Painoasiat kamppailulajeissa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Arduous
  • Aloitettu Aloitettu
Toisaalta jos ufc:ssa ei olisi painoluokkia, mutta huipputasolla olisi silti saman verran urheilijoita kuin nykysin, jaettuna vain absoluuttisen tason mukaan yhteen isoon sarjaan, eikö ainakin teoriassa suomalaisella olisi sama mahdollisuus kuulua tähän sarjaan kuin nykyisinkin?

Tällä tarkoitan sitä, että jos nykyinen systeemi on vaikka hypoteettisesti sellainen että on kymmenen painoluokkaa jossa jokaisessa on 10 urheilijaa jotka pääsee organisaation iltoihin, niin suurimmassa painoluokassa kymmenen parasta pääsee ottelemaan, yhdestoista mies jää rannalle vaikka tämä kuuluisi absoluuttisen sadan parhaan ottelijan listalle. Toisaalta pienimmästä sarjasta kukaan ei mahtuisi välttämättä sadan parhaan joukkoon jos painoluokkia ei olisi.

Tuo luo siinä mielessä mielenkiintoisen tilanteen että esim pienimmän sarjan voittaja tekee huomattavasti enemmän rahaa kuin esim tää suurimman sarjan yhdestoista mies vaikka urheilijoiden kohtaamista ei olisi järkevä edes järjestää suuremman miehen älyttömän ylivoiman vuoksi. Samankaltaista tilannetta olisi vaikea kuvitella esim yleisurheilussa ja tilanne saattaisi jopa aiheuttaa paheksuntaa syrjintänä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Californian urheilukomissio tiukentamassa linjaa painonvetojen suhteen. Erinomainen askel eteenpäin!

Mm. Ottelupäivän punnitus ja tässä saa olla max 10% lisää painoa verraten painoluokan määräämään.

Myös nesteytyksen tasoa mitataan kussitestein jne..


The 10-point plan, which can be seen here, includes:
  • 1) Requesting MMA fighters to select the lowest weight class in which to compete, and asking questions about weight cutting and dehydration to take into consideration prior to approving fights. The listed division must be declared safe by a physician on a licensee’s paperwork.
  • 2) A contestant who fails to make weight is fined 20 percent of his or her show money, with 10 percent going to the commission and 10 percent going to the opponent, in addition to a 20 fine of the contestant’s win bonus, with all of the money going to the opponent.
  • 3) Four additional weight classes – 165, 175, 195 and 205 pounds – to give athletes more choice.
  • 4) Policy changes to the way matches are approved with an emphasis on appropriate weight class.
  • 5) Weight class restrictions for fighters who miss weight more than once. Those fighters may be required to compete in a higher weight class until a physician certifies it’s appropriate and the commission approves.
  • 6) Continued early weigh-in procedure to allow fighters the maximum amount of time to rehydrate.
  • 7) A second weight check on the day of the event to ensure fighters haven’t gained back more than 10 percent of their body weight. Fighters who gain excessive weight may be asked to move to a higher weight class.
  • 8) Checks for dehydration by specific urine gravity and/or a physical by CSAC physicians.
  • 9) A recommendation of a 30-day and 10-day weight check for “high level title fights,” similar to those done by the WBC in boxing matches.
  • 10) Examination and education for matchmakers, promoters, trainers and athletes on offering, accepting and contracting bouts.


http://mmajunkie.com/2017/05/califo...TTING&utm_medium=social&utm_campaign=facebook
 
Mielenkiintoista myös se että nuo CSAC muutokset tulossa heinäkuun lopun UFC tapahtumaan voimaan.

Silloin on kaavailtu Jones vs Cormier matsia ja ainakin Cormier veti viimeksi aika rajun painon vedon eikä varmaan ilahdu muutoksesta. Joneskin todennäköisesti leikkaa enemmän ku 10%.. Saapa nähdä kuinka käy.
 
Toivottavasti nuo muutokset tulee pian myös NSAC:lle. Oikeastaan vain 3:nessa säännössä turhaa se UFC saa hypettää lisää uusia mestareita :P
 
Eikös se edellisen päivän punnitus oo se normaali niinkuin ennenkin ja ottelupäivän punnitus vaan check up ette oo turvonnu kahta sarjaa ylemmäs. Onkohan tossa virhe ton "uuden" 205 painoluokan kanssa? Oisko pitäny olla 225?
 
Yleisö varmaan tykkää.

Kaikki mainitsemasi ongelmat perustuivat oletukseen siitä että asiat hoidetaan lähtökohtaisesti päin vittua.
Ja yleisön todennäköisesti ei kovin monesti tarvitsis pettyä, vaan näkisivät useammin 1-2kg "alipainosen" (wtf?) ottelijan, joka on nopeampi, virkeämpi ja varustettu paremmalla tekniikalla & cardiolla. Se yläraja on tosiaan Yläraja sarjassa. Ei moni haluaisi riskeerata painojaan olemalla liian kauan liian bulkissa ja fanejaan jos olisi selvä peli että ei mitään neuvotteluita kuin ylös ulos ja lenkille ensikertaa varten(ja sopimuksiin vakiopykälä, palkka peruttu, ja 2-3sta palosta 1 kontrahtin aikana suoraan ulos, ei korvauksia).

E: 2 punnituksen idea taisi olla tuo rajatun 10% muutoksen tarkastus? Miten muuten sen voi tehdä. Eli tavallaan ovat määrittäneet nyt omasta mielestään turvallisen ja tavoitteenmukaisen painonvedon, se on 10% ottelijan massasta näemmä :)
 
Hyvä että jotain tehdään asialle. Mä ymmärrän niin tuon että tuossa 10% säännössä ei sanota suoraan että ottelijaa kielletään ottelemasta, mutta voidaan jatkossa siirtää ylempään sarjaan jos on yli..
 
Viimeksi muokattu:
Eikös se edellisen päivän punnitus oo se normaali niinkuin ennenkin ja ottelupäivän punnitus vaan check up ette oo turvonnu kahta sarjaa ylemmäs. Onkohan tossa virhe ton "uuden" 205 painoluokan kanssa? Oisko pitäny olla 225?

Oikeastaan kun 225lbs on lisätty niin mitään 265 rajaa ei edes enää tarvita, 250~ jälkeen painosta ei ole enää hyötyä.
 
Oikeastaan kun 225lbs on lisätty niin mitään 265 rajaa ei edes enää tarvita, 250~ jälkeen painosta ei ole enää hyötyä.
No ei sitä monen mielestä olisi tarvittu aiemminkaan. Ilmeisesti komissiot ovat kuitenkin sitä mieltä että tarvitaan. Ehkä ne ajattelee että jos sinne kömpii hillittömiä läskejä niin sydäninfarktin vaara on liian suuri eivätkä halua ottaa siitä vastuuta. :D
 
Kaikki mainitsemasi ongelmat perustuivat oletukseen siitä että asiat hoidetaan lähtökohtaisesti päin vittua.

Olen tehnyt kymmeniä painonvetoja ja seurannut vierestä satoja, joten väittäisin että tiedän miten painonveto tehdään oikein ja mitä haasteita siinä on. Painonvetohan on viikkojen prosessi ja lopun nesteveto on vain ns. säätövara, joka tarvittaessa tietenkin vedetään tappiin, josta sitten tulee näitä ongelmia osalle ottelijoista. Punnitus jopa puolitoista vuorokautta ennen matsia tietysti myös houkuttaa vetämään sen säätövaran tappiin. Tällä pitkäaikaisella painonvedolla, joka aloitetaan viikkoja aiemmin, pudotetaan siis useita kiloja.

Nyt on kuitenkin niin, että ihmiskeho ei ole kone, eikä käyttäydy aina odotetulla tavalla. Eli se paino ei välttämättä putoa samalla tavalla kuin edellisellä kerralla vaikka periaatteessa tehtäisiin kaikki samoin. Siksi pitkäaikainen painonveto voi heittää vaikka pari kiloa suunnitellusta. Tämä tietysti sitten johtaa kovempaan nestevetoon, jolla asiaa paikataan. Ongelmaa ei tule, jos nestevetoon on jätetty järkevä marginaali niin että pari kiloa lisää tietää vain kovaa pudotusta eikä epäinhimillistä.

Jälkimmäinen tilanne on se mihin pitäisi saada ratkaisu. Tietysti jotkut tekevät niin, että sopivat matsin siten että pitkäaikaisen pudotuksen pitäisi mennä nappiin ja sen lisäksi vielä tarvittaisiin se epäinhimillinen nesteveto. Tästä seuraa sitten niitä monen kilon epäonnistumisia. Tälle tuskin on tehtävissä mitään mutta pitää ottaa huomioon että reaalimaailmassa osa ottelijoista tekee näin.

Nyt jos punnitus tehdään juuri ennen vaakaa, nesteveto jää pois suurimmaksi osaksi. Tämä ei kuitenkaan poista ongelmia pitkäaikaisesta painonvedosta vaan siinä sattuu edelleen ihan yhtä paljon ongelmia. Paino ei lähde laskuun ja joko jäädään ylipainoisiksi tai mikä pahempaa, vedetään siitä huolimatta "vähän" nesteitä, luotetaan että "kyllä tuon verran kestää" ja otellaan nestehukassa. Mitä kovemmat sanktiot ylipainosta on, sitä enemmän näitä tapahtuu.

Lisäksi käy tietysti sitä että ottleijalla ei sinänsä ole ongelmia päästä painoon, mutta vaakalla ollaan silti esim. 100-200g yli (painon millintarkka säätely on vaikeaa) ja sitä ei voi enää jumpata pois, mikä olisi normaalisti helppoa.

Ja yleisön todennäköisesti ei kovin monesti tarvitsis pettyä, vaan näkisivät useammin 1-2kg "alipainosen" (wtf?) ottelijan, joka on nopeampi, virkeämpi ja varustettu paremmalla tekniikalla & cardiolla. Se yläraja on tosiaan Yläraja sarjassa.

Kukaan, siis kukaan ei ole niin hullu, että merkittävään matsiin tulisi 2 kiloa alipainoisena. Jos ottelijan treenipainot on vaikka 68kg niin hän ei voisi otella -70,3kg sarjassa vaikka punnitus olisi juuri ennen matsia, koska vastustajien treenipainot olisivat jotain 73-74kg, jopa 75kg, mistä pudotettaisiin pitkäaikaisella painonvedolla siihen 70,3 kiloon. Toki tämä vie voimia, mutta kun siinä on myös sitä suoliston sisältöä yms. massaa mikä ei vaikuta voimiin niin tuloksena on, että vastassa olisi raameiltaan aivan eri kokoisia äijiä, eikä suunnilleen samalla taitotasolla otellessa olisi mitään jakoja. Se normaalisti 5-7 kiloa isompi äijä on laihiksellakin ylivertaisen vahva. Siksi treenipainoiltaan 68-kiloinen ottelija ottelisi tuolloin sarjassa -65,8kg johon pudottaisi pitkäaikaisella vedolla. (Nythän hän ottelee tietysti 61,2-kiloisissa.)

Ei moni haluaisi riskeerata painojaan olemalla liian kauan liian bulkissa ja fanejaan jos olisi selvä peli että ei mitään neuvotteluita kuin ylös ulos ja lenkille ensikertaa varten(ja sopimuksiin vakiopykälä, palkka peruttu, ja 2-3sta palosta 1 kontrahtin aikana suoraan ulos, ei korvauksia).

Minkä ihmeen kontrahdin? Ei 90% ammattilaisvapaaottelijoista ole mitään muita kuin yhden matsin sopimuksia. Noin yleisesti kannattaa ymmärtää, että matsin peruuntuminen on aina suurempi ongelma järjestäjälle kuin ottleijalle. Okei, menetät sen tonnin tai mitä saatkaan ottelupalkkioksi (olettaen että on löydetty riittävän tyhmä ottelija suostumaan tuollaiseen sopimukseen) ja saat kenkää organisaatiosta jatkossa niin mitä sitten? Menet viereisen osavaltion organisaatioon ottelemaan.

Etenkin oman kaupungin ottelijoiden potkiminen pois olisi organisaatiolta tosi huono idea, koska he nimenomaan tarvitsevat niitä paikallisia kykyjä. Ja vierastyöläiselle taas ei ole suurta väliä, jos joku pikkulafka ei enää halua kutsua matsaamaan, kyllä niitä Amerikassa riittää.
 
Nyt on kuitenkin niin, että ihmiskeho ei ole kone, eikä käyttäydy aina odotetulla tavalla. Eli se paino ei välttämättä putoa samalla tavalla kuin edellisellä kerralla vaikka periaatteessa tehtäisiin kaikki samoin. Siksi pitkäaikainen painonveto voi heittää vaikka pari kiloa suunnitellusta. "Pitkäaikainen painonveto", tarkoittanet laihista tai vielä vääremmin dieettiä?
Se on tosiaan aivan päin helvettiä suunniteltu jos tavoitteista puuttuu kiloja ja euroja, alle huntin sarjoissa...
Mutta näinhän juuri sanoinkin LÄHTÖKOHTAISESTI VÄÄRIN, ei ehkä keinot ole vääriä, mutta suunnitelma ei pohjaa todellisuuteen = _lähtökohtaisesti_ päin helvettiä.


Tietysti jotkut tekevät niin, että sopivat matsin siten että pitkäaikaisen pudotuksen pitäisi mennä nappiin ja sen lisäksi vielä tarvittaisiin se epäinhimillinen nesteveto. Tästä seuraa sitten niitä monen kilon epäonnistumisia. Tälle tuskin on tehtävissä mitään mutta pitää ottaa huomioon että reaalimaailmassa osa ottelijoista tekee näin. Lähtökohtaisesti väärin...

Nyt jos punnitus tehdään juuri ennen vaakaa, nesteveto jää pois suurimmaksi osaksi. Tämä ei kuitenkaan poista ongelmia pitkäaikaisesta painonvedosta vaan siinä sattuu edelleen ihan yhtä paljon ongelmia. Paino ei lähde laskuun ja joko jäädään ylipainoisiksi tai mikä pahempaa, vedetään siitä huolimatta "vähän" nesteitä, luotetaan että "kyllä tuon verran kestää" ja otellaan nestehukassa. Mitä kovemmat sanktiot ylipainosta on, sitä enemmän näitä tapahtuu.
Ja ketä muuta se lopulta haittaa kuin ottelijaa itseään jos hän on nestehukassa? Tämäkin johtui huonosta valmistautumisesta. Ylipaino taas hyväksytään koska ei ole tarpeeksi menetettävää, on tavallaan varaa tulla takki auki ja haistattaa vitut yleisölle ja vastustajille "eihän mun tarvii kun säännöt venyy"... Johtuu vain siitä että on varaa tehdä niin, kyllä loppuu leuhkaaminen kun on portit jo kiinni.

Lisäksi käy tietysti sitä että ottleijalla ei sinänsä ole ongelmia päästä painoon, mutta vaakalla ollaan silti esim. 100-200g yli (painon millintarkka säätely on vaikeaa) ja sitä ei voi enää jumpata pois, mikä olisi normaalisti helppoa. Jos otteluun on vielä aikaa 1-2pvä tai 3 tuntia, ja ollaan tultu n. 100g sisään optimipainosta, eiköhän tuota jo pääse kehään ilman nestehukkaakin.

Minkä ihmeen kontrahdin? Ei 90% ammattilaisvapaaottelijoista ole mitään muita kuin yhden matsin sopimuksia. Noin yleisesti kannattaa ymmärtää, että matsin peruuntuminen on aina suurempi ongelma järjestäjälle kuin ottleijalle.
En tarkoittanut rekkakuskien lisätienestejä ja toisaalta hypoteettinen tilanne johon vastaat nykyisellä jo olemassa olevalla ongelmalla on kankea keskustelun aihe, mennään silti.
Kyllä ainakin futiksessa jos tie ulos mestarien liigasta veisi kotikylän tai naapurikylän puulaakiin niin loppuisi pelailu monelta, (eli ufc:stä, mihin vain tarkoittamaasi tonniliigaan tässä tapauksessa)
*Tämä on nyt mutua vain, mutta elän uskossa että tie ulos ufc:stä oman mokan takia, myös puhuttaisi muissa organisaatioissa ennenkuin sopimuksia tehtäisiin, toisaalta puhuttiin muutenkin jo spekulatiivisesta tilanteesta johon toit nykyiset sopimukset(tietysti tuonkaltaisessa systeemissä tehtäisin kausiin perustuvia sopimuksia, ei yksittäisotteluita)


Etenkin oman kaupungin ottelijoiden potkiminen pois olisi organisaatiolta tosi huono idea, koska he nimenomaan tarvitsevat niitä paikallisia kykyjä. Ja vierastyöläiselle taas ei ole suurta väliä, jos joku pikkulafka ei enää halua kutsua matsaamaan, kyllä niitä Amerikassa riittää.

Nyt mulla alkaa mennä jo aihe levälleen, puhutaanko me nyt amatöörien omaksi huviksi puuhastelusta tunteellisesti vai lajin kattojärjestön yleisöystävällisyydestä ja sen parantamisesta spekulatiivisesti vai hypoteettisistä ratkaisuista jotka kantaisivat ruohonjuuritasolta tuonne ylös asti ja sopisivat molempiin?
Nää kuitenkin menee nyt vähän ristiin: "ei ufc ukot osaisi sopeutua, ei meidänkään jannut osaa".
 
Olisi toivottavaa käyttää lainaustageja oikein, koska kirjoituksia jää huomaamatta tuollaisilla omatekoisilla virityksillä.

Kun puhutaan ammattilaisvapaaottleun turvallisuudesta, niin tietysti pitää puhua lajista kokonaisuutena. Ei vain niistä muutamasta prosentista, jotka ottelevat oikeissa rahaliigoissa. Tilannetta väristää tietysti se, että UFC saa etenkin Suomessa 90% vapaaottelun näkyvyydestä vaikka työllistää 1% ottelijoista.

Kuitenkin ne "rekkakuskit" jotka ottelevat jossain Idaho Valley FC:ssa tai Carelia Fightissa ovat ihmisiä hekin ja heitä jää suremaan omaiset ihan samalla tavalla kuin jos Conor McGregor heittää henkensä painonvedossa. Ratkaisu turvallisuusongelmiin ei ole sellainen, jolla vaikutetaan vain muutaman prosentin osuuteen ottelijoista.

M-1:ssä oli muuten mielenkiintoinen systeemi. Painon missaamisesta sai keltaisen kortin, joka siis tarkoitti pistevähennystä. Tämä voisi olla ihan toimiva ja reilu tapa sanktioida asiasta, etenkin kun ylipainoisuus tietysti antaa edun matsiin.
 
Millä tavalla tota painonvetoa voisi sitten rajoittaa?

Judossa isoissa kv-kisoissa ja kotimaassa SM-kisoissa on ollut muutaman vuoden ajan käytössä systeemi, jossa muutama urheilija arvotaan tarkastuspunnitukseen kilpailupäivänä. Edellisen päivän iltapunnituksesta paino saa nousta korkeintaan 5 prosenttia painoluokan virallisesta ylärajasta. Tällä pyritään hillitsemään pahimpia painonvetoja. Judossa painonvedot eivät kenties ole muutenkaan olleet samanlaista hurlumheitä kuin painissa tai pystyottelulajeissa. Toki kovia painonvetoja tehdään edelleenkin judossa.

Tässä muutaman suomalaisen aktiivijudokan mietteitä painonpudotuksesta: http://www.hansoku.fi/2017/07/painonpudotus.html
 
Judo ja amatööriottelut yleisestikin poikkeavat ammattilaisottelemisesta siinä, että ylipainoinen ottelija voidaan tylysti diskata, eikä se tuota tapahtumalle sen suurempaa ongelmaa. Ammattilaisottelussa taas ei olisi oikein hyvä systeemi sellainen, että ottelupäivänä puntarin edellisenä päivänä läpäissyt ottelija diskattaisiin ennen matsia. Etenkin jos se sattuisi pääottelussa.
 
Cage 41:ssä on tehty seurantaa ja punnittu ottelijat hieman ennen matsia. Juttu asiasta alkaa podcastin kohdasta 11min 30s


View: https://soundcloud.com/unibetfinland/ylilyonti-44-ufc-218


Aika jäätäviä vetoja on tehty. Tuukka Revolla oli sarjana catchweight 74,8kg ja on periaatteessa 70,3kg sarjan ottelija. Repo painoi matsin alla noin 84kg (+12%). Abba missasi 56,7kg sarjan parilla kilolla ja painoi ennen matsia 66kg (+16,4% sovitusta).

Ja nämä siis nimenomaan pienen syrjäisen maan organisaatiossa, jossa ei mitään isoja rahoja ole saatavilla eikä sijoitettavissa raskaisiin valvontasysteemeihin.
 
Painoluokkalajeissa se painonhallinta siis on yhdistelmä pitkä- ja lyhytaikaista painonpudotusta. Ensinmainitussa pyritään rasvaprosentin alentamiseen viikkojen-kuukausien aikajänteellä ja jälkimmäisessä säädetään painoa päivien aikajänteellä.

Onko nyt siis niin, että niitä dieettejä on kehonrakennuksessa vain yhdenlaisia, vai mitä oikein tarkoitat?
 
Painoluokkalajeissa se painonhallinta siis on yhdistelmä pitkä- ja lyhytaikaista painonpudotusta. Ensinmainitussa pyritään rasvaprosentin alentamiseen viikkojen-kuukausien aikajänteellä ja jälkimmäisessä säädetään painoa päivien aikajänteellä.

Onko nyt siis niin, että niitä dieettejä on kehonrakennuksessa vain yhdenlaisia, vai mitä oikein tarkoitat?

Meitsi ymmärsi rivien välistä lukemalla niin, että painoluokkaurheilun dieetti on täysi vitsi verrattuna kehonrakennuksen kisadieettiin. Pahoittelen, jos ymmärsin väärin.
 
Meitsi ymmärsi rivien välistä lukemalla niin, että painoluokkaurheilun dieetti on täysi vitsi verrattuna kehonrakennuksen kisadieettiin. Pahoittelen, jos ymmärsin väärin.
Painoluokkaurheilun metodit on suurimmaksi osaksi täysi vitsi. Kumipuvussa saunassa haara-perushyppyjä pari tuntia nollasuolat taulussa ja juomatta... Ihme ettei tuossa mene enempää kisailijoita kylmäksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom