- Liittynyt
- 15.1.2007
- Viestejä
- 3 599
Jos Kreikan takaisinmaksukyky olisi kunnossa niin en ymmärrä miksei se lainaisi rahaa vapailta markkinoilta niinkuin muutkin maat. Ainut selitys on se että takaisinmaksu kyky on niin heikossa kantimessa ettei rahaa lainamarkkinoilta heru, ainakaan ilman tähtitieteellistä korkoa. Lisäksi jos takaisinmaksu ohjelma olisi sovittu korkoineen olisi sitä Suomessa jo poliitikot hehkuttaneet. Nyt takaisinmaksu on sidottu mitä ilmeisemmin maan elpymiseen jne joten ei ole mitenkään varmaa milloin ja missä määrin takaisinmaksu alkaa.
Aina vain olen sitä mieltä että Kreikan pitäisi antaa kaatua jos se on kaatuakseen. Nykyisen finanssipolitiikan huonoimpia puolia on se että tappiot demokratisoidaan koskemaan kaikkia, voitot taas valuvat riskinottajien taskuun. Tällä menetelmällä saadaan kokea sata lamaa ja siitä huolimattakaan riskisijoittajat, pankit ja valtion kirstun valvojat eivät ole oppineet mitään. Jos riskejä otteassa ja tappion yllättäessä ei tule "ruumiita" niin peliä pelataan kuin monopolirahalla. Ja kansa maksaa. Mutta jos esimerkiksi Kreikka päästettäisiin kaatumaan ja se veisi mukanaan varmasti pankkilaitoksia jne. puhdistaisi se pöydän terveemmälle finanssipolitiikalle. Kreikka ja sinne sijoittaneet ovat pelanneet tietoisesti suurella riskillä ja välinpitämättömästi, olisi aika opettaa että kyseessä on reaaliraha jonka tekemiseen tarvitaan oikeaa työtä ja jalostusarvoa, ei mitään finanssipolitiikan silmänkääntötemppuja.
Joo, varmaankin ihan hyviä pointteja. En osaa sen tarkemmin kommentoida. Ajatukset vähän sumuisia näin vapun jäljiltä. ;)
Artikkeli, jossa vastataan täälläkin esitettyihin kysymyksiin:
Valtiovarainministeriö näyttää vihreää valoa Kreikan sunnuntaina julkistamalle säästöpaketille. Ministeriössä uskotaan kuitenkin, että Suomi nettoaa lopulta tukilainalla kymmeniä miljoonia euroja.
2.5.2010 17:54
Kommentit 96
Kreikka maksaa valtiovarainministeriön mukaan lainastaan kolmen prosentin preemion, joka tulee markkinakoron päälle. Hinta on noin kaksinkertainen verrattuna Suomen maailmanmarkkinoilta saamaan lainaan. Mikäli Kreikka maksaa lainansa takaisin, Suomi jää selvästi voitolle.
– Korkoero on huomattava, siinä puhutaan joistakin kymmenistä miljoonista euroista, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Martti Salmi kertoo Taloussanomille.
Lainanantaja kantaa riskin
Suomen on hyväksyttävä riski siitä, että Kreikka ei koskaan maksa lainojaan takaisin. Riskin minimoimiseksi Kreikka on jo taipunut ankaraan säästöohjelmaan. Vaihtoehtona olisi Kreikan ajatuminen konkurssiin.
– Vaihtoehtoinen skenaario on niin paljon huonompi myös koko Suomen ja suomalaisten näkökulmasta, että [valtiovarainministeri] Katainen on raskain sydämin valmis puoltamaan pakettia, Salmi kertoo.
Salmen mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi ei saisi lainoja takaisin. Lainojen maksamatta jättäminen tuottaisi Kreikalle vielä nykyistäkin mittavammat vahingot. Se muun muassa menettäisi EU:lta saamansa tuet, joita kaudelle 2007-2013 on budjetoitu 20,4 miljardia euroa.
– Pidämme erittäin epätodennäköisenä, että lainoja ei saada takaisin. Vahinko olisi Kreikalle niin iso, ettemme pidä sitä mitenkään mahdollisena, Salmi jatkaa.
Saksa ja Ranska suurimmat lainaajat
Maiden maksamat osuudet lainapaketista vastaavat niiden osuuksia Euroopan keskuspankin pääomasta. Siten Saksa ja Ranska ovat suurimmat lainoittajat noin 28 ja 21 prosentin osuuksilla.
Suomen osuus lainasta olisi 1,85 prosenttia. Valtiovarainministeriöstä ei vielä haluta arvioida, paljon summa olisi euromääräisesti. Aikaisemmin on puhuttu jopa 1,7 miljardiin nousevasta lainasta.
Lähtökohtaisesti kaikki euromaat Kreikkaa lukuun ottamatta osallistuvat pelastusprojektiin. Jos jokin maa ajautuisi vielä Kreikkaakin pahempaan kriisiin, sen osuutta kuitenkin harkittaisiin uudelleen.
– Tässä on voimakkaasti ollut "olemme samassa veneessä" -henki, muut maat eivät ole antaneet epäilyksiä osallistumatta jättämiselle, Salmi sanoo.
Euroopan valtiovarainministerit tapaavat tänään illalla kokouksessa, jossa keskustellaan Kreikalle annettavasta lainapaketista, sen aikataulusta sekä Kreikan tänään julkistamasta säästöohjelmasta.
http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2010/05/02/suomi-tukee-kreikkaa-raskain-sydamin/20106279/12