Meillä oli pari viikkoa 16 astetta kun kaukolämpöverkko ei startannut, naapuritalossa sama. Kyllä se vähän vittumaista alkaa olemaan. Eiks tohon ole joku lakikin minkä alle ei Suomessa saisi mennä lämpötila asunnoissa?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jotenkin ihmettelen, että jengi puhuu 18asteessa palelemisesta? Mulla on kotona vuosikausia talvisin lämpö jossain 17-20 välissä, enkä kyllä koe että täällä pitää palella. Villasukat ja pitkä pita päälle niin pärjää loistavasti. Ei tarvitse palella. Mulle outo ajatus, että kotona pitäis olla tasainen t-paita lämpötila. Mulla lämmitettävää on +300m2 suoralla sähköllä (mökki ja koti) molemmat mökki on sieltä 1800luvun lopusta ja koti 1900 luvin alusta, eli ei järin energiatehokkaita. Toki molemmissa apuna ilmalämpöpummpuja ja useampi tulipesä. Tällä hetkellä sähkösoppari vielä halpa, alta 5c, mutta kesällä saattaa olla toinen tilanne
On, viime vuoteen verrattuna marraskuu -162%, laskun hinta kolminkertaistunut pörssisähköllä kikkaillessa, joka siltikin minimoinut tappiot aika hyvin keskihinnan pysyessä 15c/kWh. Sisälämpötila keskimäärin laskenut tämän myötä 19C - > 15C. Tässä vaiheessa menee vielä ihan ok, mutta tammi-helmikuu voi olla aikamoista taistelua pitää edes tuon verran lämpöä torpassa ilman että koko palkka menee lämmitykseen vaikka takka ja leivinuuni huutaakin työvuorojen salliessa lähes päivittäin. Asuntolainaa onneksi sen verran vähän enää jäljellä, että sen korkomuutokset ei paina tässä konkurssissa enää mitään.Onko muilla sähkölämmittäjillä pudonnut kulutus? Marraskuut 2021 ja 2022 ei ihan samanlaisia olleet, 2022 keskilämpötila oli asteen korkeampi. Sähkönkulutus kuitenkin putosi 31%, mikä on ihan hyvä asia, mutta kalliimmaksi tuo kuitenkin tulee. Tuon kanssa vielä selviää, mutta enempi vituttaa asuntolainan tammikuussa tuleva viitekoron tarkistus..
Onko sulla oma voimala?On, viime vuoteen verrattuna marraskuu -162%,
Ja sitten se todellisuus:
Jep, musta oli kanssa aika hienosti heitelty jutussa lukuja vähän sieltä sun täältä. Tuulivoiman tuotanto myrskysäällä hetkellisesti, ydinvoima jollain keskimääräisteholla jne.YLE:
Ja sitten se todellisuus:
Jep, musta oli kanssa aika hienosti heitelty jutussa lukuja vähän sieltä sun täältä. Tuulivoiman tuotanto myrskysäällä hetkellisesti, ydinvoima jollain keskimääräisteholla jne.
Ei mua haittaa tuuli- ja aurinkovoiman rakentaminen sinänsä, mutta faktoissa olisi silti syytä pysyä varsinkin YLEn..
Tuottavien päivien määrää en äkkiseltään löydä, ja tuohan vaihtelee helposti vuorokauden sisälläkin. Mutta oli miten on, niin tuulivoima tuottaa 10 - 12 % Suomen kulutuksesta, joka on todella merkittävä määrä. Tämä tuotanto kasvaa rajua tahtia. Mutta iso mutta on juurikin nämä tyynet hetket, jolloin tuulivoimasta ei ole hyötyä. Ei ennen kuin sähkön varastointi ratkaistaan.Tämä postaus täysin vittuilematta ja väheksymättä lainattua viestiä, mikähän mahtaa olla vuotuinen määrä milloin ei tuota? Nyt kun katon fingridiä niin 2500MW tuottaa tuulivoimalat, eikä kokonaisuudessaan tuontia ole kuin -200MW. Toki sattui yksi päivä kuten screenshotissa, että ei tuota mitään, mutta sitten on päiviä jolloin sähköä virtaa 4000WM. Mikähän mahtaa olla tuottamattomien ja tuottavien päivien määrä vuodessa?
Tai kunnes todetaan, että varastointiongelmaa ei tarvitse ratkaista, jos säädetään tarpeeksi ankarat sähkönsäännöstelylait. Digi-ID, sähkökiintiöt, hiilikiintiöt, jne.Tuottavien päivien määrää en äkkiseltään löydä, ja tuohan vaihtelee helposti vuorokauden sisälläkin. Mutta oli miten on, niin tuulivoima tuottaa 10 - 12 % Suomen kulutuksesta, joka on todella merkittävä määrä. Tämä tuotanto kasvaa rajua tahtia. Mutta iso mutta on juurikin nämä tyynet hetket, jolloin tuulivoimasta ei ole hyötyä. Ei ennen kuin sähkön varastointi ratkaistaan.
Kappas! Ikävä kyllä ei, tarkistetaan laskelmaa -62% tienoille.Onko sulla oma voimala?
Itse en usko, että meillä tarvitsee tulevaisuudessa sähköä säännöstellä. Kohta ollaan keskimäärin energiaomavaraisia ja siitä vaan ylöspäin. Toki tulevat pari talvea ovat poikkeuksia.Tai kunnes todetaan, että varastointiongelmaa ei tarvitse ratkaista, jos säädetään tarpeeksi ankarat sähkönsäännöstelylait. Digi-ID, sähkökiintiöt, hiilikiintiöt, jne.
Sanokaa vaan folioksi, en pitäisi mahdottomana ainakaan nykysuuntauksen aikana.
Näen kans että tämä on täysin poliittinen ongelma jälleen kerran. En näin insinöörinä usko sekuntiakaan tuota OL3 "ongelmia" ja tuota mahdottomuutta hoitaa niitä edes näin selvän kriisin alla.Tuli optimistisena exän kanssa hankittua sähkölämmitteinen OKT just ennen ku hinnat nousi taivaisiin. Tietty puoli vuotta ja erot tulille, meikä asustaa nyt yksin tossa ja vuosikulutus jotain 24tkwh. Onneksi toukokuuhun asti 5sentin soppari. En tiiä mitä tekis jos ei ois ollu tai jos ens talvena ei oo hinnat menny alas. Varmaan pitäs vaihtaa halvempaan autoon ihan vaan et saa sähkölaskut maksettua. Noh, näin kun sen kirjottaa niin ehkä se asuminen > auto ja moni on paljon kusisemmassa tilanteessa. Ottaa kyl niin rajusti silti päähän tää politiikkojen itse aiheuttama sähköpula, jonka kansa maksaa. Luulen et ainoa tie ulos tästä Suomessa kansan osalta on, että hinta nousee mahd. ylös ja kirjaimellisesti kaikki on niin kusessa, että valtion pakko ottaa hommat käsiin ja ratkaista tilanne jotenkin. Veikkaan myös et tähän asiaan parasta ratkaisua tarjoava puolue vie kevään vaaleissa voiton.