Ravinto-osion yleiset kysymykset. Yksinkertaiset nopeat kysymykset tänne

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Kysymys hiilari- ja rasvakalorien erosta.

Oletetaan, että henkilö syö vuoden ajan päivittäin +300-500kcal, treenaa kovaa ja painonkehitys on noin 1kg/kk.

Ekat puoli vuotta henkilön ravinnejakauma menee vaikkapa 30% proteiinia, 50% hiilihydraatteja ja 20% rasvaa.

Viimeiset puoli vuotta henkilön ravinnejakauma menee 30% proteiinia, 20% hiilihydraatteja ja 50% rasvaa.

Teoriassa, kehittyykö henkilö jotenkin eri tavalla (voima, kehonkoostumus, lihasmassa) näinä kahtena ajanjaksona, jos oletetaan, että treeni pysyy yhtä tehokkaana koko ajan.
 
Erittäin hyvä kysymys, mutta ikävä kyllä tuohon on mahdoton kertoa täydellistä vastausta, koska yksilökohtaiset erot täytyy aina ottaa huomioon.
Tuo ei selvinne muulla kuin omakohtaisesti testaamalla.

Itse olen sitä mieltä, ettei todellakaan ole sama mistä ne ylimääräkalorit ottaa, sanoi kuka mitä hyvänsä.
Hiilihydraatti nyt yleisesti on parempi energialähde kuin rasva ja koska ylimäärästä rasvaa ei käytännössä ole mitään (ainakaan merkittävää) hyötyä en näe syytä miksi siitä kannattaisi ne extrakalorit repiä. Eli tuo periaatteessa puoltaisi sitä voimapuolta jossain määrin.
Lihasmassan säilytyksessä myös hiilihydraatit ainakin joidenkin asiantuntijoiden mukaan olisivat parempia. Ainakin tällaisen väitteen kuin, että hiilihydraatit ovat ns. "muscle-sparing" olen joskus kuullut/lukenut :)
 
Jostain muistan lukeneeni, että kannattaa ottaa päivän proteiinit mahdollisimman monesta eri lähteestä. Miksi? Jos taloudellinen tilanne sallisi, miksi ihmeessä en ottaisi suurinta osaa/kaikkia (lepopäivänä) päivän proteiineistani esim. täydellisestä lähteestä täydellisen aminohappokoostumuksen omaavasta naudan sisäfileestä, miksi tunkisin sinne rahkaa, kananmunia tai muita tuotteita jos proteiinit ja rasvat saan ilman mitään kyseisiä tuotteita? Tässä skenaariossa poislukien treenin ympärillä otettavat lisäravinteet.
 
Jaa-a itse en ole moista väitettä koskaan kuullutkaan.
Jos rahat riittää kunnon laatulihaan, niin et sinä tosiaan muuta silloin tarvitse.

Eri asia sitten, jos on vegaani tai joku muu rajoittuneemman ruokavalion noudattaja kyseessä :)
 
Mitäs ihmeen sulamisongelmia?
Nyt alkaa mennä jo yli ymmärryksen? :D

Samaa mieltä siitä, että vaihtelu virkistää.
 
No se tunne, että alkaa jo tökkimään :hyper:

Ei varmaan kaikille sitä tule.

Vaihtelu on hyvästä siksikin, että saa vaihtelua myös muihin ravintoaineisiin, joita protskulähde sisältää.
 
Nyt olikin kyse nimenomaan siitä, että tarviiko syödä vaikkapa raejuustoa, kananmunia yms, jos kerran kaikki välttämättömät aminohapot saa siitä lihasta.
Ja vastaus oli, että ei tarvitse.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Olikohan Milos Sarcev joka tälläistä joskus puhui, kun aloin nyt miettii nii ponnahti mieleen tuo sankari... Mutta itsekin kyllä ihan vaihtelun takia syön proteiinit 3-4 eri lähteestä. Jos olis varaa johonkin laatulihaan päivittäin huomattavia määriä niin varmasti söisin sitä suurimmaks osaks, koska onhan nyt kunnon pihvi vaan niin perkeleen hyvää :D
 
Meinaatko siis, että proteiinisynteesi jotenkin heikkenee aikaa myöten, kun syö samaa lihaa? :D

Vaikka nyt pakkiksella ollaankin, niin ihmisessä on muitakin hyvinvointiin liittyviä prosesseja, kuin proteiinisynteesi. Ruokavalion yksipuolistaminen tuskin edistää terveyttä pidemmän päälle.
 
Mihin perustuu punaisenlihan syöpä väitteet? Ite en ole vielä keksiny sitä fysiologista tapaa mikä sen voisi aiheuttaa.
 
Mihin perustuu punaisenlihan syöpä väitteet? Ite en ole vielä keksiny sitä fysiologista tapaa mikä sen voisi aiheuttaa.

omasta mielestäni broscienceen.

foliohattuhen mielestä l-karnitiiniin joka esim. reagoi suolen bakteereiden kanssa muodostaen trimetylamiini-N-oksidia.
yle areenassa oli liha tappaa dokkari, siinä oli puhetta kys. asiasta
 
omasta mielestäni broscienceen.

foliohattuhen mielestä l-karnitiiniin joka esim. reagoi suolen bakteereiden kanssa muodostaen trimetylamiini-N-oksidia.
yle areenassa oli liha tappaa dokkari, siinä oli puhetta kys. asiasta

Broscience ja onhan maailman syöpäjärjestö tehnyt jotain tutkimuksia, mutta kaikkein kattavimmat tutkimukset ovat tulleet yleensä siihen lopputulokseen, että prosessoitu liha voi aiheuttaa syöpää, mutta prosessoimaton on melko haitatonta ja tuskin tappaa ketään ennenaikaisesti syövän muodossa.
 
Broscience ja onhan maailman syöpäjärjestö tehnyt jotain tutkimuksia, mutta kaikkein kattavimmat tutkimukset ovat tulleet yleensä siihen lopputulokseen, että prosessoitu liha voi aiheuttaa syöpää, mutta prosessoimaton on melko haitatonta ja tuskin tappaa ketään ennenaikaisesti syövän muodossa.

Ei liha suoraan tapa ketään, mutta paljon lihaa -oli se prosessoitua tai ei- syövien ihmisten todennäköisyys saada suolistosyöpä on suurempi. Uudehkon tutkimuksen mukaan saattaa lisätä naisilla myös rintasyövän riskiä. Mutta totta kai parempi syödä prosessoimatonta jos voi valita.
 
Ei liha suoraan tapa ketään, mutta paljon lihaa -oli se prosessoitua tai ei- syövien ihmisten todennäköisyys saada suolistosyöpä on suurempi. Uudehkon tutkimuksen mukaan saattaa lisätä naisilla myös rintasyövän riskiä. Mutta totta kai parempi syödä prosessoimatonta jos voi valita.

Mielipiteita on tietysti niin monta kuin tutkimuksiakin. Harvardissa taisivat tutkia yli miljoonan ihmisen lihansyontia ympari maailmaa ja prosessoimattoman lihan vaikutus suolistosyopaan todettiin melko pieneksi, ts. sita ei pitaisi stressata. Prosessoitu liha olikin sitten jo toinen asia. Katsotaan loydanko jostain katkoista tutkimuksen.

edit: Eating processed meats may raise risk of heart disease and diabetes | News | Harvard School of Public Health

edit2: sanotaan nyt sen verran viela, etta kaikkea kannattaa tietty syoda kohtuudella eli vaikka 6*300 g pihvia viikossa ei viela ensi viikolla tappaisikaan niin pitkalla aikavalilla se ei tietenkaan olisi terveellista. Sama kuitenkin monen muudenkin ruoka-aineen kanssa.
 
Mielipiteita on tietysti niin monta kuin tutkimuksiakin. Harvardissa taisivat tutkia yli miljoonan ihmisen lihansyontia ympari maailmaa ja prosessoimattoman lihan vaikutus suolistosyopaan todettiin melko pieneksi, ts. sita ei pitaisi stressata. Prosessoitu liha olikin sitten jo toinen asia. Katsotaan loydanko jostain katkoista tutkimuksen.

edit: Eating processed meats may raise risk of heart disease and diabetes | News | Harvard School of Public Health

edit2: sanotaan nyt sen verran viela, etta kaikkea kannattaa tietty syoda kohtuudella eli vaikka 6*300 g pihvia viikossa ei viela ensi viikolla tappaisikaan niin pitkalla aikavalilla se ei tietenkaan olisi terveellista. Sama kuitenkin monen muudenkin ruoka-aineen kanssa.

Jos ollaan tarkkoja tuossa tutkimuksessa ei varsinaisesti tutkittu yhtään ihmistä vaan meta-analyysilla tarkasteltiin jo tehtyjä tutkimuksia :) . Syöpädataa tuossa oli aika vähän. Sen sijaan prosessoidun lihan syömisen huomattiin (yllätys yllätys) kasvattavan sydänkohtauksien ja diabeteksen riskiä. Tuossa tutkimus runsaan lihansyönnin ja syövän mahdollisesta yhteydestä:
Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition

Kohtuudesta kaikessa olen täysin samaa mieltä. Annos tekee myrkyn. Ja onhan tuollainen päivittäinen pihvin syöminen jos ei muuten niin ekologisesti aika kestämätön ruokavalio. Huom. En ole viherpiiperö ja syön itsekin liikaa lihaa :)
 
Hyvä kysymys ilmeisesti kun saatiin keskustelua aikaseksi.:)
Ite oon myös sitä mieltä, että ei ainakaan prosessoitua lihaa kannata suuria määriä syödä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom