Oltiinhan tänne puuhaamassa saksalaista kuningastakin:D että semmoisia isänmaan puolustajia oli valkoistenkin joukoissa...:jahas:
Ei niin yksinkertainen asia:
Keväällä 1918 kysymys korkeimman vallan käytöstä jakoi porvarilliset puolueet kahtia. Kaikki johtavat vanhasuomalaiset ja useimmat ruotsalaisista olivat monarkisteja. Nuorsuomalaiset olivat sen sijaan jakaantuneet kahtia niin, että monarkistien johtajana toimi senaatin puheenjohtaja (pääministeri) P. E. Svinhufvud ja tasavaltalaisten johtajaksi tuli K. J. Ståhlberg. Maalaisliittolaiset Santeri Alkion johdolla olivat pääsääntöisesti tasavaltalaisia
Monarkistit perustivat toukokuussa 1918 omaksi propagandajärjestökseen Uuden Suomen Turvaamiskomitean.
Reaalipoliittinen syy siihen, että Suomeen haluttiin saksalainen kuningas, oli tarve luoda monarkkinen side Saksaan ja tällä tavalla suojautua niin Venäjän valkoisia, jotka eivät Venäjän yhtenäisyyden periaatteesta kiinni pitävinä olleet tunnustaneet Suomen itsenäisyyttä eivätkä olleet valmiit tunnustamaankaan sitä, kuin myös bolsevikkeja vastaan, jotka olivat tukeneet punakapinallisia Suomen sisällissodassa, minkä Suomen senaatti oli juuri voittanut omien suojeluskuntiensa, Saksasta tulleiden jääkäreiden sekä Hangossa huhtikuussa 1918 maihin nousseen Saksan Itämeren divisioonan avulla. Suomen talous oli jo sidottu kevään 1918 kauppasopimuksella Saksan sotatalouteen ja saksalaissuuntaus oli hyväksytty jo aikaisemmin niin kauppa- kuin puolustuspoliittisesti.
Kevään kuluessa ruotsalaiset ja vanhasuomalaiset olivat kääntyneet kuningasvallan kannalle. Hyvä esimerkki kannanmuutoksesta oli Svinhufvud, sillä vielä maaliskuussa 1918 hän selitti Berliinissä, että hän oli vakaumuksellinen tasavaltalainen. Toukokuussa hän oli jo vankka monarkisti.[2] Tunnetuimpia sen ajan kuningasvallan kannattajia olivat Svinhufvudin lisäksi senaatin talousosaston varapuheenjohtaja (=pääministeri) J. K. Paasikivi, Suomen Berliinin lähettilas Edvard Hjelt, J. R. Danielson-Kalmari, Rafael Erich, Antti Hackzell, Lauri Ingman, Ernst Nevanlinna, Hjalmar Procopé, E. N. Setälä, Otto Stenroth, Antti Tulenheimo, A. H. Virkkunen ja Rabbe Axel Wrede. Tieteen ja taiteen parista kannattajaksi ilmoittautuivat Eero Järnefelt, Robert Kajanus, Volter Kilpi, Eliel Saarinen, Jean Sibelius, Werner Söderhjelm ja Maila Talvio.[3]
Kuninkuudelle löydettiin erilaisia, myös kielipoliittisia perusteluja. Ruotsalaisille kyse oli ruotsalaisuuden suojaamisesta ja ruotsin kielen yhteiskunnallisen aseman säilyttämisestä. Ruotsinmielinen aatelisto odotti saavansa uudelleen paikan auringosta; toivoivatpa jotkut säätyvaltiopäivien palauttamista ja sitä kautta suomenkielistämisprosessin loppua – monarkistien tavoitteet olivat siis jopa ristiriitaisia ja paikoitellen toinen toistaan korvalle lyöviä.
Lähde:Wikipedia