Painoasiat kamppailulajeissa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Arduous
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tarkoitin vain UFC:ssä oteltuja matseja, olisi pitänyt tarkentaa. Diego oli haettu vastaus, 185/170/155/145. BJ on ottanut UFC:ssä 170/155/145 + UFC:n ulkopuolella avoimessa/raskaassa Machidan kanssa, joten on painoluokkamäärän puolesta ihan omassa kastissaan.

Rumble pääsi joskus välisarjapainoihin, mutta keskisarjassa ei tietääkseni ottanut kuin kerran Belfortia vastaan, mutta painoi 197 paunaa, joten sitä ei oikein voi laskea. Tuon matsin jälkeen tuli monoa UFC:stä ja sen jälkeen (ennen paluuta UFC:hen) matsit olivat 205:ssä ja raskaassa. Teoriassa mies on siis kaiken kaikkiaan otellut välisarjasta raskaaseen, mutta UFC:ssä hyväksytysti vain 170:ssä ja 205:ssä. Asian vierestä sen verran, että kannattaa katsoa Johnsonin ja Rich Clementin upea matsi. Se otettiin 170 paunassa, mutta Rumble ei päässyt painoihin ja Clementi oli otellut pääasiassa 155:ssä – kokoero oli reipas.
 
Te, ketkä olette paljon MMA:n kanssa tekemisissä. Mikä alkaa mielestänne olla nykypäivänä semmoinen paino, missä ollaan "oikea" HW eikä ole järkevää enää lähteä tiputtamaan LHW?
Siis tietenkin että on urheilullinen kroppa, jossa ei ole älyttömästi rasvaa. Paino on myös ns .normaalipaino, eikä bodaamalla hankittu. Huipullahan MW:kin ottelijat lähtevät pudottamaan pahimmillaan 100kilosta otteluun.
Tietenkin ihan huipulla on monesti doping-aineita auttamassa vetoa.
 
Heittäisin, että jos normaali sporttinen paino on 105 tai enemmän, niin raskas on oikea paikka. Sitten taas jos pituutta on alle 185, niin raamit harvemmin riittävät nykypäivänä raskaan huipulle, vaikka massaa olisikin. Poikkeuksia toki on, kuten huippuhyvä Cormier, joka vie kuninkuusluokan vyön kohtapuoliin.
 
Tuo on tietysti vaikea määritellä sikäli, että "ei ole älyttömästi rasvaa" on melko liukuva käsite. Lisäksi se "normaalipaino" on vähän hankala määritellä, kun osa ottelijoista antaa matsien välillä kunnon mennä paljon löysemmäksi kuin toiset.

Itse lähtisin ajattelemaan pikemmin ottelupainoa raskaassa sarjassa. Ylättäen päädyn tässä jokseenkin samaan kuin kaima, eli raskaan sarjan ottelijan ottelupaino pitäisi olla vähintään 105kg ja kunto sellainen, että kokee ettei rasvaa kannata (raskaassa otellessa) tiputtaa siitä ollenkaan. Tätä pienempien on yleensä järkevintä otella -93kg sarjassa, koska rasvaa lähtee kuitenkin useampi kilo että on ripped, pitkäaikaisella painonvedolla joku kilo myös ja nestevetoa tulee sen jälkeen viitisen kiloa, mikä on noin isolle miehelle helposti tehtävissä.

Ja tämä koko olisi siis se raskaan sarjan alaraja. Kärkiukot tuntuisivat olevan järkiään noin 110kg ja 190-195cm. Mitään ihan valtavia monstereita - tyyliin Nikolai Valuev - ei ole huipulla juuri näkynyt, mutta luullakseni se johtuu vain siitä, että kukaan tällainen hirviö ei ole vielä kehittynyt riittävän hyväksi. Lisäksi kun vapaaottelu on suosituinta juuri jenkeissä, jossa koripallo ja jenkkifutis tarjoavat paljon rahakkaampia uria jättiläisille, ei heitä tietenkään lajin pariin tulekaan kovin paljon.
 
