Täällä on pari kirjoitusta, joita on ihan pakko kommentoida...
Niitä kipeän palkankorotuksen tarpeessa olevia ammatteja on vino pino ja nyt sairaanhoitajat taitavat nostaa itsensä jalustalle. Opettajat/lastentarhanohjaajat kituvat aivan yhtä lailla ja heidän työnsä on vähintään yhtä tärkeää.
Onhan niitä aivan älyttömästi tärkeitä töitä olemassa, mutta mielestäni on vihdoinkin korkea aika sairaanhoitajien tosiaan nostaa itsensä pois sieltä maan rakosesta, jossa ovat tähän asti eläneet. Tässäkin ketjussa huomaa, että monet eivät edes tiedä, mitä sairaanhoitajat oikeasti tekevät, koska sairaanhoitajat perinteisesti eivät ole pitäneet melua itsestään. (Eikä se työ ole kahvinkeittämistä lääkäreille). Kuten jo on tullut esille, niin kaikilla osastoilla työ todellakaan ei ole yhtä vaativaa tai kiireistä tai fyysisesti raskasta, joten ihan hyvä idea voisi olla joku työn vaativuuden arviointi. Joillain osastoilla nykyinen palkka voi olla ihan tyydyttävä työn sisältöön nähden, mutta on hirveästi osastoja, esim. juurikin mainittu leikkaussali, jossa palkkataso todellakaan ei ole ajan tasalla.
Niin kauan kun muistan lehtiä lukeneeni, ovat sairaanhoitajat valittaneet palkoistaan, joten tuskin alan palkkataso on tullut yllätyksenä sitä opiskelemaan lähteneille. Siksi ihmetyttääkin, miksi ehdoin tahdoin mennään alalle, jossa palkkataso ei ole tyydyttävä ja sitten valitetaan pienestä palkasta? Sitä (tässäkin tapauksessa) saa mitä tilaa..
Tää on tosi älytön asenne! Ihminen voi valita ammatin oman kiinnostuksensa mukaan, ei aina pidä vaikuttimena olla raha. Siltikin olisi ihan kohtuullista odottaa valitsemastaan työstä kohtuullista palkkaa, varsinkin kun koulutus ei ole mitenkään erityisen lyhyt. Esim. raitsikkakuskit saa puolen vuoden kurssin jälkeen saman peruspalkan kuin lähihoitaja, jonka koulutus ilman yo-tutkintoa on 3 vuotta. Kumpikohan työ on vaativampaa tai raskaampaa? Sitäpaitsi ei kaikki voi olla töissä paperitehtaalla tai asianajajina...
tottakai viikonloppulisät ja muut lisät kasvattavat n. 200-250 € / kk tilipussia, mutta se tulee siitä, että valvot potilaiden kanssa yöt ja nukut kotona päivät, olet töissä lauantaina ja sunnuntaina esim. klo 10.00 - 20.00 tai olet kotona puhelimen tavoitettavissa valmis hyppäämään taksiin 5 min varoajalla.
näitä lisiä ei voida laskea peruspalkkaan, koska toimeentulo ei voi olla siitä kiinni oletko valmis myymään juhlapyhäsi ja viikonloppusi valtiolle tai kunnalle. monet nuoret hoitajat tekevät paljon näitä paskavuoroja, mutta perheelliset yrittävät niitä usein vähentää, samoin kuin vanhevenat hoitajat. tulostaso ei saa olla tästä uhrautumisesta kiinni, vaan peruspalkka on oltava kilpailukykyinen, jotta voit lisät ottaa oikeutettuna korvauksena menetetystä vapaa-ajasta perheesi kanssa, eikä välttämättömänä pakkona, jotta saat laskut maksettua.
Nimenomaan. Sitäpaitsi kaikissa paikoissa omista työvuoroistaan ei edes pysty neuvottelemaan, vaan vaikka olisit kuinka perheellinen, saatetaan määrätä tekemään öitä, juhlapyhiä ja useita iltoja peräkkäin. Tosin tämähän ei koske pelkästään hoitajia, vaan on kaikkien vuorotöitä tekevien ongelma. Kuitenkin esim. paperitehtailla lisät ovat ihan eri luokkaa kuin hoitoalalla!
Johtamisessa on selkeästi vikaa. Sairaalat tarvitsisivat ammattimaista konsultti apua, rationalisoijaa joka tutkisi jokaisen osaston läpi ja katoisi kenellä on hommia ja kenellä ei.
Tähän ei mitään lisättävää, juuri näin!
Kauheasti ihmettelen, mistä johtuu moinen hyökkäävyys sairaanhoitajien palkankorotusta vastaan? Kuitenkaan sh:iden palkkoja ei kamalasti (=juuri yhtään) ole vuosikausiin koroteltu, kun taas monilla aloilla palkkoja tarkastetaan melko useinkin.