Jenkit on huipuissa + en lähtis indeksiin sijoittaan nyt lainkaan, koska nousua on pitkään jo takana. Se voi jatkua vielä kauan tai kääntyä hitaaseen laskuun syksyllä, keväällä tai vuoden / kahden päästä. Kukaan ei tiedä.
Jos about 4k pelirahaa valmiina, niin näkisin tän Kreikkaporeilun hyvänä harjoituksena ottaa positiota sellasilla summilla, jotka uskaltaa hävitä. Nyt povaillaan hyviä ostomahdollisuuksia, koska markkinat ylireagoi aina
Musta tuo slogan: "sijoita vain sellaisilla summilla, jotka uskaltaa hävitä" on aika väsynyt.
Ensinnäkin riippuu tietysti millaisia sijoituskohteita itse kukin etsii, mutta itse suosin tupla tai kuitti -sijoitusten sijaan kannattavia ja kasvavia yrityksiä, joilla on terve kassavirta ja arvostus kohtuullinen. Harvemmin pikavoittoja, mutta vielä harvemmin suuria yhtiöstä johtuvia romahduksia. Tällä tavalla salkun kehitys on vuoden aikajänteellä pieni pettymys, mutta pitemmällä aikavälillä iloinen yllätys.
Toisaalta on tärkeää tunnistaa oma sijoitusperspektiivi. Jos ei ole mahdollisuutta pitää rahoja kiinni yli viittä vuotta (mieluiten 10-20 vuotta), niin osakesijoittaminen on enemmän tuurista kiinni. Lyhyellä aikavälillä pörssi on kuin rulettipöytä, pitemmällä aikavälillä todennäköisyydet ovat puolellasi.
Laitan tasaisesti rahaa sivuun ja teen sijoituksia säännöllisesti. Kreikan kriisiäkin seuraan popparikulho sylissä ja valmiina painamaan ostonappulaa kun Mr Market painaa laatuyhtiöiden kurssit tarpeeksi alas. Kurssit kerkesivät alkuvuodesta sen verran korkealle, että olen vain kerännyt rahaa talteen odottamaan oikeaa hetkeä.
Välillä oma positio saattaa olla pakkasellakin, ainakin osa salkusta. Silloin tietysti harmittaa, mutta luotan siihen, että pitkälla aikavälillä tilanne korjautuu. Tasaisesti ostamalla ei haittaa, vaikka ostaisikin välillä kurssihuipulta, kunhan muistaa tärkeimmän säännön:
Tärkeintä on olla jäätymättä ostojen suhteen silloin kun kurssit laskevat. Pitkäaikaiselle sijoittajalle Kreikan kaltaiset tilanteet ovat tervetulleita ostopaikkoja. Kannattaa ostaa laatutavaraa silloin kun halvalla saa.
Kun osa osakkeista mataa pohjamudissa ja osa on voitolla, niin huomaa selkeästi hajautuksen tarpeen. Mitä laajempi maantieteellisesti, toimialoittain ja ajallisesti, sitä parempi.
Olen huono myymään osakkeitani, mutta myyn silloin välittömästi kun yhtiön toimintaedellytyksissä tapahtuu negatiivinen käänne. Vaikka sijoituspalstoilla meuhkataan käänneyhtiöistä ja niihin sijoittamisesta, niin niihin sijoittamalla voi moninkertaistaa rahansa vain sijoittamalla niihin hieman ennen kuin käänne on tapahtumassa, ei omistamalla niitä ennen romahdusta. Esimerkiksi Nokiaa 1,5 eurolla ostaneet ovat nyt tyytyväisiä, mutta ennen romahdusta esim. 7-9 eurolla ostaneet eivät ole.
Oikeastaan luvattoman pitkän aasinsillan kautta pääsen siihen, miksi "sijoita vain sellaisilla summilla, jotka uskallat hävitä" ei toimi kuin aloittelevalla sijoittajalla. Pitemmän aikaa sijoittaneena salkussa on rahaa useamman vuoden nettotulojen verran, joten vaikka elintaso ei kärsisi sen menettämisestä, niin harmituksen määrä olisi loputon.
Pääsääntöisesti lyhytaikainen sijoittaminen lähestyy lottoa, jossa tuurilla on suurehko osuus. Toki on sellaisia kavereita, jotka siinä onnistuvat (tunnen itse yhden sellaisen), mutta todelliset menestyjät ovat harvassa. Useimmiten menestystä riittää niin kauan kuin osakkeet nousevat laajalla rintamalla (1998-2001, 2009-2011, 2014-?), mutta laskevilla markkinoilla rahan tekeminen on vaikeampaa. Lisäksi treidaaminen vaatii markkinoiden herpaantumatonta seuraamista, mikä on työssäkäyvälle hankalaa ja aikaavievää. Yleensä treidaajat muistavat kertoa onnistumisistaan, mutta epäonnistumiset, käytetty työmäärä ja kulut unohdetaan mainita.
Wanhan liiton konkarin muutama neuvo sijoittamista miettivälle:
1) Älä ota positioita, osta hyviä yhtiöitä. Kun salkkuusi eksyy hyvä yhtiö, niin pidä siitä kiinni kaksin käsin. Myymällä yhtiön joutuu maksamaan veroja ja lisäksi pitäisi löytää vielä parempi sijoituskohde. Itse esimerkiksi myin aikanaan puolet Koneen osakkeista kun se oli mielestäni naurettavan kallis. Sen jälkeen osakkeita ollaan splittailtu ja osakekurssi on silti paljon korkeammalla kuin silloin...
2) Jos tarvitset rahaa sijoittamisen ulkopuoliseen elämään, niin myy aina ensin tappiolliset/huonot sijoitukset. On inhimillistä välttää omien virheiden tunnustaminen, joten on helppo jäädä hautomaan tappiollisia osakkeita ja odottaa niiden nousevan vähintäänkin hankintahinnan tasolle ("tappiolla en myy"). Tällöin tulee helposti teurastettua ne menestyvimmät hevoset ja salkkuun jää vain luuserit. Lisäksi joudut maksamaan veroja.
3) Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä paremmin menestyt. Jos et jo sijoita ylimääräisiä varojasi, niin tänään on parempi aloittaa sijoittaminen kuin huomenna. Vaikka indeksit ovat nyt korkealla, niin tasaisella sijoittamistahdilla ei haittaa vaikka osa ostoista tulisi tehtyä huippuhintaan. Kurssit ovat nyt niin korkealla, että tänään tehty sijoitus tullee olemaan tappiolla ainakin kerran seuraavan 1-8 vuoden aikana, mutta luultavasti olet voitolla pitemmällä aikavälillä.
4) Sijoittamalla pitkäjänteisesti ja hajauttamalla menestyminen on sitä todennäköisempää mitä pitempään sijoitat. Muista, että sijoittamista ei saa keskeyttää vaikka osakekurssit laskisivat rajusti. Tasaiset ostot ilman markkinoiden ajoittamista tuovat parhaimman tuotot. Tein erittäin hyviä ostoksia keväällä 2009, mutta jostain syystä jäädyin syksyllä 2011 enkä ostanut riittävästi halpoja osakkeita (mm. Neste 7,68 euroa ja Oriola-B 1,90 euroa).
5) Jos haluat hyvän harrastuksen ja/tai tasaista tulovirtaa, osta osakkeita. Jos haluat sijoittaa mahdollisimman helposti ja/tai menestyksekkäästi, niin matalakuluiset indeksirahastot ja ETF:t ovat oikea valinta kuukausittaiseen sijoittamiseen. Valitse sellaisia, jotka sijoittavat osingot uudestaan (kasvu-osuus).
6) Aina ei voi onnistua. Pyri oppimaan huonoista sijoituksista ja älä kaada hyvää rahaa huonon rahan perään. Itse sijoitin aikanaan Talvivaaraan kun luulin sijoittavani metallien hintaan tulevaa nousukautta varten. En ymmärtänyt sijoittaneeni riskialttiiseen teknologiaan, jolla yritettiin rikastaa köyhää malmiota. Onneksi ymmärsin tämän aikanaan (kannattaa seurata yhtiön tiedottamista ja tutustua numeroihin) ja osasin luopua sijoituksesta.
7) Muista miksi sijoitat. Vaikka sijoittaminen on hauska ja tuottoisa harrastus, niin tarkoituksena ei ole köyhäillä ja jättää kokonaan elämättä nyt vain siksi, että eläkkeellä ollessasi olisi iso osakesalkku. Toisaalta useamman vuoden nettotulojen verran sijoituksissa tuovat kummasti mielenrauhaa ja joustovaraa omaan talouteen.
Tästä tuli nyt hieman pitempi teksti kuin kaavailinkaan, mutta toivoakseni tämä saa muutkin avautumaan omasta sijoitustoiminnastaan ja kokemuksistaan. Tällä palstalla on ollut hyviä vinkkejä (Elektrobit) ja naurettavuudet ammutaan alas (binäärioptiot).