Lähestymiskiellon rikkomisten olisi pitänyt kyllä johtaa yhteiskunnan taholta parempaan turvan tarjoamiseen tälle naiselle. Merkit olivat selkeästi ilmassa, että jotain tulee tapahtumaan, kun väkivaltarikoksista tuomittu mies jatkoi ex-vaimonsa stalkkaamista.
Mä taas en keksi oikein mitään keinoa, miten tälle naiselle olisi voitu tarjota turvallisempi tulevaisuus. Paitsi esim. siten, että tämä mies olisi laitettu jonnekin lukkojen taakse tai pois maasta.
Kaikkia ne rikokset, joihin tämä mies on aiemmin syyllistynyt, on varmasti esim. poliisin puolelta hoidettu niin pitkälle kuin on pystytty lain suomin oikeuksin ja velvollisuuksin. Kuten muistaakseni Tero Haapala KRP:stä mainitsi, oli poliisi ryhtynyt aiemmissa tapauksissa tämän kyseisen miehen osalta kaikkiin niihin toimiin mihin on pystynyt, joissa hän on ollut poliisin kanssa tekemisissä.
Lähestymiskielto on kielto, jolla siihen määrättyä kielletään ottamasta yhteyttä suojattavaan henkilöön. Sen noudattamista ei valitettavasti voi käytännössä valvoa, vaan se toimii lähinnä ”henkisenä” pelotteena kieltoon määrätylle. Sinällään se on kieltona teoriassa aika iso kielto, sillä sillä supistetaan ihmisen oikeutta liikkua ja elää vapaasti. Niin kornilta kun se kuulostaakin tällaisessa tapauksessa.
Suojattavan henkilön tulisi aina rikosilmoitus, kun siihen määrätty rikkoo kieltoa. Jos hän rikkoo niitä usein, voidaan tälle määrätä siitä rangaistus, jopa vankeutta lähestymiskiellon rikkomisesta. Käsitykseni mukaan vankeutta ei vaan yleensä anneta muutamasta lähestymiskiellon rikkomisesta, vaan niitä tulisi olla enemmän. Yleensä noi käsitellään alkuun sakkojuttuina.
Poliisi ei voi tehdä asiassa muuta kuin tutkia lähestymiskiellon rikkomisjutut sekä tarvittaessa mennä paikan päälle, jos suojattava henkilö pyytää apua silloin, kun kieltoon määrätty henkilö rikkoo kieltoa eli on esimerkiksi oven takana. Akuuteissa tilanteissa. Poliisi ei kuitenkaan voi olla suojattavan oven takana passissa odottamassa tätä kieltoon määrättyä henkilöä 24h eikä ennustaa etukäteen, milloin hän päättää rikkoa lähestymiskieltoa tai seurata tätä kieltoon määrättyä 24h. Tai ennustaa, onko tällä kieltoon määrätyllä laitonta asetta vai ei. Sitä voi sitten miettiä, että pitäisikö lakia ja rangaistuksia muuttaa esim. siten, että heti ensimmäisestä tappouhkauksesta joutuisi linnaan vaikkapa viideksi vuodeksi?
Valitettavan usein lähestymiskiellolla suojattu henkilö "vesittää" itse lähestymiskiellon tarkoituksen sillä, että hän suostuu olemaan tekemisissä kieltoon määrätyn kanssa ja monet ex-pariskunnat "rakastuvat" uudestaan, vaikka toinen osapuoli olisi aiemmin tehnyt vaikka mitä tai uhannut vaikka millä. Vähän kuten Matti ja Mervi.
Itse olen sitä mieltä, että jos joku lähtee hakemaan lähetysmiskieltoa toiselle ihmiselle, tulisi hänen myös itse sitoutua asiaan. Eikä siis toimia kiellon määräämisen jälkeen niin, että jos kieltoon määrätty on mukavalla päällä, niin sitten hänen kanssaan voi hänen kanssaan tekemisissä ja jos on huonolla päällä, niin kutsutaan poliisi paikalle ja tukeutua siihen, että on olemassa tuo käräjäoikeuden määräämä lähestymiskielto. Minusta tämä on järjestelmän hyväksikäyttöä.
Jos tällainen käy ilmi, voi käräjäoikeus käsitykseni mukaan purkaa lähestymiskiellon eikä ainakaan välttämättä jatka lähestymiskieltoa vanhan loputtua. Ymmärrettävää on tietysti joissain tapauksissa "pakolliset" tapaamiset silloin, kun pariskunnalla esimerkiksi on yhteisiä lapsia, mutta ne asiat ovat yleensä huomioitu erikseen kiellon sisältöä määriteltäessä.
Tässäkin tapauksessa tämä entinen naisystävä ja Shkupolli olivat ilmeisesti tekemisissä keskenään lähestymiskiellosta huolimatta, jos naisen naapurin sanaan on luottaminen:
Surmatun naapuri: Asunnosta kuului vain vaimeita ääniä
02.01.2010 07:37
Ibrahim Shkupolli surmasi entisen naisystävänsä tämän asuntoon kenties jo ennen kuin meni Selloon ja ampui neljä naisen työtoveria.
Surmatun naapurissa asuva pariskunta kertoi IS:lle, ettei asunnosta kuulunut mitään ääniä aamun jälkeen.
Heräsin kahdeksalta ja ryhdyin keittämään kahvia. Silloin sieltä kuului ääniä, joita on vaikea kuvailla. Kolinaa ja ropinaa, kertoo naapurissa asuva nainen.
Puoli yhdeksän jälkeen hän kuuli asunnon oven käyvän ja jonkun kiirehtivän portaita alas lähes juoksevin askelin.
Sen jälkeen oli hiljaista, kunnes yhdentoista aikoihin rappukäytävään tuli joukko rynnäkkövarusteisiin pukeutuneita poliiseja.
Pitkään he yrittivät päästä asuntoon, naapurissa asuva mies kertoo.
Shkupolli oli tuomittu lähestymiskielto naiseen, mutta naapurin pariskunnan mukaan he olivat jälleen hyvissä väleissä. Pariskunta oli nähnyt Skhupollin ja naisen palaamassa yhdessä lähikaupasta viime tiistaina.
Lähde:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1846481