Aivojen kannalta eri lajien vaikutusta on kyllä tutkittu, paljasnyrkkiottelu tuskin on kuitenkaan missään näistä tutkimuksista mukana.
Jos otetaan ihan tavallinen nyrkkeily tarkasteluun, niin valitettaville kuolintapauksille on tyypillistä se, että kumulatiivisesti iskuja on tullut valtava määrä päähän ja/ tai lattiaanlyöntejä on tapahtunut useampi samassa ottelussa, mutta ottelija on pystynyt jatkamaan.
Nyt puhun toki vain akuuteista tapauksista. Eri lajien mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset ovat sitten vielä oma asiansa. Tätäkin on selvitelty ja sielläkin isoimpana tekijänä pidetään kumulatiivista päähän kohdistuvien iskujen määrää ja esimerkiksi sparrien vaikutus tähän on nostettu esiin.
Jos dataa halutaan, niin pitäisi myös määrittää, että puhutaanko fataliteetista otteluihin liittyen vai esim CTE-löydöksistä pidemmällä aikavälillä.
Kuolemaan johtavat tapauksethan eivät juuri koskaan (toki voi jotain hyvin harvinaisia poikkeuksia olla) tule tällaisista Wilder vs Helenius tyyppisistä, yhdellä iskulla valot pois ensimmäisessä erässä -tapauksista. Sen sijaan 12 erää, mahdollisesti useampi lattiaanlyönti ja valtava määrä imuroituja iskuja, ilman että valot sammuu, on aivan eri asia. Ihan fysiologisesti ajatellen tuo käy järkeen, kun siellä on saattanut tulla alkuerissä aivotärähdys ja joskus mahdollisesti jopa lievä aivoverenvuoto, mutta ottelija kerää itsensä ylös kanveesilta ja ottelu jatkuu vielä esim. 10 erää, jossa saattaa tulla parit lattiassakäynnit lisää.
Tätä taustaa vasten ajatellen 5 x 2 minuuttinen paljasnyrkkiottelu, jossa nopeita alkuerien tyrmäyksiä tapahtuu selvästi nyrkkeilyä enemmän, voisi olla AIVOJEN kannalta vähemmän haitallista, kuin esim. 12x3 minuuttiset ottelut, joissa päähän kohdistuvien iskujen volyymi on aivan eri luokkaa. Toki sitten kasvojen alueen murtumat, haavat jne. ovat oma asiansa, mutta nyt puhunkin aivojen terveydestä.
Tietenkään minulla ei ole tähän mitään tieteellistä tutkimusta laittaa taakse, kun paljasnyrkkiotteluita ei varmaan juurikaan ole tutkittu, joten tämä on vain tällaista loogista päättelyä, eli mutuilua, mutta kuitenkin fysiologisten tosiasioiden pohjalta.
Erästä lääketieteen professoria lainatakseni: "ei sillekään ole mitään tieteellistä näyttöä, että laskuvarjo vähentää kuolleisuutta, jos hypätään 200 metrin korkeudesta lentokoneesta". Kuitenkin pienellä päättelyllä voitaneen todeta, että lienee sen laskuvarjon käyttö on ihan edullista ks. tilanteessa, ilman laajamittaisia puoltavia tutkimuksiakin
Tässä nyt yksi tutkimus kamppailu-urheilussa päähän kohdistuvien iskujen vaikutuksesta aivojen toimintaan, sisältäen vertailua myös MMA:n ja nyrkkeilyn välillä: