- Liittynyt
- 12.6.2003
- Viestejä
- 755
En puhunut huomisesta ja missä vaiheessa sanoin, että jokin valtio käynnistäisi suursodan yksipuolisena päätöksenä. Puhuin abstraktilla tasolla niistä suursodan edellytyksistä, joita on tai tulee olemaan. Suuret sodat syttyvät ketjureaktioina ja pitkällä aikavälillä syntyvästä paineesta, eikä mistään puoluekokouksen "Tänään tuhotaan maailma" -päätöksistä. Tällä hetkellä saattaa olla vaikea kuvitella minkään länsimaisen demokratian puoltavan minkäänlaisia sotatoimia merkittäviä valtioita kohtaan, mutta tilanne voi olla hyvinkin toisenlainen, kun ajaudutaan huonoihin aikoihin. Silloin kansasta on helppo puristaa irti vaikka mitä. Eikä ole kovin todennäköistä, että länsimaat ovat lopullisesti saavuttaneet autuaaksi tekevän demokratian tilan, joka estäisi kaiken vihamielisen toiminnan.Millainen tämä suursota sitten tulisi olemaan? Nykypäivän valtiot eivät ole enää mitään yksittäisiä entiteettejä, suursodan aloittaminen ei onnistu ilman kansan tukea, eikä mikään valtio tällaista tukea kansaltaan saa. Tuota kansainvälistä politiikkaakin on tullut tässä jo melkein kandin verran lueskeltua eikä missään esitetä mitään suurta konfliktia väistämättömänä, suomen turvallisuuspolitiikkaakin käsitellään lähinnä siinä määrin, että mitään suursotaa ei enää todellakaan odoteta. Nykypäivän uhkatekijöinä nähdään terroristit sun muut, ja sitäkin uhkaa on liioiteltu aivan järjettömästi, tällaisesta ei suursotaa synny.
Aika typerää tekstiä. Kuka olisi arvannut 1900-luvun alussa millä voimalla Yhdysvallat vyöryttää ilma-asettaan Euroopassa ja Japanissa. Kukaan ei olisi edes unelmoinut nykyajan poliittisesta tilanteesta, jossa suurvaltoja pitää aisoissaan ydinpelote. Pidän täysin perusteltuna odottaa teknologian kehityksen vievän maailman poliittista tilannetta eteenpäin, niin kuin se on aina ennenkin vienyt. Roomalaisilla oli jalkaväki ja muut, briteltä löytyi aikoinaan sen hetken paras laivasto ja tällä hetkellä Yhdysvalloilla on ilma-ase. En todellakaan tiedä mikä tulee olemaan sellainen harppaus, joka vetää koko paletin taas kerran uusiksi, mutta suhteellisen väistämättömänä sitä pidän.Joka tapauksessa nämä teknologian ihmeet tulevaisuuden maailmanpolitiikan muuttajina on lähinnä fantasiaa jota elättelevät liikaa Tom Clancya lukeneet wikipedia-viisastelijat, kansainvälisen politiikan asiantuntijat eivät sen sijaan jaa tätä hysteriaa.
En puhunut lähitulevaisuudesta. Puhuin mahdollisista skenaarioista joissa kokonaisen kansakunnan tai demokratian olemassaolo on uhattuna. Enkä perusta väittämiäni yhä edelleenkää tämän hetkiseen voimatasapainoon. Miten sulla voi olla noin yksipuolinen käsitys suuremman konfliktin syttymisestä? Ei se nyt yhä edelleenkään mene mitenkään, että "jahas nyt aloitetaan sota". Sota on aina se viimeinen vaihtoehto, koska vaikka ajattelisi kuinka epäinhimillisesti se on silti hirvittävän riskialtista ja resursseja tuhlaavaa puuhaa. Mutta sopivien tapahtumaketjujen ja huonojen valintojen lopputuloksena on kyllä aivan mahdollista vielä tänäkin päivänä ja tulevaisuudessa, että jokin valtio kokee tilanteensa ja olemassaolonsa niin uhatuksi, ettei löydä muuta vaihtoehtoa. Ja silloinkin on ehtinyt tapahtua jo paljon enemmän kuin yksipuolinen päätös "sodan aloittamisesta". Todennäköisesti konflikti on jo syttynyt ja siinä vaiheessa se vasta eskaloituu massiivisemmaksi.On aivan uskomattoman lapsellista kuvitella että nykyään demokratioiden ja suurvaltojen välisiä sotia voitaisiin aloittaa tuosta vain. Nämä para bellum-jorinat ovat täysin vanhan maailman heiniä, ikään kuin ainoa maailmanjärjestyksen kasassa pitävä voima on jokin äärimmäinen valtioidenvälinen voimatasapaino. Koskas muuten demokratiat ovat sotineet keskenään... ei koskaan?
Maailma tulee muuttumaan aivan hirvittävän paljon esimerkiksi tämän vuosisadan aikana, joten vaaratilanteilta ja sodilta ei mielestäni yksinkertaisesti voi välttyä, vaikka kuinka rauhaa rakastavia ja järkeviä kirjaoppineita henkilöitä istuisi päättämässä demokratioiden välisistä voimasuhteista... Järki on saattanut voittaa viimeisen 50 vuoden aikana, koska mitään merkittävää hyötyä sodasta ei olisi ollut, mutta tilanne on toinen jos resurssipula tai vastaava on niin suuri, että vaihtoehto sodan ja oman hävityksen väliltä alkaa olla joko-tai.
:kippis1:Ei vaan. Sit kun kiina on tarpeeks iso ja vahva niin se hyäkkää venäjälle ja venäjä kiukustuu ja hyäkkää takasin, ja sit tulee Intia ja Pakistan jotka ampuu kaikkia ydinpyssyillä jotta sais niiden luonnonvarat ja japani valtaa sit kiinan kun kiina on ampunu kaikki ydinpyssyt venäjälle ja sit terroristit hyäkkää usaan ja usa kiukustuu ja ampuu kaikkia ja kaikki ampuu usaa.