Polikvaani?
Kertoo hiiritutkimuksesta?
Hiiritutkimukset ovat loistavia a) hypoteesien luomiseen ja b) tarkkojen mekanismien tutkimiseen. Jälkimmäinen johtuu siitä että niille voidaan syötää vaikka mitä, poistaa ja lisätä geenejä, lääkitä, paastottaa, valvottaa, treenauttaa yms yms yms ja sitten leikata auki ja katsoa että mitä on tapahtunut. Tämä mahdollistaa sen että jos esimerkiksi ihmisillä tiedetään tapahtuvan joku prosessi (sairaus tms), sitä voidaan "simuloida" hiirillä ja tutkia tarkemmin että mitkä pikku osaset siihen vaikuttavat.
Tuossa hiirijutussa oli kuitenkin kyse vasta kohdasta a), eli hypoteesin muodostuksesta. Tutkijat ehdottavat että tuota voitaisiin seuraavaksi tutkia myös ihmisillä. Pelikaani viittaa tunnetusti kintaalla tällaiselle kriittisyydelle ja maltillisuudelle, vaan tärkeintä on päästä vaahtoamaan noita omia ravitsemushöpötyksiä.
Mietitäänpä esimerkiksi sitä että hiirten tutkimusruokavalio koostui
61% rasvasta ja sen
tarkoitus oli lihottaa. Toimiiko homma painoneutraalissa tilanteessa? Entä dieetillä? Entä jos rasvaa syödään vähemmän? Myös tuo gluteenin määrä (
4,5%) on aika huikea ja vastaa sitä että vaikka 2000kcal/pv syövä ihminen vetäisi n.
23g puhdasta gluteenia päivässä. Kuinkahan realistinen on tämä määrä?
Tuollainen lihottamiseen tarkoitettu rasvapommidieetti överigluteenilla maustettuna on juuri sellainen jota voidaan käyttää tieteellisen hypoteesin muodostamiseen. Maltillisemmilla ruokavalioilla ei välttämättä saada minkäänlaisia tilastollisesti merkitseviä tuloksia aikaan joten homma on sama vetää överiksi, kirjoittaa siitä pieni raportti tieteellisen kirjallisuuden kokonaismassaan ja pohtia sitten josko sama homma toimisi ihmisillä. Näin se oikea tiede etenee. Ja valitettavasti Pelikaani ei tajua siitä mitään.
Kyseinen koeasetelma ei ole mitenkään vaikea toistaa ihmisillä, joten palataan asiaan sitten kun se on tehty. Erityisesti lihavuustutkimuksessa on karvaasti opittu että hiirten leptiinihormoni esimerkiksi toimii tietyiltä osin eri tavoin kuin ihmisellä (sivuttu esim
tässä katsauksessa), joten toistaiseksi tuota gluteenilappua voidaan pitää ihan vain akateemisesti mielenkiintoisena juttuna jolla ei ole mitään käytännön merkitystä ihmisen biologiassa.