Protusämpylät
versio1 (on kokeiltu, tulee hyvää):
0,5dl kämmenlämpöistä vettä
50g hiivaa (siis yksi semmonen normaali hiivapala)
3dl lese (vehnälesettä pistin, kun siinä on suurin kuitupitoisuus)
3dl soijaisolaattijauho
6dl pullajauhoa, eli valkeaa vehnäjauhoa
1rkl sokeria
1tl suolaa
0,5dl rypsiöljyä
Tee näin:
1) laita taikinakulhoon (isompi = parempi, itellä 7l kulho käytössä, liian pienen astian kanssa menee hermot) vesi
2) murra hiivapala veteen ja sotke se sinne sekaan niin että tulee harmaata hiivavettä
3) lisää leseet tasaisesti kaataen
4) lisää soijaprotujauho tasaisesti kaataen
5) lisää pullajauhot tasaisesti kaataen
6) lisää sokeri ja suola sekä öljy (näiden järjestyksellä ei ole niin väliä, mutta jauhot kannattaa laittaa karkeammasta hienompaan)
7) pese kädet ja vaivaa taikinaa kunnolla, woemoo saa käyttää, taikinaa on vaivattu tarpeeksi, kun se alkaa irrota käsistä
8) pane taikinatiinun päälle puhdas liina ja anna taikinan kohota noin tuplakokoiseksi (n.15min riittänee), pistä taikinan kohotessa jo uuni päälle, 225 astetta, sekä järkkää leipomispaikka kuntoon esim. ottamalla pöytäliina pois ja puhdistamalla pöydän pinta sekä laittamalla pullajauhoa reilusti leipomispintaan (ettei taikina tartu siihen) ja pullajauhopussi valmiiksi leipomispaikan viereen (sitä voidaan tarvita lisää leipoessa), myös pelti leipomapaikan viereen puhdas leivinpaperiarkki päälle asetettuna
9) kun taikina on kohonnut noin tuplakokoiseksi alkuperäisestä, kaada se leipomisalustalle ja muotoile siitä pitkähkö ja noin 5cm paksu patukka
10) ota joku lasta ja paina sillä patukka melkein poikki keskeltä, jatka jäljellejäävien osien puolittamista, kunnes patukka on jaettu kuuteentoista osaan
11) ota patukasta pätkittyjä paloja, hieraise niitä kevyesti jauhossa (etteivät tartu käsiin, se on pirun ärsyttävää!) ja leivo niistä sämpylöitä, jotka asetat pellille
12) laita pellillä olevien sämpylöiden päälle puhdas liina ja anna sämpylöiden kohota vielä muutamia minuutteja
13) laita sämpyläpellillinen uuniin ja paista noin 10min
versio2:
Laita jauhoiksi:
4dl pullajauhoa
4dl soijaisolaattia
4dl ruisjauhoa
Muuten sama kuin versio1. En ole tuota vielä kokeillut, mutta aion kokeilla seuraavaksi.
versio3 (helpoin versio, vähiten säätöä):
Laita jauhoiksi:
4dl soijaisolaattia
8dl valmista sämpyläjauhoa
Muuten sama kuin versio1.
Lisävinkkejä:
- Eli jauhon kokonaismäärä on tuossa ohjeessa 12dl. Suosittelen, että siinä olisi aina vähintään kolmasosa pullajauhoa ihan sitkon ja leivottavuuden takia.
- Soijaprotujauho näköjään (kuten myös lese) imee itseensä aika paljon nestettä, joten voi olla tarpeen lisätä nestettä ylimääräiset 0,5-1dl. Pidä huoli, että neste on kädenlämpöistä. Nesteenä voi käyttää maitoakin, mutta se on lämmitettävä käden lämpöiseksi -> liian vaivalloista mulle, toistaiseksi olen aina tehnyt veteen ja hyviä on tullut.
- Soijaprotujauho tosiaan sopii näköjään leipomiseen. Olen melko varma, että hera ei sovi, koska aikoinaan kokeilin sitä laittaa puuroon ja siitä tuli ällöttävän juustomaista liisteriä. Kaseiinia voisi kokeilla myös.
- Jos haluaa sämpylöilleen nätin värin, ne voi sivellä kananmunalla (yksi muna piisaa). Tämän hyvänä puolena on myös se, että kun sämpylät on sivelty kananmunalla, niistä näkee helpommin, milloin ovat kypsiä (vaikka näkee sen muutenkin). Itse en ole ikinä vaivautunut tämmöiseen kosmeettiseen kohenteluun. :D
- Suosittelen tekemään tupla-annoksen kerralla, jos omistaa pakastimen. Lähes samalla vaivalla saa kaksinkertaisen määrän herkullisia sämpylöitä.
Ainiin, ravintosisältö per sämpylä (laskettu versio1:sta ja sen perusteella, että taikina on jaettu kuuteentoista osaan):
protu: 8,8g
hiilareita: 18,5g
rasva: 6,1g
kuitu: 1,8g
kokonaiskalorit: 162,9kcal
Tietenkin kelpo pakkislainen laittaa sämpylänsä väliin paksusti keittokinkkua tai kalkkunaleikettä sekä palanpainikkeeksi juo protujuoman, jotta sämpyläaterian kokonaisprotumäärä nousee. ;)