Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa treenata. Se treenimetodi riippuu aivan tavoitteista sekä omasta kropasta. Se mikä toisella toimii ei välttämättä toimi toisella ja vice versa. Kehityksen kannalta on 3 tärkeää asiaa: treeni, ravinto ja lepo. Jos olisi yksi ja oikea tapa treenata niin totta kai kaikki tekisivät sillä tavalla, mutta näin ei ole. Osa porukasta treenaa kropan kerran viikkoon toiset 3-4 kertaa viikkoon. Kummat ovat isompia ja vahvempia? Paha mennä mitään sanomaan... On tietenkin teorioita, joita on todettu ajan saatossa toimiviksi esim. voimailun kannalta tai bodauksen kannalta. Jostain PubMedista voi lukea vaikka kuinka kauan kaiken näköisiä tutkimuksia ravinnosta ja erilaisista muista tutkimuksista, osalla niistä on aika suurikin merkitys ja toiset ovat taas niin mikroskooppista hifistelyä, että niihin ei kannata kiinnittää pahemmin huomiota.
Mikä mielestäni sitten on tärkeää treenaamisessa? No sen pitää olla ensinnäkin mielekästä. Sitten voidaan sanoa myös progressiivisuus, eli jotain tulosta täytyy saada menetelmällä aikaan. Muuten se on aika susi. Treenaamisen pitää viedä treenaajaa kohti tavoitteitaan, olivat ne sitten bodykisat tai 200kg penkki. Tuo mielekkyys taas ilmenee siinä, ettei kukaan halua tai jaksa treenata systeemillä, josta ei pidä yhtään. Toisaalta tässä voidaan myös nojata teorioihin, kuten kannattaako samaa lihasta treenata joka kerta. Vaikka haluaisi treenata penkkiä 6 kertaa viikossa, ei se välttämättä ole se järkevin vaihtoehto, jos asiaa aletaan yhtään rationalisoimaan. Pam, tietyt teoriat tulevat kehiin rajoittamaan treenaamista - ainakin jos siinä halutaan yhtään kehittyä.
Treenaamisesta on paha laittaa mitään universaaleja sääntöjä, vaikka täällä pakkiksellakin niitä viljellään aika paljon. Sanotaan näitä perus asioita kuten syö 2g proteiinia päivässä, treenaa raskaita perusliikkeitä, kyykkää, 1-jakoinen aloittelijalle jne. No okei, ne ehkä toimivat aika hyvin, mutta eivät aina... Mielestäni kuitenkin teorioilla ja treenimenetelmillä on loppujen lopuksi väliä. Se ei tarkoita, että kannattaa sitä treeniohjelmaa vaihtaa joka kerta, kun näkee uuden artikkelin, jossa hehkutetaan 1-jakoista parempana kuin 2-jakoista tai 4-jakoista parempana kuin 3-jakoista. Tai ettet ota käyttöön kaikki mahdollisia teorioita Weideritä, Poliquihin ja Rippetoehin. Täytyy vain etsiä sitä omaa tapaa, joka toimii ja se tietty löytyy kokeilemalla, mutta pitää ottaa ohjelma/metodi/teoria kokeiluun vaikka 3 kuukaudeksi ja katsoa, onko se parempi vai huonompi kuin aikaisempi.
Just my two cents...