Onko naisia edes ikinä missään maailman sodassa laitettu ns. eturintamaan taisteluissa (eli jalkaväkeen)?
Iltasanomat-Julkaistu: 25.1.2013 10:11
USA:n naissotilaat eturintamaan – "Minä jouduin tulitukseen. Kannoin asetta"
Puolustusministeriön päätös avata taistelutehtävät naisille aloitti heti raivoisan keskustelun.
Ei missään nimessä etulinjaan, monet sanovat.
Naiset osaavat taistella siinä missä miehetkin, sanovat taas toiset, ei se ole sukupuolikysymys.
Naiset aiheuttavat liikaa seksuaalisia jännitteitä yksiköissään, mutisevat jotkut.
Puolustusministeriö Pentagon avaa kaikki asevoimien etulinjan taistelutehtävät naisille. Päätös on herättänyt heti kiivasta keskustelua Yhdysvalloissa, puolesta ja vastaan.
Mutta mitä sanovat taistelun kokeneet naiset?
Kansalliskaartin sotilas Tammy Duckworth oli lennolla Irakissa vuonna 2004, kun singon kranaatti osui hänen ohjaamaansa Blackhawk-helikopteriin. Duckworth säilyi hengissä iskusta, mutta menetti molemmat jalkansa.
Nykyisin Duckworth on politiikassa, hänet valittiin edustajainhuoneen jäseneksi viime marraskuussa.
- Päätös antaa naisten lähteä taisteluun tekee mahdolliseksi sen, että paras mies tai nainen sijoittuu etulinjaan suojaamaan Amerikkaa, Duckworth sanoi toissa päivänä.
- Taistelukokemusta saaneena tiedän, että naisten pääsy taistelutehtäviin tekee Amerikasta entistä turvallisemman ja inspiroi naisia ympäri maata.
Monien mielestä Pentagon antaa nyt vain virallisen siunauksen vallitsevalle tilanteelle. Naiset ovat käytännössä jo pitkään palvelleet aivan etulinjassa sekä Irakissa että Afganistanissa. Ja sitä ennen Somaliassa.
- Me naissotilaat olimme taistelussa. Minä jouduin tulitukseen. Kannoin asetta. Ansaitsin kolme taistelusolkea Somaliasta Irakiin, sanoi eversti evp. Elspeth Ritchie Time-lehdelle.
- Olisi täydellinen farssi väittää, että me emme olisi taistelleet.
Puolustusministeri Leon Panetta on toiminut asevoimien ylimmän johdon suosituksesta.
- On tullut aika poistaa sääntö suorien taistelutehtävien sulkemisesta naisilta ja päästä eroon kaikista tarpeettomista sukupuoleen perustuvista raja-aidoista palveluksessa, kirjoitti aselajikomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Martin Dempsey puolustusministeriölle.