Kirjoitin eräälle toiselle foorumille tällaisen:
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että "kaikkien" asiantuntijoiden mielestä Suomen pitäisi liittoutua sotilaallisesti; sitten kun aika on sopiva.
Liittoutumiselle on esitetty vaihtoehtoina lähinnä Natoa, EU:n turvatakuita (artikla 42.7), ja Suomen, Ruotsin ja USA:n puolustusyhteistyötä. Käsittääkseni Nato on näistä ainoa realistinen vaihtoehto mm koska lähes kaikki EU-maat ovat Natossa joten niitä ei välttämättä kiinnosta kehittää päällekkäisiä turvatakuita, ja Ruotsin kanssa yhteistyö on hyvin pienimuotoista eikä siitä välttämättä isommaksi kasvakaan; eikä Ruotsi muutenkaan olisi kovin vahva kumppani, varsinkaan Natoon verrattuna. Sitä paitsi, Ruotsikin pohtii Natoa joten jos liittyy niin ehkä into kahden- tai kolmen välisiin on vähäistä.
Sopivaa liittymisajankohtaa on tässä nyt katseltu kolmisenkymmentä vuotta. Hakemuksen jättämisen ja sen hyväksymisen välillä on kriittinen aika, jonka arvioitu kesto on lähteestä riippuen muutamasta kuukaudesta vähintään kahteen vuoteen; tyypillisesti on arvioitu että jos Suomi jättää jäsenhakemuksen kesäkuun huippukokoukseen mennessä niin että se hyväksytään siellä, niin Suomi voisi olla Natossa jopa vielä tämän vuoden aikana.
Jos hyväksytään asiantuntijoiden yleinen näkemys että Suomen kannattaisi liittoutua, niin se kannattaisi tehdä silloin kun Venäjän kyky kepposteluun on heikentynyt, ja toisaalta Natossa linja on se että Suomi on tervetullut. Molemmat ehdot täyttyvät tällä hetkellä; toki asia kannattaa valmistella kulisseissa mahdollisimman valmiiksi, kuten nyt on tehtykin.
Jos odotellaan rauhassa, niin ikkuna saattaa ainakin Venäjän osalta sulkeutua. Voi toki olla että Venäjällä valta vaihtuu jo tänä vuonna, ja voi olla että uusi ukko on joku Jeltsinin tai Gorbatshovin tyyppinen joka antaa Suomen päättää itse omista asioistaan, tai sitten tilalle tulee uusi sotalordi. Tai sitten Putin pysyy vallassa vuoteen 2035 (tai pidemmälle), ja mahdollisesti ärhäköityy entisestään.
No, tällä hetkellä näyttää hyvältä liittymisen puolesta. Noin 80% kantansa ilmoittaneista kansanedustajista on liittymisen puolesta, samoin ilmeisesti presidentti ja pääministeri. Voi olla että jo vapun jälkeen äänestetään, että Suomi jättää jäsenhakemuksen.