Pellavansiemen-,kala-, ja oliiviöljystä

Liittynyt
8.9.2002
Viestejä
816
Ajattelin vähän kiinnittää enemmän huomiota rasvanlaatuihin. Joten kokeilen vetää noita topicin öljyjä. Voiko noista Omega3:n yms. rasvahappojen liiallisesta saannista olla jotain haittaa? Ja 1 gramma on vissiin sama kuin 1 ml näissä öljyissäkin? Muitakin vinkkejä voi pistää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kalaöljykapseleita kannattaa ottaa vaan se ohjeenmukainen annos. Haittavaikutuksia en tiedä, mut pihinä voin kertoa, että miksi popsia ylimääräistä kallista kun vähemmälläkin pärjää :D
Oliiviöljy on itseasiassa mainettaan huonompi, koska siinä on huonoja rasvoja (lähde tuntematon, mut tosi?). Suomalainen camelina kymäpuristettu rypsiöljy on parempaa, kunhan otat sen sitten kylmänä eli suoraan lusikalla suuhun.

PS: Yksi haittavaikutus noiden öljyjen ylimääräisellä käytöllä kyllä on: niistä lihoo :)
 
Tässä vähän dokumenttia. Auringonkukkaöljy näyttäisi olevan kuningas mutta onhan oliiviöljyssäkin n-6/n-3 vitamiineja ihan kivasti.

Taulukko 11: Ravintorasvojen rasvahappokoostumuksia*).
SAFA MUFA PUFA n-6/n-3
Rypsiöljy 6 58 33 2:1
Oliiviöljy 14 68 11 20:1
Auringonkukkaöljy 11 22 63 155:1
Maissiöljy 13 27 54 53:1
Soijaöljy 15 22 59 7:1
Margariini 20 27 24 3:1
Rasvaseos 40 24 8 2:1
Voi 54 17 2 3:1

SAFA = tyydyttyneet rasvahapot (SAFA, engl. Saturated fatty acid)
MUFA = kertatyydyttymättömät rasvahapot (MUFA, engl. Monounsaturated fatty acid)
PUFA = monityydyttymättömät rasvahapot (PUFA, engl. Polyunsaturated fatty acid).
*)Lähde: Kansanterveyslaitoksen ravintotietokanta Fineli, syyskuu 2002.
 
Tärkeätä on, että omega-6 eli n-6 ryhmän rasvahappoja saisit mahdollisimman vähän mutta kuitenkin jonkinverran :) Öljyistä on siis tärkeää katsoa omega3 / omega6 happojen suhde. Noilla kahdella kun on päinvastaiset vaikutukset elimistössä. Omega6 mm. pahentaa tulehdusreaktioita. eli kipua, kuumotusta, turvotusta, (infektioita?). Omega3:lla on päinvastaiset vaikutukset.

EPA ja DHA kai ne tärkeimmät rasvahapot joita kalaöljyissä on runsaasti,

Tässä oikein hyvä taulukko mitä mikäkin öljy sisältää: linkki

Kuten tuosta voi huomata, esim. auringonkukkaöljy on absolutiska huono valinta - ei juurikaan alfalinoleenihappoa mutta sen sijaan hullusti linoleenihappoa. Sama homma tais olla useimmilla pähkinälajikkeista.

Yritin etsiä paikkaa missä oli hyvin selitetty omega-6 haitat ja omega-3 hyödyt, muttempa löytänny. Yksi viittaus oli kyllä, että omega-6 lisäisi rottakokeiden mukaan eturauhassyöpää :rolleyes:
 
pikkasen ristiriitaista tietoa taas, eli jos n3 on se hyvä ja n6 on se ei-niiin-hyvä, niin silloin kyllä pellavansiemenöljy on paras, ainakin tuon linkin taulukon mukaan, tässä pellavansiemenöljyssä mitä mä ostin on:
Omega3, alfalinoleenihappoa 59g / 100g
Omega6, linolihappoa 14,9g / 100g

eli Omega3 / Omega6 - suhde olisi noin 4:1. Irongirlin suhdeluvut ovat toisinpäin, eli ns. "huono" ekana.

Toisaalta kyllä epäilyttää sekin että voissa olisi parempi suhde kuin rypsissä ja auringonkukassa.
 
Pellavansiemenöljy on hyväksi, mutta pahanmakuista. Tai ainakin se muuttuu huonoksi tosi äkkiä, tuoreena maun pitäisi olla kuulemma pehmeän pähkinäinen. Ostin yhden putelin, mutta se on niin pahaa että ainakaan salaattia tai muuta ruokaa ei sillä viitsi pilata. Maku oli aika kitkerä ja vähän härski, vaikka päiväystä oli monta kuukautta ja pullon sinetti vasta avattu. Pitäisi saada mahdollisimman tuoretta ja kylmässä säilytettyä.

Itse käytän ruoanlaittoon kylmäpuristettua rypsiöljyä; ei ole niin paljon omega-kolmosta kuin pellavansiemenöljyssä, mutta maku on paljon parempi. Tähän lisäksi sitten kalaöljykapseleita pari päivässä.
 
Rkl sitruunaesanssoitua kalaöljyä ja pari rkl kylmäpuristettua kotimaista luomurypsiöljyä päivässä on annoksein, kolme grammaa voita vilahtaapi yksin tein (Ismo Alangon Taitelijaelämää sävelellä, siinähän oisikin hedelmällinen kappale versioitavaksi tuonne roinaforumille):D

Nojoo, voita siis ei, mutta nuo öljyt menee kyllä. En tiijä onko tuo riittävä määrä, oon harkinnu enemmänkin rypsiöljyä syöväni. Sen maku ei ärsytä yhtään, lähes mautonta, joten sitä on helppo vetää silteensä tai sitten lorottaa leivän päälle, salaattiin yms. Ehkä oikein lievä pähkinän sävy on havaittavissa.
 
Jos haluaa saada omega 3:sia niin pellavansiemenöljy ei todellakaan ole paras lähde. Kehon pitää ensin muuttaa alfalinoleenihappo (pellavansiemenaöljyssä) eikosapentaenoiinihapoksi ja dokosaheksaenoiinihapoksi.

Pitää ottaa moninkertainen määrä pellavansiemenöljyä, että saa yhtä paljon hyödyllisiä omega-3 rasvahappoja kuin kalaöljystä.

Pellavansiemenöljy on kyllä terveellinen öljy monessa mielessä ja kannattaa nauttia, mutta omega-3 lähteenä kalaöljy on ylivoimainen!
 
Originally posted by Kauramoottori
Pellavansiemenöljy on kyllä terveellinen öljy monessa mielessä ja kannattaa nauttia, mutta omega-3 lähteenä kalaöljy on ylivoimainen!

Tuossa tarkoitat varmaankin siis, että "pellavansiemenöljy on hyvä monessa mielessä, mutta kalaöljy on EPA:n ja DHA:n lähteinä ylivoimainen!"

omega-3 kun käsittää aika paljon laajemman alueen kuin nuo kaksi, ja pellavansiemenöljy siis edelleen ON (kai paras?) erittäin hyvä omega-3:n lähde.

EPA ja DHA on tällä hetkellä isosti tutkimusten kohteena ja taatusti lopputulos tulee olemaan, että niillä todellakin on positiivisia voimakkaita vaikutuksia terveyden tilaan.
 
Originally posted by strike
Tuossa tarkoitat varmaankin siis, että "pellavansiemenöljy on hyvä monessa mielessä, mutta kalaöljy on EPA:n ja DHA:n lähteinä ylivoimainen!"

Jeps, hyvä tarkennus. :kippis1:

Jos nauttii omega3 öljyjä nimenomaan EPA:n ja DHA:n takia, niin pellavansiemenöljy ei ole kovin hyvä lähde.
 
pellavansiemenöljy laskee kait testosteronitasoja, kuten kaikki monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasiviöljyt. Näin siis ufs:n palstalta.
 
Originally posted by Nike
pellavansiemenöljy laskee kait testosteronitasoja, kuten kaikki monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasiviöljyt.

Onko faktaa? Ja mä kun luulin asian olevan toisinpäin...

Pitänee joskus taas lukea jotain, että oppii...
 
monityydyttömät rasvahapot muistaakseni myös lisäävät syövän riskiä eli kohtuu kaikessa. Liekö juuri noiden omega6-rasvahappojen takia?

Tyydyttyneet rasvahapot (siis ne huonot) taas nostavat testotasoja.
 
No voi shitti. Näin siinä aina käy.

Usein ei jaksa lukea asioista riittävästi ja sitten kun panostaa tosissaan ja lukee, niin lukee liikaa kerralla ja menee lopulta kaikessa sekaisin...

Mä olisin pistänyt pääni pantiksi, et noi asiat olis ollu just toisinpäin... :(
 
Originally posted by Kauramoottori
Jos haluaa saada omega 3:sia niin pellavansiemenöljy ei todellakaan ole paras lähde. Kehon pitää ensin muuttaa alfalinoleenihappo (pellavansiemenaöljyssä) eikosapentaenoiinihapoksi ja dokosaheksaenoiinihapoksi.

Pitää ottaa moninkertainen määrä pellavansiemenöljyä, että saa yhtä paljon hyödyllisiä omega-3 rasvahappoja kuin kalaöljystä.

Pellavansiemenöljy on kyllä terveellinen öljy monessa mielessä ja kannattaa nauttia, mutta omega-3 lähteenä kalaöljy on ylivoimainen!
On totta, että elimistö joutuu tosiaan muokkaamaan alfalinoleenihaposta muita rasvahappoja. Eläimillä (mukaan lukien ihmiset) on neljä entsyymiä, joilla ne pystyvät muuttamaan rasvahappoja toisiksi rasvahapoiksi. Nämä neljä ovat delta-4,-5,-6, ja -9-desaturaasi. Kukin edellä mainituista entsyymeistä pystyy hapettamaan hiiliketjuun cis-kaksoissidoksen. Eli esim. delta-9-desaturaasi pystyy hapettamaan hiiliketjuun kaksoissidoksen asemaan C-9 (siis karbonyylipäästä laskien).

Alfalinoleenihaposta muodostetaan ensin eikosatetraeenihappoa ja välivaiheiden kautta eikosapentaeenihappoa (EPA), dokosapentaeenihappoa (DPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA).
Nuorilla ja terveillä ihmisillä näiden entsyymien aiheuttamat reaktiot toimivat yleensä normaalisti. Tapahtumaketju kuitenkin häiriintyy helposti, esim. ravinnosta saatavat trans-rasvahapot estävät delta-6-desaturaasin toimintaa. Eli jos haluaa varmistua plasman ja verihiutaleiden riittävästä EPA-pitoisuudesta, kannattaa käyttää kalaöljyvalmisteita tai syödä usein rasvaista kalaa.

On muuten olemassa monia rasvahappoja, joiden vaikutukset ovat vielä melko tuntemattomia. Yksi tällainen erikoisen rakenteen omaava on 9,12,13-trihydroksi-10-oktadekeenihappo. Sitä löytyy mm. sipulista.
 
Originally posted by sakuraba
On muuten olemassa monia rasvahappoja, joiden vaikutukset ovat vielä melko tuntemattomia. Yksi tällainen erikoisen rakenteen omaava on 9,12,13-trihydroksi-10-oktadekeenihappo. Sitä löytyy mm. sipulista.
Ja eikun syömään! :D Jos se vaikka myöhemmin todetaan hyväksi hapoksi, niin on ainakin tankkausvaihe suoritettu tarpeeksi ajoissa ja etumatkaa kilpailijoihin. ;)
 
Mä söisin sipulia paljon ja mielelläni oli siinä eli ei mitään erikoisia rasvahappoja. Sen verran hyvän makuista ja halpaa stuffia :hmmm:

Kuulemma sipulissa (siis semmonen ihan tav.) on kohtuullisesti flavonoidejakin, joten sipulia naamariin vaan!
 

Suositut

Back
Ylös Bottom