Tähän voisit Andy vastata, etenkin tuon skippaamisen osalta.
Tässä siis kyseessä väite, että ammattinyrkkeilijät ottavat lukumääräisesti enemmän iskuja päähänsä kuin paljasnyrkkiottelijat.
Olen jo lukuisia kertoja pyytänyt asiata jotain lisätietoa, jota voisi kommentoida. Mihin koko väite perustuu? Montako osumaa paljasnyrkimatseissa keskimäärin tulee päähän ja montako ammattinyrkkeilymatseissa? Ja mihin nämä laskelmat perustuvat?
Millaisiin ammattinyrkkeilijöihin tässä muuten verrataan? Nähdäkseni aivovammojen osalta on eroa olla uraa tekevä nyrkkeilijä, jonka 30 matsia päättyvät rekordiin 28-2 kuin journeyman listalla 2-28. Paljasnyrkkimatseissa suurin osa otteluista on käsittääkseni paljon kilpailullisempia ja molemmat ottavat osumaa.
Toiseksi harjoittelu vastaa suurimmasta osasta kolhuja. Tämä tietysti vaihtelee henkilöiden treenitapojen mukaan, mikä ei suinkaan helpota lajien välistä vertailua. Itse sanoisin että urallani lattiassa käynneistä noin 80 % tapahtui treeneissä. Onko olemassa joku peruste sille, että paljasnyrkkiottelijoiden harjoittelu kuormittaisi aivoja merkittävästi vähemmän kuin ammattinyrkkelijöiden harjoittelu?
Väitän että kamppailulajit ovat niin vaihtelevia, että niiden kuormittavuutta aivoille on mahdoton määrittää ulkoisia seikkoja tarkkailemalla. Yksittäisten harjoittelijoiden treenitavat ovat erilaisia ja edes se yksi urheilija ei yleensä harjoittele koko uraansa samalla tavoin.
Paljon järkevämpi tapa olisi tehdä tuollaista vertailututkimusta kuin tuo aiemmin linkattu vapaaottelijoiden ja ammattinyrkkeilijöiden vertailu, jossa tutkittiin aivoihin reaalisesti tulleita muutoksia. Paljasnyrkkiottelu on kuitenkin sen verran tuore laji, ettei siitä oikein ole tutkimuskohteeksi, kun suurin osa ottelijoista on suurimman osan urastaan harjoitellut ja otellut muita lajeja.
Sanoit, että nenä ja hampaat menivät vinoon, mutta ymmärsin, että aivoihin ei tullut vaurioita. Löikö vastustaja yhtä kovaa, kuin olisi lapaset kädessä lyönyt?
Meillä ei siihen aikaan ollut nyrkkeilyhanskoja, niin tätä on vaikea sanoa. Vaihtoehtona oli säkkihanskoilla tai noin sentin paksuisilla tekstiilisillä karatesuojilla sparraaminen. Väittäisin että nämä suojat eivät vaikuttaneet merkittävästi siihen, miten kovaa otettiin. Tästä on kuitenkin jo noin 30 vuotta, niin muistikuvat ovat hieman hatarat.
tuossa mainitussa tutkimuksessa aivojen kannalta "turvallisempi" oli MMA verrattuna nyrkkeilyyn.. jos mietit minkälaisia iskuja polvilla ja kyynärpäillä MMAssa saa tehdä.. löisitkö sinä ottelussa paljaalla nyrkillä samalla voimalla kaverin otsalohkoon kuin polvella tai kyynärpäällä?
Nyrkillä ei voi lyödä samalla voimalla kuin polvella. Se on joka tapauksessa mahdotonta, koska polvipotkun voima on aivan erilainen.
Nyrkillä ei muutenkaan ole järkeä tähdätä otsaan, koska vaikutus sinne on heikko. Tähtäyspiste on kasvojen alaosa, joka ei ole läheskään niin kiinteä kuin otsa, vaan joustaa ja kääntyy osuman voimasta.
Otsaan tähdättyjen kyynärpäälyöntien idea on aiheuttaa ottelun keskeyttävä haava, eikä tyrmäystä ja siksi niitä yleensä yritetään lyödä pikemmin viiltävästi kuin kohtisuoraan.