Loikkanen on siis juuri valmistautumassa thainyrkkeilyn EM-kisoihin.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...mni-ennen-kehakivaa-on-luvassa-kumia-ja-hikea

Kolumni: Ennen kehäkivaa on luvassa kumia ja hikeä

Kiemurtelen paikallani, kun tulee se hetki. Kahvinkeitin porisee, ja pöytään on nostettu pullaa, piirakkaa tai muuta vierasta varten loihdittua herkkua. ”Dieetillä, sinä? Älä höpsi!” Minulle puuskahdetaan.

Tiedän kuulostavani naurettavalta. Pikkaisen päälle 50 kiloani ei yhdestä pullasta pilalle menisi, mutta kun on kisat tulossa. Edustan Suomea thainyrkkeilyn maajoukkueessa 48 kilon painosarjassa. Niinpä pullat ovat pannassa useamman viikon ennen kisoja.

Kotimaan otteluja varten en jaksa painoa vahtia, mutta arvokisoissa ulkomailla vastaan voi tulla mörköjä. Silloin pitää miettiä painosarja fysiikka- ja ulottuvuusetujen mukaisesti, jotta pärjää omassa sarjassaan.

Kisoja edeltävällä viikolla touhu muuttuu entistä hurjemmaksi. Tehostan aineenvaihduntaa, juon litroittain vettä, kahvia ja vihreää teetä. Syön kevyesti, lähinnä treenien ympärillä sekä ennen nukkumista. Rasva-aineenvaihdunnan pidän käynnissä öljyllä ja pähkinöillä. Kasvissyöjänä proteiininlähteenäni toimii nyhtökaura sekä lisäravinteet. Teen lyhyitä mutta intensiivisiä treenejä. Vältän nestettä kerääviä ruoka-aineita, kuten hiilihydraatteja ja suolaa.

Erakoidun kotiin ja yritän nukkua paljon. Silloin palautuu paremmin eikä tunne nälkää. Välillä kehon lievä stressitila häätää nukkumatin, jota anelen takaisin rentoutusmusiikilla ja verkkaisilla luontoartikkeleilla.

Perjantaina alkavat thainyrkkeilyn EM-kisat Prahassa. Punnitus on iltapäivällä eli viimeisen kilon puristelen pois hikoilemalla ennen sitä. Joko hikipuvun avulla jumppaamalla, kuumassa kylvyssä lillumalla tai tarvittaessa saunomalla. Ensimmäisen virallisen punnituksen jälkeen painoissa on oltava aina ottelupäivän aamuun. Sen on näytettävä tasan tai alle 48 kiloa tai kisat ovat siinä.

Kilpailuissa jokainen urheilija haluaa mahdollisimman nopeasti syömään ja juomaan, joten herrasmiehiä tai -naisia ei punnitusjonossa tunneta. Kun punnituksesta on päästy, juodaan elektrolyytit ja suolat takaisin ja sitten mennään syömään. Pidättäytymisen jälkeen on huolehdittava myös siitä, ettei ruokapöydässä iske ahneus.

Pian nälkä, jano ja väsymys ovat vain muisto. Keho elpyy ällistyttävän nopeasti ja taisteluvalmius nousee yhdessä energiatasojen kanssa.

Laihdutusvinkkejä ei tästä tekstistä kannata haalia. Painoluokkaurheilijan painonvedolla ei ole mitään tekemistä terveellisten elämäntapojen kanssa. Minullakin on urani alkupuolelta muistissa muutamat järjettömät painonvedot, joihin valmentaja on kehottanut ja joihin olen kokemattomana urheilijana suostunut.

Mitä järkeä? -kysymys on pyörinyt päässäni, kun olen pitkään paastottuani nököttänyt kumipuku päällä kuuman saunan lattialla ja miettinyt, ettei näin huonoa oloa saa vaikka kuinka väkijuomilla läträisi. Lämpöhalvauksen riski on ollut todellinen.

