreikkaa lukuun ottamatta osallistuvat pelastusprojektiin. Jos jokin maa ajautuisi vielä Kreikkaakin pahempaan kriisiin, sen osuutta kuitenkin harkittaisiin uudelleen.

– Tässä on voimakkaasti ollut "olemme samassa veneessä" -henki, muut maat eivät ole antaneet epäilyksiä osallistumatta jättämiselle, Salmi sanoo.

Euroopan valtiovarainministerit tapaavat tänään illalla kokouksessa, jossa keskustellaan Kreikalle annettavasta lainapaketista, sen aikataulusta sekä Kreikan tänään julkistamasta säästöohjelmasta.

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2010/05/02/suomi-tukee-kreikkaa-raskain-sydamin/20106279/12
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kreikka euroalueen heikoin lenkki

30.4.2010 14:58
A A

STT

Kreikan valtio on ollut rajusti velkaantunut jo vuosikaudet.

Maa pääsi euroalueeseen rimaa hipoen. EU:n komission tutkimuksen mukaan Kreikka oli vääristellyt alijäämä- ja velkalukujaan varmistaakseen euroon pääsyn.

Kreikan taloustilanne kärjistyi finanssikriisin vuoksi. Lainakorot ovat nousseet reilusti, ja markkinoilla on epäilty Kreikan kykyä selvitä lainoistaan.

Jos Kreikka ei selviäisi veloistaan, markkinat voisivat alkaa epäillä myös joidenkin muiden euromaiden lainanhoitokykyä.

Kreikalle luvatulla lainapaketilla halutaan estää kriisin kärjistyminen ja antaa Kreikalle mahdollisuus tasapainottaa taloutensa.

Onko kenellekkään tullut mieleen että jos Kreikka ei selviä veloistaan valtioiden lainoittamisen jälkeenkään, on tämän logiikan mukaan muut maat kiinni Kreikan kohtalossa entistä enemmän. Sen lisäksi että markkinat alkavat epäillä muiden maiden lainanhoitokykyä, tukisi tätä epäilyä myös Kreikasta tulevat luottotappiot sekä usko koko Eu alueeseen. Vaikka Eu maat yhdessä rintamassa alkoivat pelastamaan Kreikkaa ei sen talous kääntynyt vakaalle pohjalle.

Nyt kun Kreikalle lainarahamma heitämme niin toivotaan tosissaan että tuo muinainen mahtimaa saa edes hieman ryhtiä toimintaansa.
 
Jos nyt oikein muistan, niin tämän ehdotuksen mukaisesti Kreikka saisi täppiä sekä EU:n kautta että IMF:ltä. Ja ainakin IMF:n lainoissa on yleensä tiukkoja ehtoja. Jossain tapauksissa IMF:n ja Maailmanpankin lainojen on tosin väitetty ajaneen maita entistä pahempaan kurimukseen, koska lainojen takaisinmaksun (ja mahdollisten lisälainojen) takia on myyty valtion omistuksia sekä yksityistetty erilaisia sektoreita, jotka ovat päätyneet jollekin yksityiselle monopolille/oligopolille. Näin ollen valtion tulot ovat pienentyneet entisestään, kulut ovat pysyneet ennallaan eikä tuottavuus ole kuitenkaan noussut.

Miten Kreikan kanssa sitten käy? Siellähän on jotain ihan selkeitä asioita, joita muuttamalla tuottavuutta voidaan nostaa: esim. eläkeiän nostaminen siitä nykyisestä 53-vuodesta. Ja kaikkien älyttömien lisien maksaminen palkan päälle täytyy loppua. Esim. virkamiehet saavat normipalkan päälle lisiä jos tulevat ajoissa töihin!
 
Ja kaikkien älyttömien lisien maksaminen palkan päälle täytyy loppua. Esim. virkamiehet saavat normipalkan päälle lisiä jos tulevat ajoissa töihin!

Tuohan on selkeä bonari. Miten ne nyt voi enää motivoitua töihin jos ei saa edes extraa siitä että yleensä tulee työpaikalle :D
 
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/05/1113855

Bonusta jos joutuu käyttämään tietokonetta:D Kuulostaa kyllä todella hyvältä työntekijan kannalta nämä lisät, sopis mullekkin!
Harmi että on liukuva työaika.
"Metsureille puolestaan maksetaan lisää siitä, että he joutuvat työskentelemään ulkona."

Mä en tiennyt, että metsää kaadetaan sisätiloissakin. Vai tarkoittaako tämä sitä, että kun astut metsäkoneen hytistä ulos, niin alkaa bonuksia sadella?
 
Mitäs mieltä porukka on tästä 1 600 000 000 euron tukipaketista? Tai jos joku maa ei lainaa niin kohta Suomi lainaa kreikalle 5 000 000 000€?

Miltä kuulostaa?

Itse en usko että nuo tukipaketit kreikkaa pelastaa. Ei muuta kuin uus valutta käyttöön, Markka kuulostaisi hyvältä.

Ja joka maalle oma valuutta.
 
Puhut pååtta paljon asiaa, toivon että sanomasi osuu oikeaan.

Kiitos, mutta toivottavasti oon väärässä :D Tänään markkinoille levisi huhu, että Espanja pyytää 280 miljardia tukea, noh pääministeri tietty kielti kaiken, mutta CDS:en hinnat pomppasivat kautta linjan PIIGS maissa. Samoin Kreikassa tukipaketti ei estänyt 2 vuoden lainojen korkoa nousemasta lisää.
 
Kiitos, mutta toivottavasti oon väärässä :D Tänään markkinoille levisi huhu, että Espanja pyytää 280 miljardia tukea, noh pääministeri tietty kielti kaiken, mutta CDS:en hinnat pomppasivat kautta linjan PIIGS maissa. Samoin Kreikassa tukipaketti ei estänyt 2 vuoden lainojen korkoa nousemasta lisää.

Jos Suomi osallistuu samalla osuudella Espanjan pelastamiseen kuin Kreikan, ja miksi ei osallistuisi, niin Suomen osuus on köykäiset 4,1 miljardia. Mutta muistetaan, että tää on Suomelle hei eduks ja tää on hyvää pisnistä niiku Anteex-Vanhanen asian ilmaisi. Konkurssipesistä kun lähes poikkeuksetta saa aina omansa takaisin...
 
Ja tärkeintä on että, vakuuksia ei saada että laina maksettaisiin takaisin. Tää taitaa olla poliittinnen itsemurha Kataiselta ja vanhaselta. Tuskin kyseisiä henkilöitä äänestäneet ovat nyt kreikan lainaamisen tukemisella... Ilman vakuuksia että kreikka maksaisi takaisin. Eli lahjoitus tässä on nyt vaan kyseessä.
 
No kerroppa Jukkah mitä vakuuksia sitten pitäisi saada? Kenties jotain alueluovutuksia Suomelle, kuten Akorpolis-kukkula, jos Kreikka ei pysty maksamaan lainoja takaisin? Valtio ei muuten voi tehdä konkurssia, vaikka sitä termiä on tässä viime päivinä viljelty joka taholta oikein olan takaa.

Edelleen, mihin perustuu se oletus, ettei Kreikka maksaisi lainojaan takaisin? Jopa Neuvostoliiton aikana muodostuneet velat maksettiin Suomelle takaisin, vaikka kyseistä valtiota ei enää edes ole. Venäjä maksoi 600 miljoonan euron lainan viimeiset erät takaisin Suomelle muutama vuosi sitten.
 
Me voitas saada sieltä niitä työttömiä tänne korvaamaan meidän tulevaa työvoima pulaa ;) Menis sitte tasan ku meillä on pulaa duunareista ja siellä sit ei oo töitä tarpeeks. Kaikki voittaa
 
No kerroppa Jukkah mitä vakuuksia sitten pitäisi saada? Kenties jotain alueluovutuksia Suomelle, kuten Akorpolis-kukkula, jos Kreikka ei pysty maksamaan lainoja takaisin?

Tuossa on kyllä ajatusta. En mä mistään kukkuloista välitä mutta joku kiva välimerenranta kaistale olisi vähintään oikeudenmukaista kun Suomessa on niin paskat kelitkin.
 
Edelleen, mihin perustuu se oletus, ettei Kreikka maksaisi lainojaan takaisin?

Mihin perustuu oletus, että Kreikka maksaisi Suomelle takaisin?
 
Mihin perustuu oletus, että Kreikka maksaisi Suomelle takaisin?

Vaikka siihen, että Kreikka ottaisi maksamatta jättämisellä sellaisen maksuhäiriömerkinnän, että ko. valtio ei saisi enää tulevaisuudessa mistään lainaa. Tämä taas johtaisi käytännössä kyseisen valtion romahtamiseen.
 
Vaikka siihen, että Kreikka ottaisi maksamatta jättämisellä sellaisen maksuhäiriömerkinnän, että ko. valtio ei saisi enää tulevaisuudessa mistään lainaa. Tämä taas johtaisi käytännössä kyseisen valtion romahtamiseen.

Olettaen että Kreikan valtion talous elpyy niin että se kykenee maksamaan takaisin. Kun se nyt ei ilmeisesti saa rahoitusmarkkinoilta luototusta niin tuskinpa sittenkään kun se ei kykene lyhentämään muilta valtioilta lainaamiaan rahoja.

Ja maksaahan se Kreikka takaisin, mutta tiedäthän sä Sivis valtioiden velat ja takaisinmaksuohjelmat. Oiskohan se meidän lapsenlapset tai lapsenlapsenlapset jotka aikoinaan sitten rahat takaisin saa...
 
Vaikka siihen, että Kreikka ottaisi maksamatta jättämisellä sellaisen maksuhäiriömerkinnän, että ko. valtio ei saisi enää tulevaisuudessa mistään lainaa. Tämä taas johtaisi käytännössä kyseisen valtion romahtamiseen.

Kreikka joutuu jokatapauksessa leikkaamaan valtavasti budjettiaan ja saattamaan sen tasapainoon. Se voi ihan hyvin jättää lainat maksamatta kun joka tapauksessa velaksi eläminen on nytte ohi. Argentiina viimeksi jätti velkansa maksamatta ja näitä tapauksia on historiassa enemmänkin. Kreikan velkataso on jotain 120% BKT:stä ja 2 vuoden laina huitelee 20%. Valtion budjetti menisi käytännössä kokonaan velkamenoihin eli Kreikan on järkevää jättää velat maksamatta.
 
No kerroppa Jukkah mitä vakuuksia sitten pitäisi saada? Kenties jotain alueluovutuksia Suomelle, kuten Akorpolis-kukkula, jos Kreikka ei pysty maksamaan lainoja takaisin?

Kreikan valtiolla on vaikka mitä puljua nimissään (olikohan se niin, että omaisuuden kokonaisarvo oli jotain 300 miljardia). Jos ei rahoja ala kuulua takaisin, niin laitetaan Jyrki ja Mauri asialle hakemaan sieltä joku kiva pikku yritys Suomen nimiin.
 
Kreikka joutuu jokatapauksessa leikkaamaan valtavasti budjettiaan ja saattamaan sen tasapainoon. Se voi ihan hyvin jättää lainat maksamatta kun joka tapauksessa velaksi eläminen on nytte ohi. Argentiina viimeksi jätti velkansa maksamatta ja näitä tapauksia on historiassa enemmänkin. Kreikan velkataso on jotain 120% BKT:stä ja 2 vuoden laina huitelee 20%. Valtion budjetti menisi käytännössä kokonaan velkamenoihin eli Kreikan on järkevää jättää velat maksamatta.

Nyt tulee hieman "epätäydellistä" historiaa. Ensinnäkin, Argentiinan lainat eivät olleet lainoja toisilta kansallisvaltioilta, vaan "markkinoilta." Lisäksi Argentiina ei jättänyt niitä lainoja kokonaan maksamatta, vaan ne "uudelleenjärjesteltiin" joiltain osin.

Toiseksi, ota huomioon, että nyt Kreikan tapauksessa on kyseessä maa joka on mukana EU:ssa ja EMU:ssa. Ja ideanahan tässä valtioiden Kreikalle antamassa lainoituksessa on se, että Kreikka saa lainaa sillä markkinakorolla, jolla Suomi saa lainaa markkinoilta + 3 %. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin tuo 20 prosenttia.

Mikäköhän rooli tässäkin kalabaliikissa taas tosiaankin on näillä reittausfirmoilla. Ottais rahat näihin Kreikan velkoihin kaikilta pankkiirikoronkiskojamulkeroilta, saatana. Paskin luottoluokitus = "laillista" Kreikan varojen rosvousta "markkinoiden" toimesta.

EDIT: Ja täytyy olla aika kieroutunut käsitys "rationaalisuudesta" kreikkalaisilla, jos katsoisivat "järkeväksi" näiden lainojen defaulttaamisen.
 
Vaikka siihen, että Kreikka ottaisi maksamatta jättämisellä sellaisen maksuhäiriömerkinnän, että ko. valtio ei saisi enää tulevaisuudessa mistään lainaa. Tämä taas johtaisi käytännössä kyseisen valtion romahtamiseen.

Itsehän äsken sanoit, että valtio ei voi mennä konkurssiin. Ja sun mielestä ko. valtio ei ole jo nyt romahtanu???

Eli ku ne sanoo niin ni sit se on niin ja me kiltisti täällä uskotaan...minäköhän vuosikymmenenä tää takaisinmaksu tapahtuu? Ranska, Saksa, UK ei varmaan mene marssijärjestyksessä edelle...
 
Back
Ylös Bottom