Punttisaliharjoittelun aloitusikä.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja aitzo
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Ei mulle oo ainakaan ollut mitään haittaa vaikka aloittelin siinä 13-14 vuoden iässä(en muista kun siitä on jo niin kauan). Nytten pituutta on 180cm, mutta saisi olla kyllä ainakin 5cm enemmän:( ,En tiedä onko sali vaikuttanut pituuteen, mutta en ainakaan usko niin.....
 
Pituuskasvun pysähtyminen ei ole itsessään tärkeä pointi, vaikka kovalla harjoituksella on osoitettu olevan yhtäläisyyttä pituuskasvun kanssa. Suurempi ongelma tai oikeammin riski on kuitenkin kovan rasituksen aiheuttama muu stressi kehittyvälle luustolle, eli viisto- ja poikittaisvoimat jotka pyrkivät muokkaamaan kehittyvää luustoa voimien suuntaiseksi. Myös lihasten kiinnityskohdat luissa ovat herkästi vaurioituvaa aluetta kasvuvaiheen aikana. Täten nuoren saliharrastajan on kiinnitettevä ERITYISTÄ HUOMIOTA:

1) TEKNIIKKAAN, oikeat liikeradat, puhtaat suoritukset, lantion ja vartalon hallinta.
2) PALAUTUMISEEN, lihakset saatava lepopituuteen treenien välillä.
3) LIIKKUVUUTEEN, nivelliikkuvuudet oltava keskivertoa paremmat.

Puhtaan maksivoiman treenamista ei voida suosittaa kasvuikäiselle, muutoin salitreeni on sallittua jopa suotavaa.
 
Juu ei todellakaan maksimitreenejä alle 16-17v sanoisin mä... (myös fysio & kohta PT)
Mutta jos lähtee ikäänkuin aikaisin sahaamaan puhtaita liikeratoja sisään, kevyehköilläkin painoilla tulee kyllä tulosta kun alkaa murrosiässä testo jylläämään..! :D Ja arvaatkaas onko vahva ikäisekseen sit jossain 16v pintaan. Ja uskallanpa väittää, että kun/jos on kovassa hapessa sen ikäisenä, niin ei taida olla vapaa-ajanvieton kanssa ongelmia, tyttöjä riittää kyllä... :whip:
 
Lähtisin tähän kysymykseen samalla kannalla kuin maxmussel 16 on aikalailla suositeltavaa olla mittarissa ennenkuin aloittaa ainakaan mitään heavy/megaduty treenausta sillä se voi kusta aika tehokkaasti henkilön kasvupotentiaalin.

Mutta nähdäkseni taas kunnon takia tehtävään treenaukseen ei ole mitään ikärajaa että vaikka 8 vuotiaana jos huvittaa mutta ne maksimipainot on parempi jättää suosiolla pois.
 
Lapset salilla on vaaraksi eli ikää pitäs olla ainaki 16 ennen ku
salille pitäs päästää. Todella harvoin näkee sitä nuorempia tosissaan treenaavia.:jahas: Jonku kerran palanu pinna ku on ite yrittäny tehdää kovia sarjoja ja jotain nappuloita on tullu siihen taakse pelleileen.
 
Tässä jälleen Dr. Mel Siffiä :

“It has never been shown scientifically or clinically that the periodic imposition of large forces by weight training on the growing body causes damage to the epiphysial plates,” says Siff, in his book Facts and Fallacies of Fitness. “It is extremely misleading to focus on the alleged risks of weight training on children when biomechanical research shows that simple daily activities such as running, jumping, striking or catching can impose far greater forces on the musculoskeletal system than very heavy weight training.”

To illustrate his point, Siff compared the stress of squatting with running. “Suppose that one child runs a few hundred meters a day in some sporting or recreational activities. This can easily involve several thousand foot strikes in which the reaction force imposed on the body can easily exceed 4 times bodyweight with every stride. Now let another child do a typical average weight training session with 3-5 sets of squats (say, with 10 reps, 8, 6 and 4 reps), with bodyweight or more for the last set. That bodyweight is divided between the two legs, so that, even taking acceleration into account, the loading per leg is bodyweight or a little more, while the spine is subjected to the full load on the bar. In other words, the legs and spine in controlled squatting are exposed to significantly less force than in running and jumping. Normally, exercises such as squatting will be done no more than twice a week for a total of about 60 repetitions, while the running child will run every day and subject the body to those many thousands of impulsive foot strikes.”

“It does not require much scientific knowledge or computational genius to see that the cumulative loading imposed by simple running activities on the lower extremities and the spine is far greater than the cumulative load of two or three times a week of weight training. Does this now mean that we are justified in recommending that children not be allowed to run, jump, throw or catch because biomechanical research definitely shows that such activities can produce very large forces on many parts of the growing body?”


Mielipiteitä ?
 
niin no en tiedä sitten missä Sale treenaa mut ite omasta mielestäni treenaan aika täysiä. Mutta en uskokkaan että tarkoituksesi oli yleistää.

Alotin itse tossa 13 weenä. mut ns. "kovaa" (lyhyemmät sarjat 12-8) aloin treenaamaan tossa 14 weenä. Nyt 15 vuotiaana kiittäisin luojaa (jos sellaseen uskoisin), että alotin nuorena, koska tulokset ovat sekä voima että massa puolella nousseet todella hyvin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Originally posted by maxmussel
Juu ei todellakaan maksimitreenejä alle 16-17v sanoisin mä... (myös fysio & kohta PT)

No kyllä silloin (13v) tuli vedettyä aika täysillä, eikä silloinkaan hirveästi pelleilty vaan tehtiin treeniä tosin eihän tuossa iässä treenin pidä olla mitään veren maku suussa painamista. Painot nyt eivät olleet luonnollisesti kovinkaan isoja. Ja tuo maksimitreenikin on aika suhteellinen käsite. Itselle aikaisin aloittaminen ei ole ainakaan tuonut mitään ongelmia. Pituutta on n.180cm ja paikat on muutenkin kunnossa. Eniten vaan harmittaa että myöhemmässä vaiheessa tuli 3-4 vuoden tauko salitreenissä, nyt joutuu taas treenaamaan kiukulla että pääsee edes jonkinlaiseen kuntoon. Niin ja selvennettäköön että tuo tauko ei johtunut mistään loukkaantumisista vaan harrastuksen loppumisesta.
 
Originally posted by fysio
ERITYISTÄ HUOMIOTA:

1) TEKNIIKKAAN, oikeat liikeradat, puhtaat suoritukset, lantion ja vartalon hallinta.
2) PALAUTUMISEEN, lihakset saatava lepopituuteen treenien välillä.
3) LIIKKUVUUTEEN, nivelliikkuvuudet oltava keskivertoa paremmat.

Puhtaan maksivoiman treenamista ei voida suosittaa kasvuikäiselle, muutoin salitreeni on sallittua jopa suotavaa.


Hyviä pointteja. Itse en tosin ole huomannut aikoinaan "kasvu-iässä" tehtyjen maksimivoimatreenien vaikuttaneen mitenkään tavalliseen kehitykseen.

Ja kaikki tehtiin kovaa. Verenmaku suussa.:)
 
Kaveri aloitti tosissaan painoharjoitukset noin 14 kesäisenä, kävi salilla noin 2-3 vuotta aloitti hauiksen tekemisen 5 kilon käsipainoilla sai penkistä 50 kiloa ja lopetti kun sai 30 kg per käsi kuusi kertaa ja 120 kiloa penkistä 16 vuotiaana. pituutta jätkällä on sellaiset 190 senttiä. Vittu kun oon kateellinen kuinka sen hauis kehittyi.:nolo:
 
Originally posted by Kraftwerk n
Itse en tosin ole huomannut aikoinaan "kasvu-iässä" tehtyjen maksimivoimatreenien vaikuttaneen mitenkään tavalliseen kehitykseen.


Maksimivoima + kasvuikä = ongelmia myöhemmin.

Kuten sanottu, tämä ei ole ehdoton sääntö, mutta selviä riskejä siinä on. Suurin riski lienee alaselän "rikkominen" ja patellajänteen kiinnityskohdan ylirasitustila. Vaurio(t) voi(vat) jäädä piileväksi ja alkaa oireilemaan tosissaan vasta 10-20 vuoden kuluttua, kun muu lihasvoima ja aktiivisuus heikkenee.

Kehonrakenteella ja tyypillä lienee suuri merkitys riskien suuruuteen.
 
Exercise selection for Beginning Athletes

SAPOST s. 137-138:

With beginning athletes, especially youngsters, strength topography is the main focus in the proper selection of strength training exercises. The most important muscle groups should be chosen and trained. The following recommendations are offered as a rule of thumb:

1. Strengthen the muscle group that, if weak, can increase the risk of trauma (for instance, neck muscles in wrestling and tackle football)

2. Train large, proximally located muscles, especially in the trunk area, with the abdominal wall muscles and spine erectors as a primary choice.

3. Increase strength in sport-related movements to a level that permits sport technique acquisition without technical mistakes.

4. Have athletes perform movements through the entire range of angular joint motion. The submaximal effort and repeated effort methods only, not singular maximal efforts, should be employed.

5. The so-called "three-year rule" is popular among experienced coaches. According to this rule, an athlete should use strength-specific exercises and exercises with a barbell, such as barbell squats, only after 3 years of preliminary general preparation.
 
hmm

mä olin kyl aika junnu ku ekan kerran aloin painoilla leikkimään (käsipainot). mut kunnon hc kyykkyä ja mavee vasta aloin 16 vuotiaana tekemään ja olen kyllä siitä vielä kasvanut +5 cm, mutta oli tota kyykyn liike rataa tullu hiottua kepillä jonkun aikaa ennen sitä :piis:
 
Lääkärit suosittelevat että bodaus aloitetaan vasta pituuskasvun jälkeen koska kova harjoittelu vaikuttaa kasvuun. Tämä on siis tieteellisesti tutkittu mielipide.

Tämän foorumin 15 -kesäiset kaverit eivät minusta ole experttejä asiassa. Minua todellakin harmittaisi itse jäädä 13 vuotiaan pituiseksi koska aloitin treenamisen liian aikaisin. Myöhemmällä iällä ja pitempänä saa voimaa tarpeeksi.

Mutta jos olet jo lähempänä 190 cm ja et aio koripallomestariksi, anna mennä vain.
 
Originally posted by XXL
Lääkärit suosittelevat että bodaus aloitetaan vasta pituuskasvun jälkeen koska kova harjoittelu vaikuttaa kasvuun. Tämä on siis tieteellisesti tutkittu mielipide.

Mikä se mekanismi on, jolla kova harjoittelu vaikuttaa kasvuun ? Ja onko tuo mekanismi jollain tavalla sidoksissa vain painoharjoitteluun, toisin kuin Dr. Siff tuossa lainauksessani väittää ?
Jos tuo on tieteellinen mielipide, niin siitä varmasti löytyy myös tutkimustuloksia. Mielipiteitäkin voi tietysti olla erilaisia.
 
Originally posted by fysio
Suurin riski lienee alaselän "rikkominen" ja patellajänteen kiinnityskohdan ylirasitustila.

Miten tuo alaselän rikkominen ilmenee? Sellaisena väsymyksenä alaselässä pitemmillä seisomissessioilla? Kaveri tässä vähän aikaa sitten valitteli, että alaselkä on vähän puutunut pitemmän seisonnan jälkeen.
 
Tänään kuulin, että ku nuorena ei ole vielä tullu rustoo tarpeeks nivelten päälle tjsp. että sen takia voisi mennä nivelet rikki ja sitten, että keho ei kerkeäisi tuottaa tarpeeks hormoneja kasvamisee ja lihasten kasvuun.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom