Ravintohysterioiden historia

Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.

Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kun ravintohysteriaketjussa ollaan, voitaisiin miettiä mikä hysteria tulee seuraavaksi. Kuten aikaisemmin totesin, aiheista ei ainakaan ole pulaa. Ajattelinkin uteliaisuuttani testata, miten sellaisen saisi kehitettyä itse mahdollisimman helposti. Sain inspiraation tuosta Dragofixille heittämästäni läpästä liittyen tomaatteihin. Rupesin googlettamaan ja n. 6,5min jälkeen olinkin löytänyt hirmuisen kasan todistusaineistoa. Joten olkaa hyvä:

-----------------

Tomaatti- (ja koisokasvi-)hysteria!

*DumDumDumDuuuuuuum*​

Mehän kaikki tiedämme, että vihannekset kuuluvat täysipainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Niissä on paljon vitamiineja, kuitua ja hivenaineita. Ne myös auttavat pitämään olon kylläisenä ja niistä saa helposti monipuolisia salaatteja. Mutta onko kaikki juuri näin auvoista? Varmaan ajattelet että esim. tomaatit ja paprikat kuuluvat jokaiseen terveelliseen ruokapöytään? LUULET VÄÄRIN!!

Otetaanpa vähän pohjatietoa. Tomaatit ja paprikat kuuluvat nk. koisokasvien heimoon (Solanaceae). Siihen kuuluu myös mm. munakoiso, peruna, petunia ja tupakka. Hetkinen! Siis mikä? Luit oikein, ruokapöytäsi komistus, tomaatti, onkin tupakan sukulainen! Ja mehän kaikki tiedämme kuinka terveellistä tupakka on. Itse asiassa kaikki koisokasvit sisältävät vaihtelevia määriä nikotiinia. Oletko koskaan ajatellut, miksi tomaatinsyöntiä voi olla vaikea lopettaa...?

Itse asiassa nikotiini ei ole ainoa ongelma. Koisokasvit sisältävät myös muita alkaloideja, kuten atropiini (hermomyrkky), skopolamiini (hallusinogeeni) ja hyoskylamiini (antikolinerginen lääke). Nämä ovat kaikki voimakkaita kemikaaleja, jotka häiritsevät kehon luontaista asetyylikoliinipohjaista hermoviestintää. Toisin sanoen, ne estävät hermojasi toimimasta.

Ja ihan kun tässä ei olisi tarpeeksi, koisokasvit sisältävät myös glykoalkaloideja, kuten solaniinia. Se on kasvin oma vastamyrkky kasvinsyöjiä vastaan ja vaarallista myös ihmisille ja kotieläimille. Toinen suojamyrkky on kapsaisiini, joka aiheuttaa tiettyjen chililajikkeiden tulisuuden. Tulisuuden on tarkoitus olla varoitus! Se kasvi ei silloin ole syötävää! Kapsaisiinista tehdään myös erittäin tehokkaita sumutteita vartijoiden käyttöön. Sitä syöt myös tomaattisi ja paprikoidesi seassa.

Ja niin kuin tämäkään ei vielä riittäisi, on olemassa paljon tutkimuksia joiden mukaan koisokasvien syönti on suorassa yhteydessä niveltulehdukseen. Eläimillä koisokasvit aiheuttavat nivelten kalkkeutumista ja niiden sisältämä nikotiini estää elimistöä korjaamasta vaurioita.

Myöskään näiden alkaloidien, myrkkyjen ja nikotiinin yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu mitenkään.

No miksi sitten emme tiedä tästä mitään? No siksi koska Pekka Puska ja THL. Nuo ihmisten pahoinvointia edistävät kammotukset yrittävät tappaa meidät suosittelemalla salaattia jokaiseen ruokapöytään! Sama homma riehuu myös Euroopan ja maailman tasolla! Toisinajattelijat leimataan hysteerikoiksi ja salaliittoteoreetikoiksi, kun lääkefirmojen tukemat tomaatinviljelijät myrkyttävät meidät kaikki.

-----------------​

Kas näin helppoa se on :) En epäile hetkeäkään, etteikö samanlaista juttua voisi kirjoittaa ihan mistä tahansa kasvista. Löysin myös tutkimusteni edetessä hyviä sivuja, kuten: www.tomatoesareevil.com, joten tämäkin parodiaksi tarkoitettu juttu on monille ihan todellista totta.
 
Kun ravintohysteriaketjussa ollaan, voitaisiin miettiä mikä hysteria tulee seuraavaksi. Kuten aikaisemmin totesin, aiheista ei ainakaan ole pulaa. Ajattelinkin uteliaisuuttani testata, miten sellaisen saisi kehitettyä itse mahdollisimman helposti. Sain inspiraation tuosta Dragofixille heittämästäni läpästä liittyen tomaatteihin. Rupesin googlettamaan ja n. 6,5min jälkeen olinkin löytänyt hirmuisen kasan todistusaineistoa. Joten olkaa hyvä:

Tomaatti- (ja koisokasvi-)hysteria!

*DumDumDumDuuuuuuum*​

Mehän kaikki tiedämme, että vihannekset kuuluvat täysipainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Niissä on paljon vitamiineja, kuitua ja hivenaineita. Ne myös auttavat pitämään olon kylläisenä ja niistä saa helposti monipuolisia salaatteja. Mutta onko kaikki juuri näin auvoista? Varmaan ajattelet että esim. tomaatit ja paprikat kuuluvat jokaiseen terveelliseen ruokapöytään? LUULET VÄÄRIN!!

Otetaanpa vähän pohjatietoa. Tomaatit ja paprikat kuuluvat nk. koisokasvien heimoon (Solanaceae). Siihen kuuluu myös mm. munakoiso, peruna, petunia ja tupakka. Hetkinen! Siis mikä? Luit oikein, ruokapöytäsi komistus, tomaatti, onkin tupakan sukulainen! Ja mehän kaikki tiedämme kuinka terveellistä tupakka on. Itse asiassa kaikki koisokasvit sisältävät vaihtelevia määriä nikotiinia. Oletko koskaan ajatellut, miksi tomaatinsyöntiä voi olla vaikea lopettaa...?

Itse asiassa nikotiini ei ole ainoa ongelma. Koisokasvit sisältävät myös muita alkaloideja, kuten atropiini (hermomyrkky), skopolamiini (hallusinogeeni) ja hyoskylamiini (antikolinerginen lääke). Nämä ovat kaikki voimakkaita kemikaaleja, jotka häiritsevät kehon luontaista asetyylikoliinipohjaista hermoviestintää. Toisin sanoen, ne estävät hermojasi toimimasta.

Ja ihan kun tässä ei olisi tarpeeksi, koisokasvit sisältävät myös glykoalkaloideja, kuten solaniinia. Se on kasvin oma vastamyrkky kasvinsyöjiä vastaan ja vaarallista myös ihmisille ja kotieläimille. Toinen suojamyrkky on kapsaisiini, joka aiheuttaa tiettyjen chililajikkeiden tulisuuden. Tulisuuden on tarkoitus olla varoitus! Se kasvi ei silloin ole syötävää! Kapsaisiinista tehdään myös erittäin tehokkaita sumutteita vartijoiden käyttöön. Sitä syöt myös tomaattisi seassa.

Ja niin kuin tämäkään ei vielä riittäisi, on olemassa paljon tutkimuksia joiden mukaan koisokasvien syönti on suorassa yhteydessä niveltulehdukseen. Eläimillä koisokasvit aiheuttavat nivelten kalkkeutumista ja niiden sisältämä nikotiini estää elimistöä korjaamasta vaurioita.

Myöskään näiden alkaloidien, myrkkyjen ja nikotiinin yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu mitenkään.

No miksi sitten emme tiedä tästä mitään? No siksi koska Pekka Puska ja THL. Nuo ihmisten pahoinvointia edistävät kammotukset yrittävät tappaa meidät suosittelemalla salaattia jokaiseen ruokapöytään! Sama homma riehuu myös Euroopan ja maailman tasolla! Toisinajattelijat leimataan hysteerikoiksi ja salaliittoteoreetikoiksi, kun lääkefirmojen tukemat tomaatinviljelijät myrkyttävät meidät kaikki.

-----------------​

Kas näin helppoa se on :) En epäile hetkeäkään, etteikö samanlaista juttua voisi kirjoittaa ihan mistä tahansa kasvista. Löysin myös tutkimusteni edetessä hyviä sivuja, kuten: www.tomatoesareevil.com, joten tämäkin parodiaksi tarkoitettu juttu on monille ihan todellista totta.

Tomaattien syönti onkin siis homeopatiaa ;)

Hmm... mulla on kyllä tomaattiaddiktio... ja pakki meni sekaisin parki kuukautta sitten yöllä kun söin kännissä Naga Morichin.
 
Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.

Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473

http://yle.fi/alueet/keski-pohjanma...ouluruuasta_vei_ojasta_allikkoon_2266894.html
 
Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa - -

Kuinka tehokkaasti? Jos sallittu enimmäismäärä on promille tuotteen painosta, ja tuo imisi vettä vaikka 20-kertaa painonsa (esim. glykogeeni lihaksissa 2,7-kertaa), niin saataisiin peräti 2% lisää painoa.
 
Kiitos Paletaani! Tuo tomaattiparodia oli loistava! Saako sitä levittää eteenpäin sopivissa yhteyksissä? Ja ehkäpä Skepsis olisi kiinnostunut julkaisemaan lehdessään.
 
Paletaanin tomaattijuttu oli kyllä loistava. Ehkä se jarruttaa omalla kohdalla seuraavan hysterian syntyä ;).
 
Kiitos Paletaani! Tuo tomaattiparodia oli loistava! Saako sitä levittää eteenpäin sopivissa yhteyksissä? Ja ehkäpä Skepsis olisi kiinnostunut julkaisemaan lehdessään.

Hoh, kiitoksia! Saa toki laittaa eteenpäin. Viitteeksi voit tietysti laittaa linkin Pakkikselle taikka vain (Paletaani 2011) :D Jos olet tosissasi tuon Skepsiksen jutun kanssa niin täytyy palata asiaan vaikkapa sähköpostin välityksellä.

Paletaanin tomaattijuttu oli kyllä loistava. Ehkä se jarruttaa omalla kohdalla seuraavan hysterian syntyä ;).

Toivotaan näin :) Tosin, ei sulla ainakaan näiden juttujen perusteella oo päässy mikään hysteria kovin pahaksi. Fiksuahan se on vähän pohtia eri näkökulmia mutta tällainen laajempi perspektiivi on aina paikallaan. Terveyden suhteen kun mikään asia ei ole täysin turvallista ja sopivalla värikynällä jokainen asia saadaan kuulostamaan The Ultimaattiselta Tappajalta.



Unohtui muuten sanoa, että tomaateille voi myös tulla allergiseksi => myrkkyä!
 
Espoon kaupunki taitaa olla ainut joka on reagoinut näkyvästi natriumglutamaattiin. Espoossa poistettiin E621 n. vuosi sitten kouluruuasta.

Ah joo totta. Näköjään pietarsaaressakin. Nyt jengi itkee siitä että se on korvattu suolalla, kuinka osaamaton kokki pitää olla jos ei kykene tekemään maukasta ruokaa ilman suolaa tai aromivahvennetta? Kertoo varmaan jo aika paljon ruuan laadusta.. Vai onko kyse vain budjetista? Silloin kyllä osoittaisin sormeni päättäjiin. http://yle.fi/alueet/keski-pohjanma...ouluruuasta_vei_ojasta_allikkoon_2266894.html
 
Eikö tämä nyt ole jo lähellä vitalismia oleva näkemys? 1800-luvun alussa jaettiin maailma tiukasti orgaaniseen ja epäorgaaniseen, mutta sitten eräs kemisti syntetisoi koeputkessa muistaakseni ureaa, joka on orgaaninen molekyyli. Raja murtui.

En minäkään tarkemmin tiedä mitä "labrassa" tehdään vaikka nyt sille paprikalle että saadaan E160c. Mutta pikkuisen epäilen onko tässäkään nähtävissä tiukkaa rajaa "labran" ja "luonnollisen" välille. Onko se nyt luonnollista, että erään pensaan marjat on lämpökäsitelty, jauhettu ja nyt aamulla uutin kuumalla vetymonoksidilla siitä itselleni juomaa? Savustus, mallastus, maitohappokäyttäminen... onhan noita ruoka-aineiden käsittelytapoja. Minä nyt tässä haen sitä rajaa, joka muuttaa luonnollisen luonnottomaksi.

(Ja mitä ihmettä pakkotoistolla luonnollisuudesta puhutaan. Käytämme, mokomat, sellaisia keinotekoisia painolevyjä joilla voi säätää että nostan nyt 77,5 kg kun eilen nostin 75 kg. Mentäisiin edes metsään nostamaan kiviä ja vääntämään kantoja, niin saataisiin kunnolla luonnonmukaisuutta tähän touhuun!)

Lämmittäminen/kuumentaminen tuhoaa joitakin ravintoaineita sekä tietysti muuttaa makua. Useimmat käsittelyt vain köyhentää ravintoarvoja eivätkä vastaa enää luonnollista. Joissakin tapauksissa suurin osa sisällöstä korvataan synteettisellä ja käytetään alkuperäiset aineet "parempaan" tarkoitukseen. Vilja on hyvä esimerkki. Mainostetaan kuidunlähteenä vaikka kuitua on kahdenlaista. Yllättäen prosessoidussa viljassa ei ole molempia ja kuitumainokset ovat harhaanjohtavia koska ihminen tarvitsee liukenevaa sekä liukenematonta kuitua. Löytyy myös monia muita ruokatuotteita jossa näin toimitaan.
 
Tästä nyt päästäisiin vaikka minkälaisiin sfääreihin mutta yritetään nyt pitäytyä Oikeassa Maailmassa ja ketjun aiheessa eli hysterioissa. Sen verran voin todeta, että lähisuvussani on eräs kauppias joten kyllä, olen hyvin tietoinen siitä miten paljon ruokaa joudutaan heittämään pois ja kuinka hankalaa kulutuksen arviointi yms temput ovat. Lisäaineet ovat täällä pysyäkseen joten järkevämpää onkin keskittyä siihen, missä määrin niitä kannattaa pelätä.

Ei perinne tai käytäntö ole mikään syy jatkaa niiden käyttöä vaan järkevä tarve. Tupakka on hyvä esimerkki. Uutuustuotteena sitä ei sallittais mutta koska sitä on käytetty kauan niin sitä saa myydä ainakin toistaiseksi. Ei näin..

Ja päivän sana on...? :lol2: OK, eli tietoa yhteisvaikutuksista olisi kiva saada. Ja mieluiten pitkällä aikavälillä. Mutta kuitenkin samaan hengenvetoon toteat:

Et siis oikein tiedä, mitä tarkkaan ottan pitäisi tutkia ja miten. Tyydyt toteamaan että kaikki mahdollinen pitää tutkia ja vielä viimeisen päälle. Voi kun se olisikin noin helppoa :(

Niin, en osaa kattavasti kertoa miten joku asia pitää tutkia eikä se ole minun vastuullani edes vaan sen joka tuo näitä kemikaaleja. Jos hän ei kykene tähän niin ei näitä voi vapaasti ruokaan heitellä rahan kiilto silmissä. Ongelma on nyt vaan siinä että minkäänlaisia tutkimuksia ei ole poikkeuksena jotain yksittäistutkimuksia. Kuten aikaisemmin kirjoitin, ei tarvitse kaikkea kaikkeen testata mutta toistensa kanssa kylläkin koska samat aineet päätyy ihmiseen ja sekoittuvat keskenään. Eli lyhyeesti pitäisi testata se miten ne sekoittuvat toisiinsa, ruokaan mihin ne laitetaan ja miten nämä reagoivat ihmisen kropassa pitkäaikaisena altistuksena.


Tavallaan kyllä ymmärrän huolesi noista yhteisvaikutuksista. Onhan niitä ennenkin löydetty yllättävistä paikoista (kuten vaikkapa greippimehun vaikutukset useiden lääkeaineiden metaboliaan) ja sitten on se kuuluisa Lancetin paperi, jossa lapsille juotettu lisäainecoctail lisäsi hyperaktiivisuutta. Mutta kyllä fakta on myös se, että suurin osa lisäaineista on harmittomia ja jopa luonnollisia molekyylejä, joten taustalla saa olla aika vahva hypoteesi ennen kuin yhteisvaikutuksia osataan etsiä. Maailma on täynnä juttuja, joita ei yksinkertaisesti ehdi/pysty tutkimaan vaikka kuinka haluttaisiin. Melko monet yhteisvaikutukset ovat erilaisten sokereiden ja happojen reaktioita, mitä nyt tulee kaikesta ruoasta.

E-koodijärjestelmä taitaa kattaa tätä nykyä jotain 1600 yhdistettä. Altistuminen näille on minun nähdäkseni hyvin vähäistä kunhan vain jättää kaikenlaiset einesmössöt yms moskan pois. Siihen ei tarvita mitään E-koodipaniikkia eikä superluomuilua.

Oletko muuten seuraillut kuinka paljon lisäaineita poistuu käytöstä vuosittain ja kuinka paljon tulee tilalle?

Huuuu, kemikaali on pelottava sana :) Mutta kyllähän ne testirotat altistetaan siellä labrassa jo tutkimusten alkuvaiheissa. Muistathan myös, että altistut hirmuiselle määrälle kemikaalien yhteisvaikutuksia jo pelkästään (luomu)tomaattia syömällä.

Kyllä mutta tomaattia on syöty jo ihan hemmetin kauan. Siitä on paljon tutkimuksia ja se on todettu jopa terveyttä edistäväksi
kemialliset lisäaineet ovat olleet ruuassa vasta..? Ja niiden pitkäaikaisvaikutukset kehossa ovat..? Niinpä..


Jos molekyyli tulee labrasta => hyvis, mutta jos joku katala kemisti tekee sen saman labrassa => pahis :)

Niinnoh, osaat tässä tapauksessa varmaan vastata kysymykseen. Otetaan vaikka kalsium, synteettinen vs luonnollinen. Luonnollisessa on useita kalsiumsuoloja, synteettisessä on yleensä 1 tai ehkä jopa 2 kalsiumsuolaa. Onko tällä sitten mitään eroa että kalsiumsuoloja on vain yksi vai useita ja miten sen vaikuttaa kropassa? Joku tutkimus ois jees. :)

Tämä on aivan totta. Siksi epäilenkin, että jos nuo mainitsemasi elämäntapa-asiat ovat kunnossa, lisäaineiden pakonomaisella välttelyllä ei saada enää merkittävää lisähyötyä. Toki sen voi tehdä, eikä siitä varmasti mitään haittaa ole. Nyt on vain kyse hysteriasta.

Riippuu minkä käsittää hysteriaksi. Voin leimata monia asioita hysteriaksi vaikkei ne sitä olekkaan. Hyvä esimerkki on se että ihminen jota kiinnostaa terveyden edistäminen onkin "hysteerikko".

Yritin vähän katsella tutkimuksia tuosta natriumglutamaatista ja ei se todellakaan miltään ristiriidattomalta näytä. Voihan sen jättää pois jos haluaa pelata varman päälle.

Niin voi mutta kuten huomaat, hyvin ristiriitaista. Meneppä sen nojalla ehdottelemaan että pitäiskö se jättää pois vaikkapa varmuuden vuoksi niin saat nopeasti kukkahatun päähäsi ja hippileiman otsaan. :D
 
Miten olisi vaikka hinta? Jos puhutaan vaikka säilyvyydestä, niin pitkään säilyvä tuote on väkisinkin kuluttajalle halvempi. Kun sitä ruokaa menee nytkin paljon hukkaan, niin mieti miten paljon enemmän sitä menisi hukkaan, jos mikään ei säilyisi. Samalla kuljetuskustannukset ja päästöt nousee, kun ruokaa pitää roudata jatkuvasti kauppoihin lisää, kun mikään ei säily. Ja mitä tulee vaikkapa kaksi kuukautta säilyvään leipään, niin se on kaupassa aika harvinaisuus kuitenkin. Tavallinen leipä tavallisella leipäosastolla sisältää aika vähän lisäaineita ja ne pitkään säilyvät on ihan siellä erikseen.

Totta, asiakkaan terveyden kustannuksella. Hinta vai oma terveys? Hmm eipä ole vaikea päätös ainakaan minulle varsinkin kun terveyshaitoista joutuu maksamaan jälkikäteen. Mitä sairaammaksi tulet, sen enemmän maksat joten hintakin on vain näennäinen peruste joka osoittautuukin vain kalliimmaksi loppupeleissä. Hyvin ruoka näyttää säilyvän luomunakin kaupoissa ilman lisäaineita. Toki jotkut voi tulla tarpeen mutta omasta keittiöstäni ei löydy yhtäkään ruoka-ainetta jossa olisi E-koodilla varustettuja lisäaineita. Eli kuten kirjoitin, lisäaineet ovat pääasiassa hyvä vain jälleenmyyjille ja kauppiaalle joka säästää asiakkaan terveyden kustannuksella. Jos ruoka tulisi läheltä, niin ongelma poistuisi. Tähän kyllä pyritään mutta hitaastipa se näkyy.. Vertailin leipiä niin niissä on yleensä vähimmillään 2 ja enimmillään voi olla joku 5 ellei jopa 7 lisäainetta. Onko näille oikeasti tarvetta? Oma ruisleipäni sisältää vettä täysjyväruista ja suolaa, ei mitään muuta. Säilyy noin viikon..
 
- - Kuten aikaisemmin kirjoitin, ei tarvitse kaikkea kaikkeen testata mutta toistensa kanssa kylläkin koska samat aineet päätyy ihmiseen ja sekoittuvat keskenään. Eli lyhyeesti pitäisi testata se miten ne sekoittuvat toisiinsa, ruokaan mihin ne laitetaan ja miten nämä reagoivat ihmisen kropassa pitkäaikaisena altistuksena.

Minusta olit hiukan ristiriitainen. "Tomaattia on syöty jo kauan", mutta "Ei perinne tai käytäntö ole mikään syy jatkaa niiden käyttöä vaan järkevä tarve.". Ja toisekseen epäilen, onko tomaatin hyötyjä havaittu suoraan tutkimuksessa -- siis syötetty koehenkilöistä puolelle tomaattia tai jopa kapseleita joissa on tomaattia sisällä ja toiselle puolelle plaseboa.

Yhteisvaikutuksista: Miksi se pitäisi rajata vaikka vain lisäaineisiin? Lääkkeet, ilmansaasteet, tai vaikka kännyköiden säteily... erilaisia kombinaatioita tulee vielä lisää. Ja jos E-aineita on tuo 1600, tutkitaan niistä 10% ja tutkitaan kaikki kahden aineen yhteisvaikutukset, saadaan yli 10000 erilaista tutkimusta. Jos otetaan 30 ainetta ja tutkitaan kaikki mahdolliset 2-30 aineen yhdistelmät, on yhdistelmiä jo yli miljardi!

Mainostetaan kuidunlähteenä vaikka kuitua on kahdenlaista. Yllättäen prosessoidussa viljassa ei ole molempia

Mitä 'prosessoitu' tässä tarkoittaa? Ei viljaa kukaan pellolta syö suoraan tähkästä haukkaamalla. Esim. riisitauti sai nimensäkin riisin kuorimisesta. Se taas kuulostaa hyvinkin luonnolliselta muokkaukselta, appelsiinitkin kuoritaan...
 
Hinta vai oma terveys? Hmm eipä ole vaikea päätös ainakaan minulle varsinkin kun terveyshaitoista joutuu maksamaan jälkikäteen.
Ei ole ei. Mielummin vedän sen lisäainecocktailin, kuin maksan ruoastani kolminkertaisen hinnan.

Paikkaan tätä tosin sillä, että en syö kuin yhtä ruoka-ainetta kerralla ja annan sen tulla kokonaan läpi ennen kuin syön toista. Kukaan kun ei ole tutkinut eri ruoka-aineiden yhteisvaikutuksia. Kamalaa. Ja ananastahan en voi syödä ollenkaan. Siinä on bromelaiini-entsyymiä. Siis entsyymiä, joka hajottaa lihaa. Haloo! Hajottaa lihaa! Sitä ei siis ole tehty syötäväksi, vaan se syö sinua sisältäpäin. Kamalaa.

Kiiwikin tekee suuhun hassun tunteen syömisen jälkeen. En uskalla edes etsiä tietoa mikä sen aiheuttaa. Ihan varmasti se on jotain kamalaa.

Ootkos muuten miettinyt mitä ruoan hinnalle ja päästöille tapahtuisi, jos kaikki olisi luomua? Musta tuntuu, että kustannukset vain nousisi, koska yhä enemmän pitäisi heittää tavaraa hukkaan. Hyvä ettei kaikki käytä luomua.

On varmaan myös totta, että terveyshaitoista joutuu jälkikäteen maksamaan. Terveyshaitoista, joita kuvittelet niiden aiheuttavan. Jos sun on vaikea ymmärtää lisäaineiden käyttöä, niin mun on vaikea ymmärtää ruoasta stressaamista. Saa tässä stressata muutenkin tarpeeksi koko elämänsä.

Kannattaa sekin muistaa, mitä Paletaani on tossa puhunut, että lisäaine ei ole lisäaine. Osa niistä on täysin luonnollisia. Toisaalta luonnollisuuskaan ei aina tarkoita turvallisuutta. Menee vaikeaksi. Kamalaa.
 
Ajattelin melkein tehdä oman ketjun mutta tähän on näköjään saatu sivun verran konkreettista esimerkkiä miten retardiksi keskustelut ravintoasioista aina menevät. Ainakin allekirjoittanutta tämä häiritsee havintohysterioista keskusteltaessa 100 kertaa enemmän kuin joku vannoutunein anttiheikkilä-orientoitunut 55v-martta huutamassa rasvafaktoja megafonilla korvanjuuressa.

Eli 99 keskustelua 100:sta sisältää seuraavat ainekset:

- On henkilöt a ,b, c ja d joilla on mielipiteet e, f, g ja h.
- Kukaan ei ole vaihtamassa mielipidettään aiheesta missään olosuhteissa.
- Postaillaan ristiin rastiin tutkimuksia jotka voidaan tyrmätä lähdekritiikillä, salaliitolla, foliohatulla tai toteamalla tutkimuksen tekijän olevan homo tai seonnut.
- Sitten siirrytään omiin tuntemuksiin tai kokemuksiin perustuviin tuloksiin jotka voidaan tyrmätä sillä, että pubmed ei tue sitä tai tuntemuksesi ovat placeboa. Lisäksi jos ollaan keskustelussa sivulla >5 niin tässä vaiheessa myös sinä alat olla homo tai seonnut.
- Keskustelun älyllinen huippu saavutetaan yleensä jossain 2-3 sivun taitteessa. Monesti jo ensimmäisellä sivulla.

Syyllistyn myös itse kaikkiin yllämainittuihin kohtiin. Oon alkanut kelailemaan, että mitä hiton järkeä tässä on? :D

EDIT: Itse asiassa jos random-väittelyketjussa hyppäät sivulle 5 niin ei välttämättä käy ilmi puhutaanko Fedor vs Lesnar, iPhone vs N8 vai ketoosidieetti vs IF.
 
Ei perinne tai käytäntö ole mikään syy jatkaa niiden käyttöä vaan järkevä tarve. Tupakka on hyvä esimerkki. Uutuustuotteena sitä ei sallittais mutta koska sitä on käytetty kauan niin sitä saa myydä ainakin toistaiseksi. Ei näin..

Eihän se kyllä ole, mutta siitä ei ollutkaan kyse. Kyse oli lähinnä siitä, että en oikein ymmärrä minkälaisessa maailmassa elät jos meinaat että lisäaineiden käytön voisi yhtäkkiä lopettaa. Ja tällä viittaan siihen kun olit heti kyseenalaistamassa sitä, mihin niitä ylipäätään tarvitaan.

Niin, en osaa kattavasti kertoa miten joku asia pitää tutkia eikä se ole minun vastuullani edes vaan sen joka tuo näitä kemikaaleja. Jos hän ei kykene tähän niin ei näitä voi vapaasti ruokaan heitellä rahan kiilto silmissä. Ongelma on nyt vaan siinä että minkäänlaisia tutkimuksia ei ole poikkeuksena jotain yksittäistutkimuksia. Kuten aikaisemmin kirjoitin, ei tarvitse kaikkea kaikkeen testata mutta toistensa kanssa kylläkin koska samat aineet päätyy ihmiseen ja sekoittuvat keskenään. Eli lyhyeesti pitäisi testata se miten ne sekoittuvat toisiinsa, ruokaan mihin ne laitetaan ja miten nämä reagoivat ihmisen kropassa pitkäaikaisena altistuksena.

Voi että kun sinä et nyt tunnu pääsevän irti tuosta "E-koodi = pelottava kemikaali"-ajattelutavastasi. Eivät asiat ole noin mustavalkoisia.

Kuten olen moneen kertaan yrittänyt sanoa; kun kurkistetaan sinne hämärän koodin taakse, löydetään varsin yleisiä ja harmittomia yhdisteitä. Siellä on monenlaista happoa, sokeria, suolaa, kuitua ja väriä. Ylivoimainen enemmistö on peräisin kasvi- ja eläinkunnasta. Tästä ei tietenkään voida suoraa vetää sitä johtopäätöstä, että ne ovat myös ruokaan lisättynä täysin harmittomia mutta kyllä tätä asiaa tulee miettiä useammalla tasolla. Usein nuo keskenäiset reaktiotkin ovat luokkaa polysakkaridi (esim. sakeuttamisaine) + suola, mistä ei nyt ainakaan mitään ydinfuusiota synny.

Oletko muuten seuraillut kuinka paljon lisäaineita poistuu käytöstä vuosittain ja kuinka paljon tulee tilalle?

En ole. Minulla on kyllä sellainen kutina, että sinä olet ja tulet sen minulle kertomaan :D Kerrothan myös yksityiskohtia kuten sen, mitä nämä uudet lisäaineet varsinaisesti ovat.

Kyllä mutta tomaattia on syöty jo ihan hemmetin kauan. Siitä on paljon tutkimuksia ja se on todettu jopa terveyttä edistäväksi

Pöh! Jo muinaiset kreikkalaiset tiesivät tomaatin myrkylliseksi ja siksi pitiväktin sitä lähinnä koristekasvina! Eikä tomaatin nikotiinipitoisuuksista, kasvialkaloideista yms myrkyistä ole yhtään yhteisvaikutustutkimusta! Nehän aiheuttavat selvästi nivelreumaa, kuten edellisen sivun esimerkistäni nähdään ;)

Niinnoh, osaat tässä tapauksessa varmaan vastata kysymykseen. Otetaan vaikka kalsium, synteettinen vs luonnollinen. Luonnollisessa on useita kalsiumsuoloja, synteettisessä on yleensä 1 tai ehkä jopa 2 kalsiumsuolaa. Onko tällä sitten mitään eroa että kalsiumsuoloja on vain yksi vai useita ja miten sen vaikuttaa kropassa? Joku tutkimus ois jees. :)

Nyt ei kyllä jaksa kaivaa tutkimuksia. Sovitaan vaikka niin, että kun sitä ei löydy niin se on pelottava asia ja sitä pitää vältellä :D

Riippuu minkä käsittää hysteriaksi. Voin leimata monia asioita hysteriaksi vaikkei ne sitä olekkaan. Hyvä esimerkki on se että ihminen jota kiinnostaa terveyden edistäminen onkin "hysteerikko".

Mutta kun sitä terveyttäkin voi edistää monella tavalla. Yksi on esimerkiksi se vallan mainio "kokkinäkökulma" - suositaan tuoreita ja prosessoimattomia raaka-aineita ja tehdään herkullista safkaa itse. Mukavaa, maistuvaa ja todennäköisesti melko terveellistäkin. Tässä ei ole mitään hysteriaa. Siitä voidaan vasta puhua sitten kun maalaillaan kaikenlaisia uhkakuvia siitä kuinka jokainen E-koodi on automaattisesti kammottava kemikaali, joka aiheuttaa syöpää ja Alzheimeria.

Raja voi joskus olla häilyvä mutta ääripäät ovat aina selkeät.

Niin voi mutta kuten huomaat, hyvin ristiriitaista. Meneppä sen nojalla ehdottelemaan että pitäiskö se jättää pois vaikkapa varmuuden vuoksi niin saat nopeasti kukkahatun päähäsi ja hippileiman otsaan. :D

Voi kuule. Jos meinaat jättää ristiriitaisen tutkimustiedon perusteella ravinnosta jotain pois ihan vaan "varmuuden vuoksi", et pysty syömään kohta enää mitään :)
 
Syyllistyn myös itse kaikkiin yllämainittuihin kohtiin. Oon alkanut kelailemaan, että mitä hiton järkeä tässä on? :D

Welcome to teh internet. Laitanko tähän vielä jonkun kissakuvan höystettynä idioottimaisella tekstillä niin voin maksimoida vitutuksesi? :D

Olikohan se Rankkuri, joka taannoin perusti sen "keskustelua keskustelusta"-ketjun ja sehän se vasta vituiksi menikin :) Eikai näitä nyt kovin vakavasti kannata ottaa. Aina silloin tällöin voi löytyä joku hyvä pointti tai tiedonmurunen. Ja jos ei muuta niin nähdäänpä se, että mielipiteitä on joka lähtöön ja niitä voi perustella monella eri tavalla.
 
Joo siis en mä silleen hiilenä täällä ole, ehkä vähän turhautunut. :) Aattelin ruveta enemmänkin keskustelujen seuraajaksi niin ei pääse kortisolit nouseen.
 
Pakkotoisto on kyllä muuttunut paljon näiden vuosien aikana. Tää alkaa muistuttaa asiantuntijaorganisaatiota. Vuosien saatossa lukeminen on siirtynyt yhä enemmän off-topiciin ja ironchefin postauksiin.

Voitaisko joka ketjuun vaan alkaa postaan rageguyta ja lolcatseja?

ps. lisäksi ärsyttävät keskustelijat, jotka postaavat offtopiccia näihin ketjuihin...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom