Kerrot varmaan lisää tästä tarkoituksenperästä? Onko suomella tarvetta ruokkia lisää ihmisiä? Onko suomessa ruokapula? Oletko tietoinen paljonko kaupat heittävät ylijäämääruokaa roskiin? Jos ruoka saapuu luomunakin tänne maailman toiselta puolelta niin missä on vika? Kuten kirjoitin pitäiskö vaan panostaa siihen jakelukanavaan sen sijasta? En usko että jotain yleistä ruokalajiketta löytyy vain maailman toiselta puolelta, korkeintaan jotain eksoottisia lajikkeita. Enkä edelleenkään näe tarvetta esim. leivän joka muuten tulee kotimaasta säilyvän 2kk. Näetkö sinä?
Tästä nyt päästäisiin vaikka minkälaisiin sfääreihin mutta yritetään nyt pitäytyä Oikeassa Maailmassa ja ketjun aiheessa eli hysterioissa. Sen verran voin todeta, että lähisuvussani on eräs kauppias joten kyllä, olen hyvin tietoinen siitä miten paljon ruokaa joudutaan heittämään pois ja kuinka hankalaa kulutuksen arviointi yms temput ovat. Lisäaineet ovat täällä pysyäkseen joten järkevämpää onkin keskittyä siihen, missä määrin niitä kannattaa pelätä.
En tiedä sinusta mutta minua ei ainakaan vakuuta se että minkäänlaisia tutkimuksia niiden yhteisvaikutuksesta ei ole ja niitä tarjotaan massoille.
mutta ei siihen tarvita kuin omaa järkeä ymmärtämään että jos tutkimukset näiden yhteisvaikutuksesta puuttuvat kokonaan,
Ongelmallista tai ei, kyllä se joka tyrkyttää näitä pitää osata myös perustella että aineet ovat turvallisia myös yhteisvaikutuksena.
Merkittävä tai ei, et voi tietää sitä koska kuten kirjoitin, yhteistutkimuksia ei ole.
Tietosi asiasta on olematon. Voimme vain todeta et ei niihin heti kuole mutta osaako kukaan sanoa aiheuttaako/edesauttaako ne esim. syöpää yhteisvaikutuksena pitkällä aikavälillä?
Varsinkaan jos ei tutkimuksia satunnaisten lisäaineiden yhteisvaikutuksesta ole. ;)
Ja päivän sana on...? :lol2: OK, eli tietoa yhteisvaikutuksista olisi kiva saada. Ja mieluiten pitkällä aikavälillä. Mutta kuitenkin samaan hengenvetoon toteat:
Koska minulla ei ole sellaista koulutusta jotta voisin vaatia tarpeeksi uskottavaa tutkimusta aiheesta niin en kykene vastaamaan tuohon
Et siis oikein tiedä, mitä tarkkaan ottan pitäisi tutkia ja miten. Tyydyt toteamaan että kaikki mahdollinen pitää tutkia ja vielä viimeisen päälle. Voi kun se olisikin noin helppoa :(
Tavallaan kyllä ymmärrän huolesi noista yhteisvaikutuksista. Onhan niitä ennenkin löydetty yllättävistä paikoista (kuten vaikkapa greippimehun vaikutukset useiden lääkeaineiden metaboliaan) ja sitten on se kuuluisa
Lancetin paperi, jossa lapsille juotettu lisäainecoctail lisäsi hyperaktiivisuutta. Mutta kyllä fakta on myös se, että suurin osa lisäaineista on harmittomia ja jopa
luonnollisia molekyylejä, joten taustalla saa olla aika vahva hypoteesi ennen kuin yhteisvaikutuksia osataan etsiä. Maailma on täynnä juttuja, joita ei yksinkertaisesti ehdi/pysty tutkimaan vaikka kuinka haluttaisiin. Melko monet yhteisvaikutukset ovat erilaisten sokereiden ja happojen reaktioita, mitä nyt tulee kaikesta ruoasta.
E-koodijärjestelmä taitaa kattaa tätä nykyä jotain 1600 yhdistettä. Altistuminen näille on minun nähdäkseni hyvin vähäistä kunhan vain jättää kaikenlaiset einesmössöt yms moskan pois. Siihen ei tarvita mitään E-koodipaniikkia eikä superluomuilua.
niin hommahan menee testirotaksi jossa testihenkilöt ovat tavalliset ihmiset kuten sinä ja minä ellei sitten osata valita ruokamme paremmin ja välttää nämä kemikaalit.
Huuuu, kemikaali on pelottava sana
Mutta kyllähän ne testirotat altistetaan siellä labrassa jo tutkimusten alkuvaiheissa. Muistathan myös, että altistut hirmuiselle määrälle kemikaalien yhteisvaikutuksia jo pelkästään (luomu)tomaattia syömällä.
Minulla ei ole sitä todistustaakkaa vaan ainoastaan voin osoittaa puutteita omien tietojeni rajoissa. Ja kyllä, jotkut eristetään aivan luonnollisista asioista mutta labran kautta ne menevät joka tapauksessa, muuten niiden nimi ei ole E-koodilla.
Jos molekyyli tulee labrasta => hyvis, mutta jos joku katala kemisti tekee sen saman labrassa => pahis
Moni sairastuu syöpään nykypäivänä. Tutkimuksien mukaan syöpäsairaudet vähenisi elintapamuutoksilla joita ovat mm. tupakka, alkoholi, vääränlainen ruokavalio, saasteet, jne. Stressata ei toki kannata koskaan, stressi on epäterveellistä mutta voi tehdä hyviä valintoja kaupassa.
Tämä on aivan totta. Siksi epäilenkin, että jos nuo mainitsemasi elämäntapa-asiat ovat kunnossa, lisäaineiden pakonomaisella välttelyllä ei saada enää merkittävää lisähyötyä. Toki sen voi tehdä, eikä siitä varmasti mitään haittaa ole. Nyt on vain kyse hysteriasta.
Espoon kaupunki taitaa olla ainut joka on reagoinut näkyvästi natriumglutamaattiin. Espoossa poistettiin E621 n. vuosi sitten kouluruuasta.
Yritin vähän katsella tutkimuksia tuosta natriumglutamaatista ja ei se todellakaan miltään ristiriidattomalta näytä. Voihan sen jättää pois jos haluaa pelata varman päälle.