Ravinto-osion yleiset kysymykset. Yksinkertaiset nopeat kysymykset tänne

BCAA-valmisjuoma

Pineapple Lemonade, 24 tlk

-40%
Onko vitargosta maltoon verrattuna mitenkään suurta hyötyä vai onko vain täysi hifistelytuote?
Mitä ihmiset vetävät latarissa ja kannattaako sellaista käyttää? Itte on tullut tähän asti tullut vedettyä kahvia ja jotain kevyttä sapuskaa (rahkaa/soijarouhetta ja jogurtti)

Selittäkää joku muuten mulle, että miten ton vitargon pitäisi edes toimia? Selosteesta lainattu:
>Mitä isompi hiilihydraatti, sitä nopeammin se kulkeutuu vatsan läpi, ja elimistö saa ohutsuolen kautta energiaa verenkiertoon.

...Että pitkäketjuinen, tärkkelyshiilari metaboloituisi nopeammin ja olisi nopeammin energiaksi käytettävissä kuin yksinkertainen glukoosi (=esim. dekstroosi)? Multa on vissiin mennyt nää perusasiatkin ihan sekaisin.


E: Tässä toi ekan kappaleen lainaus kokonaisuudessaan, olen kyllä nyt ihan pihalla.

>Vitargo-hiilihydraatti on hyvin iso, ja rakenteeltaan se muistuttaa glykogeenia. Mitä isompi hiilihydraatti, sitä nopeammin se kulkeutuu vatsan läpi, ja elimistö saa ohutsuolen kautta energiaa verenkiertoon. Tätä kutsutaan osmolariteetiksi. Mitä alhaisempi osmolariteetti, sen nopeampi on vatsan tyhjentyminen.

Eikö toi teksti muka oikeesti ole aika harhaanjohtava / outo?
 
Onko nuo vehnäjauhot nyt oikeasti yhtä nopeaa hiilaria kuin sokeri?!?!?!?! Eli vaikka vedän Sunnuntai Ohukais- ja vohvelijauhe - Leivontamixit - Raision tuotteet - Keittokirja tuollaisesta tehtyjä lähes sokerittomia lettuja niin tuo on sama kuin vetäisin sokeria pussista? Eli vyötärölle menee että hyllyy? :confused:

Eikai se sokerikaan sinne vyötärölle suoraan mene rasvaksi ;) En kyllä oikein ymmärtänyt kysymystä varmaan, mutta ei noita voi noin rinnastaa. Kumpikin nostaa insuliinitasoa, kumpikin muutetaan kehossa glukoosiksi.
 
Eikai se sokerikaan sinne vyötärölle suoraan mene rasvaksi ;) En kyllä oikein ymmärtänyt kysymystä varmaan, mutta ei noita voi noin rinnastaa. Kumpikin nostaa insuliinitasoa, kumpikin muutetaan kehossa glukoosiksi.

En tiedä mutta varmaan viittas tohon häntä edeltäneen kysymykseen, jossa tuli ilmi että olisi kiva saada jotain valaistusta noihin erilaisten hiilareiden imetymiseen.
 
Eikai se sokerikaan sinne vyötärölle suoraan mene rasvaksi ;) En kyllä oikein ymmärtänyt kysymystä varmaan, mutta ei noita voi noin rinnastaa. Kumpikin nostaa insuliinitasoa, kumpikin muutetaan kehossa glukoosiksi.
No sanoohan sen järkikin, että nopeat hiilarit menee helpommin rasvaksi kuin hitaat. Eihän se nyt ole sama vetääkö täysjyväriisiä vai puhdasta glukoosia.

- - - Updated - - -

En tiedä mutta varmaan viittas tohon häntä edeltäneen kysymykseen, jossa tuli ilmi että olisi kiva saada jotain valaistusta noihin erilaisten hiilareiden imetymiseen.

En viitannut kun ihan oman kysymykseni tein. Lähinnä siis mietin, että kehtaako noita vetää muulloin kun treenin ympärillä vai onko rasvankeräämisriski kovin korkea?
 
No sanoohan sen järkikin, että nopeat hiilarit menee helpommin rasvaksi kuin hitaat. Eihän se nyt ole sama vetääkö täysjyväriisiä vai puhdasta glukoosia.

- - - Updated - - -



En viitannut kun ihan oman kysymykseni tein. Lähinnä siis mietin, että kehtaako noita vetää muulloin kun treenin ympärillä vai onko rasvankeräämisriski kovin korkea?

Nopeat hiilarit ei muutu sen paremmin rasvaksi kuin hitaammatkaan. Käytännössä kaikki muutetaan kehossa glukoosiksi ja rasvaksi kehoon varastoidaan energiaa vasta kun kokonaissaanti ylittää kulutuksen.

Ts. Jos kokonaisenergian saanti on samalla tasolla on rasvankertymisen kannalta aivan sama onko se glukoosia vai kaurapuuroa.

EDIT: Toki elimistölle noissa on hienoinen ero, tosin tavallisen sokerinkaan glykeminen indeksi ei ole kuin keskitasoa. Suosittelen kuitenkin skippaamaan kummatkin. Parempia plättyjä saat vaikka munasta ja banaanista ;)
 
Nopeat hiilarit ei muutu sen paremmin rasvaksi kuin hitaammatkaan. Käytännössä kaikki muutetaan kehossa glukoosiksi ja rasvaksi kehoon varastoidaan energiaa vasta kun kokonaissaanti ylittää kulutuksen.

Ts. Jos kokonaisenergian saanti on samalla tasolla on rasvankertymisen kannalta aivan sama onko se glukoosia vai kaurapuuroa.

EDIT: Toki elimistölle noissa on hienoinen ero, tosin tavallisen sokerinkaan glykeminen indeksi ei ole kuin keskitasoa. Suosittelen kuitenkin skippaamaan kummatkin. Parempia plättyjä saat vaikka munasta ja banaanista ;)
Eikös tuo ts. ole niin, että lyhyessä ajassa imeytyy nopeasti paljon hiilaria, jota ei sillä hetkellä niin paljon tarvita -> ylimääräistä glukoosia -> glukoosi muutetaan rasvaksi.
 
Miten te jotka olette fyysisessä työssä, epäsäännöllisillä tunneilla, ajoitatte hiilarin saannin päivälle?
Välipäivinä hiilarit työn ympärille ja reenipäivänä reenin ympärille?
 
Eikös tuo ts. ole niin, että lyhyessä ajassa imeytyy nopeasti paljon hiilaria, jota ei sillä hetkellä niin paljon tarvita -> ylimääräistä glukoosia -> glukoosi muutetaan rasvaksi.

Toki noin. Glukoosia käytetään kuitenkin energiaksi vaikka makaisit ihan paikallasi. Sen lisäksi vaikak ne on sinne varastoitukin niin mikäli kokonaisenergiansaanti on alle kulutuksen niin ne käytetään sieltä pois taas kun energiaa tarvitaan. Ts. olennaista on se kokonaisenergiansaanti eikä niinkään mikään yksittäinen makro tuossa. Laihtua voi vaikka söisi kaikki hiilarit glukoosina ja lihota voi vaikka ei söisi hiilihydraatteja oikeastaan yhtään.

Itse syön nuo tärkkelyspitoiset hiilarit vain treenin jälkeen ja joskus satunnaisesti illalla jos tuntuu siltä että keho niitä tarvitsee. Muun ajan ja lepopäivät otan valtaosan hiilareistani puhtaasti kasviksista ja marjoista.
 
Toki noin. Glukoosia käytetään kuitenkin energiaksi vaikka makaisit ihan paikallasi. Sen lisäksi vaikak ne on sinne varastoitukin niin mikäli kokonaisenergiansaanti on alle kulutuksen niin ne käytetään sieltä pois taas kun energiaa tarvitaan. Ts. olennaista on se kokonaisenergiansaanti eikä niinkään mikään yksittäinen makro tuossa. Laihtua voi vaikka söisi kaikki hiilarit glukoosina ja lihota voi vaikka ei söisi hiilihydraatteja oikeastaan yhtään.

Itse syön nuo tärkkelyspitoiset hiilarit vain treenin jälkeen ja joskus satunnaisesti illalla jos tuntuu siltä että keho niitä tarvitsee. Muun ajan ja lepopäivät otan valtaosan hiilareistani puhtaasti kasviksista ja marjoista.
Olen nyt siis bulkilla. Joka tapauksessa jos nyt otetaan ääriesimerkkinä se, että syö tasan nolla hiilaria treenin ympärillä ja illalla kiskoo glukoosia naamariin koko tarpeen edestä vs. treenin ympärille sijoitetut hiilarit ja loppupäivästä hitaasti imeytyvää hiilaria niin pitkällä aikavälillä varmasti jälkimmäisellä saadaan paremmin optimoitua kehonkoostumusta. Nää mun lettukestit taitaa mennä lähemmäksi ensimmäistä joten ei pidä ottaa tavaksi vissiin :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-40%
Olen nyt siis bulkilla. Joka tapauksessa jos nyt otetaan ääriesimerkkinä se, että syö tasan nolla hiilaria treenin ympärillä ja illalla kiskoo glukoosia naamariin koko tarpeen edestä vs. treenin ympärille sijoitetut hiilarit ja loppupäivästä hitaasti imeytyvää hiilaria niin pitkällä aikavälillä varmasti jälkimmäisellä saadaan paremmin optimoitua kehonkoostumusta. Nää mun lettukestit taitaa mennä lähemmäksi ensimmäistä joten ei pidä ottaa tavaksi vissiin :D

Niin, tuo gobben jo selventämä peruskaava muuttuu tuossa vaiheessa kun yritetään maksimoida rasvanpoltto ja lihaskasvu. Toisinsanoen ajoituksella on suuri merkitys. Treenin ulkopuolella haluat oleellisesti vähentää insuliinineritystä, jolloin rasva taas palaa käytössä tehokkaammin. Toisinsanoen aina kun insuliini on koholla, niin rasvaa ei pala merkittävästi.
Aina ei voida vain katsoa kokonaiskaloreita, tai voidaan, mutta katsotaan mieluummin kokonaiskaloreita vaikkapa 12h sykleissä. yksinkertaistettuna toisessa syklissä et treenaa ollenkaan, ja optimoit rasvanpolton pitämällä insuliinitasot mahdollisimman alhaalla, toisessa syklissä taas treenaat, ja haluat piikata insuliinit mahdollisimman ylös tänä aikana, jolloin samaan aikaan koholla oleva proteiinisynteesi ja muut kasvutekijät saavat parhaan mahdollisen hyödyn irti tästä.
Samalla ideologialla pätkäpaastokin perjaatteessa toimii.

Tuskin on yhtä nopea tapa kasvattaa lihasta kuin puhtaasti kokoajan plussakaloreilla oleminen, mutta toisaalta taas ylimääräisen rasvakudoksen lisäys on minimissään.
 
Oli muuten helvetin oudot videot. Toi kaveri oli kyllä ihan seko :D Eikä kyllä tullut uutta tietoa. Toi jäbä sano samat jutut ääneen mitä minäkin. Jos vetää suuren määrän kerralla nopeaa hiilaria niin varastot täyttyy nopeasti ja myös "täyttyvät yli" -> rasvaa.
 
Sokerista. Kannattas kuunnella ni loppuis toi älytön sokeripelko.

Ja uutta tietoa olii... 0%!

Ja tärkein asia kaikista, kun puhutaan sokerista(hiilarista)? Insuliiniherkkyys.
Mikä unohtuikin tosta videolle meuhkaamisesta. Se että sokerin=hiilihydraatin sieto ja insuliiniherkkyys on hyvin paljon sidoksissa henkilön rasvaprosenttiin vaikka prosentuaalisesti nautittu hiilarimäärä olisikin ihmisillä sama. Toisinsanoen läskeillä se on perseestä, ja yleisesti voidaan sanoa että vähemmän hiilaria on parempi. 2 tyypin diapeetikoille suositeltu tehokkain hoitokeino onkin vhh tai jopa ketoosidietti, jolloin niitä insupistoksia ei toivottavasti koskaan tarvita..
Alle 10% rasvoissa taas reippaasti suurempi %määrä hiilaria on paljon paremmin siedetty, koska insuliinivaste on niin paljon parempi.
 
Oli muuten helvetin oudot videot. Toi kaveri oli kyllä ihan seko :D Eikä kyllä tullut uutta tietoa. Toi jäbä sano samat jutut ääneen mitä minäkin. Jos vetää suuren määrän kerralla nopeaa hiilaria niin varastot täyttyy nopeasti ja myös "täyttyvät yli" -> rasvaa.

Niin, mutta ei ne sinne jää jos ne kokonaiskalorit on miinuksella. Toisaalta rasvaksi ne kaikki ylimääräinen energia säilötään kuitenkin, eli siinä mielessä yhtälailal ylimääräinen rasva tai proteiinit varastoituvat. Olennaista on se miten syödään, mikä on tavoite jne. Ajoituksella on merkitystä jos haetaan tosiaan optimaalista lihaskasvua tai rasvanpolttoa. Muuten 90% väestöstä sillä ei ole suurempaa merkitystä kunhan se kokonaissaanti ja kulutus on balanssissa.

Yksi hyvä luento aiheesta on myös https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
 
Ja uutta tietoa olii... 0%!

Ja tärkein asia kaikista, kun puhutaan sokerista(hiilarista)? Insuliiniherkkyys.
Mikä unohtuikin tosta videolle meuhkaamisesta. Se että sokerin=hiilihydraatin sieto ja insuliiniherkkyys on hyvin paljon sidoksissa henkilön rasvaprosenttiin vaikka prosentuaalisesti nautittu hiilarimäärä olisikin ihmisillä sama. Toisinsanoen läskeillä se on perseestä, ja yleisesti voidaan sanoa että vähemmän hiilaria on parempi. 2 tyypin diapeetikoille suositeltu tehokkain hoitokeino onkin vhh tai jopa ketoosidietti, jolloin niitä insupistoksia ei toivottavasti koskaan tarvita..
Alle 10% rasvoissa taas reippaasti suurempi %määrä hiilaria on paljon paremmin siedetty, koska insuliinivaste on niin paljon parempi.

Mites Nikula, suositteletko syömään lepopäivinä minkä verran hiilareita, kun tavoitteena on kasvaa mahdollisimman kireänä? Rasvat nyt 8% tuntumassa ja hiiltä treenipäivinä 350 gemmiä.
 
Ja uutta tietoa olii... 0%!

Ja tärkein asia kaikista, kun puhutaan sokerista(hiilarista)? Insuliiniherkkyys.
Mikä unohtuikin tosta videolle meuhkaamisesta. Se että sokerin=hiilihydraatin sieto ja insuliiniherkkyys on hyvin paljon sidoksissa henkilön rasvaprosenttiin vaikka prosentuaalisesti nautittu hiilarimäärä olisikin ihmisillä sama. Toisinsanoen läskeillä se on perseestä, ja yleisesti voidaan sanoa että vähemmän hiilaria on parempi. 2 tyypin diapeetikoille suositeltu tehokkain hoitokeino onkin vhh tai jopa ketoosidietti, jolloin niitä insupistoksia ei toivottavasti koskaan tarvita..
Alle 10% rasvoissa taas reippaasti suurempi %määrä hiilaria on paljon paremmin siedetty, koska insuliinivaste on niin paljon parempi.

Suomessahan VHH tai ketoosidietti ei ole suositeltu ykkös eikä kakkostyypin diabeetikoille. Ruotsissa VHH on yksi listalla oleva vaihtoehto, mutta muutamia poikkeuksia lukuuottamatta kaikissa maissa suositellaan kakkostyypin diabeetikolle perinteistä vähärasvaista ruokavaliota. Toisaalta dorkaa, koska VHH toimii aika monella kakkostyypin diabeetikolla todella hyvin parantavasti kun tuo perinteinen ruokavalio vain ylläpitää sairautta.
 
Tuoteselosteessa on ainakin dextroosi, joten kyllähän sinne ''sokeri'' on lisätty, mutta ilmeisesti ei ole suoraan laitettu pyötäsokeria tms, niin mainostetaan tuolla ''ei lisättyä sokeria''-lauseella.

Edit. En kyllä itse lyödä tuota ''ei lisättyä sokeria'' mistään, oon varmaan sokea? :D

Lukeeko tuo varmasti mansikanmakuisessa jonka ravintosisältö tuolla mainitaan, eikä esim steviamakeutetussa raakasuklaamaussa?

Okei. Tosiaan netissä ei näköjään ole sitä mainintaa mutta suklaanmakusessa pussin kyljessä lukee, ja äkkiseltään ravintoarvot näyttää samalta. Mutta olennainen asia siis selvisi mun kannalta. :)
 
Ja uutta tietoa olii... 0%!

Ja tärkein asia kaikista, kun puhutaan sokerista(hiilarista)? Insuliiniherkkyys.
Mikä unohtuikin tosta videolle meuhkaamisesta. Se että sokerin=hiilihydraatin sieto ja insuliiniherkkyys on hyvin paljon sidoksissa henkilön rasvaprosenttiin vaikka prosentuaalisesti nautittu hiilarimäärä olisikin ihmisillä sama. Toisinsanoen läskeillä se on perseestä, ja yleisesti voidaan sanoa että vähemmän hiilaria on parempi. 2 tyypin diapeetikoille suositeltu tehokkain hoitokeino onkin vhh tai jopa ketoosidietti, jolloin niitä insupistoksia ei toivottavasti koskaan tarvita..
Alle 10% rasvoissa taas reippaasti suurempi %määrä hiilaria on paljon paremmin siedetty, koska insuliinivaste on niin paljon parempi.

Hyvä jos tiesit nämä asiat jo. Moni ei varmasti tiedä, jonka takia ressaa sokerinsyönnistä naurettavan paljon.

@The Monkey: Kaveri videolla on Matt Schifferle, kaverilla aika mielenkiintosia ajatuksia liittyen reeniin, ja ravintoon. Melko valtavirrasta poikkeavia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom