Onko teorioilla ja treenimenetelmilä loppujen lopuksi sitten p*skaakaan väliä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja -pekkis-
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
12.7.2007
Viestejä
81
Pakkiksella kinastellaan joka threadissa jatkuvasti siitä, mikä on oikea tapa treenata ja mikä ei. Nyt voitaisiinkin aloittaa keskustelu siitä, mikä siinä treenaamisessa on oikeasti tärkeää ja mikä ei. Omasta mielestäni treenaamisessa kaikkein tärkeintä on se, että treenaat, pidät siitä mitä teet ja tavoittelet sitä, mitä et ole vielä saavuttanut.

Syy siihen, miksi kirjoitan tällästa kuraa, löytyy alla olevasta tekstistä.

http://muscleandbrawn.com/4-ways-to-get-freaking-huge/

Kuinka moni yhtyy yllä olevaan tekstiin? I do.
 
Samoilla linjoilla. Treenaamisessa on pääasia se että se on miellekästä. Eihän treenissä tarvitse edes kehittyä jos se omasta mielestä mukavaa. Tietysti suurimmalla osalla treeni todennäköisesti ei ole mukavaa jos ei kehity.
 
Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa treenata. Se treenimetodi riippuu aivan tavoitteista sekä omasta kropasta. Se mikä toisella toimii ei välttämättä toimi toisella ja vice versa. Kehityksen kannalta on 3 tärkeää asiaa: treeni, ravinto ja lepo. Jos olisi yksi ja oikea tapa treenata niin totta kai kaikki tekisivät sillä tavalla, mutta näin ei ole. Osa porukasta treenaa kropan kerran viikkoon toiset 3-4 kertaa viikkoon. Kummat ovat isompia ja vahvempia? Paha mennä mitään sanomaan... On tietenkin teorioita, joita on todettu ajan saatossa toimiviksi esim. voimailun kannalta tai bodauksen kannalta. Jostain PubMedista voi lukea vaikka kuinka kauan kaiken näköisiä tutkimuksia ravinnosta ja erilaisista muista tutkimuksista, osalla niistä on aika suurikin merkitys ja toiset ovat taas niin mikroskooppista hifistelyä, että niihin ei kannata kiinnittää pahemmin huomiota.

Mikä mielestäni sitten on tärkeää treenaamisessa? No sen pitää olla ensinnäkin mielekästä. Sitten voidaan sanoa myös progressiivisuus, eli jotain tulosta täytyy saada menetelmällä aikaan. Muuten se on aika susi. Treenaamisen pitää viedä treenaajaa kohti tavoitteitaan, olivat ne sitten bodykisat tai 200kg penkki. Tuo mielekkyys taas ilmenee siinä, ettei kukaan halua tai jaksa treenata systeemillä, josta ei pidä yhtään. Toisaalta tässä voidaan myös nojata teorioihin, kuten kannattaako samaa lihasta treenata joka kerta. Vaikka haluaisi treenata penkkiä 6 kertaa viikossa, ei se välttämättä ole se järkevin vaihtoehto, jos asiaa aletaan yhtään rationalisoimaan. Pam, tietyt teoriat tulevat kehiin rajoittamaan treenaamista - ainakin jos siinä halutaan yhtään kehittyä.

Treenaamisesta on paha laittaa mitään universaaleja sääntöjä, vaikka täällä pakkiksellakin niitä viljellään aika paljon. Sanotaan näitä perus asioita kuten syö 2g proteiinia päivässä, treenaa raskaita perusliikkeitä, kyykkää, 1-jakoinen aloittelijalle jne. No okei, ne ehkä toimivat aika hyvin, mutta eivät aina... Mielestäni kuitenkin teorioilla ja treenimenetelmillä on loppujen lopuksi väliä. Se ei tarkoita, että kannattaa sitä treeniohjelmaa vaihtaa joka kerta, kun näkee uuden artikkelin, jossa hehkutetaan 1-jakoista parempana kuin 2-jakoista tai 4-jakoista parempana kuin 3-jakoista. Tai ettet ota käyttöön kaikki mahdollisia teorioita Weideritä, Poliquihin ja Rippetoehin. Täytyy vain etsiä sitä omaa tapaa, joka toimii ja se tietty löytyy kokeilemalla, mutta pitää ottaa ohjelma/metodi/teoria kokeiluun vaikka 3 kuukaudeksi ja katsoa, onko se parempi vai huonompi kuin aikaisempi.

Just my two cents...
 
Jonkun asteinen progressio treenissä, sekä enemmän ruokaa kuin kuluttaa jollakin aikavälillä, niin lihasta tulee treenitavasta tai -jaosta riippumatta. Voimaan riittää vain ensimmäinen.
1-jakoinen käy vaikka 10 vuotta treenanneella edelleen, mikään ei estä sen toimimista. 5-jakoinen yhtälailla. Molemmissa ratkaisee miten ne on rakennettu ja miten niissä edetään.

Myöskin elämän helpottamiseksi pätkäpaasto taitaa olla myös Suomessa saanut epävirallisen hyväksynnän, eli jatkuvasta ruuan ja proteiinin saannista ei tarvitse stressata, ja muutenkin kokonaisuus ratkaisee. Toiselle voi olla helpompi syödä kahden tunnin välein.

Palkkarissa ilmeisesti suurin osa ei enää maltoa käytä, mutta jos haluaa, niin mikä ettei. Ja palkkarin voi ottaa joko tuntia ennen treeniä tai sitten vasta treenin jälkeen.

Toisilla olen nähnyt olenvan massanlisääjistä hyötyä, eli mielummin niistä kaloreita kuin jääminen miinuksille jos massaa pitää saada. Toisilla nuo tulevat helposti läskiksi.

