- Liittynyt
- 17.12.2010
- Viestejä
- 876
Jokaisen byrokraatin, jonka mielestä kansalainen ei kykene tekemään oikeita päätöksiä, kannattaa käydä joskus Sveitsissä. Maassahan kansalla on enemmän valtaa kuin missään muuaala. Silti esimerkiksi tuo liikenne on erittäin kurinalaista, lait ovat tiukkoja ja niitä valvotaan tehokkaasti. Maan talous on ollut mun muistin ajan vakaalla pohjalla ja Sveitsi on yksi maailman halutuimpia paikkoja asua. Tähän on päästy alueella, joka asettaa mielettömät haasteet infralle ja luonnonrikkaudet puuttuvat totaalisesti. Maassa juuri mikään ei ole ilmaista, vaan palvelun käyttäjä maksaa viulut. Miten tässä näin pääsi käymään? Kommunistin/byrokraatin/virkamiehen mielestä kansalainen kykenee ainoastaan varastamaan yhteisestä kassasta ja tappamaan itensensä tai jonkun muun ilman virkamiehen jumalallista väliintuloa.
Niin, Sveitsissä on suora demokratia. Miten tämä vaikuttaa liikennesääntöihin ja -käyttäytymiseen? Ihan samanlaiset nopeusrajoitukset siellä on kuin Suomessa. Saksassahan sitä saa päästellä motarilla vaikka kuinka hurjia nopeuksia, vaikka ei ole suoraa demokratiaa!
Kuten itsekin toteat "lait ovat tiukkoja ja niitä valvotaan tehokkaasti." Kenen toimesta luulet, että niitä valvotaan? Suoran demokratian? Ihan samalla tapaa siellä on virkamieskuntaa. Voisi jopa sanoa, että Sveitsin kansa on suuressa viisaudessaan antanut virkamiehille valtaa, koska on nähnyt sen tarpeelliseksi. Eli virkamieskunnan olemassaolo ei olekaan poliittisen suhmuroinnin tulosta?
Eli siis Sveitsissä ollaan mielestäsi vain sattumalta päädytty "hieman" Suomea paremmin toimivaan yhteiskuntaan. Tuo näkymätön käsi on ihmisen oman edun tavoittelu. Kyse on vain siitä, että suodaanko sen tuottaa etua kansalle vai virkamiehille. Jokaisessa systeemisssä tapahtuu virheitä, mutta mitä lähempänä virheiden valvonta on, sitä todennäköisemmin ne paljastuvat. Kun rakennellaan kasvottomia hierarkioita pois kansan silmien alta, sieltä käsin asioiden valvominen on. Samoin tällaienn hierarkia on toimiva järjestelmä yhteisten varojen hukkaamiseen pientäkin korvausta vastaan.
Mitä kyseiseen valelääkäriin tulee, niin hänet paljasti ymmmärtääkseni kansalaisen ja toimittajan yhteistyö. Valtion valvova elin ei häntä olisi ikinä huomannut. Siinä vaiheessa kun tilanne alkoi selviämään, valvovan elimen johtaja postui paikalta sairaslomailemaan. Muutenkin Valvira lähinnä hidasti asian tutkimista. Tämäkö on esimerkkisi byrokratian toimivuudesta ja tällainen palveluko on veroeurojesi arvoinen?
Osaa tuli käsiteltyä jo yllä, mutta en näe miten suora demokratia tässäkään asiaa ratkaisisi ellei Suomessa sitten päätettäisi säätää laki, jolla kaikesta sairaanhoidon sääntelystä hankkiudutaan eroon. "Kaikki saa olla ketä ne haluu" eli kuka tahansa saa tarjota lääkäripalveluita kenelle tahansa. Ei Sveitsissä tietääkseni tällaista mallia kylläkään ole käytössä.
Loppuun on vielä todettava, että näen kyllä itse suoran demokratian lisäämisen Suomessa täysin toivottavana.
EDIT: Voisi vielä lisätä, että eihän Suomessa ole talouskonservatiivien tai edes talousliberaalien toimesta ehdotettu suoraa demokratiaa. Päinvastoin. Tätähän on pidetty aivan kauheana massojen valtana, joka veisi pois yksilönvapaudet ja yksityisen omistusoikeuden. Esimerkiksi Edistyspuolueen kanta suoraan demokratiaan on todella häilyvä.
Sen sijaan täällähän on yritetty naittaa julkista valtaa ja markkinoita toisilleen, koska "markkinat tietää parhaiten" ja "markkinat on tehokkaat" jne jne jne. Itse näen nämä diipadaapa-konsulttihankkeet nimenomaan tämän tuloksena eikä todellakaan sen tuloksena, että Suomessa olisi yritetty lisätä suoraa demokratiaa tai ylipäätään kansalaisten mahdollisuutta vaikuttaa.
Sellaisesta asiasta voi myös muistuttaa, että eihän julkisen vallan tehtävänä ole ensisijaisesti moneltakaan osin olla tehokas, vaan tarkoitus on ollut hajauttaa valtaa niin ettei se keskity yksiin käsiin. Tästä syystä esimerkiksi vallan kolmijakoa pidetään ideaalina, eli lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan eriyttämistä toisistaan.