En ole kyllä koskaan monenkaan lääkärin kuullut tössä arvostelevan kielteisesti hoitajien työpanosta tai edes sen työn vaativuutta. Mutta tosiaan itse olen siellä leikkurissa, mutta en myöskään nosta sitä yhtään sen korkeammalle kuin muitakaan sh:n töitä. Lääkärit kyllä tietävät kuinka tärkeää työtä hoitajat esim. juuri teholla tai leikkurissa tekevät ja jokaisella muullakin osastolla.
Juu, kyllä ne lääkärit määräävät lääkemäärät ym. tulevat toimenpiteet. Hoitaja usein suorittaa monet niistä tai valmistelee potilaan niihin. Se ei ole kovin yksinkertaista. Moni voisi yllättyä käydessään teho-osastolla kuinka tekniseltä se työ jopa näyttää, mutta samalla pitää muistaa, että siellä kaikkien kymmenien letkujen, dreenien, siteiden ja kamalan kokovartalo turvotuksen alla makaa oikeasti putki kurkussa jokin ihminen, jota pitää koko ajan valvoa ja hoitaa. Ei se lääkäri siinä vieressä koko ajan seiso. Hoitajan tehtävä on olla siinä lähellä ja huomata potilaan kunnossa ne muutokset. Tilanteet muuttuvat koko ajan ja ajan hermolla siinä potilaan hoidossa pitää osata olla. Toisella korvalla kuuntelet omaisia ja olet heille samalla olkapää, johon itkeä. Työstä voi tehdä fyysisen raskauden lisäksi raskasta myös sen henkinen puoli. Itse en välttämättä teholla haluaisi työskennellä juuri omaisten takia.
Itse heräämössä työskennelleenä (ehkä hieman lähellä teho-osastoa työn kuvaltaan, ainakin toisinaan tuntuu siltä) voin sanoa, että kyllä se jatkuva potilaan tilan tarkkailu, vuotojen seuranta, haavojen seuranta, dreenit, syke, ekg, happisaturaatiot, verenpaineet, asennot, mahdolliset hengityskonepotilaat, lääkeinfuusiot, niiden tekeminen, diureesin seuranta, kivun hoito, epiduraali-infuusioiden titraaminen kipuun, kipukellot, erilaiset toimenpiteet lääkäriä avustaen (subikset, epiduraalit, erilaiset puudutukset, mobilisaatiot, sähköshokit ym. ym.), nestehoito ym. ovat elintärkeitä siinä hetkessä. Eikä se, että kirjaat huomaamasi tapahtumat vaan se, että oikeasti myös ymmärrät havaitsemasi asiat ja niiden vaikutukset potilaaseen. Ei se ole vain lääkärin yksinoikeus ymmärtää ja tehdä johtopäätöksiä. Kyllä se kuuluu ehdottomasti myös hoitajan toimenkuvaan. Miten hoitaa potilasta jos ei tiedä mitä seuraavaksi voi tapahtua tai miksi jokin arvo näyttää tuolta tai edes milloin pitää pyytää lääkäri paikalle (jota sitten odotetaan monta aikaa ja yritetään sinnitellä potilaan hengestä kaksin käsin kiinni pitäen). Se on hyvin itsenäistä työtä. Ymmärtää missä mennään. Kuten ennenkin sanoin, se on tiimityötä lääkärien kanssa hyvin usein. Asioista keskustellaan ja hoitoja mietitään. Tietenkin hoitajan ja lääkärin työnkuva on erilainen, joten jokainen toki pysyköön lestissään. Harva lääkäri tietää puoliakaan siitä mitä hoitajat tekevät ja hoitajat taas antavat lääkärien tehdä sen mitä varten ovat opiskelleet vuosia enemmän.
En yhtään ymmärrä sitä miksi pitää niin kovasti mollata toisen työtä. Eri osastoilla eri jutut. Itse en pitkäaikaisvuodeosastolla ole tehnyt kuin opiskelujen aikaisen harjoittelun, mutta voin sanoa, että koin sen raskaaksi työksi. Akuutti puoli on enemmän lähellä sydäntäni työn puolesta mutta se on täysin erilaista. Kaikkia tarvitaan! Jonain päivänä voin maata monta vuotta jossakin vuodeosastolla ja ehdottomasti toivoisin hoitohenkilökunnan olevan työhönsä motivoituneita. Ihan vaan se, että pyllyni tulisi pyyhittyä, hiukset kammattua, suihkuun vieminen ei olisi alituista tuskaa ja kipuihini reagoitaisiin sekä ruokailuhetkeen keskityttäisiin niin, että se soseutettu ruoka tulisi rauhallisesti lusikalla suuhuni eikä kurkun perälle yhtenä makujen kakofoniana. Tämä olisi enemmän kuin suotavaa. Kaikki lähtee ihan perushoidosta mielestäni.
Pitääkö tässä nyt sitten vaan hiljentyä kaikki hoitajat ympäri maan ja vetäytyä taas kerran omiin oloihin ja manata salaa mielessä kuinka huonosti menee? Ei saa valittaa työn raskautta, vaativuutta tai kiirettä. Kyllä todennäköisesti ne, jotka eivät päivääkään ole töitä sairaalassa tehneet tai ovat tutun tutulta kuulleet jostakin hoitajasta, jolla ei kuulemma ehkä ole joka hetki kova kiire ja työn vaativuus on pientä, voivat määritellä koska saamme olla tyytymättömiä palkkaamme. Paperimiehet nouskoon joka vuosi vastarintaan ja vaatikoon lisää palkkaa.