Mikä ristiriita, mä en oo puhunu mistään etureisien rasituksen maksimoimisesta tai kehonrakennustreenistä, sinähän sen sanoit.
Kirjoitit aiemmin yhtäältä body-tyylisestä lihaksen väsyttämisestä ja toisaalta liikkeen harjoittamisesta, tässä tapauksessa kyykyn loppuun puristamisesta jonkin verran tekniikan kustannuksella. Tarkoitukseni oli huomauttaa, että näiden seikkojen välillä on mielestäni ristiriita.
Esimerkkinä käytin juurikin etureisipainoitteista body-kyykkyä, jolla on tarkoitus puristaa etureidet loppuun, eikä yksinomaan kyykkyä moninivelliikkeenä. Silloin kun tällaiset seikat tehdään suoritustekniikan kustannuksella, saattaa rasitus olla halutun lihasryhmän suhteen pieneksi kehon hyödyntäessä vahvuuksiaan. Moninivelliikkeissä näin käy monesti, kuten yritin myös penkkiesimerkillä havainnollistaa. Eli tämä oli se idea, joka ei ilmeisesti välittynyt. Mielestäni tekniikan suhteen tulisi pyrkiä sellaiseen tilanteeseen, jossa se sujuu "automaattisesti", ts. siihen ei menisi huomiota "paukkujen" kustannuksella, kuten kirjoitit.
pekuu sanoi:
-- itse näen asian niin ettet voi antaa kaikkia paukkuja jos koko fokus esim. kyykätessä menee siihen et pysyy "formi" täydellisenä --
pekuu sanoi:
Oletetaan nyt et tehdään se kyykky sit etureisipainotteisesti, laitat pikkasen isommat raudat millä normaalisti teet sarjat, teet sanotaan vaikka kuusi toistoa hyvällä formilla, sit kun olet siinä pisteessä et ne lihakset alkaa oikein kunnolla työskentelemään, eikö se olekin järkevämpää runtata ne viimeset mehut ulos sieltä etureidestä hieman niillä muilla lihaksilla avustaen niin pitkään kun se liike palvelee tarkoitusta ja rasitus menee myös sinne etureiteen, ja se formi pysyy kutakuinkin kohtalaisen kunnossa? Kuten tuossa artikkelissakin sanottiin niin sä et pysty täysin eristämään mitään lihasta ilman et siinä liikkeessä ois muitakin lihaksia mukana. Sit kun se kohdelihas alkaa väsymään niin paljon ettei se jaksa tehdä enää suurinta osaa työstä, eikö kuitenkin ole järkevää hieman avittaa sitä muilla lihasryhmillä niin, että se treeni kuitenkin osuu siihen lihakseen mitä treenataan vai pitäisikö sarja jättää kesken kun pari toistoa sieltä saisi tulemaan vielä?
Lihakset eivät työskentele mitenkään "oikein kunnolla" siinä vaiheessa, kun toistojen tekeminen rupeaa vaikeutumaan, eikä suoritustekniikka pysy ennallaaan - pikemminkin ne työskentelevät vähemmän, muutenhan suorittaminen sujuisi paremmin.
Muutenkin puhut tuossa huomattavasti laajemmasta seikasta perätessäsi, että eikö sarja kannata viedä cheattaamalla loppuun. Se riippuu osin harjoitustyylistä, -liikkeestä, jaksosta, tavoitteista ym. Eli yhtä lailla voisi kysyä, että eikö olisi viisasta jättää ne huonontuneella tekniikalla tehdyt toistot tekemättä ja tehdä enemmän sarjoja? Ratkaisu riippuu täysin asiayhteydestä, mutta yleisesti ottaen cheat-toistot kyykyssä eivät ole välttämättä kaikkein turvallisin ratkaisu.
Ja on tietenkin itsestään selvää, ettei lihaksia pystytä mitenkään absoluuttisesti eristämään. Body-treenissä ja voimailussa on se keskeinen ero, että body-treenillä pyritään kehittämään lihasta, eikä harjoittelemaan liikettä. On vaikea sanoa kuinka paljon tässä on näkökulmaeroa, sillä tuo "formin" muuttuminen on jäänyt määrittelemättä. Jos se oikeasti huononee silminnähden eli liike muuttu osin toiseksi liikkeeksi, niin mielestäni se ei ole tarkoituksenmukaista, jos yritetään kohdistaa rasitusta tietyille lihaksille.
Mun mielestä siinä vaiheessa ku "formi" hajoaa ni ei siinä todellakaa lähe rasitus pois etureisiltä, ne muut lihakset vaa auttaa sen verra että saa pari lisä toistoo reeniä niille etureisille.
Liikettä tehdään tällöin etureisistä huolimatta. Tällaisella suorittamisella on tietysti käyttöarvoa, jos sillä pyritään saamaan lisää kontrolloituja negatiivisia kohdelihaksille, mutta kyykky ei tällaiseen treeniin ole kyllä se fiksuin vaihtoehto.
Moninivel- eli compound-liikkeitä pidetään yleisesti massaliikkeinä ja eristäviä pumppi-/viimeistelyliikkeinä, eikö? On tullut mieleeni lähinnä teoriapohjalta, että eikö nämä eristävät liikkeet ala muistuttamaan silloin enemmän compound-liikkeitä kun mukaan otetaan muutakin kroppaa cheattaamaan? -> suuremmat painot ylös "hinnalla millä hyvänsä" -> Suurempi kasvuärsyke?
Omasta kokemuksesta voin sanoa, että liikkeen tekniikka pitää olla hallussa ja tukilihaksissa riittävästi voimaa ennen kun voi cheattaa oikein. Muuten menee paikat helposti rikki, rasitusvammoja tukilihaksiin, jänteisiin yms.
Tuossa voi olla perää, jos tuota ajatusta jatketaan seuraavanlaisesti: "suuremmat painot ylös hinnalla millä hyvänsä, jotta ne voi laskea hallitusti". Konsentrinen vaihe ei ole se ykköstekijä lihaskasvussa.
Tuo jako massa- ja viimeistelyliikkeisiin ei kuitenkaan ole mikään kiveen kirjoitettu totuus, vaan suuntaa antava totuus. Jos esim. rintaan pitäisi saada kasvua, eikä se ole rintapunnerruksilla onnistunut, niin ei se varmasti onnistu cheatatuilla flyeseillä tai ristikkäistaljalla. Periaatteessahan tuo jako viittaa vain siihen, että peruslihasmassa luodaan isoilla liikkeillä ja yksityiskohtia hiotaan kuntoon eristävillä liikkeillä. Moninivelliikkeiden heikkoushan on juuri siinä, että ne suoritetaan monesti heikkojen linkkien kustannuksella kehon vahvuuksia hyödyntäen. Jos tämä ominaisuus siirrettäisiin "vapaamielisen" suoritustekniikan merkeissä eristäviin liikkeisiin, kadotettaisiin samalla eräs niiden oleellinen hyöty.