Dieetillä ei aerobista välttämättä tarvitse, jos kulutus on riittävän korkea dieettiruuasta saatavaan energia määrään nähden. Toisella se voi melkein vaatia aerobisen tekemistä, ja kuntohan siinä nousee.
 
Tottakai niillä on väliä. Vaikka et seuraa jotain valmiiksi laadittua menetelmää, niin kuitenkin se miten itse treenaat on treenimenetelmä. Ensin tulee se, että testaan sitä teoriaa katsomalla mikä toimii sinulle ja sitten teet sen pohjalta treenimenetelmän.

Paremminkin pitäisi kysyä, että onko vain tietynlaisten teorioiden ja treenimenetelmien seuraaminen se oikea tie. Niin ei. Vaan se mikä itselle toimii. Eli omat teoriat jotka varmennetaan treenaamalla, josta sitten muodostuu treenimenetelmä.
 
Kaikki haluu taas olla uniikkeja pikku lumihiutaleita ja kehittää vaikka mitä omia systeemejä. Miksi pitää lähteä keksimään pyörää uudestaan? Ei se treenaaminen nyt todellakaan ole niin monimutkaista.

Edit. Ja Savolaisen sana nyt ei ole mikään absoluuttinen totuus vaan pelkästään sen mielipide. Paljon mieluummin kuuntelen vaikkapa jto:ta, joka on oikeasti pätevä neuvomaan muita. Yleensäkin taitaa kokeneempien ihmisten taholta olla konsensus siitä, että jatkuva failureen treenaaminen ei ole hirveän fiksua.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Olipa muuten vitun kärjistetty teksti, eikä siinä ollut oikeastaan mitään muuta sanomaa kuin, että perusasiat kuntoon. Aika turha pätkä suoraan sanoen, vaikka sanoma onkin tärkeä.
 
Teorioilla on se merkitys, että "teen näin ku kaikki muutki tekee" on vaan niin passé.

Sano se Savolaiselle ;)

Viittaus auktoriteettiin on argumentointivirhe /nus.
 
Teorioilla on se merkitys, että "teen näin ku kaikki muutki tekee" on vaan niin passé.



Viittaus auktoriteettiin on argumentointivirhe /nus.

Lainaus wikipediasta kyseisestä argumentointivirhettä käsittelevästä artikkelista:
"Asiantuntijan auktoriteettiin vetoamista ei pidetä näin ollen ongelmallisena tilanteissa, jotka eivät täytä mainitunlaisen väittelyn tunnusmerkkejä kuten koulutuksessa, uutisoinnissa, kansanvalistuksessa tai kansanomaisessa keskustelussa."

Eli ei ole virhe tässä yhteydessä, varsinkin kun voidaan katsoa että ei vedottu ainoastaan Savolaisen arvovaltaan vaan myös asiantuntemukseen käsiteltävässä asiassa.
 
jonkun bodariammattilaisen asiantuntemus asiasta on vähintäänkin kyseenalaista, paitsi jos on itse itsensä valmentaja ja naturaali, ja saavuttanut sillä vielä menestystä maailmalla
 
No totta kai niillä on väliä. Ei se nyt ihan sama oo millä tavalla reenaa. Eihän nyt varmaan yksikään kunnon bodaaja oo saanu kaikkia lihaksiaan vaan treenaamalla koko ikänsä jollain starting strenghtillä. Ja on niissä treenimetodeissa tietysti paljon eroja, tuskin voimanostajaa hyödyttää pelkkä jatkuva massan treenaaminen, tai bodaria voiman treenaaminen. Vaikka eihän sitä nyt ole tietenkään yhtä oikeaa tapaa treenaamiseen.
 
Pakkiksella kinastellaan joka threadissa jatkuvasti siitä, mikä on oikea tapa treenata ja mikä ei. Nyt voitaisiinkin aloittaa keskustelu siitä, mikä siinä treenaamisessa on oikeasti tärkeää ja mikä ei. Omasta mielestäni treenaamisessa kaikkein tärkeintä on se, että treenaat, pidät siitä mitä teet ja tavoittelet sitä, mitä et ole vielä saavuttanut.

Syy siihen, miksi kirjoitan tällästa kuraa, löytyy alla olevasta tekstistä.

http://muscleandbrawn.com/4-ways-to-get-freaking-huge/

Kuinka moni yhtyy yllä olevaan tekstiin? I do.

Sanoisin että on treenimetodeilla väliä, mutta samaan aikaan suurin osa ihmisistä uskoo treenimetodeilla olevan huomattavasti suurempi vaikutus kuin niillä oikeasti on. Eli on väliä, mutta tuskin se tärkein asia kehityksen kannalta. (Olettaen treenaamisen olevan nyt jotenkuten järkevää). Vielä toki se, että eri ihmiset vastaavat erilaisiin treenimetodeihin erilailla, joku saattaa tarvita korkeampaa frekvenssiä kehittyäkseen ja niin pois päin.
 
Taitaa riippua siitä, haluaako olla huipputasoa vai vain oman ikäluokkansa ja sukupuolensa keskitasoa paljon vahvempi. Viimeksimainittuun pitäisi minun järkeni mukaan riittää niiden proverbiaalisten pinkkien käsipainojenkin nostelu (tai muutaman huonon toiston teko ihan liian isolla painolla). Enemmistö ei kuitenkaan salilla käy.
 
Jos joku jaksais niin voisi tietenkin koota tähän ketjuun nyt näytille sitten listaa noista treenimetodeista. Ite en tällä hetkellä jaksa alkaa listaamaan, mutta jos jollain on liikaa aikaa niin siitä vaan. Näitä Doggcrapia, HITiä, PHATia, Westside Barbellia yms.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom