- Liittynyt
- 14.11.2006
- Viestejä
- 3 965
Hanki kokenut timpuri neuvomaan, sellainen joka ymmärtää rintsikoiden päälle.
Mielummin teettäis ihan rakennesuunnittelijalla kunnollinen korjaussuunnitelma. Timpuri on vain timpuri ei suunnittelija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hanki kokenut timpuri neuvomaan, sellainen joka ymmärtää rintsikoiden päälle.
Hanki kokenut timpuri neuvomaan, sellainen joka ymmärtää rintsikoiden päälle.
Mää pitäisin nuo molemmat poissa RMT-työmaalta. :D Konsultointi on fiksua, jos sen konsultoinnin hakee sellaiselta taholta, joka oikeasti ymmärtää vanhojen talojen fysiologiaa ja sen lisäksi arvostaa sitä. Timpurit ja raksainssit ovat valitettavan harvoin tällaisia tahoja.Mielummin teettäis ihan rakennesuunnittelijalla kunnollinen korjaussuunnitelma. Timpuri on vain timpuri ei suunnittelija.
Hiukan makuasioita, mutta tässä on eka virhe. Vanhoissa rakennuksissa suositellaan, että talossa asuttaisiin vuoden päivät ennen remontoinnin aloittamista. Näin saadaan blokattua monta turhaa työtä pois ja saadaan selvyys siitä, että mitkä ne rakennuksen kipupisteet oikeasti ovat. Noh, eihän tää oo täydellinen maailma, joten se nikkarointi pitää heti aloittaa. Tällöinkin olisi syytä muistaa, että onko järkeä tehdä useamman kymppitonnin pintaremontti, jos ei ole mitään käsitystä rakennuksen rungon kunnosta? On aivan liian monta kertaa tullut vastaan vanha talo, johon on tehty kaikki pinnat uusiksi sisältä ja ulkoa, mutta läpimädälle rungolle ei ole tehty yhtään mitään.Tänään päästiin "uuteen" taloon ja heti alkoi remppa.
Linoleummatto? Siis sellainen matto, jonka tausta on ikään kuin juuttikangasta? Ja tuo puukuitulevy on arvatenkin kovalevyä eli n. 3 milliä vahva kova levy. Puukuitulevy on vahvempaa ja höttöisempää eikä sitä yleensä ole lattioissa käytetty.Parketin alla pahvi ja sen alla vissiin joku jeesuksen aikainen helvetin lujassa oleva muovimatto tms. ja sen alla puukuitulevy.
Ei ole turha toivo, että sieltä löytyisi alkuperäinen lautalattia. Tuskin silti löytyy eli siellä on varmatenkin ns. raakalaudoitus tavallisesta neljän tuuman laudasta, johon on sitten tehty pinta kovalevyllä ja linoleumilla. Älä hakkaa uutta lautalattiaa suoraan vanhan päälle. Jos niitä rakenteita puretaan, niin samalla saat tsekattua eristeiden kunnon ja täydennettyä uutta eristettä painuneiden purujen tilalle. Samaan syssyyn paparoinneilla ja levytyksillä parannat sen lattian rajan lämpötalouden eli tiivistät ilmavuotoja vastaan ja kun kerran lattiaa on menossa atomeiksi, niin tsekkaat samalla rakenteiden kunnon lämmöneristyskerroksesta. Nyt olisi taas hyvä paikka katsella tammi- ja helmikuun pakkaset lävitse, että miltä se alapohjan toiminta tuntuu ja kuinka suuriin töihin kannattaa ruveta. Tekeminen on kuitenkin kallista ja materiaali maksaa, joten samalla vaivalla kannattaa tehdä kunnolla hätäilemättä.Onkohan ihan turha toivo, että sen levyn alla olisi lautalattia??? Voikohan uutta lautaa alkaa laittamaan sen puukuitulevyn päälle jos sen alla ei ole vanhaa lautalattiaa? Onko v . -56 laitettu taloihin muovimattoa alkuperäisena lattiamateriaalina?
Kyprokki hengittää sen minkä tarviikin ja vaikka ei hengittäisikään, niin silti rakenteen tiivein kerros on rakennusteknisesti oikealla paikalla eli ns. lämpimän puolella. Sitä voit kyllä miettiä, että kannattaisiko ne yläosankin kyprokit hävittää ja korvata joko ehjillä kyprokeilla tai jopa mieluummin huokoisella puukuitulevyllä? Kiva käsitellä, hyvä akustiikka ja toimii tiivistävänä rakenteena + lisälämmöneristeenä. Puukuitulevyllä on samanlainen kosteuskäyttäytyminen kuin alkuperäisellä puruseinällä eli saisit säilytettyä rakenteiden hengittävyyden.Olkkarista poistettiin myös puolipaneelit seinistä. Puolipaneelin yläpuolella oli kipsilevyä, mutta paneelin alla oli vanhaa tapettia. Tohon on laitettava kipsilevyä koko matkalle vanhan paneelin tilalle, että tulee saman paksuista seinää alhaalta ylös. Kysymys kuuluu: Voiko sen levyn vaan suoraan lätkiä siihen seinään kiinni vai pitäisikö siihen porata tuuletusreikiä alle? Vissiin uretaanilevyä laitettaessa niin suositellaan. Eristeenä on puru. Höyrynsulkuna on alkuperäinen pahvi. Muuttuuko seinän kosteuskäyttäytyminen jos sen levyttää kokonaan ilman tuuletusreikiä??? Kun toi Gyprocki ei taida hirveästi hengittää...
Mielummin teettäis ihan rakennesuunnittelijalla kunnollinen korjaussuunnitelma. Timpuri on vain timpuri ei suunnittelija.
Kokenut timpuri!
Sellainen joka tuntee puutalon sieluelämää, sen painovoimaisen ilmavaihtojärjestelmän, materiaalien sopivuuden painovoimaisen ilmavaihdon järjestelmään.
Siinä on vissi ero onko kyseessä "timpuri" vai KOKENUT timpuri!
Noin kymmenen rintamamiestaloa olen korjannut jotka ovat rakennesuunnittelijan ohjeiden vioittamia. Viimeisin lahovika johtui siitä, kun armoitettu rakennesuunnittelija oli rossipohjaisen talon lattiamateriaaliksi valinnut parketin. Ei siinä mitään, mutta kun parketin alla oli tupleksi, joka ei hengitä.
Mä liputan sahapintaisen seinäpaneelin puolesta. Itselläni on seinät ja katot tuota ja elää mukavasti kosteus- ja lämpötilavaihteluiden mukana ja valitulla maalilla voi säätää vesihöyrynvastusta. Puukuitulevyn huono puoli musta on rumat saumat. Paneelillakin on toki saumat, mutta omaan silmään sisustuksellisesti parempi vaihtoehto. Ohessa jonkinlainen kuva seinästä. Ei oikein puhelimella saa tarkennettua.
Älä hakkaa uutta lautalattiaa suoraan vanhan päälle. Jos niitä rakenteita puretaan, niin samalla saat tsekattua eristeiden kunnon ja täydennettyä uutta eristettä painuneiden purujen tilalle. Samaan syssyyn paparoinneilla ja levytyksillä parannat sen lattian rajan lämpötalouden eli tiivistät ilmavuotoja vastaan ja kun kerran lattiaa on menossa atomeiksi, niin tsekkaat samalla rakenteiden kunnon lämmöneristyskerroksesta. Nyt olisi taas hyvä paikka katsella tammi- ja helmikuun pakkaset lävitse, että miltä se alapohjan toiminta tuntuu ja kuinka suuriin töihin kannattaa ruveta. Tekeminen on kuitenkin kallista ja materiaali maksaa, joten samalla vaivalla kannattaa tehdä kunnolla hätäilemättä.
Olkoon Timpuri kokenut tai kokematon, hänellä ei ole (ainakaan koulutuksen) puolesta aiheeseen riitävää pätevyyttä. Vahvoja mielipiteitä ja näkemyksiä riittää usen sitäkin enemmän. Mun kokemukseni on melkeimpä se että ne kaikkein vanhimmat timpurit on usein kaikkein pahimpia, kun heidän arvovaltaansa ja vuosikymmenten kokemustahan ei paree epäillä. "Näin on tehty aina ja paskat ne suunnittelija insinöörit mistään mitään ymmärrä"..
Juuuuurikin näin. Kun se lattia pari kertaa vuosisadassa on auki niin silloin kannattaa tehdä kunnolla ei nopeasti. Kylläpä sitten vituttaisi kun steppailee uudella komealla lattialla joka on jääkylmä ja jonka alta leijailee mummonmökin hajua... Eli rakenteisiin asti auki, rakenteiden ja eristeiden tarkastus, mahdollisesti vajuneitten purujen täyttö selluvillalla, HUOLELLINEN ilmansulkupaperointi ja sitten vasta uutta lattiarakennetta päälle. Samalla on mahdollisuus vetää sähköjä tai putkia lattiaan jos tarvetta.
Emmä ala sun kanssa väittelemään, mutta luuletko että missään koulussa oppii /opetetaan vanhojen rakennusten korjausta/remontointia paremmin, kuin mitä käytännön työ opettaa? Esim. 40 työvuoteen mahtuu niin vit...n monta sataa kohdetta, että kestää vuosisadan olla koulunpenkillä ennenkuin oppii saman tietomäärän mitä vanhalla korjausrakentajalla voi olla.
Noista nuoremmista timpureista kun niitä kehut... voi voi...kun kaikki amiksenkäyneet pojat sanovat mulle, ettei koulussa opi vaan sen jälkeen työmalla oppii. Ne hemmot jotka koulusta tulee, on aika kujalla, kuka enemmän kuka vähemmän.
On olemassa hyviä suunnittelijoita, ja rak.insinöörejä, mutta aika harvassa kun puhutaan siitä tietotaidosta mitä vaatii vanhan rakennuksen kunnostus. Tuntuu että monilla niistä pääasiana on vaan nopea rahastus, eikä esim. laadunvalvonta ulotu kuin kerran viikossa työmaalla käyntiin.
Viime keväänä olin eräässä kohteessa paikalla, kun rakennuttaja melkein niska-perseotteella kuljetti rakennesuunnittelijansa ulko-ovesta pihalle ja huusi että "sulla ei ole koskaan enää asiaa jalallasi astua tähän taloon!" Montalaista on nähty, mutta oli tää melkoinen näky.
Joissain piireissä tuolla yritetään torjua pienjyrsijöitä eli tuttavallisemmin hiiriä. On noihin eristeisiin kylvetty murskattua lasiakin samasta syystä. Ite jättäisin kalkit pois.Kerrotko Mirandos mikä virka tolla kalkkijauheella on?
Kyllä se kannattaa ainakin parista paikasta vähintäänkin tarkastaa. Noissa näkee välillä sitä, että vaikka alla olisikin puolilämmintä tilaa, niin kosteuksia on liikkunut eristekerroksessa ja lattianiskoja tukevien hölppien alapäät ovat pehmenneet. Tuo kannattaa vilkaista.Kai toi pitää purkaa eristeisiin asti ja lisäillä niitä tarvittaessa.
Käytä mieluummin ilmansulkupaperia. Bitumivuorauspaperia tai ekovillan X5. Jälkimmäinen on kalliimpaa, mutta huomattavasti mukavampaa käsitellä sitkeytensä vuoksi. Tuo paperointi on sellainen asia, jolla pystyt vaikuttamaan paljon asumismukavuuteen. Sulla on todennäköisesti eristeenä käytetyt sahanpurut painuneet eli raakalautojen alla on viiden sentin tyhjä tila. Se toimii kylmentävänä hormina eli korvausilmalla on ikävä tapa kulkea tuossa tilassa ja kylmä ilma kylmentää koko helkkarin lattian. Rako täyteen eristettä. Tässä yhteydessä kuulee usein termin ylitäyttö, mutta se on täyttä paskaa. Ei mitään ylitäyttöjä, vaan asiallisesti käsipelillä tehty eristeen tiivistys (tahtoo sanoa, että mahdolliset selluvilla, purut tai mitä sitten käytetäänkin tiivistetään sopivasti painellen). Paperi niskojen päälle ja kunnolliset limitykset. Nostat paperoinnin myös seinille ylös ja siihen päälle sitten seinälevytys. Noin ei jää ikäviä saumoja seinien rajoihin eli vetoisuus vähenee. Vielä parempi on, jos levytykset ja paperoinnit saa tehtyä eristekerroksen alapuolelle asti, mutta tuosta yleensä tingitään, koska ihmiset haluavat vältellä sen mukanaan tuomaa ylimääräistä työtä.Tarviiko toi lattia sitten paperin höyrynsuluksi?
Se nyt riippuu tietysti siitäkin, että mistä teet lopullisen lattian? Jos laminaattia haluat, niin sitten voi noista raakalaudoista askarrella harvalaudoituksen ja pistää siihen päälle kipsilevyt. Jos taas haluat tehdä lautalattiat, niin sitten et palauta raakalautoja.Laittaisi sitten ne raakalaudat takaisin omille paikoilleen.
Huokoinen puukuitulevy on halvempaa kuin kipsilevy.Tai sitten purkaa kaiken ja laittaa puukuitulevyä. Ei kai se ole edes hirveän kallista verrattuna Gyprockiin...
Kerrotko Mirandos mikä virka tolla kalkkijauheella on?
Työ opettaa, tottakai, ei tässä nyt siitä ollut tarkoitus kiistää. Ei se työ kuitenkaan opeta rakenteiden lämpö- ja kosteustekniikan teoriaa minkä ymmärtämistä rakenteiden muuttaminen usein edellyttää. Vanhoja taloja on korjattu vituiksi paljon ja väitän että valta-osa näistä on tehty ilman kunnollista suunnittelua. Olisiko näistä vituiksi korjatuista taloista useampi kunnossa jos ne olisi ensin käyneet jonkun suunnittelijan pöydällä, aivan varmasti. Ja minä olen nähnyt aika monta vanhaa timpurin jäärää, jotka vaan toistaa samoja virheitä vuodesta toiseen vain siitä syystä että ei yksinkertaisesti ymmärretä rakenteita ja ei suostuta alistumaan uusiin toimintatapoihin tai seuraamaan suunnitelmia, koska osataan itse paremmin.
Ja hei en kuitenkaan tarkoittanut "nuorella timpurilla" mitään juuri amiksesta valmistunutta teiniä... Ja toikin on aika jännä että suunnittelija juoksisi työmaalla jopa kerran viikossa, harvoin ne valvonta/työnjohtotehtävät on sisällytetty sopimukseen. Suunnittelija tulee työmaalle erikseen kutsuttaessa. Laadunvalvonta pitää tapahtua työmaalla tekijöiden ja työnjohdon puolesta, ei suunnitteljat voi hypätä jokaisella työmaalla valvomassa että toteutetaanko suunnitelmia. Rahastusta tapahtuu varmasti, mutta sitä tapahtuu ihan kaikilla aloilla ihan kaikilla tasoilla. Tärkeintä onkin kuunnella puskaradiota ja löytää ne tekijät kenellä on ammattietikka kunnossa.
Tai siis molempia porukoiden ongelma on se, että asiat osataan tehdä yhdeltä eri kantilta tarkasteltuna. Sellainen laaja-alainen kyky tarkastella, ymmärtää ja halu oppia tehdä asioita useammalla eri tavalla loistaa poissaolollaan. Kaavoihinsa kangistuneita mulkkuja kyllä löytyy yllinkyllin. :D Molemmista porukoista löytyy kyllä satunnaisesti hyviä tekijöitä, jotka kuuntelevat ohjeet sekä toiveet ja sitten toimivat niiden mukaan pystyen samalla tarjoamaan hyviä näkemyksiä erilaisista tavoista tehdä asioita.
Tämäkin on tärkeä linjanveto, onko tarkoitus mukailla vanhaa tyyliä vai ei. Koskee kaikkea pintarakenteita tapeteista sähkökalusteisiin ja sohvapöytiin. Nimenomaan tyylikysymys.Vamma kuule...älä missään nimessä laita laminaattia rintsikkaan.. ei sovi tyyliin, ei...
Ja mitä tulee cryscythen ja herra Mirandoksen nokitteluun, niin ootte molemmat väärässä! :D Mä oon tehnyt paljon töitä timpureiden kanssa, kuten myös raksainssien, arkkitehtien ja vastaavien. Milloin olen itse toiminut timpurina, milloin suunnittelijana, milloin konsulttina ja milloin koko paskan ylimpänä valvojana. Molemmissa porukoissa on hälyttävän vähän ammattilaisia, jotka oikeasti ymmärtävät jotakin vanhojen torppien korjaamisesta. Tai siis molempia porukoiden ongelma on se, että asiat osataan tehdä yhdeltä eri kantilta tarkasteltuna. Sellainen laaja-alainen kyky tarkastella, ymmärtää ja halu oppia tehdä asioita useammalla eri tavalla loistaa poissaolollaan. Kaavoihinsa kangistuneita mulkkuja kyllä löytyy yllinkyllin. :D Molemmista porukoista löytyy kyllä satunnaisesti hyviä tekijöitä, jotka kuuntelevat ohjeet sekä toiveet ja sitten toimivat niiden mukaan pystyen samalla tarjoamaan hyviä näkemyksiä erilaisista tavoista tehdä asioita.
Tämäkin on tärkeä linjanveto, onko tarkoitus mukailla vanhaa tyyliä vai ei. Koskee kaikkea pintarakenteita tapeteista sähkökalusteisiin ja sohvapöytiin.
. Kaavoihinsa kangistuneita mulkkuja kyllä löytyy yllinkyllin. :D
Mä päädyin peittävään puusuojaan sen takia että haastattelin kaksi kokenutta maalaria ja kysyin että jos teksit itselle niin mitä laittaisit pintaan.