Hetkinen, kuka (tai ketkä) kirjoitti tähän tai johonkin toiseen ketjuun nimenomaan tätä potilastietojärjestelmäuudistusta koskien, että kaikkein huonoin vaihtoehto olisi, että valtio itse rakentaisi nämä softat? Perusteluksi annettiin, että julkinen sektori on tehoton.
Toista kertoo tuo raportti.
Otetaas huvikseen esille muutama asiaa koskeva sitaatti:
Reenailija ja erityisesti Darvi varmaan kertovat miten nuo kategoriset väittämät sopivat yhteen tuon Dopeyn postaamaan
raportin kanssa?
Nyt tulkitsit tuossa toisessa threadissa esittämäni näkökannan sisältöä väärin, tai käytit osaa viestistäni, kontekstista irrotetusti, evidenssinä olettamallesi ristiriidalle asian tiimoilta tehdyissä kannanotoissa. Jos tarkastellaan mitä sanoin:
IT-alalla työskennelleenä tiedän että tuossa on kusetusta reippaasti. Syy korkeassa hinnassa on IT-asioiden syvällisen ymmärtämisen puute kaikilla päätännän tasoilla. Mielummin syydetään rahaa kuin otetaan asioista selvää. Viroon on hommattu potilastietojärjestelmä 10 miljoonalla eurolla. Ei se voi olla sen hankalampaa Suomessakaan. Tässä voi jo miettiä että onkohan korruptiota, lobbausta ja soluttautumista taustalla. Tekisi mieli tietää myös yksityiskohtaisesti, että mikä siellä maksaa noin perhanasti.
Kyllä Suomalaista veronmaksajaa vedätetään näissä projekteissa, ja kunnolla. Varsinkin, kun on valtion toimielimistä kyse, niin siellä ei näitä asioita jakseta mietiskellä liikoja, koska palkka juoksee kuitenkin, niin mitäs sitä turhaan pohdiskelemaan ja särmäämään. Mikään ei ole sen tehottomampi kuin julkisuudessa näkymätön valtion virkamies, jonka uratie on löytänyt huippunsa. Sen sanon, että jos yksityinen suuryritys olisi jotain softaa hommaamassa, olisi tuossa pari nollaa vähemmän, koska siellä ollaan pää pölkyllä tälläisten päätösten kanssa.
...niin näemme, että kohtuullisen olettamuksen mukaisesti kannanotossa puhutaan tälläisten projektien asiakaspuolen ongemista. Eli, valtion virkamiehet mieluummin syytävät konsulteille tuhottomasti rahaa, kuin ottavat asioista itse selvää, koska heitä ei nappaa. Tässä potilastietojärjestelmän tapauksessa oli lisäksi vielä kyseessä se, että jopa asiaan liittyvä teknologiahankintamietinä ulkoistettiin konsulttifirmalle, missä tapauksessa luonnollisesti konsultointiyritys suositteli itseään sovelluksen toimittajaksi ehdottamaansa järkyttävään hintaan, koska se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.
Yleistit viestistäni, että valtion palkalla työskentelevä henkilö on aina tehoton, mutta näkisin kyllä ettei näinkään aina ole. Aina pitää kuitenkin tarkastella mikä on syy ja motiivi minkäkinlaiseen käytökseen. Uskon, että valtion IT-asiakkuuksissa syntyy ongelmia, kun hankinnasta päättävässä työryhmässä valtion puolelta on osallisena ainoastaan tai pääasiallisesti, korkeinta valtaa käyttäen, IT-alaa tuntemattomia valtion virkamiehiä. Tällaisessa tapauksessa ongelmat johtuvat teknologian tuntemuksen ja motivaation puutteesta, ja siitä että usein IT-hankintaprojekti tulee myös virkamiehille kaiken normaalin työn päälle, niin se harvemmin kiinnostaa sitten. Mitä siinä pohdiskelemaan ja stressaamaan kun palkka juoksee, veronmaksajat maksavat, eikä oma urakaan ole sen kummemmin vaakalaudalla. Isossa firmassa kun teet hölmöjä IT-päätöksiä tarpeeksi niin se on mono. Olen tässä ketjussa sittemmin suositellut tähän lääkkeeksi sitä että valtiolla olisi töissä IT-osaavia henkilöitä joiden päätehtävänä olisi IT-hankinnat ja jopa kehitys. Heillä taasen motivaatio pitäisi olla taattu bonusten jne. kautta, eli järkevillä porkkanoilla. Ketään ei toki motivoi jos ei ole minkäänlaisia uraprospekteja, ellei sitten ole kutsumusammatissaan. Tämä nyt, että juuri tuo kyseinen virolainen IT-ammattilainen tuli Sitran avuksi, on positiivinen asia tässä tilanteessa. Minulla on myös omalta osaltani hyviä kokemuksia ja vahva luotto Baltian maiden IT-osaamiseen. Siellä on kunnianhimoista porukkaa, jolla on teknologia hallussa.
Tuo Dopeyn postaama linkki on esimerkki juuri siitä, että jos hommat tehdään talon sisällä, hinta on huomattavasti halvempi kuin jos ostetaan toiselta osapuolelta. Plussana ylläpito; voit vain huikata jollekin että "käytkö Pena kattoo mikä tossa prosessinhallinnassa oikein tökkii, on ollu koko aamun vähän jumissa", sen sijaan että ensin käydään muutosjärjestely-tuoksinat, maksetaan 10.000 € ja homma on tehty parin viikon päästä jos silloinkaan. Jos ei kaada sovellusta, niin luultavasti ei edes korjauteta, että säästetään.