Puolukkapäivät hukassa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Loun
  • Aloitettu Aloitettu
26-vuotias olen. :) Järkyttävä yllätys toi dg oli. Kolmisen vuotta on mennyt diagnoosin kanssa. :( Uskomatonta, että voi olla 80v mummon luut!!

Lääkityksenä on vain Kalsium+d tällä hetkellä.
E-pilleriä lääkäriä kuitenkin suositteli, koska luustolle olis parempi suoja. Välillä ollutkin pillerit käytössä, mutta sivuvaikutukset on ikävät (mielialan vaihtelu, pahoinvointi, välivuodot jne jne) Onneksi mies kestänyt itkeskelyt sun muut... mut mielummin olen ilman pillereitä. Olen odotellut luomumenkkojen alkamista, mutta ilmeisesti turhaan.

Mulla oli yöhikoilua yhdessä välissä, mutta nyt on itsekseen hävinnyt, ilman pillereitä. Ehkä sitten on estrogeenitasot itsestään vähän nousseet. :rolleyes: Mutta kk ei silti kuulu eikä näy.

Mulla on vähän huonolla hoidolla tää. Dexa otetaan joskus parin vuoden kuluttua - toivottavasti!

Ymmärsinkö oikein, että sun kohdalla epäillään, että estrogeenitasot olisivat laskeneet jo pillerien käytön aikana?? (Oli niin pitkä ketju tämä, että jäi vähän epäselväksi)

Pitää varmaan pyytää lääkäriä vielä selvittelemään, et mistä toi osteoporoosi vois johtua. Ehkä jotain hormoniverikokeitakin vois ottaa?

Jaksamista sulle!!! :)
 
Ymmärsinkö oikein, että sun kohdalla epäillään, että estrogeenitasot olisivat laskeneet jo pillerien käytön aikana??


joo, siis söin pillereitä melkein 8 vuotta ja kun lopetin, ei menkat alkanu. kokeiltu keltarauhashormonia, vaihdevuosilääkkeitä, näillä molemmilla menkat tuli, mutta ei luomuna käynnistyny, ja lääkkeistä sivuoireita, hikoilu ja mielialan vaihtelut pahimmat. luomuna oli olo ihan ok, varsinkin korvien välissä :hyper: sitten tuli taas elämässä ehkäsy ajankohtaiseksi, kokeiltiin pillerit ja laastari, josta varsinkin karseen sivarit :urjo:

toi on tosi harvinaista että toi dexa otetaan uusiks jo näin äkkiä, mutta koitetaan kai kattoo onko hoidolla ees pysäyttävää vaikutusta, kun epäilys on että estrogeenit saattanu olla olemattomat jo vuosia, enhän sitä voinu pillereitä syödessäni tietää,kun menkkoja en osannu kaivata.

Multa on tutkittu FSH, LH, estrogeeni ja joku kolmas jota en nyt muista.... olisko ollu prolaktiini. muut paitsi estrot oli melko ok, E siis käytännössä 0. tätä ei vaan meinannu ekat lääkärit uskoo, mutta kun tiukkaan vaan sanoin pillerien ja laastarien aikaan että en voi niitteen kaa elää (pahimmillaan vaihdoin yöllä 3 kertaa yökkärin ja kerran lakanat....) (ja itkin ihan kaikesta), niin jatkoon pääsin. sitten otettiin myös joku Inhibiini, sillä suljettiin pois jotain aivokasvaimia tms. eli ei siis osteoporoosia vakavampaa löytynyt. ja toivon että tää femoston nyt ois auttanu kun ei kerta pilsut sitä tehny.

ja kaiken lisäks sit se lapsettomuus joka onkin ihan oma ongelmansa, katon nyt tän osteoporoosin etenemisen (parin viikon päästä siis kuvaus) ensin ja sitten päätetään miehen kanssa miten edetään.

siihen asti nautitaan viimeisistä ihanista lämpimistä päivistä ja syödään jäätelöö :kuola:

ehkä sun kandee jotain kysellä lääkäreiltä olisiko syytä tutkia lisää, mutta kyl ne kai tietää mitä tekee? mua hoitaa nyt keskussairaalan lapsettomuuspolin johtava lääkäri, häneen luotan, niihin "tavan" gyneihin jäi vähän outo olo.... mut kyl ne eteni mun hoidossa ihan asiallisesti, tää tapaus kun ei vaan sattunu menemään normaalilla "urheileva nuori nainen stressissä"-kaavalla.
 
Siis kun söit e-pillereitä, menkat eivät tulleet laisinkaan?

Mulla oli pilleriaikana -silloin joskus- uniongelmia, yöhikoilua, sydämen tykyttelyä, muistamisongelmia, PAHANtuulisuutta:curs:, itkuisuutta yms yms. Menkat kuitenkin tuli taukoviikolla suht "normaalisti".

Ilman pillereitä olen melkein kuin enkeli... :D;)

Siis, onko mahdollista, että kehon oma estrogeeni on lähes 0, vaikka pillereillä menkat tulisikin? Voiko tuo kehon 0-taso selittää osteoporoosin? Olin ennen diagnoosia käyttänyt pillereitä vuosia ja taas vuosia. E-pillereitten pitäisi suojata osteoporoosilta! En ymmärrä... Estro-verikoe otettu ja siinä E-taso oli tosi matala, melkein 0.

Olen kokeillut laastaria ja sivuoireet oli hirveät. :urjo:
Ei enää ikinä mulle sitä!

Täytyy kai varata aika jllkin as.osaavalle gynelle...

Jos haluat jatkaa keskustelua yksityisviestein, niin....
millanmaili@suomi24.fi :rock:
 
Siis kun söit e-pillereitä, menkat eivät tulleet laisinkaan?

joo,siis pilsujen aikaan menkat kyllä oli, mutta todennäköisesti oli jo aikaa sitten mullakin estrot hävinny :(
ja muutenkin just niinkun sulla.... laastarit teki musta ihan Pirun:wall:

voisin sulle laitellakin mailia, palaillaan, soja
 
Mistäköhän muutes löytyis tietoa tuosta hypolatumusperäisestä amenorreasta. Saitko soja jonkun tietyn diagnoosin? Ajattelin perehtyä asiaan ennen kuin hakeudun gynekologille. :)
 
Tässä mielestäni hyvä artikkeli kuukautisten puuttumisen syistä ja tukimuksista. Toivottavasti siitä on jotain apua.

Amenorrean syyt ja tutkiminen
HELENA TINKANEN SLL 36/2000,
s. 3553 - 3555

Amenorrean syyt ja tutkiminen

Kuukautisten puuttuminen on merkki terveydentilan häiriöstä ja sen syy on selvitettävä. Usein kyseessä on tilapäinen, itsestään korjautuva häiriö, mutta taustalta voi löytyä naisen koko loppuelämään vaikuttava sairaus.

Hyvä anamneesi, status ja muutamat verikokeet ovat amenorrean perustutkimuksia, ja niiden perusteella voidaan jäädä seurantalinjalle tai lähettää potilas tarkempiin jatkoselvittelyihin (1,2). Primaarinen amenorrea on kyseessä, kun kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennnessä, mutta jo 14 ikävuoteen mennessä ensimmäisten puberteetin merkkien pitäisi olla näkyvissä. Amenorrea on sekundaarinen, jos kuukautiset ovat olleet pois kuuden kuukauden ajan tai kolmet peräkkäiset kuukautiset ovat jääneet tulematta kuukautiskierron ollessa pitkä. Tavallisin amenorrean syy on raskaus, ja sen mahdollisuus on suljettava pois ennen muita toimenpiteitä.

ANATOMISET SYYT


Synnytinelinten normaali rakenne on edellytys kuukautisvuodon esiintymiselle. Tavallisin rakennepoikkeavuus on perforoitumaton immenkalvo, mutta vaikeampia Müllerin tiehyen epämuodostumia esiintyy, emättimessä voi olla poikittainen väliseinä, kohdun kaulaosa, kohtuontelo tai koko kohtu voivat puuttua (3). Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauserin oireyhtymässä eli Müllerin ageneesissä emätin puuttuu ja kohtu ja munajohtimet ovat rudimentaaliset tai puuttuvat kokonaan. Vaikka kuukautiset jäävät alkamatta, puberteettikehitys tapahtuu muuten tavalliseen tapaan, koska munasarjat ovat normaalit. Kolmasosalla näistä potilaista esiintyy myös munuaisten tai virtsateiden epämuodostumia ja noin kymmenesosalla luuston rakennepoikkeavuuksia.

Jos kuukautiset jäävät alkamatta normaalista puberteettikehityksestä huolimatta, syynä voi olla myös testikulaarinen feminisaatio eli androgeeniresistenssi. Tällöin genotyyppi on 46,XY, mutta poikkeavien androgeenireseptorien vuoksi kehitys ohjautuu feminiiniseen suuntaan. Emätin on matala ja kohtu, munanjohtimet ja munasarjat puuttuvat. Gonadit sijaitsevat nivustaipeissa ja ne on poistettava murrosiän jälkeen malignisoitumisriskin vuoksi.

Mikäli anatomia on poikkeava, kaiku- ja magneettikuvaus ja tarvittaessa laparoskopia ovat diagnostisia toimenpiteitä, ja tällaisissa tapauksissa on myös syytä määrittää karyotyyppi.

Sekundaarisen amenorrean selvittelyssä anamneesi on tärkeä. Mikäli amenorrea on alkanut kaavinnan jälkeen, erityisesti jos sitä on komplisoinut infektio, on muistettava intrauteriinisten kiinnikkeiden eli Ashermanin oireyhtymän mahdollisuus. Kaikututkimus, hysterografia ja hysteroskopia ovat tällöin diagnostisia toimenpiteitä.

HORMONAALINEN AMENORREA

Hormonaalinen amenorrea voidaan luokitella gonadotropiinitasojen (FSH, LH) perusteella kolmeen ryhmään, hyper-, normo- ja hypogonadotrooppiseen amenorreaan.

Hypergonadotrooppinen amenorrea

Eri syistä johtuva munasarjojen vajaatoiminta ja vähäinen estrogeenin eritys johtaa gonadotropiinien erityksen lisääntymiseen (FSH ja LH > 20 U/l). Vähäinen estrogeenineritys ei proliferoi endometriumia, jolloin progestiinikoe (keltarauhashormonia 7-10 vuorokauden ajan) ei tuo vuotoa. Synnynnäinen ovarioiden ageneesi tai dysgeneesi ilmenee jo puberteetin puuttuessa ja myös Turnerin oireyhtymä (karyotyyppi 45,X0) diagnosoidaan lyhytkasvuisuuden perusteella useimmiten jo ennen puberteetti-ikää. Mikäli kyseessä on mosaiikki 45X0/46XX, nainen voi menstruoida useamman vuoden ajan, jopa synnyttäää, mutta munasarjojen toiminta loppuu nopean follikkelikadon seurauksena jo nuorena (4).

Munasarjojen vajaatoiminta voi olla autoimmuuniooforiitin aiheuttama ja siihen voi liittyä muiden endokriinisten rauhasten autoimmuunisairauksia, mm. tyreoidiitti ja Addisonin tauti. Näiden potilaiden diagnostiikassa ja seurannassa on muistettava endokriinisten oheistautien kehittymisen mahdollisuus. Kyseessä voi olla myös suomalaiseen tautiperintöön kuuluva autoimmuunipolyendokrinopatia-kandidioosi-ektodermaalidystrofia eli APECED-oireyhtymä, jossa endokrinopatioiden lisäksi esiintyy ihon ja limakalvojen kandidioosia ja kynsien ja hampaiden kiillemuutoksia (5). Ovaarioresistenssissä munasarjojen follikkelit eivät reagoi gonadotropiineihin, ja usein onkin kyseessä gonadotropiinireseptorien, erityisesti FSH-reseptorin rakennemutaatio (6).

Iatrogeenisen munasarjojen vajaatoiminnan voi aiheuttaa säde- tai sytostaattihoito, joista alkyloivat aineet ovat munasarjoille toksisimpia. Nuori, erityisesti prepubertaalinen munasarja kestää paremmin näiden tuhoisia vaikutuksia, ja munasarjoja on pyritty suojelemaan gonadotropiinien vapauttajahormonin analogilla, joskaan teho ei ole kovin hyvä (7).

Nuoren naisen hypergonadotrooppisen amenorrean syy on selvitettävä, ja mikäli kyseessä on pysyvä tila, estrogeenikorvaushoito on tarpeellinen.

Normogonadotrooppinen amenorrea

Normogonadotrooppisessa amenorreassa estrogeenineritys on riittävä endometriumin kasvamiseen, jolloin vuoto tulee progestiinilääkityksen jälkeen. Tämäntyyppisiä ovulaatiohäiriöitä esiintyy usein fertiili-iän ääripäissä eli ensimmäisinä vuosina menarken jälkeen ja premenopaussissa.

Tähän ryhmään kuuluu polykystinen munasarja -oireyhtymä, jonka etiologia ja ilmiasu vaihtelevat (8). Usein LH:n eritys on lisääntynyt (LH/FSH > 2), samoin kuin munasarjojen androgeenintuotantokin, jolloin amenorreaan liittyy akne ja hirsutismi, mutta ei koskaan virilismi. Monilla naisilla polykystisiin munasarjoihin liittyy insuliiniresistenssi ja keskivartalopainotteinen liikalihavuus, ja tämä voi johtaa myös metabolisen oireyhtymän ilmenemiseen. Näillä potilailla on myös endometriumin hyperplasian riski krooninen anovulaation seurauksena. Kaikututkimuslöydös, runsasstroomainen munasarja, jonka kuorikerroksen alla pienet follikkelit muodostavat helminauhamaisen kuvion, on tyypillinen hyperandrogeeniselle anovulatoriselle tilalle.

Liikalihavuus sinänsä voi olla anovulaation syy. Lihavalla naisella vapaan testosteronin määrä on lisääntynyt, koska liikalihavuus vähentää testosteronia sitovan valkuaisen synteesiä. Laihdutus voi olla riittävä hoito, mutta mikäli kuukautiskierto ei palaudu, syklinen keltarauhashormoni suojelee endometriumia hyperplasian kehittymiseltä (9).

Mikäli potilaalla esiintyy virilismiä (miestyyppistä kaljuuntumista, äänen madaltumista tai klitoriksen kasvua), hyperandrogeeniset oireet ovat kehittyneet nopeasti ja testosteroni- tai dehydroepiandrosteronisulfaattipitoisuus (DHEAS) on selvästi suurentunut, on syytä varmistaa, ettei kyseessä ole munasarjan tai lisämunuaisen androgeeneja tuottava kasvain. Onneksi ne ovat harvinaisia, kuten hyperandrogenismia aiheuttavat lisämunuaisen entsyymidefektit ja Cushingin oireyhtymäkin.

Ehkäisypillerien käytön lopettamisen jälkeen spontaani kierto palaa yleensä puolen vuoden kuluessa, erityisesti jos kierrot ovat olleet säännöllisiä ennen pillerien käytön aloittamista. Myös monet ulkoiset tekijät, kuten elämänmuutokset, voivat johtaa ovulaatiohäiriöön.

Vaikeat yleissairaudet, kuten hyper- tai hypotyreoosi, ja keliakia voivat aiheuttaa amenorrean. Tällöin perussairauden hoito palauttaa kuukautiskierron.

Hyperprolaktinemia

Hyperprolaktinemia on yleisin yksittäinen hormonaalinen poikkeavuus, joka voi aiheuttaa amenorrean tai muita kuukautiskierron häiriöitä (10). Prolaktiinineritys on dopaminergisen inhibition säätelemä. Inhibition estyminen aiheuttaa prolaktiinitason nousun, johon noin kolmasosalla potilaista liittyy kuukautishäiriöiden lisäksi myös maitovuoto rinnoista. Raskaus ja imetys on fysiologinen hyperprolaktinemian syy.

Psyykenlääkkeet, tärkeimpinä neuroleptit, ja myös muut lääkkeet, kuten metoklopramidi ja verpamiili, voivat aiheuttaa hyperprolaktinemian. Lieväasteista hyperprolaktinemiaa liittyy osalla polykystisiin munasarjoihin, ja se voi liittyä myös kilpirauhasen, maksan ja munuaisten vajaatoimintaan ja rintojen tai rintarangan alueen leikkauksiin. Hypotalamusalueen ekspansiiviset prosessit voivat aiheuttaa hyperprolaktinemian estämällä kompressiovaikutuksellaan dopaminergisen inhibition.

Mikäli prolaktiinipitoisuus on toistuvasti suurentunut ilman muuta selittävää syytä, aivolisäke on syytä kuvata joko magneettikuvauksella tai tietokonetomografialla adenooman mahdollisuuden varalta.

Usein hyperprolaktinemian syytä ei löydy. Kyseessä voi olla prolaktiinintuotannon säätelyhäiriö tai pieni adenooma, joista noin kymmenesosasta kehittyy viiden vuoden kuluessa kuvantamistutkimuksin havaittava adenooma.

Mikäli hyperprolaktinemian syynä on primaarinen hypotyreoosi, sen hoitaminen normaalistaa prolaktiininerityksen. Jos hyperprolaktinemia on selvästi psyykenlääkkeistä johtuva, lisätutkimuksia ei tarvita, mutta muissa tapauksissa jatkoselvittelyt ja hoidon suunnittelu kuuluvat erikoislääkäripoliklinikalle.

Hypogonadotrooppinen amenorrea

Hypogonadotrooppisessa amenorreassa gonadotropiinipitoisuudet ovat pienet. Syy voi olla hypofyysin tai hypotalamuksen tasolla, jolloin kuukautiskiertoa säätelevä gonadotropiinien vapauttajahormonin (GnRH) pulsseittainen eritys on häiriintynyt. Pieneen gonadotropiinipitoisuuteen liittyy munasarjojen vähäinen estrogeenineritys, jolloin vuoto ei yleensä tule progestiinihoidon jälkeen.

Synnynnäisesti vähäiset gonadotropiinitasot liittyvät Kallmanin oireyhtymään, jolla tarkoitetaan erillistä gonadotropiinien vapauttajahormonin puutosta ja siihen liittyvää anosmiaa. Hypogonadotrooppinen tila voi liittyä panhypofysiittiin, jolloin myös muiden hypofyysihormonien eritys on häiriintynyt. Vähäisen gonadotropiininerityksen syynä voivat olla aivolisäkkeen tai lähialueen kasvaimet, jotka kompressiovaikutuksellaan estävät gonadotropiinintuotantoa.

Aivolisäkkeen infarkti eli Sheehanin oireyhtymä on harvinainen synnytyksen jälkeen ilmaantuva komplikaatio, jonka tärkeimmät oireet tulevat hypokortisolismin seurauksena (11).

Aivojen alueelle kohdistunut sädehoito voi aiheuttaa aivolisäkehormonien vajaatuotannon, ja myös vaikeat yleissairaudet voivat aiheuttaa hypogonadotrooppisen amenorrean.

Anorexia nervosassa gonadotropiinien, erityisesti LH:n, pitoisuudet ovat pienet ja estrogeenineritys on heikko. Bulimiaan ei yleensä liity hypoestrogenismia, ja amenorrea on seurausta anovulaatiosta (12,13). Alipaino sinänsä ilman psyykkistä anorektista taustaa voi johtaa amenorreaan. Amenorrean kehittyminen ja erityisesti kuukautiskierron palautuminen ovat hitaita prosesseja, ja amenorrea voi kestää pitkään painon normaalistumisen jälkeenkin. Painonkehitysanamneesi on siis tärkeä.

Urheilijoilla amenorreaan liittyy usein liian vähäinen kalorien saanti suhteessa kulutettuun kalorimäärään (14). Paino ei välttämättä laske, mutta perusaineenvaihdunta on hidastunut ja lisääntynyt kortikotropiinin vapauttajahormonin tuotanto häiritsee GnRH:n pulsseittaisuutta.

Mikäli kaikki muut amenorrean ja kroonisen anovulaation syyt on suljettu pois, diagnoosiksi voidaan kirjata funktionaalinen hypotalaaminen anovulaatio (FHCA) (15). Näillä potilailla hypotalamus ei reagoi matalaan estrogeenitasoon ja gonadotropiinineritys on vähäinen, mutta usein normaalin rajoissa. Spontaani paraneminen on mahdollista ja jopa viidenkymmenen prosentin raskauslukuja on raportoitu viisivuotisseurannassa.

LOPUKSI

Amenorreapotilaan tutkimisessa hyvä anamneesi ja tarkka status ovat olennaisia. Kuukautisanamneesi, leikkaukset, lääkitys, raskaudet, harrastukset, painonmuutokset ja elämänmuutokset on muistettava kysyä, koska potilas ei itse osaa yhdistää niitä kuukautisten puuttumiseen. Gynekologisen tutkimuksen lisäksi rintojen ja kilpirauhasen palpointia ja verenpaineen mittausta ei saa unohtaa. Progestiinitestin voi tehdä, mikäli raskauden mahdollisuus on suljettu pois. Perustutkimuksiin kuuluvat lasko, perusverenkuva, maksakoe, kreatiniini, prolaktiini, kilpirauhasen toimintakokeet TSH ja sT4v sekä estradioli ja myös FSH, mikäli progestiinihoidon jälkeen ei tule vuotoa. Mikäli potilaalla on hyperandrogeenisiä oireita, myös testosteroni ja DHEAS on syytä määrittää. Näiden perustutkimuksien tulokset ohjaavat tarvittaessa vaativampiin jatkoselvittelyihin.

Amenorrean hoito pyritään kohdistamaan amenorrean syyhyn, ja syyn selvittäminen on olennaista potilaan tulevaisuuden kannalta. Esimerkiksi raskaustoiveiden toteutuminen, osteoporoosin, sydän- ja verisuonitautien ja kohdun limakalvon muutosten ehkäisy ovat asioita, joiden hoitoa amenorrean etiologia suuntaa.

Kirjoittaja
Helena Tinkanen
LT, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri, gynekologisen
endokrinologian erikoislääkäri
TAYS, naistenklinikka

KIRJALLISUUTTA

1 McIver B, Romanski SA, Nippoldt TB. Evaluation and management of amenorrhea. Mayo Clin Proc 1997;72:1161-1169.

2 Tiitinen A. Gynekologinen endokrinologia. Kirjassa: Välimäki M, Sane T, Dunkel L, toim. Endokrinologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2000;399-424.

3 Heinonen PK. Synnytyselinten kehityshäiriöiden diagnostiikka ja hoito. Suom Lääkäril 2000;5:447-456.

4 Saenger P. Turner's syndrome. N Engl J Med 1996;335:1749-1754.

5 Dunkel L. Autoimmuunipolyendokrinopatiat. Kirjassa: Välimäki M, Sane T, Dunkel L, toim. Endokrinologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2000;557-561.

6 Tapanainen JS, Vaskivuo T, Aittomäki K, Huhtaniemi IT. Inactivating FSH receptor mutations and gonadal dysfunction. Molecular and Cellular Endocrinology 1998;145:129-135.

7 Howell S, Shalet S. Gonadal damage from chemotherapy and radiotherapy. Endocrinol Metab Clin North Am 1998;28:927-943.

8 Homburg R. Polycystic ovary syndrome from gynecological curiosity to multisystem endomcrinopathy. Hum Reprod 1996;11:29-39.

9 Tiitinen A, Rissanen A, Mustajoki P. Lihavuus ja naisen lisääntymisterveys. Duodecim 2000;116:495-501.

10 Conner P, Fried G. Hyperprolactinemia: etiology, diagnosis and treatment alternatives. Acta Obstet Gynecol Scand 1998;77:249-262.

11 Uotila J, Kähärä V, Salmi J. Kohdun nurinkääntymään liittyvä Sheehanin oireyhtymä. Duodecim 1997;113:501-504.

12 Becker AE, Grinspoon SK, Klibanski A, Herzog DB. Eating disorders. N Engl J Med 1999;340:1092-1098.

13 Arojoki M, Anttila L. Syömishäiriöt, laihuus ja hedelmättömyys. Duodecim: 200; 116:259-264.

14 Warren HP. Health issues for women athletes: exercise-induced amenorrhea. J Clin Endocrin and Metabolism 1999;84:1892-1896.

15 Berga SL. Functional hypothalamic chronic anovulation. Kirjassa: Adashi EY, Rock JA, Rosenwaks Z, toim. Reproductive endocrinology, surgery and technology. New York: Lippincott-Raven 1996;1061-1075.
 
Kiitos Anioni kattavasta tietoiskusta. Minun tilanne on tuon mukaan "Hypogonadotrooppinen amenorrea".

Elelen nyt kp57 ja nyt on muutaman päivän ollu nännit hellänä joten uskon vahvasti että se on merkki tulevista kuukautisista :hyper: Ainakin samanlainen oire oli kun ne ekat luomut alkoi silloin heinäkuun alussa. Jos se vuoto nyt sitten tulis niin mullahan "palautuminen" jäljittelisi Minzkun kanssa samaa linjaa. Eikö sullakin eka väli ollut jotain vajaata 60 päivää jos oikein muistan.

Tän viikon liikunta jäi vain yhteen kuntopyörällä ajettuun tuntiin mutta ei sen nyt väliä. Huomenna on gynellä käynti ja tarkoitus ois ultrata ja chekata toisessa munasarjassa oleva dermoidinkysta ettei se ole lähtenyt kasvamaan.
 
Lupaavalta kuulostaa tuo nännikipu hille, mulla ainakin liittyy tulossa oleviin kuukautisiin. Ja joo, toinen luomukiertoni oli muistaakseni 58 päivää tai jotain sinne päin.

Tsemppiä gynekäyntiin! :)
 
Anioni, kiitos! Tuo on todella kattava tietopaketti.
Täällä myös odotellaan toiveikkaana menkkoja. On sellaista menkka turvotusta päällä. Viime viikolla olin tuntevinani ovulaatiokipuja. Mutta sitpä sen näkee... kuvittelinko vain?!:) Hyvät jatkoa kaikille!! :thumbs:
 
Mistäköhän muutes löytyis tietoa tuosta hypolatumusperäisestä amenorreasta. Saitko soja jonkun tietyn diagnoosin? Ajattelin perehtyä asiaan ennen kuin hakeudun gynekologille. :)

heissan! mulla ei sen erikoisempaa dg:tä, N91.1 amenorrea secundaria (anovulaatio), eli ei vaan menkkoja. jos oikein oon tajunnu, hypotalamus peräsenä tätäkin pidetään. ja mullakin ehkä omasta mielestä toi sama kun Hillellä...? kiitos anoioni kovasta paketista, tuota pitää lukea uudestaan ihan ajatuksen kanssa... ja sanakirjan ;)

itse täällä jännitän ´viikon päästä olevaa uutta dexa kuvausta, miten toi osteoporoosi asia on edistynyt ja sitten pitäis kohta varata eka oikee "pariskunta" käynti tuonne lapsettomuuspolille...

jaksamista kaikille!
 
Jaaha, työpaikan terveyshuollosta sain verikokeisiin lähetteen. Kävin kokeissa, E2 oli 0.18. :eek: Jotain muitakin arvoja katottiin, en muista mitä. Lääkäriaika on vasta parin viikon päästä. Tietääkö kukaan mitä toi E2 kertoo? Onkohan toi arvo ihan alakanttiin? :itku: Osais sit lääkärin kans keskustellessa vaatia oikeaa hoitoa/lääkkeitä. Miehen kans ollaan lastenhankintaa mietitty joskus, mut en tiiä miten näillä arvoilla... :(

Terveiset kaikille Hesasta! Tsemiä teille! :thumbs:
 
E2 oli 0.18. :

no, ei tuo nyt ihan kauheen huono ole, mulla ollu arvot viimesen puolentoista vuoden aikana esim. 0,09 ja sen jälkeen vielä huonompi 0,04. Muistelen että HUSin sivuilla oli jotain viitearvoja? kokeile googlettaa. mitä lapsiin tai muuten hoitoihin tulee, vaikuttaa kokonaisuuteen varmasti ne muutkin arvot. t´ämä hormonihomma on sellanen palapeli, että siinä kai mennään pikkuhiljaa eteenpäin tutkimuksissa ja suljetaan pois eri vaihtoehtoja.

itselläni huomenna dexa kuvaus, jännittää, ja toisaalta ahdistaa... jos ei oo mitään edistystä tapahtunu....

aurinkoisia syyspäiviä!
 
Kovasti tsemppiä soja! Tulehan sitten kertomaan tänne kuulumiset.

Mun kierto näyttäisi säännöllistyneen jo kivasti, viimeisimmät kolme: 31-36-32. Jipii! Tosin babya ei näy eikä kuulu, joten alan henkisesti valmistautumaan jatkotoimenpiteisiin.

Mitäs hillelle kuuluu?
 
Kovasti tsemppiä soja! Tulehan sitten kertomaan tänne kuulumiset.

Mun kierto näyttäisi säännöllistyneen jo kivasti, viimeisimmät kolme: 31-36-32. Jipii! Tosin babya ei näy eikä kuulu, joten alan henkisesti valmistautumaan jatkotoimenpiteisiin.

Mitäs hillelle kuuluu?

Moi ja kiitokset tsemppauksesta! nyt sit oon vuorokauden sulatellu mittaustuloksia, joissa ei mitään yllättävää, kun kontrolliväli oli tosi lyhyt, vaan puol vuotta. (Tätä se röntgenhoitaja kovasti ihmetteli, etenkin kun mulla vaan hormonikorvaushoito, ei mitään järeämpää) Tilanne oli sikäli ihan ok, että luustontiheys ei ollut enää heikentynyt (joskin ei enää juuri varaa oiskaan) ja kovasti jos toivois, ja unohtais mahdolliset mittavirheet, näytti siltä, että kaikkein heikoimmissa kohdissa olisi jopa himpun tapahtunut parannusta :).

Käynti oli sikäli kyllä hyödyllinen, että sain siltä hoitajalta hyvät vinkit, eli D-vitamiinia pitää saada reilusti että kalsium imeytyy ja D:n imeytymistä tukemaan tarvitaan hyviä rasvoja, joten tänään kävin ostamassa jotain kalaöljykapseleita, joissa on omega-3, ADE-vitamiineja, elikkäs noistakin sit ois toivottavasti pitemmän päälle apua. (ja muutenkin varmasti ihan hyvä täydentää hyvien rasvojen saantia, ne aika vähissä ruokavaliossa.... rasvakammoinen kun oon ollu :( )

no, mutta sitten olen kuitenkin taas sen saman ongelman edessä, että miten tämän osteoporoosin hoidon ja toisaalta sitten lasten saanti toiveiden kanssa edetään:wall: pitäisi saada aikaiseksi varata aika tonne lapsettomuuspolille, mutta olen vielä sitä siirtänyt... on muka kaikkee muuta.... mutta kai tässä pelottaa se, että entäs jos ei saadakaan lapsia, vaikka lääkärit ovat lupailleet että kyllä se hoidoilla onnistuu. Ilman ehkäisyä on nyt oltu 7kk, eikä toiveita raskaudesta ilman hoitoja:(

no, ehkä yritän ensi viikolla tonne polille soitella, miehen pitäs antaa ensin näyte pikkukavereista, siinä oli keväällä jotain häikkää, ja sitten ekaan "pariskunta" aikaan vaan...

Kiva kuulla Minzku että sulla alkaa kierto vakiintua! kyllä teillä varmasti vielä tärppää ja oikeesti noi hoidot on kyllä nykyisin tehokkaita, vaikkakin tietysti raskaita.

minäkin kyselen Hillen perään, miten menee?

paivansade: jaksamista, toi odottaminen epätietoisuudessa on kaikkein pahinta. Kannattaa muuten laittaa ihan ylös itselleen mitä aikoo lääkäriltä kysyä, kun jännittävässä tilanteessa helposti unohtaa. ja samoin lääkärin vastaukset menee helposti ohi, saa kysyä uudestaan tai vaikka kirjottaa ylös. Itsekin terveysalalla työskentelevänä unohdan kauheesti asioita jännityksen takia ja yleensä kerralla tulee vielä infoa enemmän kuin pystyy käsittelemään pienen ihmisen pää... miehestä oli muuten edellisellä käynnillä oikeesti tosi paljon apua, kun oli sovittu että hänkin kyselee mitä minä en näyttäisi muistavan. ja sitten oli kahdet korvat kuuntelemassa vastauksia :haart:

Jaksamista ja pidetään yhteyttä!
 
Moi kaikille tasapuolisesti. Olen käynyt lueskelemassa teidän juttuja mutta omaa päivitystä en ole tarkoituksella laittanut koska tilanne on ollut niiinnn jännittävä. Nyt sen uskalla ääneen sanoa eli kävi näin: Menin sinne lapsettomuus puolen gynelle kystakontrolliin ja lääkäri näkikin ultrassa pienen palleron keskellä kohtua :eek: siinä ihmeissäni ja pääpyörällä olin ja tehtiin raskaustestikin mutta se oli nega. Lääkäri pyysi tekemään testin noin viikon päästä uudestaan jos kuukautiset eivät ala ja sitten varataan joko varhaisultra tai IVF hoito aika. Kuukautisia ei ole kuulunut ja tein ekan haamun tiistaina. Nyt sitten joka aamu olen testaillut ja viiva senku vahvistuu eli meikämanni on RASKAANA!!! :dance: Tottahan nyt on sitten kaikenmaailman pelot päällä kun on tullu luettua netistä vaikka mitä juttuja ja olen tajunnut kuinka yleisiä keskenmenot on ennen rv12 joten en oikein uskalla hehkuttaa. Parin viikon päästä menen varhaisultraan ja sitten varmaan näkee missä mennään. Oma arvio että nyt on aika tarkalleen rv4. Kuukautiskierrosta arviota ei sattuneista syistä voi tehdä. Luulin etten edes ovuloi ja kun olenkin ovuloinut se on tapahtunut noin kp54. Eli uskomaton juttu vai mitä meinaatte?
 
Voi Hille, miljoonasti onnea!! Aivan ihania uutisia! :haart: Elämä on ihmeellistä, eikös? Toivottavasti kaikki menee hyvin, nauti olostasi äläkä liikoja murehdi.
 
IHANAA HILLE! siis aivan mielettömästi onnea! kylläpä tuli iloinen mieli, eilen just mietittiin miehen kanssa miten edettäisiin, kun pitäisi niihin lapsettomuushoitoihin lähteä. meillä ei varmaan luomuna onnistu, mutta jos tässä vielä jaksais vähän aikaa jaksaa oottaa mitä luonto tekee....

Aurinkoista viikonloppua kaikille!
 
Lääkäriaika on vasta parin viikon päästä. :

Moi! jokos oot lääkärissä käynyt? kerrohan sitten kuulumisia kun saat tietoa asioistasi. Mites muilla menee? Itselläni ei mitään uutta, tasaisen vaihtelevaa mitä fiiliksiin tulee. Omegoja ja vitskuja vetelen ja koitan nauttia elämästä rakkaani kanssa:haart:

Pysytään positiivisina, jospa meillekin kävis kuten Hillelle!
 
Moi Soja ja muut. Sitä täälläkin toivotaan kovasti että sulle ja Minzkulle kävis kuten meille. On tää kyllä niin iloisen hullu käänne tähän tilanteeseen ettei vieläkään oikeesti tajua ja kun alkuraskauden oireetkin on pysyneet (ainakin vielä) hyvin maltillisina. Rinnat turvoksissa ja kipeet, vähän väsyttää, närästelee ja nippailee silloin tällöin mahasta. Perjantaina mennään varhaisultraan tarkistaan että onko kaikki ok. Silloin selvinnee myös se että mikä on tarkka päivä missä edetään. Oma arvio että nyt on noin rv 5+3.

Minä muuten aloittelin joskus kevät talvesta syömään Multitabsin Raskaus monivitamiini tabletteja. Niissä on mm. foolihappoa jota tarvitaan límakalvon kasvattamiseen. Suosittelen lämpimästi. Myös jättihelokkikapseleita olen popsinut ja omega-3 menee kans.

Ootteko Soja ja Minzku muuten mittailleet aamulämpöjä tai tikutelleet ovistesteillä?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom