Et ilmeisesti ikinä ole kuulut sananlaskuja: "Lukea kuin piru Raamattua" tai "Nähdä metsä puilta"?
Itseasiassa kuulen nämä kaksi kommenttia joka ikinen kerta, kun väittelen uskonnosta hihhulin kanssa. Suomennettunahan ne tarkoittavat:
"Et tulkitse kirjaa samalla tavalla kuin minä ja olet siksi väärässä."
Itseasiassa totuus on että ääri-ateistit lukevat Raamattua samalla tavalla kuin äärihihhulikin, niissä ei ole mitään eroa, tämä on hemmetin surullista tässä "rationaalisessa" ja "järkevässä" maailmassa. Raamattu, niinkuin mikä tahansa muukin kirja, on aikansa tuote ja sitä on katsottava siltä kantilta.
Mä en ole koskaan ymmärtänyt liberaaliuskovaisten vapaata asennetta uskontoa kohtaan. Raamatussa selkeästi todetaan, että kirja on Jumalan sanaa ja sitä pitää noudattaa pilkuntarkasti ja silti osa uskovaisista hyväksyy homoliittoja ja ties mitä maallista. Tämän tulkintatavan pitäisi synnyttää selkeän moraalisen ja loogisen ristiriidan liberaaliuskovaisen päässä. Siis mikä hän luulee olevansa, jos kerran hän hyväksyy vain sen Jumalaisen ilmoituksen, jonka näkee järkevänä nykypäivänä... eikun hetkinen.
Kuten sanoit Raamattu on aikansa tuote ja olisi suotavaa, ettei yli kaksituhatta vuotta vanhoja tapoja ja uskomuksia edes yritettäisi soveltaa nykypäivän menoon.
Raamattu koostuu myöskin monista kirjoituksista, joten sitä ei voi tulkita mustavalkoisesti hakemalla kohtia sieltä ja täältä, mikä vain parhaiten sopii omaa agentaan. Tuota kirjaa on pakko tulkita, mutta harvat siihen pystyvät tai edes haluavat.
Eikös ole ihmeellinen asia, ettei kaikkitietävä ja kaikkivoiva Jumala ole osannut kirjoittaa sellaista kirjaa, että me puupäät tajuaisimme sen kirjaimellisesti. Jos joku nyt sai älynväläyksen, että vikahan on meissä - sama Jumala kuulemma loi meidätkin.
Kristityn on keskitettävä huomio nimenomaan uuteen testamenttiin, koska se on kristillisen ajattelun ja ihanteen pohja. Iman Jeesusta kristinuskoa ei ikinä olisi syntynyt, joten hän elämänsa ja opetukset ovat keskeisessä roolissa, ei niinkään se mitä vanhassa testamentissa kirjaimellisesti sanotaan. Selvästi kirjoituksestasi huomaa että ainakaan sinä et ole lukenut Raamattua ikinä pelkkänä kirjana, vaan jonain teoksena josta on pakko etsiä epäkohtia ja ristiriitaisuuksia, jotka sopivat oman ajatteluun ja aatemaailmaan.
Uusi testamentti ei ole yhtä raaka kuin vanha mutta sieltäkin löytyy näitä mielenkiintoisia lakeja, kuten lapsi, joka kiroaa isänsä ja äitinsä pitäisi tappaa. Selkeitä suoria viittauksia vanhan testamentin tapoihin. Raamatusta on helppoa löytää tukea lähes mille tahansa kristitylle ideologialle jos vain tahtoo, koska kirja ei ole selkeä, sitä ei ole kirjoitettu järkevästi ja ristiriitaisuuksia löytyy vaikka kuinka paljon.
Nykyään tuntuu olevan muoti-ilmiö pilkata ja vähätellä kristittyjä ja uskonnollista ajattelutapaa, tätä en pysty oikein ymmärtämään.
Tämähän on yleinen metodi, jolla uskovaiset pyrkivät kääntämään raamatun kritiikkiä takaisin kriitikkojen puoleen väittämällä koko asiaa muoti-ilmiöksi. Tässä koko asiassa on lähinnä kyse ihmisten rohkeudesta ja älystä kyseenalaistaa sekopäisiä taikauskoisia ideologioita.
Uskonnollisuus, tai parempi sana hengellisyys, on kokemus ei järjellä purettavissa oleva asia. Ihmiset voivat kokea hengellisyyttä rukoilessa, käymällä kirkoissa ja moskeijoissa tai jopa ihan vain kävellessä metsässä. Kokemus noille ihmisille aito ja he saavat siitä mielihyvää.
Tahtoisin kuulla miten perustelet tämän väitteesi. Jos hengellisyys on tunne, kuten viha, rakkaus, himo tai mikä vain, niin miksi sitä ei muka pystyisi tutkimaan järkiperäisesti? Tuntuu kuin yrität tässä kiertotietä edelleen vakuuttaa meille, että on olemassa jokin mystinen tunne, joka perustuu yliluonnolliseen.