Vanha aihe, mutta ah niin kiinnostava itselleni. Moni tänne on vastannutkin ja todella riittävällä tarkkuudella. Mutta rakkaudesta aihetta kohtaan tuon myös oman lempeän näkemykseni esille.
Jos syöt joka päivä kunnollista ravintoa, ja mahdollisesti jopa enemmän kuin yhden kerran, sekä vieläpä proteiinin saantisikin on kokonaismäärällisesti riittävää, niin ei ole mitään merkitystä proteiinin imeytymisajalla. Koko imeytymisaika ylipäätään hyvin turha käytännön kannalta, sillä edellä mainitulla tavalla ruokailtaessa verenkierrosta löytyy aina riittävästi amihappoja. Ainut makro millä käytännön merkitystä treenin ajankohdan suhteen on hiilihydraatit. Mutta sitä tässä ei edes kysytty.
Imeytymisajalla moni voi tarkoittaa myös sitä kuinka nopeasti ruoka "häviää" vatsalaukusta olemattomiin. Tottakai osa ruoista etenee suolistossa nopeammin, mutta sekään ei automaattisesti tarkoita että hitaammin etenevästä ruoasta saadaan aminohappoja juurikaan hitaammin elimistön käyttöön. Käytännössä ainoastaan vatsan tunnetasolla ruoka "imeytyy" hitaammin tai nopeammin.
Ja ennen kuin joku tarttuu EAA valmisteisiin versus vaikkapa naudan liha, niin kyllä, mitään merkittävää etua ei saada aminohappovalmisteesta. Ei edes treenin ympärillä, jos vatsa vain sietää oikeaa ruokaa. Pitäisi sietää. Aminohappoja kun ei tarvitse piikata erittäin nopeasti ylös ikinä, mikäli jälleen kerran syödään säännöllisesti ja riittäviä annoskokoja. Toisaalta, mitään haittaa aminohappovalmisteesta ei ole, otti sen mihin aikaan päivästä tahansa. Jos sellaisen käyttö helpottaa elämää, on sen käyttö mielestäni perusteltua.
Hyväksikäyttöarvo on taas pitkällä aikavälillä paljon merkittävämpi kuin imeytymisaika. Esimerkiksi kananmunan keltuaisesta saa per gramma enemmän proteiinia käyttöön kuin vaikkapa maitorahkasta, tai vegeproteiineista puhumattakaan. Tälläkään nyt ei kannata itseään enempää vaivata, jos vatsa ja kukkaro kestää syödä määrällisesti enemmän "heikkolaatuisempaa" proteiinia, eikä ole tarkoitus vaikkapa optimoida terveyttään.
Tärkeimpiä seikkoja ruoan imeytymisen ja hyväksikäytön suhteen on pitää etenkin suolisto ja maksa hyvässä kunnossa. Tämä voi joskus olla haastavaa, mutta jokaiselta onnistuu ainakin pureskella ruoka kunnollisesti ja riittävän kauan ajallisesti. Sillä pääsee jo pitkälle, eikä vaadi keneltäkään suuria investointeja. Tämä pätee toki jokaiseen ateriaan, mutta pitkällä aikavälillä etu on suotuisa.