Muutama kysymys aiheesta. Eli ala kiinnostaa mua ja tarkoitus olis lukion ja armeijan jälkeen koulutukseen hakea. Mitä aineita olisi järkevää suorittaa ja kirjoittaa, jotta saisi hyvät pisteet? Ylipäätään miten tuo pisteytys menee? Miten tuo päällystö opiskelu käytännössä tapahtuu ja millaiset pisteet sinne tarvitaan?
Pelastusopiston kaikkien koulutusten hakuopas, josta löytyy perustiedot myös palopäällystön hakuprosessista:
http://www.pelastusopisto.fi/pelastus/images.nsf/files/F167E0F9F5F28A0DC22578EA00228332/$file/TutkintoonJohtavanKoulutuksenOpiskelijavalinnanPerusteet%202012.pdf
Palopäällystön koulutusohjelman nuorisolinjan hausta:
kokonaispisteet max.100
koulumenestyksellä mahdollista saada max 20p, kuten todettu haussa käytetään päättötodistusta, ei yo-todistusta.
ensimmäinen hakutoive 5p
työkokemuspisteet max 10 pistettä, joita varten on oltava työskennellyt pelastajana/häke-päivystäjänä (eli käynyt pelastajakurssin tai häke-kurssin). Sopimuspalokuntalaiset eivät saa työkokemuspisteitä.
pääsykoe sisältää seuraavat kokonaisuudet:
johtamisen koe (10 pistettä),
onnettomuuksien ehkäisyn koe (10 pistettä),
matematiikan koe (10 pistettä),
psykologiset soveltuvuustestit sekä
haastattelut ja opiskeluvalmiuksia mittaavat
testit (35 pistettä, saatava min. 10 pistettä).
Vuonna 2010 alin sisäänpääsypistemäärä 61 ja 2011 58,75. Vuonna 2011 sai kutsun pääsykokeisiin 17 pisteellä (koulumenestys, työkokemus, ensisijainen hakutoive).
Päällystölinjan opinnot kestävät 240op eli noin 4 vuotta, joista 2,5 vuotta on lähiopintoja ja loppuaika n. 1,5 vuotta monimuoto-opintoja (mm.lähiopintoja, työharjottelua, opinnäytetyön tekoa, valinnaisia opintoja). Työharjoittelua on 30 op, joista 10 op suoritetaan pelastuslaitoksilla mm. onnettomuuksien ehkäisyn ja pelastustoimen johtamisen parissa ja 20op on syventäviä työharjoitteluja, joita suositellaan suoritettavan myös muualla kuin pelastustoimessa.
Perusopinnot sisältävät perusmatikkaa,-kemiaa,-fysiikkaa, palofysiikkaa, informaatiotekniikkaa, johtamista, jnejne. Pelastusopiston sivuilta löytyy meneillään olevien kurssien opintosuunnitelmat, joista löytyy myös kaikki kurssit ja niiden kuvaukset (suunnitelmat saattavat poiketa toisistaan hieman).
Jos ei taustaa ole alalta ennestään niin suosittelen panostamaan matikkaan, fysiikkaan ja kemiaan. Ja kieliin (ruotsi, englanti) jos ne eivät ole hallussa.