Suomen sisällissodan uudelleenarviointi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja pååtta
  • Aloitettu Aloitettu

Ei.
Mannerheim oli "taipuvainen vapauttamaan ja päästämään koteihinsa ne punavangit, jotka saivat kotipaikastaan hyvät lausunnot, ja erityisesti ne, joiden voitaisiin todeta tulleen kapinaan pakotetuiksi

Nuo yllämainitsemasi "armeijan selän takana tavattaisiin hävittämässä teitä, siltoja, kulkuneuvoja, lennätin- ja puhelinlankoja, jotka vastustaisivat laillista sotavoima ja joilta tavattaisiin luvattomia aseita sekä sala-ampujat ja murhapolttajat" ovat kyllä isänmaan vihollisia ; tietoisia mitä tekevät ja ansaitsevat kuoleman.

Niin silloin, kun ansaitsisivat tänäkin päivänä.

Täytyy muistaa, että puaniset aloittivat

"Valkoisen terrorin pääsyy oli punaisen terrorin aiheuttama viha, kauhu ja kosto. Valkoisen terrorin kokivat siihen osallistuneet jollain tavoin oikeutetuksi, koska se kohdistui ihmisiin, jotka olivat ryhtyneet kapinaan laillista hallitusta vastaan, suorittaneet ryöstöjä ja syyllistyneet jopa maanpetokseen liittoutuessaan venäläisten kanssa."
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Turhapa tuosta on väittää mustaa valkoiseksi kun käsky on niin selvä kun olla ja voi. Voi olla, että Marski on tullut katumapäälle, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi eikä murhatuomiosta pääse luistamaan vaikka katuisikin.
 
Olen tässä pååttan kanssa samoilla linjoilla. Itsellänikin on sellainen käsitys, että valkoisten (Kalle-Kustaan) antamat julistukset/lupaukset olivat aika tulkinnavaraisia, eivätkä ne ainakaan estäneet valkoisia käyttämästä mielivaltaansa punaisia tai sellaiseksi kuvittelemiaan kohtaan. Tällaisia tulkintojahan on esitetty aika paljon mm. suomalaisessa proosassa; mieleen tulee ainakin Linnan Tällä Pohjantähden alla, Jari Tervon Troikka ja Juha Seppälän Hovimarsalkka (novelli). Tietenkään tällainen taideargumentti ei ole mitenkään vahva, mutta aina ei viitsi tukeutua wikipediaankaan.
 
o-t, ei se oikeusprosessi jälkipeleissä niin kovin tehokas ollut. Sekin riitti, että oli samanniminen jonkun rikoksesta epäillyn kanssa. Näin kävi muijan mummon sedälle. Tai näin ainakin mummo kertoi (hengissä yhä). Ei kuitenkaan joutunut ammutuksi tai ehtinyt kuolla nälkään, kun hänen mummonsa kävi kolme kertaa viemässä erilaisia papereita ym. joilla sai todistettua että väärä henkilö on. Sikäli raskas homma kun piti jalan taittaa matkat Forssasta Hämeenlinnaan. Ei ollut nuorempaa apuvoimaa siihen hätään kun muut sedät ammuttiin. Taustalla kai jotain vanhempaa sukuvihaa tai muuten vain ei joku paikallinen tykännyt.

Sitä olen tässä pähkinyt, että kuinkahan monella "valkoisella" on täälläkin punainen tausta. Taitaa osalla olla ihan vain omaa fantasiaa ukin valkoiset käsinauhat ja uljas ryhti. Vähän sama kuin se että jokaisen pappa on jollain tapaa sotasankari.
 
Ei ole ollut ikinä puhetta, mutta sikäli kun suku on pohjanmaalta niin epäilen olleen valkoisia. Ainakin on kapinointi loppunut lyhyeen jos ei.
 
Sodan jälkeen valkoiset ampuivat Suomenlinnassa minun suvustani yhden miehen aseellisena punakaartilaisena. Ehkä ihan syystäkin, en tiedä. Ei meilläkään päin mitään puheita olla ikinä asiasta pidetty, mutta kyllä sen huomaa miten se teloitus on vaikuttanut sukuun vuosikymmeniä. Ja kyllähän se kai tavallaan vaikuttaa omiinkin asenteisiini; jos joku alkaa kiihkoilemaan kovin oikeistolaisia, niin kyllä minun tekee mieli alkaa päästellä kainalopieruja...
 
No meikällä on helppoa kun muija on punaisesta kaupungista kotoisin ja oma suku on jossain Pohjanmaalla. Käsitykseni mukaan silloin aikanaan kuten ei nytkään kotiseudulla tapahtunut oikeastaan mitään. Oli siellä varmaan valkoisia mutta mahtoiko olla punaisia ollenkaan. Ehkä olo oli vähän kuin syrjäkylän natsilla siinä jossain sketsissä. Jotain tarttis ampua muttei oikein tiedä mitä.
 
Turhapa tuosta on väittää mustaa valkoiseksi kun käsky on niin selvä kun olla ja voi. Voi olla, että Marski on tullut katumapäälle, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi eikä murhatuomiosta pääse luistamaan vaikka katuisikin.

Murha?

Siis kutsutko murhaksi sitä, että demokratiaa väkivallan keinoin kaatava henkilö tuomitaan kuolemaan?

päätäkö pitäisi silittää ja nuhdella?
 
Entä vasemmistolaisia?

Jos olet lukenut pakkista vähän pidempään niin olet varmaan huomannut, että kyllä mä vasemmistoakin kritisoin silloin kun näen sillle syytä. Mutta ei se ole mikään salaisuus että olen poliittisesti vasemmalle päin kallellaan. Pakkiksella, missä asiat usein on niin mustavalkoisia, se vaan usein merkitsee kommariksi leimautumista.

Ihmisellä on kaksi kainaloa. Syystä.

Juuri näin.
 
Jatketaanpas nyt vielä tästä:

Murha?

Siis kutsutko murhaksi sitä, että demokratiaa väkivallan keinoin kaatava henkilö tuomitaan kuolemaan?

päätäkö pitäisi silittää ja nuhdella?

Ainakin pitäisi järjestää ensin laillinen ja normit täyttävä oikeudenkäynti. Vuonna 1918 sellaiset taisi olla hiukka pois muodista, hieman kuin Saksan sotamenestys...

Nyt tietenkin joku tulee huutamaan että pitäisi nykyäänkin ottaa Hennalasta oikeusoppia vasurihipeille. :rolleyes:
 
Ainakin pitäisi järjestää ensin laillinen ja normit täyttävä oikeudenkäynti. Vuonna 1918 sellaiset taisi olla hiukka pois muodista, hieman kuin Saksan sotamenestys...

:

Eipä saaneet punaisenkaan terrorin uhrit oikeudenkäyntejä...(Wiki)

"Punaiset surmasivat hallitsemillaan alueilla 1 400–1 650 siviilihenkilöä. Teloituksia oli tammikuun lopun ja helmikuun lopun välisenä aikana runsaasti, noin 700. Maaliskuussa teloitukset vähenivät noin 200 uhriin. Terrori yltyi huhtikuussa ja toukokuun alussa 1918 punaisten tappion varmistuessa; surmattuja oli noin 700[77]. Poliittisen väkivallan motiivina oli vastapuolen johtavassa asemassa olevien henkilöiden tuhoaminen, sekä paikoin myös henkilökohtainen aggressio. Pääosa teloitetuista oli aktiivisia suojeluskuntalaisia, kartanonomistajia, talollisia, poliitikkoja, poliiseja, opettajia ja ylempiä virkamiehiä sekä teollisuuden johtajia ja omistajia. Terrorin uhrien joukossa oli myös noin 90 punaiseksi tai (maltilliseksi) sosialistiksi luettavaa henkilöä.(!!!!!)


Vaikka punainen terrori ei kohdistunut erityisesti Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa vastaan punaiset surmasivat kaikkiaan kymmenen pappia (seurakunnissa yhteensä noin 1 200 pastoria). Murhat tehtiin osin aatteellisistakin syistä, mutta erityisesti maaseudulla papisto edusti yhteiskunnan perinteistä valtajärjestelmää[78].

Merkittävä osa punaisesta terrorista toteutettiin Kouvolan-Kymenlaakson ja Toijalan seudun ns. terrorikeskuksissa. Niissä teloitettiin kaikkiaan 300–350 uhria[79]. Punaisten huomattavia väkivallantekoja olivat myös Suinulan verilöyly 31. tammikuuta Kangasalla, jossa ammuttiin 15 suojeluskuntalaista, Kuurilan junamurhat, ja 23 vangitun valkoisen teloitus Lappeenrannassa 25. huhtikuuta sekä 30 valkoisen vangin surmaaminen Viipurin lääninvankilassa 27. huhtikuuta 1918. Lisäksi 6. helmikuuta Satakunnassa, Porin kaupungin lyseolla teloitettiin 11 valkoista, sekä Koliahteella, Porin ja Noormarkun rajalla, ammuttiin 16 A. Ahlström Oy:n toimihenkilöä 10. maaliskuuta 1918.[80]"


Viha kasvattaa vihaa, valitettavasti.
 
Punaiset aloittivat terrorin Suinulassa (Wikipedia)

Suinulan verilöylyksi kutsuttu joukkoteloitus tapahtui Suomen sisällissodan alussa Kangasalan Suinulan kylän Markkulan talon pihamaalla 31. tammikuuta 1918. Siellä punakaartin yksiköt ja venäläisjoukko surmasivat 15 Tampereen suojeluskuntaan kuulunutta sotilasta. Tapahtumasarja oli osa sisällissodan alkuvaihetta, jonka aikana punaisen ja valkoisen Suomen välinen rintamalinja ja osapuolien asevoimat muodostuivat. Suinulan terroriteko oli sodan ensimmäinen mittavampi joukkoteloitus, ja se sai paljon julkisuutta sekä lisäsi sodan osapuolten välistä vastakkainasettelua.

Tausta
Tampereen kaupungin jäätyä punaisten hallintaan kapteeni Ernst E. Söderholmin johtama Tampereen suojeluskunta, vahvuus 118 miestä, pyrki Aitolahden-Kangasalan kautta Pohjanmaalle valkoisten päävoimien luo. Joukko lähti Tampereelta jäätä myöten Näsijärven yli yksittäisinä ryhminä ja kokoontui Aitolahden Kiikkisissä klo 1 yöllä. Sen aseistus oli heikko, mukana oli vain pari kivääriä ja parikymmentä pistoolia, mutta Kangasalle oli aiemmin kätketty 75 kivääriä. Matkan varrella suojeluskuntalaiset tunkeutuivat, paikallisen puhelinkeskuksen tuhottuaan, Aitolahden työväentaloon, josta yritettiin takavarikoida lisää aseita laihoin tuloksin. Talosta löytyi kuitenkin jonkin verran dynamiittia, ja lisäksi he saivat 14 vankia, jotka (HUOM!) vapautettiin myöhemmin. Valkoiset suunnittelivat aluksi työväentalon räjäytystä. Aie muuttui lopulta epäonnistuneeksi yritykseksi räjäyttää Tampere-Haapamäki rautatie Ruutanan seisakkeella. Toisaalta joukko onnistui katkaisemaan lähistöllä olleet puhelinlinjat. Vapautetut punavangit ilmoittivat esimiehilleen valkoisten tekemistä tihutöistä ja paikalle hälytettiin Tampereen punakaartin 300-miehinen lentävän osasto vihollisen takaa-ajoon. Punaosastoa johtivat laitosmies Kaarle Vilander (päällikkö) ja maalari Valdemar Sammalisto (varajohtaja).[1]

Kuolema Markkulassa
Lepoon ja ruokailuun Suinulan Markkulan taloon aamulla klo 8 pysähtynyt valkoinen osasto jäi punaisten saartamaksi klo 10. Alkoi noin tunnin kestänyt tulitaistelu, jonka aikana kapteeni Söderholm haavoittui kuolettavasti ja kaksi muuta suojeluskuntalaista haavoittuivat vaikeasti. Yksi tamperelainen punakaartilainen sai surmansa. Taistelu päättyi suojeluskuntalaisten antautumiseen tamperelaiselle punaosastolle, lähinnä V. Sammaliston taattua vangeille hengen suojan. Antautumisen ollessa käynnissä paikalle saapui K. Vilanderin tulitaistelun aikana puhelimitse hälyttämä Turun punakaartin ja venäläisten sotilaiden 200-miehinen yhteisosasto. Puhelinkeskustelusta saamiensa tietojen perusteella se oli varustautunut taisteluun, johtajanaan Tuomas Hyrskymurto, joka oli antanut joukoilleen käskyn ettei vankeja otettaisi. Ilmeisesti tämän yksikön toimesta, V. Sammaliston estelyistä piittamatta, alkoi kiväärien ja konekiväärien tulitus vankirivissä seisseitä aseettomia valkoisia kohti. Toisaalta myös osa tamperelaisosastosta lienee ollut teloituksen kannalla. Tulituksen seurauksena Markkulan pihassa kuoli 14 suojeluskuntalaista ja 28 miestä haavoittui. Yksi valkoinen surmattiin läheiselle maantielle. Lisäksi kapteeni Söderholm ja toinen taistelussa haavoittuneista rivimiehistä menehtyivät myöhemmin matkalla Tampereelle. Uhreista yhdeksän oli Tampereen teknillisen opiston oppilaita. Nuorin menehtynyt oli 17-vuotias. Ampuminen laantui, kun punaiset ryhtyivät takavarikoimaan uhrien ja henkiin jääneiden varusteita ja henkilökohtaista omaisuutta. Osa valkoisista suojautui ruumiiden alle tai pääsi kauemmas piiloon. Kahdeksan miehen onnistui lähteä pitemmälle karkumatkalle, mutta viisi heistä selvisi lopulta valkoisten puolelle.[2]

Verilöylyn jälkeen
Punakaartilaiset kuljettivat teloituksesta hengissä selvinneet valkoiset vangit Tampereelle, jossa heidät tuomittiin vallankumousoikeudessa eripituisiin vankeusrangaistuksiin. Haavoittuneet saivat hoitoa Klassillisen lyseon sidonta-asemalla. Verilöyly kiihdytti sodan osapuolten tunteita, ja tapahtumaa käytettiin tehokkaasti hyväksi sotapropagandassa. Valkoisella puolella Suinulassa katsottiin teloitetun rauhallisia rintamanlinjan yli pyrkineitä suojeluskuntalaisia. Punaisella puolella valkoisten toiminta nähtiin uhkana Tampereen hallinnalle ja sabotaasina punakaarteja vastaan. Vastakkainasettelu punaisen ja valkoisen Suomen välillä kärjistyi entisestään. Suinulan tapahtuma oli alkusoittoa sisällissodassa harjoitetulle terrorille ja lopulta se lienee ollut tyypillinen esimerkki lentävien osastojen toiminnasta siinä. Suinulassa toimineen Tampereen punaosaston johtajat Kaarlo Vilander ja Valdemar Sammalisto ammuttiin huhti-toukokuussa 1918 Tampereen kaupungin valtauksen jälkeen. Suinulan sotasurmat herättivät myös kansainvälistä huomiota: Britannian, Italian ja Ruotsin konsulit ilmaisivat punaisille paheksuntansa verityön johdosta. Markkulan talon pihamaan välittömään läheisyyteen pystytettiin Suinulan uhrien muistomerkki vuonna 1933.[3]
 
Mitäs Kuutille, Palenille ja Kuukalle olisi pitänyt antaa rangaistukseksi? ehdonalaista vankeuttako?

Lappeenrannan joukkomurha
Wikipedia

Lappeenrannan joukkomurha tapahtui 25. huhtikuuta 1918 Suomen sisällissodassa. Lappeenrannan punakaartin etsivä osasto ja joukko porilaisia punakaartilaisia ampuivat 23 valkoista vankia Saimaan jäälle, ja upottivat ruumiit avantoon ennen kuin punakaarti poistui kaupungista. Kuolemantuomion miehille oli Marko Tikan mukaan antanut Lappeenrannan punakaartin tiedusteluosaston päällikkö Emil Kuutti. Teloitusta johtivat punaiset etsivät Ernesti Palen ja Viktor "Viki" Kääriäinen sekä komissaari Antti Kuukka. Yksi teloitettavista, maanviljelijä Matti Mansikka haavoittui käteen ja onnistui pakenemaan. Ampujista ainakin Palen ja Kuukka teloitettiin valkoisten toimesta kesällä 1918.

Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Lappeenrannan_joukkomurha
 
Eipä saaneet punaisenkaan terrorin uhrit oikeudenkäyntejä...

Mutta tuo on nyt vähän Homer Simpson logiikkaa. Kahdesta väärästä tulee yksi oikea. Jos syytön ammutaan, on kyseessä murha. Sama kumpi sen tekee. Se että punaisten puolelta joku on tehnyt väärin ei oikeuta ampunaan jotakuta toista. Sama tietenkin valkoisillekin. Mutta joukossa tyhmyys tiivistyy ja onhan se kostaminen mukavaa. Pääsyyllisiä tuo tuskin paljoa haittasi, he kun taisivat kuolla ensimmäisten joukossa, elleivät Rysslandiaan ehtineet pakoon.
 
Murha?

Siis kutsutko murhaksi sitä, että demokratiaa väkivallan keinoin kaatava henkilö tuomitaan kuolemaan?

päätäkö pitäisi silittää ja nuhdella?

Oon seurannut tätä keskustelua sivuraiteilta ja nauranut partaani, koska yllä siteeratun tekstin kirjoittaneen nimimerkin takana vaikuttavan henkilön päättely on näköjään niin perseestä kuin olla jo voi. Kiitos ja näkemiin.

PS. Marski ei ole yhtä kuin demokratia. Vai luuletko, että teloituksista oli järjestetty kansanäänestys tai edes kysytty asiasta kansanedustajilta? Ennemminkin tulee mieleen, että Marski tuossa on syyllistynyt jonkinasteiseen poliittisten vankien joukkotuhontaan.
 
Jopas on viisasta porukkaa täällä...hoh ja hoh...


kuka oli paha ja kuka hyvä...

Asioita analysoidaan tunteella ilman että tajutaan mitenn sekasortoisessa tilassa nuori valtio oli ollut monen kuukauden ajan.

Suomen tilannetta kuvasi sekasorto ja anarkia.

koittakaa paukapäät tajuta, ettää sisällissodassa maa on sellaisessa kriisissä, että asiat luisuvat ilman että niitä kukaan pystyy johtamaan .

varsinkin 100 vuotta sitten, kun tuona aikana ei ollut edes viestintävälineitä joka kylässä.

Jälkiviisaita riittää ja jokainen lukee aikaa ja sen johtajia omasta pienestä putkestaan katsoen.

Herätkää, pahvit!
 
Back
Ylös Bottom