Kalanmaksaöljyä ei kannata syödä. Siitä tulee aika nopeasti a-vitamiinin osalta toksisuus vastaan.
No ei ihan heti.
Möller Kalanmaksaöljy ravintosisältö:
Ravintosisältö pr 5 ml
Omega-3-rasvahappoja 1200 mg
- josta DHA 600mg
- josta EPA 400 mg
A-vitamiini 250 µg (31%*)
E-vitamiini 10 mg (83%)*
Toksisuus eli myrkyllisyys
Jatkuvat suuret A-vitamiinin annokset voivat ylittää maksan varastointi- ja hajotuskyvyn ja aiheuttaa myrkytyksen.
Kerta-annoksena myrkytyksen aikaansaa aikuisilla yli 100- ja lapsilla yli 20 -kertainen annos suosituksiin nähden. Oireina ovat mm. pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvyn heikkeneminen, lihasten toimintahäiriö. Oireet häviävät muutamassa päivässä.
Pitkäaikainen, useista viikoista vuoteen kestävä A-vitamiinin yliannostus, yli 15 mg/vrk (15 000 µg) aikuisilla ja 6 mg/vrk lapsilla, (hieman yli 10 kertaa suositus) johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen, jossa päänsäryn ja pahoinvoinnin lisäksi esiintyy mm. iho-oireita, lihaskipuja, niveltulehdusta ja maksavaurioita. Alkoholin jatkuva käyttö, vähäinen proteiinien saanti, maksan ja munuaisten taudit edesauttavat A-vitamiinimyrkytystä.
Retinoidit, erityisesti retiinihappo ovat voimakkaita sikiön epämuodostumia aiheuttavia yhdisteitä eli teratogeeneja. Synteettisten A-vitamiiniyhdisteiden on todettu olevan sikiölle haitallisempia kuin luontaisten A-vitamiinien. Esimerkiksi valmisteina nautittu 30 - 90 mg päivässä viikon ajan tai jatkuva 7,5 mg/vrk raskauden alkuaikana voi aiheuttaa keskenmenon tai sikiölle epämuodostumia. A-vitamiinin ja muiden sikiön epämuodostumia aiheuttavien yhdisteiden yhtäaikainen käyttö voi vaurioittaa sikiötä pienempinäkin annoksina.
Karotenoidien haitallisuus
A-vitamiinin esiasteiden, karotenoidien runsaskaan nauttiminen ei yleensä elimistössä johda A-vitamiinimyrkytykseen, koska elimistössä karotenoidien muuttuminen A-vitamiiniksi on säädeltyä A-vitamiinitilan mukaan. Sen sijaan tupakoivilla miehillä annetun beetakaroteenilisän on todettu lisäävän keuhkosyövän riskiä (ks. syöpä). Yli 30 mg/vrk karotenoideja lisää plasman karotenoidipitoisuutta ja aiheuttaa ihon keltaisuutta.
Hyvin suurina määrinä, jatkuvasti nautittuna karotenoideista kantaksantiini voi aiheuttaa silmään verkkokalvosairauden. Lisäksi suuret määrät yksittäisiä karotenoideja saattavat heikentää muiden karotenoidien ja/tai rasvaliukoisten vitamiinien toimintaa elimistössä.
http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/04_vita_avita.shtml
Ite oon monena kesänä vetänyt 10ml/vrk eli tupla-annoksen ton pullos usositukseen nähden. Oon muuten sunossa, joten purkki D:tä en syö.
Kanattaa ottaa huomioon, että lusikat ovat eri kokoisia eli mittaa lusikkasi millilitramäärä.