Toisaalta painonveto voi olla ihan siedettävääkin puuhaa, kun kehossa on vielä virtaa ja olotila positiivinen. Eräänkin kerran hikoilin kuumassa kylvyssä hotellin kylpyammeessa, imeskelin pakastemansikoita ja hekottelin lukiessani Miika Nousiaisen Maaninkavaara-kirjaa. Hulluja nuo kestävyysurheilijat.
 
-> 36.30: Kuulijakysymykset: nyrkkeilyn raskaansarja, uusien painoluokkien tarve, UFC-rankingien järki, ulkomainen vai kotimainen manageri?


View: https://soundcloud.com/unibetfinland/ylilyonti-76-mita-jaa-kateen-liikaa-lyodyn-miehen-urasta


https://itunes.apple.com/fi/podcast...ehen-urasta/id1266582209?i=1000418278214&mt=2


Jäin suuresti ihmettelemään, miten tuossa esitetty amerikkalaisen koulupainin punnitussysteemi olisi tarkoitus saada toteutumaan vapaaottelussa? Siellä siis kauden alussa pidetään lääkärintarkastus, jossa määritetään painoluokka, missä kukin saa otella.

Tuohan olisi täysin satunnainen systeemi, koska jostain Latviasta, Romaniasta tai Kiinasta löytyy kyllä rahalla sellainen lääkäri, joka kirjoittaa vaikka Alistair Overeemille luvan otella kärpässarjassa. Ja sitten joku suomalainen terveyskeskuslääkäri voi pitää epäterveellisenä sitä, että 73kg treenikaudella painava ottelija pudottaa 70,3-kiloisiin.

Tarkastuksethan pitäisi tehdä kotimaassa, koska muuten ottelupainoja ei voisi sopia ennen kuin muutama päivä ennen matsia.
 
Jäin suuresti ihmettelemään, miten tuossa esitetty amerikkalaisen koulupainin punnitussysteemi olisi tarkoitus saada toteutumaan vapaaottelussa? Siellä siis kauden alussa pidetään lääkärintarkastus, jossa määritetään painoluokka, missä kukin saa otella.

Tuohan olisi täysin satunnainen systeemi, koska jostain Latviasta, Romaniasta tai Kiinasta löytyy kyllä rahalla sellainen lääkäri, joka kirjoittaa vaikka Alistair Overeemille luvan otella kärpässarjassa. Ja sitten joku suomalainen terveyskeskuslääkäri voi pitää epäterveellisenä sitä, että 73kg treenikaudella painava ottelija pudottaa 70,3-kiloisiin.

Tarkastuksethan pitäisi tehdä kotimaassa, koska muuten ottelupainoja ei voisi sopia ennen kuin muutama päivä ennen matsia.

Käytännössähän siinä pitäisi olla joku fighter camp tms. johon kutsutaan kaikki ottelijat kerran vuodessa ja siellä annetaan tuomiot.
 
Miten tuollaisen Fighter Campin voisi organisoida maailmanlaajuisesti? Siinähän pitäisi punnita maailman kaikki vapaaottelijat, koska eihän kellään ole mitään aavistusta, kuka ottelee missäkin organisaatiossa esim. 10kk päästä. Siksi organisaatio ei voi punnita vain omia ottelijoitaan.

Ehkä se riittää että UFCn omat ottelijat käyvät tuon läpi ja uusille sopimusottelijoille tarkistus tehdään sopimuksen jälkeen.
 
Miten se auttaa niitä 99% ottelijoista, jotka EIVÄT ottele UFC:ssa?

UFC:n resursseilla voi varmasti tehdä vaikka minkälaista systeemiä, mutta kun puhutaan terveysasioista, niin sen ratkaisun pitäisi silloin olla toteutettavissa yleisesti eikä vain UFC:ssa.

Kuuntelematta luulin että tuossa puhutaan UFCsta. Maailmanlaajuisestihan ei saada mitään systeemiä vakioitua ennenkuin on tarpeeksi vahva kansainvälinen liitto ja sitä odotelessa menee aikaa. Mutta jos isot näyttävät mallia ei se ainakaan tilannetta pahenna.
 
Eikö ole vähän erikoista, että painoluokkaurheilu on pärjännyt ihan kohtalaisen hyvin viimeiset reilun sata vuotta, mutta nyt parina viime vuotena painonvedoista on tullut aivan ylitsepääsemätön "ongelma"?

Hommaa voitaisiin muuttaa erilaisilla säädöksillä, mutta ainoa mikä oikeasti auttaisi, olisi punnituksen siirto paria tuntia ennen ottelua ja siitäkin tulisi erilaisia ongelmia. Lisäksi löytyy aina joku joka vinkuu, että joku toinen on isompi ja vahvempi, täydellistä systeemiä ei ole olemassakaan.
 
Eikö ole vähän erikoista, että painoluokkaurheilu on pärjännyt ihan kohtalaisen hyvin viimeiset reilun sata vuotta, mutta nyt parina viime vuotena painonvedoista on tullut aivan ylitsepääsemätön "ongelma"?

Hommaa voitaisiin muuttaa erilaisilla säädöksillä, mutta ainoa mikä oikeasti auttaisi, olisi punnituksen siirto paria tuntia ennen ottelua ja siitäkin tulisi erilaisia ongelmia. Lisäksi löytyy aina joku joka vinkuu, että joku toinen on isompi ja vahvempi, täydellistä systeemiä ei ole olemassakaan.

Tuntuukohan toi miltä valittaa, että toinen urheilija on isompi ja vahvempi? :D Eikö urheilun idea oo olla mahollisimman hyvä suorittamaan kyseessä oleva asia mahollisimman hyvin?
 
Itseasiassa kamppailu-urheilussa ei ole ongelmaa painonvedon kanssa - ongelma on vain vapaaottelussa. Milloin muistatte kuulleenne, että ammattinyrkkeilyssä MM-ottelu tai muu korkean profiilin ottelu olisi peruuntunut paino-ongelmiin? Varmaan sellaistakin on, mutta se on niin harvinaista, että asia ei tuota ongelmaa.

Selkeä ero näissä on se, että nyrkkeilyssä painoluokat ovat tiheämmässä, jolloin urheilijan on helpompi löytää painoluokka, jossa on koon puolesta kilpailukykyinen mutta joka ei vaadi liiallista painonvetoa. Harvemmalla painoluokkajaolla tulee enemmän väliinputoajia, jotka ovat joko liian pieniä tai liian isoja nykyisiin sarjoihin. Ja juuri nämä ovat tietysti niitä, jotka useimmin yrittävät ylisuuria vetoja. Se on heille ainoa mahdollisuus pärjätä, joten epäonnistumisen riski kannattaa ottaa.

Tiheämmällä painoluokkajaolla näiden henkilöiden määrä vähenee ja ylisuuret painonvedot vähenevät itsestään. Ja se jako siis pitää tehdä uusiksi välillä 70,3 - 93,0kg. Sitä ei tarvitse ammattinyrkkeilystä kopioida, että alle 60kg painoluokkia on alle kahden kilon välein vaikka miten monta.

Tämä olisi kaikkein helpoin tapa korjata asiaa, kun ei tarvittaisi mitään uusia järjestelyitä, kuten kisapäivän punnituksessa. Lisäksi tulisi pari mestaruusvyötä lisää ja enemmän korkean profiilin matseja, mikä auttaisi organisaatioiden markkinoinnissa.
 
Itseasiassa kamppailu-urheilussa ei ole ongelmaa painonvedon kanssa - ongelma on vain vapaaottelussa. Milloin muistatte kuulleenne, että ammattinyrkkeilyssä MM-ottelu tai muu korkean profiilin ottelu olisi peruuntunut paino-ongelmiin? Varmaan sellaistakin on, mutta se on niin harvinaista, että asia ei tuota ongelmaa.

Selkeä ero näissä on se, että nyrkkeilyssä painoluokat ovat tiheämmässä, jolloin urheilijan on helpompi löytää painoluokka, jossa on koon puolesta kilpailukykyinen mutta joka ei vaadi liiallista painonvetoa. Harvemmalla painoluokkajaolla tulee enemmän väliinputoajia, jotka ovat joko liian pieniä tai liian isoja nykyisiin sarjoihin. Ja juuri nämä ovat tietysti niitä, jotka useimmin yrittävät ylisuuria vetoja. Se on heille ainoa mahdollisuus pärjätä, joten epäonnistumisen riski kannattaa ottaa.

Tiheämmällä painoluokkajaolla näiden henkilöiden määrä vähenee ja ylisuuret painonvedot vähenevät itsestään. Ja se jako siis pitää tehdä uusiksi välillä 70,3 - 93,0kg. Sitä ei tarvitse ammattinyrkkeilystä kopioida, että alle 60kg painoluokkia on alle kahden kilon välein vaikka miten monta.

Tämä olisi kaikkein helpoin tapa korjata asiaa, kun ei tarvittaisi mitään uusia järjestelyitä, kuten kisapäivän punnituksessa. Lisäksi tulisi pari mestaruusvyötä lisää ja enemmän korkean profiilin matseja, mikä auttaisi organisaatioiden markkinoinnissa.
Enpä tiedä... kyllä liian monta painoluokkaa toisaalta vesittää arvostusta. 70 jälkeen voisi hyvin olla vitosen välein vaikka 90 tai 95 asti, ja sitten yli 95:n ois raskaassa sarjassa
 
Jenkkisysteemissä painoluokat ovat tietysti tasapaunoja ja nuo lisäpainoluokat on jo sikäläisissä urheilukomissioissa hyväksyttykin, joten mikään ei sinänsä estä niiden käyttöönottoa. 10 paunan väli olisi oikein hyvä.

Nykyinen
155/70,3
170/77,1
185/83,9
205/93,0

10lbs välein
155/70,3
165/75,0
175/79,5
185/83,9
195/88,6
205/93,0

Tässä tulisi kaksi painoluokkaa aiempaa enemmän eli 8 luokan sijaan miehillä olisi 10 painoluokkaa. Nykyluokista vain 170lbs poistuisi ja tilalle tulisi kolme uutta. Noissa painoluokissa on myös paljon ottelijoita, joten divisioonien kapeuskaan ei tuottaisi ongelmaa.
 
Jenkkisysteemissä painoluokat ovat tietysti tasapaunoja ja nuo lisäpainoluokat on jo sikäläisissä urheilukomissioissa hyväksyttykin, joten mikään ei sinänsä estä niiden käyttöönottoa. 10 paunan väli olisi oikein hyvä.

Nykyinen
155/70,3
170/77,1
185/83,9
205/93,0

10lbs välein
155/70,3
165/75,0
175/79,5
185/83,9
195/88,6
205/93,0

Tässä tulisi kaksi painoluokkaa aiempaa enemmän eli 8 luokan sijaan miehillä olisi 10 painoluokkaa. Nykyluokista vain 170lbs poistuisi ja tilalle tulisi kolme uutta. Noissa painoluokissa on myös paljon ottelijoita, joten divisioonien kapeuskaan ei tuottaisi ongelmaa.
Tämä olisi hyvä. Poistaisikohan se kuitenkaan kokonaan painonveto-ongelmaa, jos edelleen tiputtamalla saisi voima- ja kokoedun... joku ratkaisu painoon pitäisi saada
 
Totta kai sitä painonvetoa tehtäisiin edelleen. Tehdäänhän sitä nyrkkeilyssäkin. Ja aina joku on kyllin tyhmä yrittääkseen liian isoa vetoa.

Mutta tiuhempi painoluokkaväli tekee sen, että ei ole niin paljon ottelijoita, joiden paino on hankalasti luokkien välissä niin, että on joko yritettävä tosi isoa vetoa tai mentävä selvästi alikokoisena ottelemaan. Tämä on se syy, miksi jotkut ihan järjissään olevat ottelijat taustajoukkoineen tekevät nyt isoja vetoja, joissa on iso riski mennä pieleen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom